William F. Miller – Perintis Penipuan Skim Cepat Kaya

Pernah dengar nama Charles Ponzi? Nama ini amat sinonim dengan skim ponzi. Namun, tahukah anda, kira-kira 20 tahun sebelum Charles Ponzi menjalankan skim ponzi beliau, William F. Miller sudah melancarkan ‘Sindiket Franklin’ di Brooklyn, New York?

Bagi anda yang tak tahu apa yang dimaksudkan dengan skim ponzi, ianya merupakan sebuah operasi pelaburan penipuan yang membabitkan janji pulangan keuntungan yang luar biasa kepada pelabur, berdasarkan carian pelabur baharu dan bukannya berdasarkan keuntungan perniagaan sebenar.

Sistem penipuan seperti ini, kebiasaannya di gunakan dalam skim cepat kaya. Sifat semula jadi sistem Ponzi ialah ianya tidak akan kekal lama dan cuma menunggu masa untuk si penipu melarikan wang mangsa-mangsa yang ditipu.

Asal-Usul Skim Penipuan William F. Miller

Pada asalnya William F. Miller hanya beroperasi secara kecil-kecilan pada tahun 1898, namun sindiket penipuan tersebut meningkat naik secara mendadak apabila beliau mendapatkan idea untuk menawarkan perjanjian pulangan keuntungan 10% dalam seminggu atau 520% dalam setahun. Sesiapa sahaja dibenarkan melabur seberapa banyak yang mereka mampu laburkan.

Pada asalnya tiada sesiapa yang mengetahui apakah jenis perniagaan yang William F. Miller jalankan, para pelabur pun tak mempedulikannya. Perkara yang mereka hanya fokus adalah skim pelaburan tersebut merupakan yang terbaik yang pernah mereka tahu, kerana ianya mampu memberikan pulangan yang luar biasa.

Dalam masa yang sama, tiada sesiapa yang mencurigai sindiket yang dirancang oleh William F. Miller, kerana beliau berjaya memulangkan keuntungan wang para pelabur.

Sindiket pelaburan beliau mendapat perhatian orang ramai, apabila William F. Miller telah melakukan promosi besar-besaran di seluruh negara Amerika Syarikat. Siapa yang tak teruja dengan surat pekeliling skim pelaburan beliau yang mampu memberikan pulangan sebanyak 10% dalam masa seminggu.

Ianya semakin hangat apabila beliau turut menambah 5% pulangan bagi mereka yang mampu menarik pendatang baru untuk melabur ke dalam skim pelaburan ini.

Dipercayai ketika Sindiket Franklin memuncak, beliau telah berjaya menarik 20,000 pelabur pada tahun 1899 dan telah menggelapkan jutaan US Dolar; sebelum penguatkuasa sempat memberhentikan skim pelaburan tersebut dan menggelarkannya sebagai sebuah skim penipuan.

Bayangkan nilai wang tersebut pada hari ini, boleh cecah berbilion US Dolar juga rasanya. Ia bukan saja telah merintis jalan untuk Charles Ponzi melakukan skim penipuan yang serupa, malah ianya terus berkembang sehingga ke hari ini.

Jangan lupa baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.