Aqiqah Mahal Dan Susah? Sekarang Aqiqah Online, Hanya RM499

Di kala wabak Covid-19 semakin berleluasa, kehidupan masih perlu diteruskan walaupun tidak seperti biasa

Kita disarankan untuk duduk di rumah sahaja dan membataskan pergerakan keluar rumah sekadar untuk membeli bekalan keperluan sahaja.

Lagipun zaman sekarang kebanyakan benda boleh dilakukan secara online, semuanya di hujung jari saja. Dengan adanya internet, banyak benda boleh dilakukan dengan hanya menggunakan telefon pintar.

Termasuklah menjalankan hak anak kita yaqni ibadah aqiqah.

Definisi Aqiqah

Buat pengetahuan anda, aqiqah ialah penyembelihan haiwan ternakan yang dilakukan untuk anak yang baru lahir sebagai tanda bersyukur kepada Allah.

Perkataan aqiqah dari kata al-Iqqah bererti rambut makhluk yang baru dilahirkan, baik manusia atau binatang. Aqiqah afdhal dilakukan dalam tempoh seminggu selepas kelahiran.

Hukum aqiqah menurut pendapat yang paling kuat ialah sunat muakkad. Sebagaimana sabda Nabi s.a.w kepada Fatimah ketika mengaqiqahkan Hasan:

“Hai Fatimah!, cukurlah rambutnya dan bersedekahlah dengan perak kepada orang-orang miskin seberat timbangan (rambutnya). Mereka berdua lalu menimbangnya, adalah timbangannya waktu itu seberat satu dirham atau sebahagian dirham”.

Syarat yang afdhal untuk anak lelaki ialah dua ekor kambing yang cukup syarat; sampai umur, tidak cacat, milik mutlak. Manakala bagi anak perempuan satu ekor.

Hadith dari Ummu Khazr al-Ka’biyah berkata: Aku pernah mendengar Rasulullah bersabda:

Maksudnya: “Untuk anak lelaki dua ekor kambing yang mirip (sebaya dan seumur), dan untuk anak perempuan satu ekor”.

Memperkenalkan Aqiqah Centre

Aqiqah Centre adalah syarikat milik Bumiputera yang menguruskan ibadah aqiqah dan qurban di Tanah Suci Mekah. Mereka telah wujud di dalam dunia pengurusan aqiqah dan qurban bermula sejak tahun 2015 lagi.

Apa yang menariknya adalah Aqiqah Centre telah berjaya menguruskan lebih daripada 19,000 sembelihan kambing untuk aqiqah dan qurban!

Penjenamaan aqiqahcentre baru bermula pada awal tahun 2019, dan ini adalah hasil rebranding dari jenama asal iaitu Halim House of Lamb.

3 Masalah Orang Melayu Islam Berkenaan Aqiqah

Didapati bahawa kebanyakan orang Melayu Islam kita di Malaysia berdepan dengan 3 masalah utama berkenaan dengan aqiqah ini.

1. Kekangan masa untuk mengurus majlis aqiqah

Baru saja dapat anak, anak pula kena tahan sebab kuning. Ibu pula mengalami komplikasi setelah melahirkan anak secara pembedahan dan berada dalam keadaan yang lemah.

Memang kita nak mereka cepat pulang ke rumah dan berpantang di rumah, namun terdapat pelbagai isu yang tak dapat dielakkan. Maka ibadah aqiqah pun tidak menjadi keutamaan.

2. Tak dapat sunnah aqiqah pada hari ketujuh

Ini adalah sunnah yang selalu ditekankan dalam aqiqah. Disebabkan banyak perkara yang berlaku, keutamaan diberikan kepada kesihatan anak dan ibu.

Maka ibadah sunnah ini tidak dapat dijalankan, bukan sengaja kita tidak mahu melakukannya.

3. Kos yang tinggi

Sebaik saja discaj daripada hospital, kita semestinya perlu menjelaskan bil-bil hospital yang berkaitan dengan anak yang baru dilahirkan tadi.

Kalau ada komplikasi dan terpaksa ditahan untuk berhari-hari atau berminggu-minggu, kosnya pasti tinggi.

Kos untuk mengerjakan aqiqah di Malaysia pula, seekor kambing berharga RM850. Kalau anak lelaki dah RM1,700 sebab dua ekor.

Itu belum termasuk lagi upah masak, menu tambahan, kerusi, meja, khemah dan sebagainya.

Bukan nak komplen, tetapi inilah realitinya.

Disebabkan kos yang tinggi ini, maka orang ramai terpaksa menangguhkan majlis aqiqah. Sehingga akhirnya tak buat dan terlupa nak buat sehingga anak dah besar panjang.

Solusi Oleh Aqiqah Centre

Percaya atau tidak, ia hanya mengambil masa 5 minit untuk mendaftar melalui laman web Aqiqah Centre.

Jangan terkejut kalau ramai artis-artis ternama seperti  Shaheizy Sam, Achey (Maharaja Lawak), Ali Puteh, Dato’ Fazley Yaakob, Black, Abby Abadi dan Imran Ajmain gunakan servis kami untuk aqiqah anak-anak mereka. 

Harganya tersangatlah berpatutan, iaitu hanya RM499. Selebihnya mereka akan uruskan.

Ibadah aqiqah tersebut boleh dilakukan pada hari ketujuh selepas kelahiran dan mengikut sunnah, tiada masalah.

Tak perlu pening kepala untuk mengurus majlis, malah tak perlu kos yang tinggi untuk membuat majlis tersebut.

Tawaran Istimewa Aqiqah Centre

Tunggu, ada lagi tawaran menarik menanti anda. Dengan hanya satu harga RM499, anda akan dapat:

  • Penyembelihan di tanah suci Mekah.
  • Rakaman video sembelihan dengan menyebut nama anak (tiada unsur scam atau tiada bukti aqiqah tersebut tidak berlaku).
  • Percuma sijil dengan ukiran kayu.

Layari laman web Aqiqah Centre untuk keterangan lanjut atau Instagram Aqiqah Centre.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ada Ke Produk Futures Global Yang Patuh Syariah?

Makanan asas merupakan satu keperluan yang sangat penting dalam hidup manusia. Barang asas ini telah mula didagangkan sejak dulu kala lagi. Apabila kita masuk ke era moden, barang asas ini mula didagang dalam sistem supaya lebih sistematik. Manusia telah mencipta platform dan cara untuk berdagang barang-barang ini demi menguruskan kelangsungan ekonomi dalam dunia.

Permulaan Dagangan Komoditi Dunia

Syarikat peneraju dalam dunia Futures adalah CME Group. Mereka bertanggungjawab dalam memperkenalkan dagangan komoditi dalam dunia. Bermula pada tahun 1848, Chicago Board of Trade (CBOT) memperkenalkan Futures Exchanges yang pertama dalam dunia. CBOT memperkenalkan perdagangan bijirin (grain trading) pada tahun 1865 dengan sistem kontrak seperti mana sekarang. Semua sistem dan standard dalam Futures Trading berasal dari CME Group.

Tahun demi tahun, makin banyak porduk barangan asas yang diperkenalkan seperti daging sejukbeku, kacang soya, jagung dan sebagainya. Menjelang tahun 1987, perdagangan atas talian secara menyeluruh diperkenal di bawah nama Globex Platform.

Pada awal 2000-an, syarikat CME Group merupakan exchange yang pertama disenaraikan dalam pasaran saham New York.

Foreign Futures Exchange

Dalam Foreign Futures, terdapat beberapa exchanges yang perlu anda tahu.

  • Chicago Board of Trade (CBOT) fokus kepada produk-produk pertanian.
  • New York Merchantile Exchange (NYMEX) fokus kepada komoditi seperti minyak mentah.
  • Comodity Exchange (COMEX) fokus produk seperti Gold Futures, Silver Futures, dan Aluminium Futures.

Berminat nak belajar mengenai berdagang Futures secara PERCUMA?? Baca sini!

Kategori Produk Foreign Futures

Secara ringkasnya, produk Foreign Futures boleh dibahagikan dalam lima kategori seperti berikut:

  • Bijirin, makanan & serat, haiwan hidup, tenaga dan besi.

Namun begitu, tidak semua produk Futures ini patuh syariah. Kali ini kami akan kongsikan beberapa produk Foreign Futures global yang patuh syariah

Kategori: Bijirin

  • Gandum – ZW
  • Jagung – ZC
  • Kacang soya – ZL

Kategori: Makanan dan Serat

  • Koko – CJ
  • Kopi – KT
  • Kapas – TT

Kategori: Tenaga

  • Minyak Mentah – CL (light crude)
  • Natural Gas – NG (henry hub natural gas)

Futures Global Yang Patuh Syariah

Untuk mereka yang berminat dengan produk Futures luar negara pula, kini CGS International Futures (CGS MYF) (dulu dikenali sebagai CGS-CIMB Futures) menyediakan platform penuh patuh syariah untuk berdagang 16 produk Futures globalyang telah dikategorikan sebagai PATUH SYARIAH daripada tiga bursa luar iaitu NYMEX, CBOT dan SGX.

CGS MYF merupakan peneraju di dalam industri dagangan niaga hadapan yang melancarkan akaun Niaga Hadapan Patuh Syariah Global. Menariknya, CGS MYF menyediakan platform penuh yang patuh syariah dengan penggunaan akaun Islamik dan tanpa riba.

Produk Futures yang patuh syariah mestilah berdasarkan kepada aset-aset yang diiktiraf sebagai halal (bukan barang ribawi) menurut hukum Islam, contohnya seperti komoditi pertanian yang halal.  Penasihat Syariah CGSI Futures Malaysia telah bersepakat bahawa beberapa produk Foreign Futures di bursa tertentu mempunyai spesifikasi yang serupa seperti kemungkinan penghantaran fizikal dan komoditi yang diiktiraf sebagai patuh Syariah dan oleh itu boleh didagangkan sebagai futures yang patuh Syariah.

Baca lanjut: CGSI Lancar Akaun Niaga Hadapan Patuh Syariah Global Pertama Malaysia

Pasaran Futures Malaysia

Dalam pasaran Futures Malaysia kita juga ada beberapa produk yang boleh didagangkan. Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah memutuskan bahawa kontrak yang ditawarkan di Bursa Malaysia Derivatif seperti niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO), niaga hadapan minyak sawit mentah Malaysia Timur (FEPO), niaga hadapan minyak isirung sawit mentah (FPKO) adalah selaras dengan prinsip-prinsip Syariah.

Nak tahu apa yang menarik bila berdagang FCPO? Dengan FCPO tidak kira harga naik dan turun para pedagang masih boleh buat duit. Lebih kurang macam Forex Trading, cuma FCPO ini patuh syariah. Kalau dah ada asas dalam pasaran saham maka lebih mudah nak faham selok belok FCPO.

Setiap Produk Futures Yang Didagangkan Mempunyai Perkara Yang Akan Mempengaruhinya

Misalnya, FCPO adalah cerminan kepada harga sawit dunia. Selain itu, harga minyak mentah dunia dipengaruhi oleh pengumuman-pengumuman yang dibuat oleh Kesatuan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC). Dalam kesatuan ini, dianggotai negara contohnya Arab Saudi, Rusia dan Venezuela. Pengumuman seperti meningkatkan dan mengurangkan pengeluaran akan memberi kesan pada harga minyak mentah dunia.

Modal untuk mula berdagang dalam produk-produk Foreign Futures adalah berbeza. Margin yang ditetapkan untuk mula berdagang perlu dirujuk pada broker masing-masing.

Sebagai pelabur dan pedagang, ilmu tentang sesuatu produk sangat penting. Hal ini dapat mengurangkan risiko kerugian dalam masa melabur dan berdagang.

Nak Tambah Ilmu Berdagang Futures?

Khas untuk pembaca setia MajalahLabur, pihak CGSI nak buat enam sesi webinar PERCUMA untuk mereka yang berminat nak tahu selok-belok berdagang Futures.

Cepat rebut peluang berharga ini, slot untuk setiap sesi juga terhad. Daftar sekarang supaya tak terlepas sesi khas ini!

(Siri 1)

(Siri 2)

(Siri 3)

(Siri 4)

(Siri 5-6)

Sertai juga Seminar Percuma Shariah Compliant Futures for Future