8 Soalan Berkenaan Pengeluaran i-Lestari KWSP

Pada 23 Mac 2020 yang lalu, YAB Perdana Menteri kita telah mengadakan sidang media bagi mengumumkan beberapa perkara berkaitan COVID-19. Di antara perkara yang mendapat perhatian ramai, adalah berkenaan dengan Pengeluaran i-Lestari KWSP.

Inisiatif ini dijangka akan memanfaatkan sehingga 12 juta ahli KWSP, dengan jumlah pengeluaran yang dianggarkan bernilai RM40 billion.

Bawa bertenang. Pengeluaran duit KWSP ini adalah pilihan. Tiada paksaan.

1. Apakah i-Lestari KWSP Ni?

Kemudahan i-Lestari akan memberikan kelegaan dari segi kewangan kepada mereka yang terjejas dalam keadaan semasa yang tidak menentu. Pengeluaran i-Lestari ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas bulanan dalam tempoh pandemik Covid-19 ini.

2. Bilakah Ahli Boleh Mula Memohon Pengeluaran i-Lestari?

Ahli boleh mula membuat permohonan Pengeluaran i-Lestari mulai 1 April 2020.

3. Berapakah Amaun Yang Layak Dikeluarkan Oleh Ahli Di Bawah Pengeluaran i-Lestari?

Amaun yang layak dikeluarkan oleh ahli di bawah Pengeluaran i-Lestari adalah:

  1. Maksimum RM500 sebulan untuk tempoh selama 12 bulan (1 tahun) (Tertakluk kepada jumlah simpanan di dalam Akaun 2 pada bulan permohonan dibuat)
  2. Bayaran bermula dari bulan permohonan diterima oleh KWSP sehingga Mac 2021
  3. Pengeluaran hanya boleh dibuat bagi tempoh 1 tahun (12 bulan) iaitu dari bulan April 2020 hingga bulan Mac 2021 tertakluk kepada 3(i)
  4. Bayaran Pengeluaran i-Lestari akan mula dibuat mulai Mei 2020

4. Bagaimanakah Ahli Boleh Mengemukakan Permohonan Pengeluaran i-Lestari?

Borang permohonan yang lengkap diisi boleh dikemukakan melalui TIGA (3) saluran berikut:

  • Secara dalam talian (e-Pengeluaran melalui i-Akaun); ATAU
  • Secara e-mel kepada [email protected] (Borang akan dimuat naik); ATAU
  • Secara pos/pos berdaftar ke alamat: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Karung Berkunci No 220, Jalan Sultan 46720 Petaling Jaya (Pengeluaran i-Lestari)

5. Siapakah Yang Layak Untuk Membuat Pengeluaran i-Lestari?

Ahli-ahli berikut layak untuk membuat Pengeluaran i-Lestari:

  • Warganegara Malaysia dan Pemastautin Tetap
  • Berumur bawah 55 tahun
  • Mempunyai baki simpanan di dalam Akaun 2 (Tertakluk kepada baki Akaun 2 semasa proses pembayaran pada bulan berkenaan dibuat)
  • Bukan Warganegara Malaysia (Fasa 2)

6. Mengapakah Pengeluaran i-Lestari Hanya Terhad Kepada RM500 Dan Secara Bulanan?

Pengeluaran i-Lestari ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas bulanan dalam tempoh pandemik Covid-19 ini. Jumlah maksimum RM500 sebulan ini adalah jumlah yang berpatutan bagi menambah sumber kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas untuk bulan yang berkenaan.

7. Mengapakah Kekerapan Pengeluaran i-Lestari Terhad Untuk Sekali Sebulan?

Kekerapan bayaran Pengeluaran i-Lestari sekali sebulan adalah kerana pengeluaran ini bertujuan untuk menambah sumber pendapatan bulanan ahli bagi memenuhi keperluan asas setiap bulan

8. Mengapakah Pengeluaran i-Lestari Hanya Untuk Tempoh Setahun Sahaja?

Tujuan i-Lestari adalah untuk membantu ahli meneruskan kelangsungan hidup ketika berdepan dengan pandemik Covid-19 pada ketika ini. Kerajaan akan terus memantau perkembangan situasi ini dan keperluan pengeluaran ini dari semasa ke semasa dan dijangka impak pandemik Covid-19 akan berakhir selepas tempoh tersebut.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila kemukakan soalan anda melalui e-mel kepada [email protected].

Sumber: https://www.kwsp.gov.my/documents/20126/131466/EPF_COVID-19_FAQ+_BM.pdf

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ASNB Umum Agihan Pendapatan 5.50 Sen Seunit Untuk ASB 2 Dan 5.00 Sen Seunit Untuk ASM

  • Syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad, Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), hari ini mengumumkan pengagihan pendapatan untuk dua dana harga tetap iaitu Amanah Saham Bumiputera 2 (ASB 2) dan Amanah Saham Malaysia (ASM) bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2025.
  • Bagi tempoh yang sama, ASM turut mengisytiharkan pembayaran pengagihan pendapatan berjumlah RM1.45 bilion, iaitu bersamaan 5.00 sen seunit kepada 740,513 pemegang unit. Pulangan sebanyak 5.00% ini mengatasi penanda aras yang sama sebanyak 244 bps.
  • ASB 2 mengisytiharkan pembayaran pengagihan pendapatan berjumlah RM0.73 bilion yang memanfaatkan 614,309 pemegang unit. Pulangan sebanyak 5.50% ini mengatasi penanda aras pulangan 2.56% yang dicatatkan oleh Deposit Tetap 12-bulan Maybank sebanyak 294 mata asas (bps).

KUALA LUMPUR, 27 Mac – Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB), mengumumkan pembayaran agihan pendapatan berjumlah RM2.18 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2025.

Walaupun berdepan persekitaran pasaran modal global yang mencabar ekoran ketegangan tarif, inflasi yang tinggi dan ketidaktentuan ekonomi, pengagihan pendapatan bagi ASB 2 sebanyak 5.50 sen seunit dan ASM sebanyak 5.00 sen seunit mencatat peningkatan sebanyak 0.25 sen seunit berbanding tahun lalu. Dana-dana ini juga telah menunjukkan peningkatan progresif sepanjang tiga tahun lalu, mencerminkan komitmen PNB untuk meningkatkan pulangan dan memperkukuh daya tahan portfolio.

Prestasi kukuh kedua-dua dana harga tetap ini didorong oleh pulangan ekuiti domestik dan global yang positif serta strategi kepelbagaian aset yang berterusan merentasi geografi dan kelas aset. Melangkah ke hadapan, PNB akan terus memperluaskan kepelbagaian aset, terutamanya dalam pendapatan tetap, bagi memastikan aliran pendapatan yang stabil dan konsisten.

Pengiraan Pengagihan Pendapatan dan Penangguhan Urus Niaga Dana

Pengiraan pengagihan pendapatan untuk ASB 2 dan ASM adalah berdasarkan purata baki bulanan minimum yang dipegang sepanjang tahun kewangan bagi setiap dana. Pengagihan yang diisytiharkan oleh dana-dana ini akan dilaburkan semula secara automatik ke dalam akaun pemegang unit pada 1 April 2025.

Urus niaga ASB 2 dan ASM di cawangan-cawangan dan ejen-ejen ASNB termasuk semua saluran dalam talian dan perbankan internet akan ditangguhkan sementara dari 28 hingga 31 Mac 2025 bagi memudahkan proses pengiraan pengagihan pendapatan. Pemegang unit boleh meneruskan transaksi di portal myASNB (www.myasnb.com.my) atau melalui aplikasi mudah alih myASNB pada 1 April 2025, atau di mana-mana cawangan atau ejen ASNB di seluruh negara pada 2 April 2025 (Tertakluk pada perubahan Hari Raya Aidilfitri).


  • Amanah Saham Bumiputera 2 (ASB 2)

ASB 2 adalah dana unit amanah harga tetap yang dilancarkan pada 2 April 2014. Ia merupakan danaaset campuran yang sesuai untuk pelabur Bumiputera yang memahami pulangan dan risiko pelaburan, serta mencari dana dengan potensi pulangan tahunan.

  • Amanah Saham Malaysia (ASM)

ASM adalah dana unit amanah harga tetap yang dilancarkan pada 20 April 2000. Ia merupakan dana aset campuran yang sesuai untuk pelabur yang memahami pulangan dan risiko pelaburan serta mengharapkan manfaat daripada pertumbuhan jangka panjang dana hasil pelaburan semula pengagihan pendapatan (sekiranya ada) dan penerimaan pendapatan (sekiranya ada) ke atas pelaburan mereka.