Jim Simons, Ahli Matematik Terkaya Dunia

James Harris Simons atau Jim Simons, juga dikenali sebagai “Quant King”. Beliau mendapat gelaran tersebut setelah berjaya membangunkan sebuah hedge fund yang berjaya di dunia iaitu Renaissance Technologies atau singkatannya Rentech.

Syarikat hedge fund yang diasaskanya itu merupakan syarikat hedge fund yang secara konsisten memberi pulangan sebanyak 40% setiap tahun semenjak tahun 1988 lagi.

Beliau menduduki tempat pertama dalam senarai pengurus dana lindung nilai berpendapatan tertinggi Forbes dan berada di tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes.

Sebelum Rentech, Simons menghabiskan masa di National Security Agency (NSA) dan mengajar di Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan Harvard. Pada usia 44 tahun iaitu pada tahun 1982, beliau mengasaskan Renaissance Technologies.

Di sinilah bermulanya kisah di mana beliau telah berkhidmat sebagai ketua dan CEO. Pada tahun 2010, beliau mengundurkan diri dari jawatan sebagai ketua dan CEO tetapi tetap sebagai ketua bukan eksekutif.

Pasti anda tertanya-tanya bagaimanakah hidup beliau boleh berubah sehingga menjadi orang terkaya dunia bukan?

Kehidupan, Pendidikan Awal Dan Pengalaman Jim Simons

Jim Simons dilahirkan pada tahun 1938 di Brooklyn, Massachusetts. Beliau berminat dengan matematik sejak daripada usia yang kecil lagi. Pada usia 14 tahun, Simons bekerja di sebuah kedai bekalan kebun sebagai tukang sapu kerana masalah kurang daya ingatan.

Namun, beliau mempunyai cita-cita tinggi untuk menjadi ahli matematik di MIT.

Pada tahun 1955, Simons diterima menjadi pelajar MIT dan mengambil jurusan matematik. Setelah menamatkan pengajian, Simons belajar di University of California di Berkeley untuk memperoleh gelaran doktor dalam matematik.

Hanya dalam masa satu tahun, beliau mendapat gelaran doktor pada usia 23 tahun iaitu pada tahun 1961.

Selepas itu, beliau melanjutkan pelajaran matematik di MIT dan Harvard. Institut Analisis Pertahanan (IDA) mengambil Simons bekerja pada tahun 1964, di mana beliau memainkan peranan penting sebagai pemecah kod (code breaker) semasa Perang Vietnam.

Simons meninggalkan IDA setelah empat tahun dan terus menjadi ketua jabatan matematik di Stony Brook University, di mana beliau membantu mengembangkan peranan penting dalam matematik dan fizik dan pada tahun 1978 dia mula menceburkan diri dalam bidang kewangan.

Kisah Kejayaan Jim Simons

Walaupun sudah mempunyai kerjaya sebagai pakar matematik dan pemecah kod induk untuk IDA, Jim Simons telah memilih untuk meneruskan kerjaya dalam bidang kewangan.

Pada tahun 1978, beliau memulakan tugasan dalam dana terhad Monemetrics. Simons tidak berfikir untuk menggunakan matematik pada mulanya namun, dari masa ke masa; beliau menyedari bahawa beliau dapat menggunakan matematik dan statistik bagi mentafsir data.

Menjelang tahun 1988, Simons memutuskan untuk menggunakan analisis kuantitatif semata-mata untuk menentukan perdagangan mana yang akan beliau beli. Simons mencari pakar dalam matematik, analisis data dan yang berkaitan dengan saintifik untuk bekerja dengannya.

Syarikat ini berkembang asbab formula matematik yang rumit yang telah dikembangkan oleh para saintis ini. Sejak daripada itu, beliau telah meraih pendapatan yang sangat luar biasa.

Nilai Bersih Dan Pengaruh Semasa

Jim Simons kini menduduki tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes pada 23 Oktober 2019 dengan nilai bersih sebanyak USD21.6 bilion.

The Simons Foundation dikhaskan untuk menyokong penyelidikan saintifik, pendidikan, dan kesihatan yang dibangunkan bersama-sama isteri beliau.

Simons telah menyumbang lebih daripada USD2.7 bilion untuk tujuan ini dan juga menyokong penyelidikan autisme.

Selain daripada itu, Jim Simons mengasaskan Math for America, yang bertujuan untuk mendorong guru matematik dan sains untuk tetap berperanan dan memajukan kemampuan mengajar mereka.

Kesimpulannya, Jim Simons mampu menjadi seorang yang terkaya hanya dengan minat dan hobinya iaitu ilmu matematik. Tanpa ilmu matematik tersebut, kemungkinan beliau tidak mampu memecahkan sebarang kod yang seterusnya membantu beliau menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Sumber Rujukan: Investopedia

Baca lagi kisah inspirasi di 7 Tokoh Pelabur Bertaraf Bilionaire Yang Masih Lagi Hidup.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!