Jim Simons, Ahli Matematik Terkaya Dunia

James Harris Simons atau Jim Simons, juga dikenali sebagai “Quant King”. Beliau mendapat gelaran tersebut setelah berjaya membangunkan sebuah hedge fund yang berjaya di dunia iaitu Renaissance Technologies atau singkatannya Rentech.

Syarikat hedge fund yang diasaskanya itu merupakan syarikat hedge fund yang secara konsisten memberi pulangan sebanyak 40% setiap tahun semenjak tahun 1988 lagi.

Beliau menduduki tempat pertama dalam senarai pengurus dana lindung nilai berpendapatan tertinggi Forbes dan berada di tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes.

Sebelum Rentech, Simons menghabiskan masa di National Security Agency (NSA) dan mengajar di Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan Harvard. Pada usia 44 tahun iaitu pada tahun 1982, beliau mengasaskan Renaissance Technologies.

Di sinilah bermulanya kisah di mana beliau telah berkhidmat sebagai ketua dan CEO. Pada tahun 2010, beliau mengundurkan diri dari jawatan sebagai ketua dan CEO tetapi tetap sebagai ketua bukan eksekutif.

Pasti anda tertanya-tanya bagaimanakah hidup beliau boleh berubah sehingga menjadi orang terkaya dunia bukan?

Kehidupan, Pendidikan Awal Dan Pengalaman Jim Simons

Jim Simons dilahirkan pada tahun 1938 di Brooklyn, Massachusetts. Beliau berminat dengan matematik sejak daripada usia yang kecil lagi. Pada usia 14 tahun, Simons bekerja di sebuah kedai bekalan kebun sebagai tukang sapu kerana masalah kurang daya ingatan.

Namun, beliau mempunyai cita-cita tinggi untuk menjadi ahli matematik di MIT.

Pada tahun 1955, Simons diterima menjadi pelajar MIT dan mengambil jurusan matematik. Setelah menamatkan pengajian, Simons belajar di University of California di Berkeley untuk memperoleh gelaran doktor dalam matematik.

Hanya dalam masa satu tahun, beliau mendapat gelaran doktor pada usia 23 tahun iaitu pada tahun 1961.

Selepas itu, beliau melanjutkan pelajaran matematik di MIT dan Harvard. Institut Analisis Pertahanan (IDA) mengambil Simons bekerja pada tahun 1964, di mana beliau memainkan peranan penting sebagai pemecah kod (code breaker) semasa Perang Vietnam.

Simons meninggalkan IDA setelah empat tahun dan terus menjadi ketua jabatan matematik di Stony Brook University, di mana beliau membantu mengembangkan peranan penting dalam matematik dan fizik dan pada tahun 1978 dia mula menceburkan diri dalam bidang kewangan.

Kisah Kejayaan Jim Simons

Walaupun sudah mempunyai kerjaya sebagai pakar matematik dan pemecah kod induk untuk IDA, Jim Simons telah memilih untuk meneruskan kerjaya dalam bidang kewangan.

Pada tahun 1978, beliau memulakan tugasan dalam dana terhad Monemetrics. Simons tidak berfikir untuk menggunakan matematik pada mulanya namun, dari masa ke masa; beliau menyedari bahawa beliau dapat menggunakan matematik dan statistik bagi mentafsir data.

Menjelang tahun 1988, Simons memutuskan untuk menggunakan analisis kuantitatif semata-mata untuk menentukan perdagangan mana yang akan beliau beli. Simons mencari pakar dalam matematik, analisis data dan yang berkaitan dengan saintifik untuk bekerja dengannya.

Syarikat ini berkembang asbab formula matematik yang rumit yang telah dikembangkan oleh para saintis ini. Sejak daripada itu, beliau telah meraih pendapatan yang sangat luar biasa.

Nilai Bersih Dan Pengaruh Semasa

Jim Simons kini menduduki tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes pada 23 Oktober 2019 dengan nilai bersih sebanyak USD21.6 bilion.

The Simons Foundation dikhaskan untuk menyokong penyelidikan saintifik, pendidikan, dan kesihatan yang dibangunkan bersama-sama isteri beliau.

Simons telah menyumbang lebih daripada USD2.7 bilion untuk tujuan ini dan juga menyokong penyelidikan autisme.

Selain daripada itu, Jim Simons mengasaskan Math for America, yang bertujuan untuk mendorong guru matematik dan sains untuk tetap berperanan dan memajukan kemampuan mengajar mereka.

Kesimpulannya, Jim Simons mampu menjadi seorang yang terkaya hanya dengan minat dan hobinya iaitu ilmu matematik. Tanpa ilmu matematik tersebut, kemungkinan beliau tidak mampu memecahkan sebarang kod yang seterusnya membantu beliau menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Sumber Rujukan: Investopedia

Baca lagi kisah inspirasi di 7 Tokoh Pelabur Bertaraf Bilionaire Yang Masih Lagi Hidup.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KWAP Perkenal Dana Pemacu Dengan Peruntukan RM6 Bilion, Sasar Sektor Utama

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) hari ini memperkenalkan pelaburan modal swasta dikenali sebagai Dana Pemacu yang membabitkan peruntukan sebanyak RM6 bilion.

Dana itu menyasarkan pelaburan dalam sektor-sektor utama ekonomi termasuk keterjaminan makanan, pendidikan, penjagaan kesihatan, peralihan tenaga, ekonomi digital, keterangkuman kewangan dan aspek lain dengan impak kritikal dalam kerangka ekonomi MADANI.

Dalam kenyataan hari ini, KWAP berkata Dana Pemacu itu akan dilaksanakan menerusi dana Akaun Terurus Berasingan (SMA) dengan kerjasama antara bakat tempatan dan pengurus pelaburan antarabangsa yang merentasi tiga aset berbeza iaitu ekuiti swasta, infrastruktur dan hartanah.

Komitmen sebanyak RM6 bilion itu akan dilabur menerusi SMA konvensional dan patuh Syariah dengan 50 peratus khusus kepada pelaburan fokus Syariah bagi memanfaatkan modal ekuiti Islam untuk impak lebih besar dalam pelaburan patuh Syariah.

Selain itu, ia juga bertujuan meningkatkan pasaran swasta secara menyeluruh selain menawarkan peluang unik untuk pelaburan beretika dan bertanggungjawab secara sosial.

Pada Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) di sini, hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan rancangan KWAP untuk memperuntukkan pelaburan patuh Syariah yang merupakan separuh daripada komitmen modal Dana Pemacu.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWAP Datuk Nik Amlizan Mohamed pula menekankan kepentingan Dana Pemacu bagi pertumbuhan dan kemajuan negara.

Beliau berkata rancangan itu merangkumi usaha menggerakkan pelaburan menerusi model kerjasama antara bakat tempatan dan pengurus dana antarabangsa dengan memanfaatkan ekosistem pasaran pelaburan swasta di Malaysia.

“Malah, inisiatif ini akan membawa bersama amalan global terbaik dan kemahiran ke dalam pasaran tempatan, sekali gus memacu pemindahan pengetahuan dan jaringan industri yang dapat memperkasa bakat tempatan.

 “Menerusi pelaburan modal yang baru dilancarkan ini, kami berhasrat untuk menyokong lebih banyak syarikat-syarikat tempatan dalam skala domestik dan antarabangsa melalui saluran konvensional serta patuh Syariah yang seterusnya mengukuhkan pasaran kewangan dan meningkatkan pembangunan bakat tempatan di Malaysia,” katanya.

Bersandarkan Dana Pemacu sebagai strategi pelaburannya, KWAP juga kekal komited untuk mencapai pulangan optimum bagi dana berkenaan dalam usaha membantu Kerajaan Persekutuan membiayai liabiliti pencen.

— BERNAMA