Jim Simons, Ahli Matematik Terkaya Dunia

James Harris Simons atau Jim Simons, juga dikenali sebagai “Quant King”. Beliau mendapat gelaran tersebut setelah berjaya membangunkan sebuah hedge fund yang berjaya di dunia iaitu Renaissance Technologies atau singkatannya Rentech.

Syarikat hedge fund yang diasaskanya itu merupakan syarikat hedge fund yang secara konsisten memberi pulangan sebanyak 40% setiap tahun semenjak tahun 1988 lagi.

Beliau menduduki tempat pertama dalam senarai pengurus dana lindung nilai berpendapatan tertinggi Forbes dan berada di tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes.

Sebelum Rentech, Simons menghabiskan masa di National Security Agency (NSA) dan mengajar di Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan Harvard. Pada usia 44 tahun iaitu pada tahun 1982, beliau mengasaskan Renaissance Technologies.

Di sinilah bermulanya kisah di mana beliau telah berkhidmat sebagai ketua dan CEO. Pada tahun 2010, beliau mengundurkan diri dari jawatan sebagai ketua dan CEO tetapi tetap sebagai ketua bukan eksekutif.

Pasti anda tertanya-tanya bagaimanakah hidup beliau boleh berubah sehingga menjadi orang terkaya dunia bukan?

Kehidupan, Pendidikan Awal Dan Pengalaman Jim Simons

Jim Simons dilahirkan pada tahun 1938 di Brooklyn, Massachusetts. Beliau berminat dengan matematik sejak daripada usia yang kecil lagi. Pada usia 14 tahun, Simons bekerja di sebuah kedai bekalan kebun sebagai tukang sapu kerana masalah kurang daya ingatan.

Namun, beliau mempunyai cita-cita tinggi untuk menjadi ahli matematik di MIT.

Pada tahun 1955, Simons diterima menjadi pelajar MIT dan mengambil jurusan matematik. Setelah menamatkan pengajian, Simons belajar di University of California di Berkeley untuk memperoleh gelaran doktor dalam matematik.

Hanya dalam masa satu tahun, beliau mendapat gelaran doktor pada usia 23 tahun iaitu pada tahun 1961.

Selepas itu, beliau melanjutkan pelajaran matematik di MIT dan Harvard. Institut Analisis Pertahanan (IDA) mengambil Simons bekerja pada tahun 1964, di mana beliau memainkan peranan penting sebagai pemecah kod (code breaker) semasa Perang Vietnam.

Simons meninggalkan IDA setelah empat tahun dan terus menjadi ketua jabatan matematik di Stony Brook University, di mana beliau membantu mengembangkan peranan penting dalam matematik dan fizik dan pada tahun 1978 dia mula menceburkan diri dalam bidang kewangan.

Kisah Kejayaan Jim Simons

Walaupun sudah mempunyai kerjaya sebagai pakar matematik dan pemecah kod induk untuk IDA, Jim Simons telah memilih untuk meneruskan kerjaya dalam bidang kewangan.

Pada tahun 1978, beliau memulakan tugasan dalam dana terhad Monemetrics. Simons tidak berfikir untuk menggunakan matematik pada mulanya namun, dari masa ke masa; beliau menyedari bahawa beliau dapat menggunakan matematik dan statistik bagi mentafsir data.

Menjelang tahun 1988, Simons memutuskan untuk menggunakan analisis kuantitatif semata-mata untuk menentukan perdagangan mana yang akan beliau beli. Simons mencari pakar dalam matematik, analisis data dan yang berkaitan dengan saintifik untuk bekerja dengannya.

Syarikat ini berkembang asbab formula matematik yang rumit yang telah dikembangkan oleh para saintis ini. Sejak daripada itu, beliau telah meraih pendapatan yang sangat luar biasa.

Nilai Bersih Dan Pengaruh Semasa

Jim Simons kini menduduki tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes pada 23 Oktober 2019 dengan nilai bersih sebanyak USD21.6 bilion.

The Simons Foundation dikhaskan untuk menyokong penyelidikan saintifik, pendidikan, dan kesihatan yang dibangunkan bersama-sama isteri beliau.

Simons telah menyumbang lebih daripada USD2.7 bilion untuk tujuan ini dan juga menyokong penyelidikan autisme.

Selain daripada itu, Jim Simons mengasaskan Math for America, yang bertujuan untuk mendorong guru matematik dan sains untuk tetap berperanan dan memajukan kemampuan mengajar mereka.

Kesimpulannya, Jim Simons mampu menjadi seorang yang terkaya hanya dengan minat dan hobinya iaitu ilmu matematik. Tanpa ilmu matematik tersebut, kemungkinan beliau tidak mampu memecahkan sebarang kod yang seterusnya membantu beliau menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Sumber Rujukan: Investopedia

Baca lagi kisah inspirasi di 7 Tokoh Pelabur Bertaraf Bilionaire Yang Masih Lagi Hidup.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go