Jim Simons, Ahli Matematik Terkaya Dunia

James Harris Simons atau Jim Simons, juga dikenali sebagai “Quant King”. Beliau mendapat gelaran tersebut setelah berjaya membangunkan sebuah hedge fund yang berjaya di dunia iaitu Renaissance Technologies atau singkatannya Rentech.

Syarikat hedge fund yang diasaskanya itu merupakan syarikat hedge fund yang secara konsisten memberi pulangan sebanyak 40% setiap tahun semenjak tahun 1988 lagi.

Beliau menduduki tempat pertama dalam senarai pengurus dana lindung nilai berpendapatan tertinggi Forbes dan berada di tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes.

Sebelum Rentech, Simons menghabiskan masa di National Security Agency (NSA) dan mengajar di Massachusetts Institute of Technology (MIT) dan Harvard. Pada usia 44 tahun iaitu pada tahun 1982, beliau mengasaskan Renaissance Technologies.

Di sinilah bermulanya kisah di mana beliau telah berkhidmat sebagai ketua dan CEO. Pada tahun 2010, beliau mengundurkan diri dari jawatan sebagai ketua dan CEO tetapi tetap sebagai ketua bukan eksekutif.

Pasti anda tertanya-tanya bagaimanakah hidup beliau boleh berubah sehingga menjadi orang terkaya dunia bukan?

Kehidupan, Pendidikan Awal Dan Pengalaman Jim Simons

Jim Simons dilahirkan pada tahun 1938 di Brooklyn, Massachusetts. Beliau berminat dengan matematik sejak daripada usia yang kecil lagi. Pada usia 14 tahun, Simons bekerja di sebuah kedai bekalan kebun sebagai tukang sapu kerana masalah kurang daya ingatan.

Namun, beliau mempunyai cita-cita tinggi untuk menjadi ahli matematik di MIT.

Pada tahun 1955, Simons diterima menjadi pelajar MIT dan mengambil jurusan matematik. Setelah menamatkan pengajian, Simons belajar di University of California di Berkeley untuk memperoleh gelaran doktor dalam matematik.

Hanya dalam masa satu tahun, beliau mendapat gelaran doktor pada usia 23 tahun iaitu pada tahun 1961.

Selepas itu, beliau melanjutkan pelajaran matematik di MIT dan Harvard. Institut Analisis Pertahanan (IDA) mengambil Simons bekerja pada tahun 1964, di mana beliau memainkan peranan penting sebagai pemecah kod (code breaker) semasa Perang Vietnam.

Simons meninggalkan IDA setelah empat tahun dan terus menjadi ketua jabatan matematik di Stony Brook University, di mana beliau membantu mengembangkan peranan penting dalam matematik dan fizik dan pada tahun 1978 dia mula menceburkan diri dalam bidang kewangan.

Kisah Kejayaan Jim Simons

Walaupun sudah mempunyai kerjaya sebagai pakar matematik dan pemecah kod induk untuk IDA, Jim Simons telah memilih untuk meneruskan kerjaya dalam bidang kewangan.

Pada tahun 1978, beliau memulakan tugasan dalam dana terhad Monemetrics. Simons tidak berfikir untuk menggunakan matematik pada mulanya namun, dari masa ke masa; beliau menyedari bahawa beliau dapat menggunakan matematik dan statistik bagi mentafsir data.

Menjelang tahun 1988, Simons memutuskan untuk menggunakan analisis kuantitatif semata-mata untuk menentukan perdagangan mana yang akan beliau beli. Simons mencari pakar dalam matematik, analisis data dan yang berkaitan dengan saintifik untuk bekerja dengannya.

Syarikat ini berkembang asbab formula matematik yang rumit yang telah dikembangkan oleh para saintis ini. Sejak daripada itu, beliau telah meraih pendapatan yang sangat luar biasa.

Nilai Bersih Dan Pengaruh Semasa

Jim Simons kini menduduki tempat ke-44 dalam senarai jutawan dunia Forbes pada 23 Oktober 2019 dengan nilai bersih sebanyak USD21.6 bilion.

The Simons Foundation dikhaskan untuk menyokong penyelidikan saintifik, pendidikan, dan kesihatan yang dibangunkan bersama-sama isteri beliau.

Simons telah menyumbang lebih daripada USD2.7 bilion untuk tujuan ini dan juga menyokong penyelidikan autisme.

Selain daripada itu, Jim Simons mengasaskan Math for America, yang bertujuan untuk mendorong guru matematik dan sains untuk tetap berperanan dan memajukan kemampuan mengajar mereka.

Kesimpulannya, Jim Simons mampu menjadi seorang yang terkaya hanya dengan minat dan hobinya iaitu ilmu matematik. Tanpa ilmu matematik tersebut, kemungkinan beliau tidak mampu memecahkan sebarang kod yang seterusnya membantu beliau menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Sumber Rujukan: Investopedia

Baca lagi kisah inspirasi di 7 Tokoh Pelabur Bertaraf Bilionaire Yang Masih Lagi Hidup.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tips Nak Jimat Menjelang Hari Raya Aidilfitri

Menjelang Hari Raya Aidilfitri, pasti ramai yang akan membuat bermacam-macam persiapan. Kebiasaannya, ia akan menelan kos yang banyak. Memandangkan Hari Raya ni setahun sekali katanya, maka kita boleh lihat orang ramai sanggup overspend kerana nak semuanya perfect.

Hutang pun takpe, janji kita dapat sambut Hari Raya dengan gembiranya.

5 Tips Nak Jimat Menjelang Hari Raya

Bagi mereka yang telah sedar akan kepentingan untuk berjimat-cermat, berikut adalah 4 tips yang kita semua boleh amalkan. Barulah kita dapat menyambutnya dengan riang ria tanpa sebarang pembaziran berlaku.

#1. Tak Perlu Beri Duit Raya

Duit raya itu sedekah. Sedekah itu sunat.
Bayar hutang itu WAJIB.

Dahulukan membayar hutang yang membuatkan kita semakin miskin berbanding memberi duit raya kepada kepada orang bukan miskin ataupun fakir. Contohnya bagi anda yang masih berhutang kad kredit peruntukkan duit raya untuk ibu bapa dan ibu bapa mertua sahaja.

Pesan juga dekat anak-anak supaya tidak merengek jika tak dapat duit raya. Nanti orang mesti kata “biarlah budak-budak, dulu kita pun macam tu juga”.

Gunakan kesempatan yang ada ini untuk berani melakukan perubahan! Berani tak?

#2. Guna Semula Langsir

Langsir memainkan peranan yang sangat penting kepada sesebuah rumah apabila tibanya Hari Raya. Sebelum masuk bulan Ramadhan lagi kedai-kedai kain terkemuka seperti Jakel dan Gulatis pastinya sesak dengan orang ramai terutama sekali golongan wanita yang rambang mata membeli kain langsir.

Daripada beli kain langsir yang baru, apa kata kita guna sahaja langsir sekarang. Sekiranya inginkan kelainan berbanding tahun sebelumnya, anda boleh jadi kreatif dengan ubah suai atau pun menambah manik-manik pada langsir.

Dengan adanya manik-manik dan tambahan renda dapat menjadikan langsir anda kelihatan baru. Gunakanlah kreativiti anda sebaiknya, di samping dapat berjimat.

#3. Pakaian Sedondon

Jika anda berkeluarga dan gemar memakai pakaian yang telah siap dijahit, boleh sahaja beli baju kurung dan baju Melayu yang sedondon. Kebiasaannya pada musim perayaan ini, penjual akan memberikan harga istimewa, lebih-lebih lagi jika anda membeli lebih dua pasang. Lebih jimat.

Kalau anda lebih selesa untuk menghantar ke kedai jahit pula, bolehlah sekiranya anda membeli satu corak dan satu warna yang sama untuk seisi keluarga. Ini juga dapat menjimatkan, berbanding membeli kain yang berbeza kuantiti pada harga yang berbeza.

#4. Buat Kuih Raya Sendiri

Apa kata anda luangkan masa sedikit untuk membuat kuih raya sendiri, daripada beli “kuih tunjuk-tunjuk” yang belum tentu sedap rasanya dan mahal harganya.

Harga standard di Lembah Klang pastinya RM25 – 30 sebalang, dapatlah 50 biji. Kalau kuih raya tu artis yang jual lagi premium harganya!

Kalau buat sendiri (contohnya tart nenas) kos RM20 boleh dapat 200 biji.

Bukan sahaja jimat daripada segi kos, anda juga tahu kuantiti sebenar kuih serta balang kuih yang diperlukan sebagai hidangan kepada tetamu yang bakal tiba Hari Raya nanti.

#5. DIY Hias Rumah

Terakhir sekali, daripada membazir wang membeli perabot baru, TV baru dan sebagainya – apa kata anda gunakan kreativiti sendiri untuk menghias semula rumah agar kelihatan lain daripada biasa. Boleh sekiranya anda ubahsuai kedudukan perabot itu sendiri bagi memenuhi ruang berbeza di setiap sudut rumah.

Perabot pula biasanya tahan agak lama, dan untuk berikan ia nafas baru; boleh lah sekadar tukar alas baru agar nampak cantik berseri-seri seakan yang baru.

Hentikanlah Pembaziran Pada Hari Raya

Kononnya kita dapat berjimat pada bulan Ramadhan, kerana kurang makan – tetapi hakikatnya ramai orang masih melakukan pembaziran menjelang Hari Raya. Hentikanlah sifat suka berhutang dan menunjuk-nunjuk, kelak anda akan merana menanggung hutang keliling pinggang sebaik sahaja berakhirnya musim perayaan nanti.

Iklan

8 Nasihat Mark Cuban Untuk Capai Kejayaan Dalam Hidup

Sebelum ini kami ada kongsikan berkenaan Nasihat Dan Peringatan Daripada Billionaire Terkemuka Mark Cuban, dan di antara nasihat beliau yang paling power adalah “Semua orang berpeluang untuk menjadi jutawan jika mereka mempunyai pemikiran (mindset) yang betul”.

Bagi mereka yang tak biasa dengar nama Mark Cuban ni, beliau merupakan pemilik kelab bola keranjang terkenal NBA iaitu Dallas Mavericks. Beliau juga merupakan pelabur ‘shark’ tersohor dalam rancangan televisyen, Shark Tank.

Jauh Perjalanan Luas Pemandangan

Tahukah anda perniagaan pertama beliau selepas melalui zaman kolej ialah menjalankan perniagaan syarikat komputer kecil? Pada tahun 1990, beliau telah menjual perniagaannya sebanyak $6 juta.

Kemudian, Mark Cuban mengambil jalan untuk bersara sementara waktu dan membelanjakan sedikit wang untuk mengembara ke serata dunia selama 5 tahun.

Jom kita dengarkan 8 nasihat beliau yang boleh merubah cara kita berfikir, berbelanja, melabur dan sebagainya.

1. Hidup Seperti Seorang Pelajar

Jika anda ada membaca artikel kami sebelum ini, anda sudah mengerti dengan apa yang dimaksudkan oleh beliau sebagai kehidupan seorang pelajar.

Ketika beliau mengharungi zaman kolej, hampir setiap hari beliau hanya makan makaroni dan cheese. Banyak juga dapat berjimat cermat dengan mengikat perut dan tidak berbelanja mewah.

Kalau kita di Malaysia, mungkin boleh cuba amalkan Jimat Dengan 5 Makanan Bujang Ini.

2. Anda Tidak Sepatutnya Guna Kad Kredit

Saya masih ingat bagaimana bill collector menghubungi saya dan memujuk saya untuk menerima pelawaan menggunakan perkhidmatan kad kredit. Namun saya hanya memilih untuk mengunakan wang tunai untuk mengelakkan sifat membazir.

Kalau masih nak gunakan kad kredit, Jangan Guna Kad Kredit Untuk 5 Perkara Ini! Sebaliknya boleh rujuk 7 Cara Penggunaan Kad Kredit Yang Menguntungkan.

3. Menyimpan Sekurang-kurangnya 6 Bulan Pendapatan

Jika terjadi sesuatu pada diri ketika kita sedang berkerja, contohnya diberhentikan kerja disebabkan pengurangan kos oleh syarikat, maka kita mempunyai wang simpanan sebagai perlindungan ketika mencari sumber pendapatan lain.

Kita kena ambil tahu 5 Jenis Tabung Simpanan Anak Muda Perlu Ada.

4. Beli Kuantiti Yang Banyak Ketika Diskaun

Contohnya, jika kita menggunakan 6 berus gigi dalam masa setahun, jika terdapat tawaran harga promosi; terus beli 12 berus gigi yang kita akan gunakan untuk tempoh 2 tahun. Secara tidak langsung, kita telah menjimatkan duit.

Itu baru satu benda, kalau banyak benda kita amalkan cara penjimatan sebegini, memang nampak hasilnya.

5. Baca Buku

Mark Cuban sangat suka membaca buku. Jika ada satu benda positif yang beliau boleh berikan hasil daripada gemar membaca buku adalah mendapatkan sebuah idea.

Bayangkan dengan hanya membayar $30 bagi sebuah buku, beliau telah mendapat idea untuk menambah baik perniagaannya.

6. Kerja Dan Usaha Dengan Sebaiknya

Ketika melakukan sesuatu kerja, buatlah bersungguh-sungguh. Jangan buat kerja separuh jalan, pastikan ianya siap dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.

Berapa ramai daripada kita yang berputus asa, sedangkan sikit lagi dah nak siap benda yang kita usahakan sekian lama?

Nasihat seterusnya bukannya ‘Buy Call atau Sell Put’ tapi hanya berlandaskan nasihat beliau. Anda dinasihatkan untuk melakukan kajian dan penelitian yang lebih mendalam sebelum membuat keputusan.

7. Simpan Sedikit Wang Ke Dalam Amanah Saham

Simpanlah sedikit wang simpanan setiap bulan ke dalam unit amanah. Sepertimana kita tahu, simpanan tetap dan bon adalah merupakan instrumen pelaburan berisiko rendah, tetapi juga pulangan yang rendah. Manakala pelaburan saham pula mempunyai risiko yang tinggi, tetapi potensi pulangan juga adalah tinggi.

Apabila kita konsisten menyimpan/melabur setiap bulan selama bertahun-tahun lamanya, kita akan menikmati faedah berganda (compounding interest) pula. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Fakta Menarik Mengenai Compounding (Berganda) Dalam Pelaburan.

8. Labur 10% Dalam Mata Wang Kripto (Cryptocurrency)

Labur 10% wang ke dalam Bitcoin atau Ethereum. Sekiranya berbuat sebegini, kita perlu menetapkan pemikiran kita terlebih dahulu. Berfikirlah seperti anda sudah kehilangan wang pelaburan tersebut.

Melabur ke mata wang kripto seperto Bitcoin dan Ethereum, adalah seperti menyimpan koleksi seni, koleksi kad baseball, koleksi kasut dan sebagainya. Kemungkinan suatu hari nanti ia akan jadi berharga atau mengalami kerugian, siapa tahu. Namun jangan labur lebih daripada 10% pendapatan.

Iklan

Bilionair Arab Yang Pilih Untuk Dermakan Seluruh Hartanya

Kebanyakan daripada kita pasti mengimpikan untuk hidup dalam keadaan senang-lenang tanpa perlu memikirkan tentang beban kewangan. Sekiranya kita miliki harta yang melimpah-ruah, sanggupkah kita untuk mendermakan keseluruhan harta tersebut dan meneruskan kehidupan dengan sederhana?

Mesti ramai yang tak sanggup bukan? Tetapi berlainan halnya dengan jutawan Arab ini apabila beliau mengambil keputusan untuk mendermakan keseluruhan hartanya!

Berkenalan Dengan Orang Ke-120 Terkaya Dunia

Nama Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi mungkin tidak terkenal seperti Al-Waleed bin Talal billionaire Arab Saudi yang juga merupakan kerabat diraja. Tetapi Sheikh Sulaiman ini juga tidak kurang hebatnya. Menurut Forbes, pada tahun 2011, beliau dianggarkan memiliki kekayaan sebanyak AS$ 7.7 bilion sekaligus menjadikan dirinya sebagai orang ke-120 terkaya dunia!

Apa yang menarik mengenai beliau ini, ialah kerana beliau tidak seperti jutawan Arab lain yang mewarisi kekayaan hasil hubungan kekeluargaan dengan kerabat diraja. Beliau bermula daripada bawah tanpa kemewahan dan juga pelajaran yang tinggi.

Seawal usia 9 tahun, Sheikh Sulaiman telah mula bekerja sebagai pengangkat barang dan juga beg di pasar Al-Khadra yang terletak di Riyadh. Pada usia 12 tahun pula, beliau bekerja sebagai pemungut buah kurma dengan bayaran hanya $6 Riyal sebulan. Ketika itu, beliau hanya tidur di atas lantai tempat kerjanya dengan memakai baju yang sama untuk bekerja!

Bermula Dari Bawah Untuk Berjaya

Sheikh Sulaiman juga pernah bekerja sebagai tukang masak di sebuah hotel di Riyadh. Beliau juga pernah bekerja sebagai seorang pelayan sebelum membuka kedai runcit.

Tetapi pada usia 15 tahun, beliau terpaksa menjual kedai runcit tersebut kerana ingin membiayai kos perkahwinannya. Segala simpanannya juga telah habis digunakan untuk perkahwinan tersebut!

Jadi beliau telah mengambil keputusan untuk bekerja dengan abangnya di sebuah syarikat ‘currency exchange’. Pada tahun 1956, pasangan adik-beradik ini telah membuka cawangan kedua mereka. Tetapi pada tahun 1970, Sheikh Sulaiman mengundurkan diri daripada syarikat tersebut dan membuka syarikat ‘currency exchange’ sendiri.

Ternyata keputusan ini telah mengubah nasibnya apabila lebih 30 buah cawangan berkembang di seluruh Arab Saudi! Daripada situlah, beliau telah mengembangkan empayar perniagaannya di rantau Arab.

Menjadi Pengasas Bank Al-Rajhi

Beliau pernah menerima anugerah daripada Raja Faisal

Kini, pengasas kepada rangkaian Bank Al-Rajhi, iaitu Bank Islam terbesar di dunia mampu berbangga dengan kejayaan yang telah dicapainya. Pada usia yang menjangkau lebih 80 tahun, beliau masih tetap bekerja.

Beliau telah membuktikan bahawa kejayaan bukan terletak kepada sijil pendidikan semata-mata. Tetapi pengalaman serta usaha yang tidak putus-putus akan membantu kita untuk berjaya. Beliau juga turut mengajar kita untuk sentiasa berkongsi rezeki dengan mereka yang memerlukan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Follow 5 Akaun Instagram Ini Untuk Kandungan Terbaik Tentang Kewangan

Perkembangan teknologi internet zaman sekarang membolehkan hampir sesiapa sahaja mengakses maklumat di hujung jari. Kemunculan media sosial seperti Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter dan pelbagai lagi platform telah membuatkan manusia dapat berhubung merentas dunia dalam sekelip mata.

Pencipta kandungan yang bermanfaat juga tidak melepaskan peluang untuk menggunakan platform-platform ini untuk menyebarkan maklumat yang berguna, seperti tips melancong, berkongsi resipi, kata-kata motivasi, lawak jenaka dan sebagainya.

Kali ini, penulis hendak berkongsi dengan anda beberapa akaun Instagram di Malaysia yang aktif berkongsi tips kewangan. Manalah tahu, sambil-sambil scroll feed tu, dapat juga belajar ilmu kewangan secara tidak langsung. Akaun-akaun ini dipilih berdasarkan keaktifan, jumlah followers, serta kepelbagaian jenis kandungan.

Jom kita layan!

1. Dr. Azizul Azli Ahmad

Sesiapa sahaja yang aktif bergiat dalam pelaburan hartanah mesti kenal individu ini. Beliau yang dimaksudkan tak lain dan tak bukan, Dr Azizul Azli Ahmad.

Kalau nak tahu, Dr Azizul merupakan seorang seorang pensyarah kanan di Jabatan Seni Bina Dalaman, Fakulti Seni Bina Perancangan dan Ukur yang memiliki PhD dalam bidang Seni Bina Dalaman. Tidak diragui lagi bahawa beliau merupakan pakar yang bertauliah dalam bidang hartanah.

Selain hartanah, Dr Azizul juga memberikan tips-tips kewangan yang menarik.

Beliau aktif di Facebook di mana Dr Azizul mempunyai hampir 200,000 followers. Beliau juga aktif di Instagram dengan followers hampir mencecah 13,000 dan lebih dari 1,000 post.

Pautan: https://www.instagram.com/azizulazliahmad/

2. Amanah Saham Nasional Berhad

Yang ini pasti semua orang kenal. Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) merupakan anak syarikat milik Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang menguruskan salah satu unit amanah paling popular dalam kalangan bumiputera iaitu Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Selain fungsi utama sebagai pengurus dana rakyat Malaysia, ASNB juga giat menimbulkan kesedaran awam tentang kepentingan pengurusan kewangan.

Di laman Instagram mereka terdapat pelbagai kandungan tentang kewangan seperti tips berbelanja dan menyimpan wang, penganjuran karnival, pertandingan dan macam-macam lagi aktiviti menarik!

Setakat ini, Instagram ASNB mempunyai followers lebih daripada 11,000 orang dan mempunyai lebih daripada 1,000 post.

Pautan: https://www.instagram.com/asnbinsta/

3. Afyan Mat Rawi

Seperti Dr Azizul, Tuan Afyan Mat Rawi merupakan seorang yang amat aktif di media sosial dalam bidang berkaitan kewangan peribadi, seperti pengurusan kewangan dan takaful. Beliau menguruskan beberapa Facebook page berkaitan kewangan, akaun Twitter dan juga aktif menulis di blog beliau.

Selain di Facebook dan Twitter, mungkin ramai belum tahu bahawa beliau juga sangat aktif di Instagram dengan followers berjumlah lebih daripada 5,000 orang dengan hampir 1,000 post.

Pautan: https://www.instagram.com/afyan.ifp/

4. Dividend Magic

Laman Instagram yang dikendalikan oleh individu yang bernama Leigh ini, bagaikan sebuah diari yang mengumpulkan status terkini tentang kewangan dan pelaburannya.

Leigh berhajat untuk mencapai status ‘financial independence’ pada umur 35 tahun dengan strategi berjimat-cermat, menyimpan wang dan juga ‘dividend investing’; iaitu melabur dalam saham yang memberikan dividen yang tinggi dan stabil.

Tak hairanlah portfolio beliau mempunyai yield setinggi 4.92%.

Leigh juga merupakan seorang Certified Financial Planner (CFP), membuatkan beliau seorang yang bertauliah dalam pengurusan kewangan.

Laman Instagram beliau kini mempunyai followers seramai lebih 4,000 orang dan hampir 200 post. Beliau juga aktif mengendalikan laman Facebook serta blog Dividend Magic.

Pautan: https://www.instagram.com/dividendmagic/

5. Suraya Zainudin

Suraya merupakan seorang aktivis kewangan yang amat popular di kalangan rakyat Malaysia melalui penulisannya di blog Ringgit Oh Ringgit. Penulis sendiri sudah banyak kali mengunjungi blog beliau untuk mencari tips serta panduan dalam kewangan dan pelaburan.

Beliau juga aktif berkongsi info di laman Facebook Ringgit Oh Ringgit dan Instagram.

Suraya mempunyai  lebih daripada 2000 followers setakat ini, dengan hampir 300 post.

Macam-macam kandungan yang beliau sampaikan, contohnya seperti rekomendasi buku, seminar, produk pelaburan terbaru; dan tak lupa juga tips-tips kewangan yang menarik.

Pautan: https://www.instagram.com/surayaror/

Akaun mana lagi yang anda rasa kami patut hebahkan? Kalau ada yang kami terlepas, jemput kongsikan dengan kami!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!