130,101 permohonan IPR diterima sehingga 2 November – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Bernama) — Sejumlah 130,101 permohonan telah diterima daripada rakyat Malaysia untuk menyertai program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) sehingga 2 November lepas, kata Kementerian Ekonomi.

Menerusi jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini, kementerian memaklumkan daripada keseluruhan permohonan, sejumlah 48,606 individu daripada kategori berpendapatan rendah layak untuk dipadankan dengan tiga inisiatif yang ditawarkan.

Ia meliputi 20,901 pemohon di bawah Inisiatif Usahawan Makanan (INSAN), 13,174 pemohon di bawah Inisiatif Usahawan Tani (INTAN) dan 14,531 pemohon bagi Inisiatif Operator Perkhidmatan (IKHSAN).

“Di bawah INTAN, sejumlah 1,020 peserta telah diluluskan untuk pelaksanaan program di 16 lokasi berkeluasan 818 ekar (331.03 hektar) di seluruh negara dengan melibatkan kos keseluruhan berjumlah RM92.6 juta. 

“Bagi INSAN, sejumlah 97 peserta telah mendapat manfaat daripada pelaksanaan program dan terdapat peserta yang berjaya meraih hasil jualan purata sehingga RM14,000 sebulan.

“Manakala di bawah IKHSAN pula, sejumlah 1,032 peserta telah diluluskan pelaksanaan program dengan melibatkan kos keseluruhan berjumlah RM14.2 juta,” kata kementerian berkenaan bagi menjawab soalan Yusuf Abd Wahab (GPS-Tanjong Manis) di Dewan Rakyat, hari ini.

Kementerian Ekonomi menegaskan pendekatan membasmi kemiskinan tegar sedia ada menerusi pelaksanaan program bersasar sama ada secara individu, komuniti atau hibrid diteruskan berdasarkan profil ketua dan ahli isi rumah miskin tegar serta potensi lokaliti yang dikenal pasti di seluruh negara.

“Sehingga kini, sejumlah 1,901 ketua isi rumah (KIR) miskin tegar telah diluluskan bagi melaksanakan projek dengan peruntukan sebanyak RM24.8 juta di seluruh negara,” kata kementerian berkenaan. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA