2022 Tahun Suram Bagi Industri Getah, Tempuh Keadaan Permintaan Semakin Kecil

KUALA LUMPUR, 13 Dis (Bernama) — Susulan permintaan getah dan sarung tangan getah yang didesak oleh pandemik semakin berkurangan pada 2022, industri ini juga terpaksa menempuhi tempoh suram apabila kalangan pengilang melaporkan penggunaan kemudahan pengeluaran hanya pada 50 hingga 55 peratus, meskipun munculnya varian baharu COVID-19.

Data yang dijana oleh Lembaga Getah Malaysia (LGM) menunjukkan pendapatan eksport industri ini untuk 2022 bagi tempoh Januari hingga Ogos merosot 44.9 peratus kepada RM26 bilion daripada RM54.6 bilion pada tempoh yang sama tahun lepas.

Pendapatan eksport bagi keseluruhan tahun dijangka berjumlah RM40 bilion, susut 44 peratus daripada RM71 bilion pada 2021, disebabkan kemerosotan nilai eksport produk getah, terutama harga jualan purata (ASP) yang lebih rendah bagi sarung tangan getah.

Cabaran lain adalah ketidakstabilan atau harga getah yang tidak menarik serta kekurangan tenaga kerja.

Ketua Pengarah LGM, Datuk Dr Zairossani Mohd Nor berkata pengeluaran getah dalam sektor kebun kecil banyak bergantung kepada penoreh asing.

“Rekod kami menunjukkan 24.3 peratus daripada pemegang kad Permit Autoriti Transaksi-Getah (PAT-G) ialah pemilik tanah dan mereka berkemungkinan besar menggaji penoreh asing.

“Memandangkan hanya sebilangan kecil penoreh asing yang masuk ke negara ini disebabkan isu imigresen dan ringgit yang semakin lemah, sebilangan besar kawasan tanah masih belum ditoreh,” katanya kepada Bernama.

Penurunan ASP

Presiden Pertubuhan Pengilang Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA), Dr Supramaniam Shanmugan berkata ASP melonjak semasa pandemik namun mengalami penurunan sejak awal tahun ini.

“Bagaimanapun, penurunan ASP sebenarnya adalah stabil. Oleh yang demikian, kami menjangkakan ASP meningkat secara perlahan-lahan namun konsisten, sehingga baki stok sarung tangan yang ada habis sepenuhnya,” katanya.

Beliau berkata walaupun eksport keseluruhan bagi 2022 dijangka menurun, tetapi nilainya masih lebih tinggi berbanding yang direkodkan pada 2019.

Bagi 2022 untuk tempoh Januari hingga Jun, industri getah mengalami penurunan kira-kira 18 peratus berbanding tempoh yang sama pada 2021 kerana terdapat stok yang masih dipegang oleh pembeli semasa pandemik memuncak, katanya.

Sehingga 30 Jun, sebanyak 116.7 bilion keping sarung tangan telah dieksport.

Supramaniam berkata persatuan itu juga menjangkakan eksport pada 2022 dan tahun-tahun berikutnya terus berada dalam aliran meningkat dengan kenaikan tahunan kira-kira 10 hingga 12 peratus tahun ke tahun.

Beliau berkata selain itu, industri juga masih berusaha untuk pulih daripada kesan pandemik global dan perang Rusia-Ukraine di samping isu di peringkat tempatan iaitu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah menghalang beberapa rancangan pengembangan serta usaha yang diperlukan untuk menjajarkan industri dengan Piawaian Buruh Antarabangsa (ILO).

“Kita bersyukur kerana sejak penarikan balik PKP, kerja-kerja telah disambung semula dan kami dapat terus meneliti usaha untuk meningkatkan beberapa langkah ini dan terus bekerjasama dengan ILO.

“Baru-baru ini kita telah menyelesaikan bengkel mengenai Piawaian Buruh Antarabangsa dan Undang-undang Buruh di Malaysia bersama Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Dalam Negeri untuk ahli,” katanya.

‘Underweight’ bagi Kaunter Sarung Tangan Getah

Firma pembrokeran CGS-CIMB Securities Sdn Bhd berpandangan bahawa saham sarung tangan dalam sektor ini mempunyai, pada asas wajaran pasaran, syor mutlak negatif atau ‘underweight;

Menurutnya tempoh sukar masih berlaku dan kalangan syarikat tersenarai memerlukan satu hingga dua tahun untuk kembali mencatatkan tahap keuntungan sebelum pandemik berlaku.

“Walaupun pembuat sarung tangan di seluruh dunia memperlahankan rancangan peningkatan kapasiti mereka secara ketara namun, dinamik industri kekal diterajui bekalan dengan permintaan yang berkurangan, dan banyak bekalan diagihkan semasa pandemik memuncak bagi tempoh 2020 hingga 2021.

“Pada pandangan kami, sekurang-kurangnya satu hingga dua tahun diperlukan untuk meredakan keadaan lebihan bekalan, sebelum pendapatan pembuat sarung tangan kembali kepada tahap sebelum pandemik,” katanya.

Ia menjelaskan secara positif, semua syarikat sarung tangan disokong oleh kedudukan tunai bersih yang kukuh (RM600 juta hingga RM2.8 bilion), yang boleh menyokong keperluan aliran tunai dalam jangka panjang.

Prospek

Menurut LGM industri getah Malaysia diunjurkan mengalami pertumbuhan sederhana pada 2.5 peratus tahun depan dengan merekodkan pendapatan eksport berjumlah RM41 bilion berbanding RM40 bilion pada tahun ini.

Badan kawal selia industri itu menjelaskan kebanyakan sektor dijangka mencatatkan peningkatan nilai eksport seperti sektor produk getah (meningkat tiga peratus kepada RM32 bilion) dan produk getah lain (menokok dua peratus kepada RM1.9 bilion).

Bagaimanapun nilai eksport sektor getah asli berkemungkinan susut 3.7 peratus kepada RM7.15 bilion.

“Secara keseluruhan, prestasi industri ini pada 2023 dijangka lebih baik daripada tahap sebelum COVID-19 berlaku (2019:RM31.1 bilion).

“Dari segi pengeluaran getah pula, ia diunjurkan mencecah kira-kira 420,000 tan pada tahun depan, lebih tinggi daripada pengeluaran pada 2022,” tambahnya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/2022-tahun-suram-bagi-industri-getah-tempuh-keadaan-permintaan-semakin-kecil/

Previous ArticleNext Article

2023 Tahun Mencabar Bagi Komoditi Negara

KUALA LUMPUR, 5 Dis (Bernama) — Komoditi utama Malaysia mengharungi tempoh mencabar pada 2023 berikutan penyusutan permintaan akibat ketidaktentuan ekonomi global dan ketegangan politik yang berlanjutan walaupun penurunan nilai ringgit yang sepatutnya memberi kelebihan.

Ini dijejaskan lagi dengan keadaan cuaca ekstrem serta isu kekurangan tenaga pekerja yang memberi kesan terhadap pengeluaran dalam kesemua empat komoditi utama seperti minyak sawit, getah, koko serta lada.

Namun, keresahan kalangan penggiat industri itu sedikit terubat apabila kerajaan memberi jaminan untuk menyelesaikan isu kekurangan pekerja bagi sektor yang banyak bergantung kepada khidmat itu seperti perladangan berskala besar.

Bekalan tenaga kerja yang mencukupi misalnya berupaya memacu pengeluaran di kawasan ladang, terutama bagi pekebun sawit manakala jangkaan pengukuhan ringgit akan meningkatkan lagi perolehan hasil eksport sektor berkenaan.

Bagi tempoh Jan-Sept 2023, sektor agrikomoditi mencatatkan nilai eksport sebanyak RM117 bilion berbanding RM160.6 bilion dalam tempoh Januari hingga September 2022.

Kekurangan pekerja cabaran utama sektor

Jika diamati, 2023 merupakan tahun keempat berturut-turut menyaksikan sektor minyak sawit terus bergelut dengan isu kekurangan tenaga kerja, khususnya buruh asing bagi proses tuaian.

Ini lanjutan daripada penutupan sempadan sewaktu pandemik pada 2020 bagi mengekang penyebaran COVID-19 dan langkah-langkah penguatkuasaan seterusnya antara negara-negara.

Syarikat-syarikat perladangan melaporkan kekurangan hampir 42,000 tenaga kerja bagi usaha penuaian dan aktiviti kutipan di lapangan dengan jumlah kekurangan tertinggi kira-kira 55 peratus yang turut merugikan kerajaan dalam nilai berbilion ringgit.

Pada 2022, sektor ini mencatat kekurangan 63,000 pekerja asing yang menyebabkan kerajaan kehilangan hasil yang dianggarkan mencecah RM20 bilion.

Berikutan itu, Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) memberi jaminan bahawa isu kekurangan tenaga kerja diselesaikan sepenuhnya pada tahun depan selain menggalakkan syarikat dan pekebun kecil menggunapakai mekanisasi dan automasi yang dapat mengurangkan kebergantungan industri kepada tenaga kerja asing.

Malah, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof pada Mac lepas berkata kira-kira 80 peratus masalah kekurangan tenaga kerja di ladang sawit telah dapat diselesaikan.

Misi pacu eksport, tangani persepsi 

Bagi melindungi kepentingan sektor minyak sawit, Fadillah bertindak turun padang dan menyertai kalangan pengawal selia industri seperti Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan agensi lain bagi menggalakkan penggunaan minyak sawit Malaysia selain menyangkal diskriminasi perdagangan terhadap komoditi itu.

Beliau memulakan misi itu di Brussels pada Mei 2023 dengan beberapa pertemuan dan sesi libat urus dengan pemimpin kanan Kesatuan Eropah (EU), termasuk menjelaskan pendirian Majlis Negara-Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) mengenai pelaksanaan Peraturan Produk Bebas Penebangan Hutan EU (EUDR).

Usaha itu diteruskan di London yang menyaksikan Fadillah bertemu dengan beberapa menteri berkaitan sektor agrikomoditi dan kapasiti lain.

Kunjungan beliau mendapat reaksi positif daripada pemimpin Suruhanjaya Eropah apabila EU dijangka mengiktiraf  Pensijilan Minyak Sawit Mampan (MSPO) – skim pensijilan kebangsaan bagi ladang, pekebun kecil dan kilang pemprosesannya.

Setakat September 2023, kawasan dengan pensijilan itu meliputi kira-kira 95 peratus daripada jumlah kawasan penanaman sawit.

Fadillah turut mengetuai delegasi Malaysia ke Nairobi, Kenya pada Julai bagi meninjau potensi pertumbuhan sawit di pasaran Afrika Timur manakala misi terakhir ke Shanghai dan Beijing di China pada 12-19 November lepas.

Kehadiran beliau bagi memperkukuh kerjasama dalam bidang penyelidikan, pembangunan serta pembinaan kapasiti dalam bidang komoditi, terutama mempromosi skim pensijilan MSPO di peringkat global.

Menyedari prospek China, Fadillah menyifatkan lawatan tersebut sebagai paling berjaya apabila republik itu komited untuk menjalin kerjasama lebih erat.

Lebih bermakna lagi, China yang mempunyai kira-kira 1.4 bilion penduduk dan pengguna minyak sawit kedua terbesar dunia selepas India, turut memberi komitmen untuk meningkatkan import minyak sawit dari Malaysia kepada 3.4 juta tan pada 2024 berbanding anggaran 3.14 juta tan setakat ini.

 Selain meliputi pasaran tradisional Malaysia, KPK menyasarkan untuk memperluas pasaran itu ke India, Mesir, negara-negara Arab dan Afrika lain pada 2024.

Pengeluaran, harga MSM rendah

Data MPOB menunjukkan pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) bagi tempoh Jan-Sept 2023 susut sedikit iaitu 13.28 juta tan, turun 0.5 peratus berbanding 13.34 juta tan bagi tempoh sama tahun lepas.

Harga MSM juga turun 27.1 peratus kepada RM3,835.50 satu tan bagi tempoh Jan-Oktober 2023 berbanding RM5,264.50 satu tan bagi tempoh sama 2022 dengan harga dagangan tertinggi dan terendah masing-masing pada RM4,217.50 satu tan pada April dan RM3,640.00 satu tan pada Oktober.

Pada acara Kongres dan Pameran Minyak Sawit Antarabangsa MPOB baru-baru ini, kalangan pakar industri mengunjurkan MSM Malaysia diniagakan pada RM4,000 hingga RM4,200 satu tan tahun depan yang dipengaruhi oleh perkembangan cuaca, risiko geopolitik, dasar kerajaan dan pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan.

Dari segi prestasi, nilai eksport minyak sawit Malaysia bernilai RM40.51 bilion dengan kuantiti eksport mencecah 9.66 juta tan bagi tempoh Jan-Ogos tahun ini.

El-Nino, geopolitik pengaruhi getah

Pengeluaran industri getah negara terjejas pada 2023, diasak oleh faktor iklim seperti fenomena El Nino, musim sejuk dan monsun Timur Laut.

Tidak cukup dengan itu, getah turut dijejaskan oleh penurunan harga, kekurangan penoreh getah dan penyebaran penyakit luruhan daun Pestalotiopsis yang kekal sebagai faktor dominan bagi industri pada tahun ini.

Selain itu, Lembaga Getah Malaysia (LGM) memberitahu Bernama, paras harga ladang bagi getah telah berlegar di bawah 250 sen sekilogram selama tiga suku tahun berturut-turut menyebabkan aktiviti menoreh dilihat sebagai tidak menarik minat pekebun kecil.

“Harga getah asli yang lebih rendah telah menyebabkan pendapatan pekebun kecil berkurangan di bawah paras pendapatan garis kemiskinan negara dengan lebih 400,000 hektar pegangan getah ditinggalkan,” katanya.

Sektor hiliran menjadi penyumbang utama industri getah dari segi pendapatan eksport, namun pasca pandemik terbukti tempoh paling getir bagi pengeluar sarung tangan selepas menikmati ‘durian runtuh’ ketika kemuncak COVID-19.

Isu lebihan bekalan turut mengasak harga jualan sepertimana disaksikan oleh penurunan ketara dalam pendapatan eksport selain faktor ketegangan geopolitik termasuk Rusia-Ukraine, Timur Tengah yang memberi impak negatif ke atas pasaran global serta industri getah Malaysia.

Pada masa sama, China dilihat meningkatkan pengeluaran sarung tangan yang pantas meraih bahagian pasaran, sekali gus menjadi saingan terhadap industri sarung tangan Malaysia. 

Selain itu, kerajaan menerusi pengumuman Bajet 2024, bersetuju menaikkan Kadar Harga Maksimum (PHP) Insentif Pengeluaran Getah (IPG) kepada RM3.00 sekilogram melibatkan peruntukan sebanyak RM400 juta.

Melalui pelaksanaan IPG, pekebun kecil menerima harga getah peringkat ladang (50 peratus kandungan getah kering) pada paras RM3.00 sekilogram untuk getah beku mangkuk yang dijual.

Pada 23 Okt, lepas, Fadillah melancarkan Projek Rintis Model Baharu bagi Insentif Pengeluaran Lateks dengan tawaran dan insentif yang lebih menarik untuk golongan pekebun kecil.

Unjuran pengeluaran getah asli bagi tahun ini adalah sekitar 330,000 hingga 350,000 tan, separuh daripada yang dihasilkan pada empat tahun lepas manakala pengeluaran getah dalam tempoh lapan bulan pertama 2023 berjumlah 221,143 tan, turun sebanyak 30,045 tan atau 12 peratus berbanding tempoh sama pada 2022.

Harga purata bagi Getah Mutu Malaysia (SMR) 20 bagi Januari-Oktober 2023 mencecah 612.50 sen sekilogram, susut sebanyak 74.88 sen sekilogram atau 10.9 peratus berbanding 687.38 sen sekilogram pada tempoh sama tahun lepas.

Selain itu, harga purata lateks pukal adalah 502.75 sen sekilogram, turun 83.77 sen sekilogram atau 14.2 peratus berbanding 586.52 sen sekilogram bagi tempoh sama pada 2022.

Menurut LGM, antara faktor aliran penurunan itu adalah ketidaktentuan data ekonomi Amerika Syarikat (AS) dan China.

Pada masa sama, penurunan nilai ringgit berbanding dolar AS telah membantu mengehadkan lagi kerugian dialami oleh pasaran getah.

Minat tanam, coklat artisan ‘pemanis’ industri koko 

Walaupun segmen huluan industri koko mencatat penurunan berikutan penyusutan hasil dan jumlah ladang, minat terhadap usaha penanaman koko terbukti menyerlah tahun ini.

Menurut Lembaga Koko Malaysia (LKM), perkembangan itu didorong oleh peningkatan pengusaha coklat artisan serta ‘bean-to-bar’ iaitu pemprosesan dari biji koko sehigga menjadi coklat.

Ketua Pengarah Dr Ramle Kasin tahun ini menyaksikan tumpuan terhadap sektor hiliran koko selain produk dengan nilai tambah selain pengembangan ke pasaran baharu.

Bagi tempoh Jan-Sept 2023, Malaysia mencatat liputan pasaran yang luas sehingga ke 200 destinasi di serata dunia.

“Pendapatan eksport koko dan produk berasaskannya bagi tempoh itu mencatat pertumbuhan 0.5 peratus kepada RM5.80 bilion berbanding tempoh sama pada 2022,” katanya.

Berdasarkan prestasi itu, industri koko Malaysia diunjur terus meningkat dengan pendapatannya dijangka mencecah RM8.0 bilion pada 2024.

Bahang ketidakseimbangan bekalan, permintaan industri lada  

Bagi komoditi lada, 2023 membuktikan bahang ketidakseimbangan bekalan dan bekalan yang terbukti menjadi cabaran dihadapi oleh Raja Rempah ini.

Sebagaimana diakui oleh Fadillah, jurang berkenaan telah memberi tekanan ketara terhadap harga serta penanaman lada di pelbagai wilayah dan kawasan.

Menurut Komuniti Lada Antarabangsa (IPC), dunia menggunakan kira-kira 213,000 tan pada tahun lepas yang menunjukkan penyusutan kecil permintaan berbanding 2021 sebanyak 224,000 tan.

Penurunan itu juga sebahagian besarnya didorong oleh pemulihan pasca pandemik serta pelarasan permintaan yang sewajarnya.

Malaysia yang juga pengeluar lada kelima terbesar dunia dengan kapasiti 32,724 tan selepas Vietnam, Brazil, India dan Indonesia, telah merekodkan eksport lada bernilai RM96 juta setakat Ogos 2023.

Terdapat 38,587 juta pekebun kecil lada di Malaysia pada masa ini dengan kawasan penanaman seluas 8,091 hektar dengan eksport ke Jepun, Singapura, Korea Selatan, Vietnam dan Taiwan.

Sejajar dengan prospeknya, KPK menyasarkan untuk meningkatkan eksport lada dengan teknologi baharu untuk petani, meningkatkan produktiviti selain menggalakkan penghasilan lebih banyak produk hiliran menggunakan lada bagi pasaran termasuk sektor makanan, farmaseutikal, nutraseutikal serta kecantikan.

— BERNAMA