Apa Maksud Duit Bekerja Untuk Kita?

Anak muda, makan gaji masuk pagi balik petang itu mulia. Kalau tak buat kerja, maka kita tak akan dapat duit. Basically we are trading our time with money. Ada peluang cari side income, mantapkan simpanan.

Ya, zaman sekarang memang ramai buat dua atau tiga kerja. Tidak semua orang larat buat dua atau tiga kerja sampai tua.

Setiap hari kita ada masa yang terhad – 24 jam. Manusia perlu masa untuk berehat, berhibur dan paling penting – bertenang.

Robert Kiyosaki, seorang pelabur hartanah dan penulis terkenal ada menyebut bahawa “Orang miskin dan kelas menengah bekerja untuk duit. Orang kaya mempunyai duit yang bekerja untuk mereka”.

Jadi, jika golongan yang berpendapatan tinggi tidak bekerja untuk duit, bagaimana mereka membiarkan duit bekerja untuk mereka sehingga menjadi lebih kaya? Bagaimana caranya nak menjadikan duit bekerja untuk kita?

Jawapannya adalah, kita perlu :

  1. Melabur dalam Pasaran Saham – Bursa Malaysia, Wall Street
  2. Melabur dalam Unit Amanah – Amanah Hartanah Bumiputera, Wahed Invest
  3. Melabur dalam Aset Digital (Kripto)

(Kami hanya sebut 3 produk pelaburan teratas yang digemari oleh pelabur Malaysia)

Kami ada beratus artikel tentang pelaburan saham, unit amanah dan aset digital. Boleh baca perlahan-lahan.

Keluar dari zon selesa. Jangan simpan semua duit dekat bank biasa.

Jangan menyimpan terlalu lama.

Bila cashflow dah cantik, simpanan cukup, takaful pun dah ada, barulah mula melabur. Bukannya ‘sengkek’, dan melabur sebab nak buat side income.

Sebelum duit boleh bekerja untuk kita, ia memerlukan pelaburan awal terlebih dahulu dan kemudiannya terus mendapat pendapatan berterusan. Pelaburan awal di sini bermaksud ILMU. Belajar tentang sisi-sisi gelap dunia pelaburan.

Sudah ada ilmu di dada, barulah mula fikir tentang duit modal. Tapi jangan tunggu duit bertimbun baru nak mula melabur. Kita mulakan dengan melabur secara kecilan, gunakan duit lebihan yang ada saja.

Paling penting, apabila melabur di mana-mana instrumen pelaburan, tetapkan mindset kita macam ni: “Melabur ni confirm rugi, bila untung tu rezeki”

Dengan cara ini, emosi kita akan lebih tenang.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA