Bajet 2023 Perlu Disemak Dan Tangani Isu Seperti Jaringan Keselamatan Sosial — Pakar

KUALA LUMPUR, 19 Okt  (Bernama) — Bajet 2023 perlu disemak dan menangani isu-isu utama yang “belum diterokai” seperti dana pencen, pendapatan asas sejagat, kadar pengangguran dan pinjaman pendidikan tinggi, kata seorang pakar ekonomi.

Dekan Institut Pengajian Lepasan Ijazah Universiti Sains dan Teknologi Malaysia Prof Geoffrey Williams berkata menangani isu-isu ini adalah penting untuk memastikan kemampanan negara pada masa hadapan.

Memetik kenyataan oleh Ketua Pegawai Strategi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Nurhisham Hussein, beliau berkata 96 peratus rakyat Malaysia tidak mampu untuk bersara dengan simpanan KWSP dan 73 peratus daripada pencarum aktifnya tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk bersara mengatasi garis kemiskinan.

“Memang benar kadar pengangguran di Malaysia sangat rendah, kerana orang ramai tidak mampu untuk tidak mempunyai pekerjaan kerana ketiadaan jaringan keselamatan sosial,” katanya pada Forum Business Foresight 2022 anjuran Perbadanan Pembangunan Industri Sekuriti di sini hari ini.

Williams adalah salah seorang speaker untuk sesi bertajuk ““Malaysia and Global Economic Outlook – Driving Recovery and Sustainable Growth amidst Turbulence” di forum berkenaan.

Sebelum ini, Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Mohd Shahar Abdullah pada Ogos memberitahu Dewan Negara bahawa secara keseluruhan, RM145 bilion telah dikeluarkan oleh pencarum KWSP di bawah empat kemudahan pengeluaran iaitu i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan kemudahan pengeluaran khas sebanyak RM10,000.

Williams seterusnya berkata kerajaan seharusnya memberi tumpuan kepada pembaharuan skim Bantuan Keluarga Malaysia dan memasukkan program pendapatan asas sejagat, dengan bayaran bulanan tetap sebanyak RM1,000 untuk kumpulan berpendapatan rendah melalui mekanisme pemindahan tunai.

Katanya orang ramai sepatutnya mempunyai “akses penuh” kepada bantuan kewangan, dengan dana disalurkan terus ke akaun bank penerima yang disasarkan dan bukannya dikreditkan ke dalam akaun e-dompet.

“Setiap kali mereka membelanjakan wang yang dikreditkan dalam e-dompet, mereka perlu membayar peratusan tertentu yuran (kepada syarikat e-dompet).

“Masukkan wang ke dalam akaun bank mereka dan biarkan mereka mengeluarkannya secara tunai, dengan kad debit atau melalui e-dompet mengikut pilihan mereka, tanpa bayaran kepada penyedia e-dompet,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bajet-2023-perlu-disemak-dan-tangani-isu-seperti-jaringan-keselamatan-sosial-pakar/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA