Hasil Kerajaan Persekutuan Meningkat 25.9 Peratus Kepada RM294.36 Bilion Pada 2022 – LKAN

KUALA LUMPUR, 10 Okt (Bernama) — Hasil kerajaan persekutuan meningkat sebanyak 25.9 peratus atau RM60.61 bilion kepada RM294.36 bilion pada 2022 berbanding RM233.75 bilion yang dicatatkan pada 2021.

Manakala peruntukan muktamad perbelanjaan mengurus yang diluluskan ialah sebanyak RM236.97 bilion dan perbelanjaan mengurus berjumlah RM292.69 bilion.

“Kutipan Hasil Cukai berjumlah RM208.77 bilion, meningkat sebanyak 20.2 peratus daripada RM173.70 bilion pada 2021.

“Peningkatan ketara melibatkan kutipan cukai pendapatan petroleum berjumlah RM11.85 bilion kepada RM23.42 bilion, cukai pendapatan syarikat meningkat RM2.30 bilion kepada RM82.13 bilion dan cukai pendapatan individu yang meningkat RM6.73 bilion kepada RM33.78 bilion,” demikian menurut Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) yang dikeluarkan hari ini.

Menurut laporan tersebut hasil Bukan Cukai meningkat sebanyak 55.7 peratus kepada RM79.61 bilion pada 2022 berbanding RM51.12 bilion pada 2021, yang mana peningkatan ketara melibatkan terimaan faedah dan perolehan daripada pelaburan yang meningkat 66.3 peratus kepada RM58.22 bilion.

Kenaikan ini disumbang oleh peningkatan dividen daripada syarikat Petroliam Nasional Bhd sejumlah RM50 bilion daripada RM25 bilion pada 2021, selain peningkatan perolehan royalti petroleum kepada RM5.98 bilion.

“Lebihan hasil sebanyak RM1.66 bilion telah dipindahkan ke Kumpulan Wang Pembangunan menjadikan perbelanjaan mengurus sebenar pada 2022 berjumlah RM294.357 bilion. Perbelanjaan pemberian dan kenaan bayaran tetap merupakan perbelanjaan tertinggi (RM170.243 bilion atau 57.8 peratus) daripada keseluruhan perbelanjaan mengurus,” kata laporan itu.

Perbelanjaan pembangunan kementerian dan jabatan persekutuan adalah sebanyak RM71.574 billon atau 104.5 peratus berbanding peruntukan diluluskan, termasuk sejumlah RM6.07 bilion yang dikenakan dalam tempoh Akaun Kena Bayar.

“Perbelanjaan ini adalah di peringkat Kementerian Kewangan (MOF) dan melibatkan penyaluran peruntukan kepada syarikat Danalnfra Nasional Bhd, Prasarana Malaysia Bhd serta Urusharta Jamaah Sdn. Bhd,” katanya.

Kementerian Kewangan mencatatkan perbelanjaan tertinggi sebanyak RM120.174 bilion atau 40.8 peratus daripada keseluruhan perbelanjaan mengurus kerajaan persekutuan pada 2022, meningkat RM47.13 bilion atau 64.5 peratus berbanding RM73.05 bilion pada 2021.

“Peningkatan ketara perbelanjaan Kementerian Kewangan melibatkan perbelanjaan subsidi produk petroleum berjumlah RM45.18 bilion, meningkat sebanyak RM35.16 bilion atau 350.8 peratus berbanding RM10.02 bilion pada 2021.

“Perbelanjaan subsidi yang dikenakan kepada vot mengurus berjumlah RM55.44 bilion, meningkat RM42.31 bilion atau 322.1 peratus daripada RM13.134 bilion pada 2021,” katanya.

Menurut laporan tersebut, antara perbelanjaan subsidi yang tertinggi ialah subsidi barangan produk petroleum sebanyak RM45.18 bilion atau 81.5 peratus daripada keseluruhan perbelanjaan tersebut

Pihak audit telah mengesyorkan kerajaan persekutuan untuk mempertingkatkan disiplin perbelanjaan mengurus, memperkasakan usaha penjanaan hasil dan pemantauan terhadap komitmen bayaran balik pinjaman.

Langkah ini, katanya, penting supaya lebihan hasil dapat dipertingkatkan bagi membiayai perbelanjaan pembangunan dan sekali gus mengurangkan kebergantungan kepada pinjaman baharu.

Pihak audit juga menyarankan kerajaan untuk memastikan dana Kumpulan Wang Pembangunan dibelanjakan bagi projek fizikal dan bukan fizikal yang termasuk di bawah Rancangan Pembangunan Malaysia lima tahun.

“Perbelanjaan yang bertujuan sebagai penyaluran kepada syarikat bagi tujuan bayaran balik pinjaman perlu dipantau supaya tidak terus meningkat di masa hadapan,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ringgit Kekal Berdaya Tahan Meskipun Dolar AS Mengukuh

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Ringgit kekal berdaya tahan di sebalik pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) dengan Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka mengekalkan kadar faedah tinggi bagi tempoh yang lebih panjang.

Pakar Ekonomi Dr Geoffrey Williams berkata semua mata wang sedang bergelut dengan penurunan berbanding mata wang dolar AS di peringkat global, dan ringgit lebih berdaya tahan buat masa ini memandangkan Bank Negara Malaysia (BNM) menguruskan pasaran dengan berkesan.

Malaysia menyelaraskan semua sumber yang diperlukan untuk menyokong mata wang tempatan dengan BNM menjelaskan pihaknya bersedia untuk menggunakan instrumen yang ada bagi memastikan pasaran kewangan Malaysia kekal teratur dan terus berfungsi secara cekap.

Williams berkata usaha terselaras yang dilaksanakan secara berterusan untuk menggalakkan aliran masuk yang lebih konsisten oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) serta libat urus yang lebih meluas dengan syarikat korporat dan perniagaan di Malaysia telah memberikan kesan positif dan dianggap mampan.

“Aliran masuk daripada usaha terselaras itu telah membantu menstabilkan ringgit,” katanya kepada Bernama.

Ringgit bergerak pada 4.79 berbanding dolar AS buat masa ini.

Pada Rabu, ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS susulan pemulihan teknikal selepas tiga hari mengalami penurunan.

Pada 6 petang, mata wang tempatan meningkat kepada 4.7910/7950 berbanding dolar AS daripada 4.7945/7970 ketika ditutup pada Selasa.

Menurut data Bloomberg sejak 26 Feb, 2024, apabila usaha terselaras oleh kerajaan mula dilaksanakan, ringgit hanya turun 0.38 peratus berbanding dolar AS.

Secara perbandingan rupiah Indonesia susut 0.70 peratus berbanding dolar AS; baht Thailand kurang 1.35 peratus; dolar Singapura merosot 1.60 peratus; peso Filipina menguncup 1.90 peratus; yuan China turun 0.57 peratus; yen Jepun susut 2.72 peratus; won Taiwan menguncup 2.88 peratus manakala won Korea Selatan merosot 4.56 peratus.

Williams berkata penyusutan ringgit tidak mencerminkan asas ekonomi negara kerana nilai semasa unit domestik itu amat dipengaruhi oleh faktor luaran.

“Nilai semasa ringgit mempunyai kaitan dengan faktor global, termasuk isu geopolitik di Timur Tengah yang meningkatkan risiko selain petunjuk dari Fed bahawa kadar faedah akan kekal tinggi bagi tempoh lebih lama.

“Ini mendorong wang keluar daripada pasaran seperti Malaysia ke tempat dengan pulangan lebih tinggi seperti AS,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan di Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata walaupun rendah namun ringgit muncul sebagai mata wang yang mencatatkan prestasi terbaik dalam kalangan mata wang negara Asean.

“Asas ekonomi kita kekal kukuh dan berdaya tahan. Kita masih mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang positif bagi tempoh sukuan manakala akaun semasa dan imbangan perdagangan juga baik,” katanya.

Ahmed Razman berkata pasaran pertukaran mata wang asing dijangka kekal mengalami turun naik ketara sepanjang suku kedua tahun ini memandangkan tiada petanda krisis Timur Tengah akan reda dalam tempoh terdekat, ditambah dengan kemungkinan Fed meneruskan kadar faedah tinggi ketika ini.

Justeru, prestasi ringgit akan kekal tidak menentu buat masa ini, katanya.

Beliau berkata tindakan jangka masa panjang perlu dilaksanakan untuk memastikan kestabilan mata wang tempatan berterusan.

“Kerajaan Malaysia mungkin mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan risiko geopolitik yang berpotensi, seperti mempelbagaikan sumber tenaga, mengukuhkan hubungan diplomatik untuk memastikan kestabilan di rantau ini, dan memantau rapat perkembangan pasaran.

“Malaysia boleh bekerjasama dengan rakan antarabangsa untuk memantau dan menguruskan risiko, memastikan kestabilan pasaran, dan menggalakkan daya tahan ekonomi,” katanya.

— BERNAMA