Malaysia Perlu Pantas, Skala Bagi Mempercepatkan Pembuatan Mampan Dalam Industri Aeroangkasa

KUALA LUMPUR, 10 Okt (Bernama) — Malaysia memerlukan kepantasan dan skala bagi mempercepatkan amalan pembuatan mampan dan membangunkan industri aeroangkasa negara secara proaktif, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata bagi tujuan itu, negara memerlukan rakan kongsi seperti Boeing untuk perkongsian teknologinya dan membantu menjadikan pembuatan mampan satu realiti di Malaysia.

Menyebut inisiatif Boeing 2017 pada kumpulan cetakan 3D untuk kemudahan dapur pesawat 787 Dreamliner, menteri itu memuji Boeing atas inisiatif perintis kemampanannya.

“Ramai yang masih tidak tahu mengenai perkara ini, proses kecekapan sumber Boeing mampu mengurangkan penggunaan air, bahan, masa dan tenaga sambil mengurangkan lebihan sisa industri dan pelincir yang digunakan dalam proses pemesinan standard.

“Saya percaya Boeing berjaya mengurangkan di antara 30 hingga 39 peratus pelepasan karbon, sumber dan sisa ke tapak pelupusan sampah, atau pengurangan kira-kira US$3 juta untuk kos pembinaan bagi setiap pesawat yang dibina,” katanya pada majlis perasmian Forum Rangkaian Bekalan Aeroangkasa Boeing-Naico di sini hari ini.

Tengku Zafrul berkata teknologi pembuatan mampan juga sinonim dengan penjimatan kos yang besar. “Saya berharap Boeing bersedia berkongsi teknologi sedemikian dengan pembekalnya di Malaysia kerana di peringkat global, peluang kita untuk mengurangkan gas rumah hijau dengan cepat semakin habis,” katanya.

Tambahan pula, beliau berkata Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) berhasrat untuk menjadikan pembekal dalam setiap ekosistem pembuatan menjadi lebih berdaya tahan melalui misi Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030 mengenai sekuriti ekonomi dan keterangkuman.

Beliau berkata industri aeroangkasa juga memainkan peranan penting dalam memajukan misi-misi lain yang digariskan dalam NIMP 2030, terutamanya dalam memajukan ekonomi yang rumit, menerima teknologi dengan cepat untuk memupuk negara yang bertenaga secara digital, dan mendorong sifar bersih. Tengku Zafrul berkata pelabur seperti Boeing “memenuhi atau menepati semua kriteria atau jangkaan” apabila untuk merealisasikan sasaran NIMP 2030.

“NIMP 2030 melengkapkan Pelan Tindakan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030 untuk mengubah Malaysia menjadi hab global bagi pembuatan dan perkhidmatan aeroangkasa yang mampan,” tambahnya.

Sementara itu, MITI berharap lebih banyak insentif atau peruntukan dimasukkan dalam Belanjawan 2024 untuk industri aeroangkasa di Malaysia.

Tengku Zaful berkata insentif tambahan itu akan membantu menyokong dan melengkapkan misi yang digariskan dalam NIMP 2030 dan Pelan Tindakan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030.

“Saya harap ada insentif atau peruntukan tambahan untuk industri aeroangkasa dan sudah tentu, permintaan itu telah dibuat dan saya harap ia didengari tetapi apa yang lebih penting ialah dasar telah ada untuk menyokong industri dan lebih banyak insentif pasti membantu,” katanya.

Tengku Zafrul menyatakan Asia Tenggara merupakan rantau yang paling pesat berkembang di dunia untuk industri aeroangkasa setakat ini.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA