Inti Pati Laporan Bank Negara Malaysia 2022

KUALA LUMPUR,  29 Mac (Bernama) — Berikut adalah inti pati daripada Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia (BNM) 2022, Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Tahun Dua 2022 (ST2 2022) dan Tinjauan Ekonomi and Monetari 2022 yang dikeluarkan hari ini:

 • Ekonomi Malaysia diunjur berkembang antara 4-5 peratus pada 2023 (2022: 8.7 peratus)
 • Sektor pembinaan dijangka meningkat 6.3 peratus pada 2023, perkhidmatan (5.0 peratus), perkilangan (4.0 peratus), perlombongan dan pengkuarian (2.0 peratus), pertanian (0.7 peratus)
 • Inflasi keseluruhan dan inflasi teras diunjur berpurata antara 2.8-3.8 peratus pada 2023
 • Penggunaan swasta dijangka mencatatkan pertumbuhan sebanyak 6.1 peratus pada 2023 (2022: 11.3 peratus); pelaburan swasta diunjur berkembang 5.8 peratus berbanding 7.2 peratus sebelumnya
 • Penggunaan awam dijangka berkembang pada kadar yang lebih perlahan iaitu 1.3 peratus pada 2023 (2022: 3.9 peratus);  pelaburan dijangka meningkat tujuh peratus 2023 (2022: 5.3 peratus).
 • Kadar pengangguran dijangka bertambah baik kepada 3.5 peratus pada 2023 dengan pengembangan pendapatan yang lebih meluas
 • Akaun semasa imbangan pembayaran dijangka terus mencatatkan lebihan pada tahun 2023 iaitu 2.5 hingga 3.5 peratus daripada KDNK (2022: 2.6 peratus daripada KDNK)
 • Jawatankuasa Dasar Monetari akan memberikan tumpuan terhadap pengurusan risiko inflasi serta menyokong pertumbuhan yang mampan pada tahun 2023
 • Sistem perbankan kekal dengan permodalan yang kukuh sepanjang separuh kedua 2022
 • Sektor insurans dan takaful pada masa hadapan dijangka kekal berdaya tahan, disokong oleh kedudukan modal dan mudah tunai yang kukuh
 • Bank pusat  akan terus memastikan keadaan monetari dan kewangan kekal menyokong pemulihan ekonomi Malaysia – Gabenor BNM Tan Sri Nor Shamsiah Yunus
 • Penampan modal dan mudah tunai yang teguh membolehkan bank-bank meneruskan pemberian pinjaman kepada ekonomi, menawarkan bantuan kepada peminjam yang masih menghadapi kesukaran

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA