Pasaran Perumahan Terus Mantap Pada Tempoh Separuh Kedua 2022 – BNM

KUALA LUMPUR, 29 Mac (Bernama) — Aktiviti dalam pasaran perumahan bagi tempoh separuh kedua 2022 terus kukuh berikutan pemulihan kegiatan ekonomi serta keadaan guna tenaga yang bertambah baik, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Dalam Laporan Tinjauan Kestabilan Kewangan Separuh Kedua 2022 yang dikeluarkan hari ini, bank pusat itu berkata urus niaga pasaran hartanah terus berlegar melebihi paras sebelum pandemik bagi tempoh berkenaan dengan sebahagian besarnya didorong oleh urus niaga pembelian harta tanah berharga RM500,000 dan ke bawah.

“Berikutan itu, trend pertumbuhan harga rumah (seperti diukur oleh Indeks Harga Rumah Malaysia) meningkat ke arah purata jangka panjang (suku ketiga 2022: 5.1 peratus; separuh tahun pertama 2022: 2.5 peratus; purata 2015-2019: 5.3 peratus),” katanya.

Walaupun tekanan inflasi dan kos pinjaman meningkat, BNM berkata aktiviti dalam pasaran perumahan dijangka dapat mengekalkan momentum pemulihannya, disokong oleh keadaan pendapatan dan perniagaan yang beransur pulih serta langkah-langkah dasar berkaitan.

Ini termasuk lanjutan pengecualian penuh duti setem untuk harta tanah berharga RM500,000 dan ke bawah serta diskaun duti setem sebanyak 75 peratus bagi harta tanah berharga lebih RM500,000 hingga RM1 juta.

Bagaimanapun, kata BNM, pasaran perumahan terus menghadapi risiko pertumbuhan perlahan akibat ketidakseimbangan permintaan dan penawaran yang berterusan.

“Bilangan unit rumah tidak terjual dalam trend menurun tetapi kekal tinggi berbanding purata yang pernah dicatatkan (151,683; suku keempat 2021 (kemuncak): 183,918; purata 2015-2019: 130,210),” katanya.

Bank pusat itu berkata, ini meliputi unit siap yang tidak terjual dan unit tidak terjual dalam pembinaan (masing-masing 35.6 peratus dan 64.4 peratus daripada jumlah unit tidak terjual) bagi kediaman, pangsapuri servis dan unit pejabat kecil rumah pejabat (SOHO).

Malah, hampir dua pertiga daripada unit terbabit masih tidak terjual selepas tiga tahun dan sebahagian besarnya akibat paras harga di luar kemampuan isi rumah, terutamanya di negeri-negeri utama.

Namun begitu, kadar pengambilan yang perlahan bagi unit-unit ini dijangka tidak akan menekan kenaikan harga rumah secara material memandangkan unit-unit ini tidak banyak tertumpu di kawasan atau atau projek utama.

“Jumlah projek dengan tahap unit tidak terjual yang banyak (iaitu kadar tidak terjual melebihi 80 peratus) mencakupi hanya 10 peratus daripada jumlah projek dengan unit tidak terjual.

“Situasi ini mengurangkan risiko segolongan besar pemaju terbabit untuk menurunkan harga dengan meluas bagi mengurangkan unit tidak terjual yang boleh memberi kesan limpahan lebih ketara kepada pasaran perumahan.”

Selain itu, BNM berkata bekalan baharu harta kediaman yang baru dilancarkan terus berganjak ke arah segmen pasaran umum dengan harta tanah berharga RM300,000 dan ke bawah mencakupi bahagian lebih tinggi (44.3 peratus; 2021: 38.4 peratus; purata 2015-2019: 35.2 peratus).

Bank pusat itu menyifatkan keadaan itu sebagai perkembangan positif dalam membantu mengurangkan lagi risiko ketidakseimbangan permintaan dan penawaran.

Bagi aktiviti pembiayaan untuk pembelian hartanah kediaman, BNM berkata ia bertambah baik sejajar dengan kegiatan pasaran dan permohonan pinjaman meningkat pada separuh kedua 2022 dalam kesemua julat harga.

Menurut BNM, menerusi tingkah laku bayaran balik pinjaman yang lebih jelas, bank-bank lebih bersedia untuk meluluskan pinjaman perumahan sambil melaksanakan penilaian kemampuan pinjaman yang berhemat. 

“Hal ini telah menyebabkan kadar kelulusan keseluruhan pulih melebihi paras purata sebelum pandemik (76.4 peratus; 2021: 73.4 peratus; purata 2015-2019: 75.9 peratus),” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ringgit Kekal Berdaya Tahan Meskipun Dolar AS Mengukuh

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Ringgit kekal berdaya tahan di sebalik pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) dengan Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka mengekalkan kadar faedah tinggi bagi tempoh yang lebih panjang.

Pakar Ekonomi Dr Geoffrey Williams berkata semua mata wang sedang bergelut dengan penurunan berbanding mata wang dolar AS di peringkat global, dan ringgit lebih berdaya tahan buat masa ini memandangkan Bank Negara Malaysia (BNM) menguruskan pasaran dengan berkesan.

Malaysia menyelaraskan semua sumber yang diperlukan untuk menyokong mata wang tempatan dengan BNM menjelaskan pihaknya bersedia untuk menggunakan instrumen yang ada bagi memastikan pasaran kewangan Malaysia kekal teratur dan terus berfungsi secara cekap.

Williams berkata usaha terselaras yang dilaksanakan secara berterusan untuk menggalakkan aliran masuk yang lebih konsisten oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) serta libat urus yang lebih meluas dengan syarikat korporat dan perniagaan di Malaysia telah memberikan kesan positif dan dianggap mampan.

“Aliran masuk daripada usaha terselaras itu telah membantu menstabilkan ringgit,” katanya kepada Bernama.

Ringgit bergerak pada 4.79 berbanding dolar AS buat masa ini.

Pada Rabu, ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS susulan pemulihan teknikal selepas tiga hari mengalami penurunan.

Pada 6 petang, mata wang tempatan meningkat kepada 4.7910/7950 berbanding dolar AS daripada 4.7945/7970 ketika ditutup pada Selasa.

Menurut data Bloomberg sejak 26 Feb, 2024, apabila usaha terselaras oleh kerajaan mula dilaksanakan, ringgit hanya turun 0.38 peratus berbanding dolar AS.

Secara perbandingan rupiah Indonesia susut 0.70 peratus berbanding dolar AS; baht Thailand kurang 1.35 peratus; dolar Singapura merosot 1.60 peratus; peso Filipina menguncup 1.90 peratus; yuan China turun 0.57 peratus; yen Jepun susut 2.72 peratus; won Taiwan menguncup 2.88 peratus manakala won Korea Selatan merosot 4.56 peratus.

Williams berkata penyusutan ringgit tidak mencerminkan asas ekonomi negara kerana nilai semasa unit domestik itu amat dipengaruhi oleh faktor luaran.

“Nilai semasa ringgit mempunyai kaitan dengan faktor global, termasuk isu geopolitik di Timur Tengah yang meningkatkan risiko selain petunjuk dari Fed bahawa kadar faedah akan kekal tinggi bagi tempoh lebih lama.

“Ini mendorong wang keluar daripada pasaran seperti Malaysia ke tempat dengan pulangan lebih tinggi seperti AS,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan di Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata walaupun rendah namun ringgit muncul sebagai mata wang yang mencatatkan prestasi terbaik dalam kalangan mata wang negara Asean.

“Asas ekonomi kita kekal kukuh dan berdaya tahan. Kita masih mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang positif bagi tempoh sukuan manakala akaun semasa dan imbangan perdagangan juga baik,” katanya.

Ahmed Razman berkata pasaran pertukaran mata wang asing dijangka kekal mengalami turun naik ketara sepanjang suku kedua tahun ini memandangkan tiada petanda krisis Timur Tengah akan reda dalam tempoh terdekat, ditambah dengan kemungkinan Fed meneruskan kadar faedah tinggi ketika ini.

Justeru, prestasi ringgit akan kekal tidak menentu buat masa ini, katanya.

Beliau berkata tindakan jangka masa panjang perlu dilaksanakan untuk memastikan kestabilan mata wang tempatan berterusan.

“Kerajaan Malaysia mungkin mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan risiko geopolitik yang berpotensi, seperti mempelbagaikan sumber tenaga, mengukuhkan hubungan diplomatik untuk memastikan kestabilan di rantau ini, dan memantau rapat perkembangan pasaran.

“Malaysia boleh bekerjasama dengan rakan antarabangsa untuk memantau dan menguruskan risiko, memastikan kestabilan pasaran, dan menggalakkan daya tahan ekonomi,” katanya.

— BERNAMA