Keuntungan Suku Kedua Petronas Turun 29 Peratus Kepada RM16.4 Bilion

KUALA LUMPUR, 30 Ogos (Bernama) — Keuntungan bersih Petroliam Nasional Bhd (Petronas) turun 29 peratus kepada RM16.4 bilion pada suku kedua berakhir 30 Jun, 2023, daripada RM23.0 bilion dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya apabila harga minyak yang lebih rendah telah menjejaskan keuntungannya. 

Hasil bagi suku tersebut susut sebanyak 13 peratus kepada RM 79.9 bilion di tengah-tengah persekitaran harga rendah berbanding suku kedua 2022.

Bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini, keuntungan bersih Petronas susut 13 peratus kepada RM40.2 bilion, terutamanya disebabkan oleh purata harga direalisasi yang lebih rendah manakala hasil turun sedikit kepada RM170.3 bilion daripada RM170.4 bilion. 

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petronas Tan Sri Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz berkata kumpulan itu telah memajukan inisiatifnya untuk mengekalkan prestasi perniagaan walaupun berdepan dengan persekitaran harga yang tidak menentu pada separuh pertama tahun ini.

Beliau berkata usaha ini memberi penekanan kepada kecemerlangan operasi dan komersial merentas rantaian nilai Petronas, mengekalkan pengeluaran huluan dan memenuhi komitmen untuk menyediakan tenaga yang terjamin kepada pelanggan.

“Pada masa hadapan kami menjangka akan menghadapi cabaran yang semakin sukar, termasuk pasaran tenaga yang lemah bagi tempoh berbaki tahun ini berikutan aktiviti ekonomi global yang perlahan.

“Walaupun berdepan cabaran dalam jangka masa terdekat ini,  kami akan terus menumpu untuk mengekalkan kesinambungan masa hadapan bagi tempoh jangka panjang.

“Ini bermakna meningkatkan pelaburan dalam perniagaan teras kami, walaupun kami mengurangkan pelepasan karbon sambil melabur dalam tenaga yang lebih bersih untuk meneguhkan portfolio kumpulan, sejajar dengan strategi peralihan tenaga kami,” katanya dalam satu kenyataan.

Tengku Muhammad Taufik berkata syarikat minyak nasional itu akan menggandakan usaha membina daya tahan bagi menyediakan nilai mampan jangka panjangnya ketika ia berkembang sebagai pemain tenaga global.  

Prospek harga minyak

Pada masa hadapan Petronas menjangkakan harga minyak dan gas kekal tidak menentu, dipengaruhi oleh ketidaktentuan ekonomi yang berterusan dan kebimbangan terhadap jaminan tenaga.

Syarikat itu menjangkakan minyak mentah Brent bergerak antara paras US$70 dan US$80 setong dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Sementara itu, aliran tunai daripada aktiviti operasi (CFFO) pada separuh pertama tahun ini berjumlah RM 57.8 bilion, turun 7 peratus berbanding RM62.4 bilion sebelumnya, sejajar dengan keuntungan yang dijana dalam tempoh tersebut.

Perbelanjaan modal berjumlah RM 21.4 bilion, disumbang terutamanya daripada projek perniagaan huluan dan gas. Perbelanjaan modal domestik meningkat 48 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas terutamanya untuk pelaburan dalam projek gas asli cecair (LNG) terapung dekat pantai (ZLNG) di Sabah dan pembangunan lapangan gas Kasawari di Sarawak

Jumlah aset Petronas mengukuh kepada RM742 bilion pada 30 Jun, 2023, berbanding RM710.6 bilion pada 31 Dis, 2022.  Ekuiti pemegang sahamnya meningkat kepada RM410.0 bilion pada 30 Jun, 2023 berbanding RM401.6 bilion pada 31 Dis, 2022.

Perniagaan huluan Petronas mencatatkan jumlah purata pengeluaran harian sebanyak 2,425 ribu tong setara minyak (boe) sehari pada separuh pertama 2023, berbanding 2,425 ribu boe sehari pada tempoh yang sama tahun lepas.

Segmen itu juga meraih keputusan pelaburan akhir (FID) bagi 12 projek terdiri daripada sembilan di Malaysia dan tiga di luar negara, selain turut mencapai lima penemuan minyak dan gas di lima blok di luar pantai Sarawak, Malaysia.

Perniagaan gas telah menghantar 200 kargo LNG dari Kompleks LNG Petronas (PLC) di Bintulu dan 19 kargo LNG dari PFLNG Satu dan PFLNG Dua kepada pelanggan di seluruh dunia.

Segmen itu juga telah menghantar 2,214 juta kaki padu standard sehari (MMscfd) purata jualan volum gas di Semenanjung Malaysia.

Pada Suku Kedua 2023, Petronas merekodkan pelepasan gas rumah hijau terkumpul sebanyak 23.04 juta tan setara karbon dioksida (Mil tCO2e) untuk operasi di Malaysia, berbanding 22.42 juta pada Suku Kedua 2022.

Syarikat itu berkata ini adalah peningkatan sebanyak 3 peratus bagi tempoh tersebut, disebabkan terutamanya oleh peningkatan pengeluaran di kilang penapisan hiliran.

Secara keseluruhan, Petronas menjangka dapat mencapai sasaran pelepasan jangka terdekat dan jangka sederhana – seperti yang ditetapkan dalam pelan sifar bersihnya – NZCE 2050 Pathway – yang dilaksanakan melalui projek pengurangan pelepasan karbon sedia ada dan yang dirancang.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas Tingkatkan Modal RM300 Bilion Untuk Lima Tahun Akan Datang

Berikutan kekurangan pelaburan dalam industri minyak dan gas sejak beberapa tahun yang lalu, peningkatan yang lebih ketara dalam perbelanjaan modal (capex) dijangka akan berlaku bagi segmen eksplorasi dan pengeluaran (E&P) di perairan lepas secara global. Petronas turut merancang untuk melaburkan sebanyak RM300 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan purata sekitar RM60 bilion setahun atau peningkatan sebanyak 43% berbanding tempoh lima tahun sebelumnya.

Sumber: Malaysia’s Q4 Market Outlook, Rakuten Trade Research