Langkah BNM Kekalkan OPR Pada 3.00 Peratus Memang Dijangkakan – Penganalisis

KUALA LUMPUR, 7 Sept (Bernama) — Tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada paras semasa 3.00 peratus sememangnya dijangkakan, kata penganalisis.

Ahli Ekonomi Kanan OCBC Bank Lavanya Venkateswaran berkata keputusan yang diumumkan pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari hari ini, juga adalah seiring dengan pandangan konsensus serta bank tersebut.

Namun, pada mesyuarat kali ini, bank pusat itu telah bertindak menyenaraikan satu lagi risiko penyusutan pertumbuhan berbanding kenyataan yang dibuat pada mesyuarat Julai lepas iaitu “penurunan pengeluaran komoditi yang lebih ketara serta berlanjutan,” sekali gus menekankan kebimbangan mengenai fenomena El Nino yang berterusan.

Dalam nota penyelidikan hari ini, beliau berkata unjuran BNM terhadap inflasi juga kekal tidak berubah berbanding kenyataan yang dibuat dalam mesyuarat sebelum ini.

“BNM menyatakan bahawa inflasi yang mereda itu akan berterusan sehingga tempoh separuh kedua 2023 berikutan kadar asas lebih tinggi daripada separuh kedua 2022,” katanya.

Malah, sama seperti kenyataan sebelum ini, bank pusat itu juga masih mengekalkan pandangan bahawa “risiko terhadap prospek inflasi kekal tinggi dan bergantung kepada dasar domestik berkaitan subsidi dan kawalan harga, haraga komoditi global dan perkembangan pasaran kewangan selain inflasi teras yang berterusan.”

Lavanya juga menyifatkan BNM tidak lagi melihat pendirian itu sebagai “sedikit akomodatif” seperti yang dinyatakan pada mesyuarat sebelum ini dan menganggap pada paras semasa OPR, pendirian dasar monetari kekal menyokong ekonomi dan konsisten dengan penilaian berkaitan inflasi dan prospek pertumbuhan.

Sementara itu, AmBank Group pula menganggap 125 mata asas dalam normalisasi pasca-COVID-19, telah membawa kepada keseimbangan inflasi -pertumbuhan ke tahap yang diinginkan.

Berikutan itu, ia berpendapat bahawa tahun ini akan diakhiri dengan OPR kekal pada paras semasa, disokong dengan keperluan untuk mengekalkan permintaan domestik bersandarkan pandangan terhadap ketidaktentuan di peringkat luaran dan penurunan tekanan inflasi di Malaysia dengan inflasi keseluruhan susut kepada 2.0 peratus pada Julai 2023.

Mesyuarat MPC yang akan datang dijadualkan pada 1-2 Nov ini iaitu selepas pembentangan Belanjawan 2024 pada 13 Okt, 2023.

“Sebarang perkembangan berkenaan rasionalisasi subsidi dan pelaksanaan model upah yang progresif dengan potensi impak jangka panjang, boleh menyebabkan penilaian semula terhadap unjuran OPR bagi 2024,” katanya.

Sementara itu, RHB Investment Bank Bhd bagaimanapun melihat kemuncak OPR adalah pada paras 3.25 peratus tahun ini dengan tiada pengurangan pada separuh pertama 2024.

“Pandangan kami ini didorong oleh beberapa faktor utama; trajektori inflasi pada suku keempat 2023 kekal tidak menentu dengan potensi risiko meningkat daripada (faktor) kenaikan semula harga makanan dan komoditi, pemulihan ekonomi akan perlahan sehingga suku keempat 2023 serta Kadar Pertukaran Efektif Nominal (NEER) yang mengalami tekanan.

“Kami menjangkakan pemulihan lebih perlahan bagi prestasi perdagangan akibat kitaran rendah teknologi global dan prospek pertumbuhan China yang lemah. Penghantaran eksport berasaskan perkilangan dan komoditi yang bertambah baik akan bergantung kepada permintaan tinggi daripada rakan perdagangan utama di Amerika Syarikat dan rantau Asean,” katanya.

Ekonomi domestik pula dijangka menerima sokongan daripada kegiatan pelaburan yang berdaya tahan manakala perbelanjaan pengguna pula diramal kembali seperti biasa dalam keadaan sentimen pengguna yang suram.

Bank pelaburan itu mengunjurkan ringgit mengalami tekanan pada separuh kedua tahun ini berikutan perbezaan kadar faedah yang besar antara OPR dan Kadar Dana Persekutuan.

“Ringgit mungkin mencatatkan prestasi lebih rendah daripada jangkaan berbanding mata wang lain di Asia Tenggara manakala pemangkin aliran modal ke pasaran-pasaran lain juga berkemungkinan lebih tidak menentu.

“Kami mengekalkan unjuran gandingan dolar AS/ringgit pada akhir suku ketiga 2023 pada paras 4.65-4.75, diikuti dengan 4.70-4.80 pada akhir tahun ini,” katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA