Perdagangan Malaysia Bagi Januari Hingga Oktober Tahun Ini Lepasi Paras RM2 Trilion – MITI

KUALA LUMPUR, 20 Nov (Bernama) — Perdagangan Malaysia melepasi paras RM2 trilion bagi tempoh Januari hingga Oktober tahun ini, mencecah nilai RM2.181 trilion dengan eksport berjumlah RM1.186 trilion manakala import bernilai RM995.55 bilion.

Menurut kenyataan pada Isnin, Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) menjelaskan perdagangan, eksport dan import masing-masing mencatatkan penurunan sebanyak 8.0 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas manakala lebihan dagangan berkurangan 7.9 peratus kepada RM190.04 bilion.

“Berdasarkan perbandingan bulan ke bulan, perdagangan Malaysia pada Oktober 2023 berkembang 6.8 peratus kepada RM239.52 bilion. Eksport meningkat 1.5 peratus kepada RM126.19 bilion dan import mencatatkan pertumbuhan dua digit sebanyak 13.4 peratus kepada RM113.33 bilion.

“Lebihan dagangan mencecah RM12.87 bilion, merupakan lebihan dagangan yang ke-42 bulan berturut-turut sejak Mei 2020,” tambahnya.

MITI memaklumkan perdagangan Malaysia bagi Oktober 2023 susut pada kadar yang lebih perlahan iaitu 2.4 peratus tahun ke tahun, berbanding penurunan dua digit yang direkodkan pada bulan sebelumnya.

Eksport turun 4.4 peratus dan import berkurangan secara marginal sebanyak 0.2 peratus, jelasnya.

Prestasi itu seiring dengan rakan dagang utama Malaysia yang lain seperti China, Taiwan dan Indonesia yang masing-masing merekodkan pertumbuhan perdagangan negatif pada Oktober 2023 serta pengurangan dalam import global, menurut MITI.

“Bagi Oktober 2023, eksport keluaran pertanian (7.1 peratus syer) meningkat sebanyak 3.3 peratus kepada RM8.90 bilion berbanding Oktober 2022, merekodkan pertumbuhan positif buat pertama kali selepas penurunan dua belas bulan berturut-turut,” jelas MITI.

Kementerian itu menambah, eksport barangan perkilangan yang mewakili 85.3 peratus atau RM107.59 bilion daripada jumlah eksport turun 3.5 peratus tahun ke tahun berikutan penyusutan eksport bagi keluaran petroleum serta barangan elektrik dan elektronik (E&E), tambah MITI.

“Walau bagaimanapun, eksport kelengkapan pengangkutan, barang makanan diproses, jentera, kelengkapan dan peralatan, barangan perkilangan logam, barangan kertas dan palpa serta barangan kayu mencatatkan pertumbuhan,” jelasnya.

MITI memaklumkan eksport hasil galian (6.9 peratus syer) berkurangan 21.9 peratus tahun ke tahun kepada RM8.75 bilion kesan penurunan eksport gas asli cecair (LNG) dan petroleum mentah.

Barangan E&E, bernilai RM49.23 bilion dan merangkumi 39 peratus daripada jumlah eksport, berkurangan 2.3 peratus berbanding pada Oktober 2022.

Kementerian itu menjelaskan berbanding September 2023, eksport keluaran pertanian dan hasil galian masing-masing meningkat sebanyak 10.7 peratus dan 10.4 peratus manakala eksport barangan perkilangan mencatatkan penurunan marginal.

Bagi tempoh Januari hingga Oktober 2023, eksport barangan perkilangan menyusut 6.3 peratus kepada RM1.016 trilion berbanding tempoh yang sama 2022 berikutan pengurangan eksport keluaran petroleum, barangan perkilangan berasaskan minyak sawit dan keluaran getah, menurutnya.

Walau bagaimanapun, eksport barangan makanan diproses, barangan kertas dan palpa serta kelengkapan pengangkutan merekodkan pertumbuhan ketara.

“Eksport hasil galian menguncup 12.8 peratus kepada RM84.92 bilion disebabkan penurunan eksport LNG dan petroleum mentah kesan kejatuhan harga komoditi tersebut.

“Eksport keluaran pertanian berkurangan 23.0 peratus kepada RM77.74 bilion disebabkan eksport yang lebih rendah bagi minyak sawit dan keluaran pertanian berasaskan minyak sawit berikutan penyusutan harga eksport minyak sawit,” tambah MITI.

Pada Oktober 2023, perdagangan dengan ASEAN meningkat 1.7 peratus tahun ke tahun, merangkumi 26.9 peratus atau RM64.39 bilion daripada jumlah perdagangan Malaysia.

Eksport berkurangan 5.7 peratus kepada RM36.57 bilion disebabkan terutama oleh penurunan eksport barangan E&E dan keluaran petroleum, jelas MITI.

“Walau bagaimanapun, pengurangan ini telah diimbangi oleh kenaikan eksport kimia dan bahan kimia serta minyak sawit dan keluaran pertanian berasaskan minyak sawit.

“Import dari ASEAN mencatatkan pertumbuhan dua digit sebanyak 13.4 peratus kepada RM27.82 bilion,” tambah kementerian itu.

MITI menjelaskan eksport ke pasaran utama ASEAN yang merekodkan pertumbuhan dua digit ialah Vietnam yang meningkat sebanyak RM585.2 juta dan Filipina naik sebanyak RM441.5 juta didorong oleh eksport keluaran petroleum yang lebih tinggi.

Bagi tempoh Januari hingga Oktober 2023, perdagangan dengan ASEAN menyusut 6.9 peratus kepada RM600.49 bilion berbanding tempoh yang sama 2022, jelasnya.

“Eksport menurun 6.7 peratus kepada RM350.8 bilion berikutan pengurangan eksport bagi keluaran petroleum, kimia dan bahan kimia serta minyak sawit dan keluaran pertanian berasaskan minyak sawit. Namun begitu, pertambahan eksport dicatatkan untuk barangan galian bukan logam, barangan minuman dan tembakau serta barangan makanan diproses.

“Import dari ASEAN turun 7.1 peratus kepada RM249.69 bilion,” menurut MITI.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Proton Lancar Model Sedan S70, Sasar Jualan Bulanan Lebih 3,000 Unit

KUALA LUMPUR, 28 Nov (Bernama) — Proton Holdings Bhd telah melancarkan model sedan kompak S70 dan menyasarkan penjualan lebih 3,000 unit sebulan bagi tahun pertama.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Dr Li Chunrong berkata S70 turbo 1.5 liter didatangkan dalam empat varian iaitu eksekutif, premium, flagship dan flagship X.

Harga bagi model eksekutif bermula daripada RM73,800, premium daripada RM79,800, flagship daripada RM89,800 dan flagship X daripada RM94,800.

“Segmen-C S70 pada harga kompetitif dan menawarkan lebih banyak ruang, ciri dan teknologi terkini.

“Strategi kami adalah untuk meraih lebih banyak volum memandangkan kami perlu menyokong pekerja dan ekosistem kami,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran S70 oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz di sini hari ini.

Setakat ini model S70 telah menerima kira-kira 1,200 tempahan yang akan diserahkan pada awal tahun depan, dengan varian premium dan flagship paling menerima sambutan.

Beliau berkata varian lain juga akan mendapat permintaan berikutan harga yang kompetitif dan menjangkakan sekurang-kurangnya 5,000 tempahan menjelang akhir tahun ini.

Berhubung pengembangan ke pasaran Asean, Li berkata Thailand dan Indonesia mempunyai saiz pasaran yang luas, tetapi turut berdaya saing dari segi penembusan.

“Sehubungan itu, Proton akan turut meninjau pasaran di luar Asean,” katanya.

Timbalan CEO Proton Roslan Abdullah berkata pada masa ini pengeluar kereta nasional itu mengeksport ke 15 negara antaranya Afrika Selatan, Pakistan, Kenya dan Brunei.

“Kami sedang meneroka lebih banyak negara untuk eksport seperti Asia Tengah, dan berhasrat  menambah sekurang-kurangnya lima negara lagi bagi pasaran eksport kami,” katanya.

Roslan berkata volum eksport masih rendah iaitu kira-kira 2,500 unit tahun ini berikutan penyusutan permintaan dari Pakistan akibat kelembapan ekonomi.

Pakistan pada mulanya memaklumkan untuk mengimport kira-kira 10,000 unit pada 2023, katanya.

Sementara itu, Tengku Zafrul dalam ucapannya berkata S70 membolehkan Proton untuk kembali ke pasaran sedan kompak segmen-C selepas mencatat kejayaan bagi model kenderaan utiliti sukan.

Beliau berkata Malaysia adalah satu-satunya negara di Asean yang mempunyai dua pengeluar peralatan tulen (OEM) dalam negara.

“Setakat akhir Oktober, jumlah volum industri (TIV) kita  telah meningkat sebanyak 11.6 peratus berbanding 2022. Dengan tempoh berbaki lebih sebulan sahaja lagi untuk tahun ini, kami berada di landasan untuk melepasi rekod volum sepanjang masa yang ditetapkan pada tahun lepas.

“Saya juga sedia maklum bahawa Proton menjadi antara pengeksport utama kenderaan di Malaysia. Walaupun jumlahnya agak kecil, permintaan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri kepada Proton adalah untuk melihat pengembangan yang pesat susulan pengenalan model baharu seperti  S70,” katanya.

Tengku Zafrul berkata industri automotif Malaysia telah menyumbang lebih RM30 bilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dengan output pengeluaran tahunan melebihi 500,000 kenderaan.

“Jika kita melihat industri ini dalam konteks seluruh ekosistemnya, sumbangan industri adalah lebih besar, menyumbang kira-kira 4.0 peratus daripada KDNK Malaysia. Menjelang 2030, sasaran kami untuk mencapai RM104.2 bilion dari segi sumbangan KDNK dengan jumlah pengeluaran 1.47 juta unit kenderaan.

“Kami berhasrat supaya angka ini sebahagiannya disumbangkan oleh kenderaan cekap tenaga,” katanya.

Tengku Zafrul juga menegaskan bahawa strategi meluas Malaysia adalah bagi memanfaatkan prospek pertumbuhan kenderaan elektrik (EV).

Pasaran EV Asean bernilai hampir US$500 juta pada 2021 dan diunjurkan mencapai US$2.7 bilion menjelang 2027, dengan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul (CAGR) hampir 33 peratus daripada 2022 hingga 2027.

“Saya gembira apabila mendapat tahu Proton sedang memuktamadkan teknologi EV, dan sesuatu yang mengujakan akan tiba tidak lama lagi.

“Ini sangat memberi manfaat apabila kerajaan menunjukkan komitmen sepenuhnya untuk menyokong ekosistem EV yang teguh di negara ini dan menjadikan mobiliti hijau sebagai sebahagian daripada pengangkutan utama kami,” katanya.

— BERNAMA