Permintaan Minyak Sawit Dijangka Kekal Kukuh Pada 2022 – Zuraida

KUALA LUMPUR, 20 Julai (Bernama) — Permintaan minyak sawit dijangka kekal kukuh pada 2022, terutamanya dalam sektor makanan susulan pembukaan semula sektor ekonomi dan pintu sempadan antarabangsa, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata negara pengeluar minyak sawit mempunyai kawalan untuk mendorong naratif yang lebih baik mengenai minyak sawit di peringkat global.

Zuraida menekankan bahawa sekarang adalah masa yang sesuai untuk negara pengeluar minyak sawit dengan kerjasama rakan sekutu dalam negara pengimport minyak sawit untuk menyebarluaskan manfaat minyak sawit.

“Usaha yang diselaraskan dalam menyampaikan mesej yang kuat khususnya kepada Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat adalah perlu untuk mengiktiraf agenda kemampanan negara anggota dan apa yang paling penting ialah menghentikan semua dakwaan tidak berasas terhadap produk dan industri minyak sawit,” katanya semasa majlis ke-10 Mesyuarat Peringkat Menteri Majlis Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOC) di Bali, Indonesia, semalam.

Zuraida yang mempengerusikan bersama mesyuarat itu berkata CPOPC akan diberi peranan utama dalam menangani perkara tersebut dan akan mengambil langkah proaktif dalam mempromosikan agenda kemampanan dan mengetengahkan semua usaha Malaysia dan Indonesia dalam perkara tersebut.

Mesyuarat peringkat menteri itu telah dijalankan dalam format hibrid dan wakil negara pemerhati termasuk naib menteri hal ehwal pertanian Colombia H.E Juan Gonzalo Botero Botero dan menteri pertanian dan penternakan Honduras H.E Laura Suazo masing-masing telah menyampaikan ucapan.

Menteri Penyelaras Hal Ehwal Ekonomi Indonesia H.E Airlangga Hartarto yang juga pengerusi CPOPC, menekankan peranan strategik yang boleh dimainkan oleh minyak sawit sebagai sebahagian daripada penyelesaian kepada krisis makanan dan tenaga global semasa.

“Dalam hal ini adalah penting bagi negara pengeluar minyak sawit untuk memanfaatkan momentum permintaan dunia yang semakin meningkat untuk minyak sawit dan daya saing minyak sawit yang dihasilkan secara mampan dalam pasaran minyak sayuran global,” katanya.

Justeru, Hartarto menekankan kepentingan mempromosikan pengiktirafan seluruh dunia terhadap kemampanan minyak sawit termasuk antara lain melalui penglibatan berterusan dengan pengguna dan pihak berkepentingan lain yang berkaitan, pembinaan kapasiti dan pelaburan untuk petani berskala kecil bagi memastikan pengeluaran minyak sawit yang mampan.

Sementara itu, Indonesia dan Malaysia mengulangi komitmen mereka untuk memastikan CPOPC meneruskan advokasinya untuk minyak sawit yang mampan dan mendapat manfaat daripada Indonesia yang menyandang jawatan presiden G20 untuk terus mempromosikan misi CPOPC, membangun dan mengukuhkan kerjasama dalam kalangan negara pengeluar minyak sawit dan pihak berkepentingan yang berkaitan serta memastikan manfaat jangka panjang minyak sawit untuk kesejahteraan masyarakat dunia.

Para menteri juga mengharapkan negara pemerhati, iaitu Colombia, Ghana, Honduras dan Papua New Guinea supaya mempercepatkan proses ratifikasi untuk menjadi ahli penuh menjelang Mesyuarat Peringkat Menteri akan datang.

Dalam perkembangan lain, Indonesia dan Malaysia telah bersetuju untuk mempertimbangkan untuk meningkatkan mandat biofuel masing-masing kepada B35 untuk Indonesia dan B20 bagi Malaysia bertujuan meningkatkan penggunaan domestik.

Para menteri dalam mesyuarat itu menyambut baik Malaysia sebagai tuan rumah Mesyuarat Menteri ke-11 menjelang Mac tahun 2023.

Mereka juga mengalu-alukan pegawai Sekretariat CPOPC yang baru dilantik, Dr Rizal Affandi Lukman sebagai pengarah eksekutif, Datuk Nageeb Wahab sebagai timbalan pengarah eksekutif, Dr Puah Chiew Wei sebagai pengarah strategi dan dasar dan Dr Witjaksana Darmosarkoro sebagai pengarah kelestarian dan pekebun kecil.

Tempoh pelantikan mereka adalah untuk tempoh 1 Jun 2022 hingga 31 Mei 2025.

Para menteri juga merakamkan penghargaan kepada bekas Pengarah Eksekutif CPOPC Tan Sri Datuk Dr Yusof Basiron dan bekas Timbalan Pengarah Eksekutif CPOPC Dupito D. Simamora atas perkhidmatan mereka yang bermula dari 1 Jun 2019 hingga 31 Mei 2022.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/permintaan-minyak-sawit-dijangka-kekal-kukuh-pada-2022-zuraida/

Previous ArticleNext Article

BNM Unjur KDNK Malaysia Berkembang Antara 5.3 Peratus Dengan 6.3 Peratus Bagi 2022

KUALA LUMPUR, 12 Ogos (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara 5.3 peratus dengan 6.3 peratus bagi 2022 walaupun pertumbuhan ekonomi global dijangka lebih perlahan tahun ini, kata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Beliau berkata unjuran pertumbuhan bagi baki tempoh 2022 dan 2023 akan dipacu terutama oleh perbelanjaan sektor swasta khususnya sektor pelancongan yang dijangka kembali normal ke tahap sebelum pandemik.

“Kegiatan pelaburan juga mendapat manfaat daripada pelaksanaan projek seperti MyDigital dan Laluan Rel Pantai Timur yang direalisasikan,” kata beliau semasa mengumumkan pertumbuhan ekonomi Malaysia bagi suku kedua 2022 di sini, pada Jumaat.

Beliau berkata rantaian bekalan juga dijangka kukuh memandangkan gangguan berkaitan COVID-19 yang semakin reda dan perdagangan global yang perlahan telah mengurangkan beberapa tekanan dalam melangkah ke hadapan.

“Ini akan mengimbangi kesederhanaan yang dijangka dicatatkan dalam pertumbuhan global. Terdapat juga beberapa faktor yang menyokong daya tahan eksport kita,” kata beliau.

Bagaimanapun, Nor Shamsiah berkata prospek pertumbuhan terus menghadapi cabaran dengan kemerosotan yang lebih teruk dalam pertumbuhan global merupakan satu risiko utama.

“Ini boleh berpunca daripada pelbagai faktor, termasuk pengetatan dasar monetari di Amerika Syarikat, krisis tenaga di zon euro dan perintah sekatan pergerakan baharu di China.

“Gangguan rantaian bekalan boleh menjadi lebih negatif dengan peningkatan harga komoditi global selanjutnya jika konflik geopolitik memuncak. Keadaan penawaran pula boleh semakin terjejas dengan kekurangan tenaga buruh yang lebih teruk atau keadaan cuaca buruk,” kata beliau.

Beliau menekankan bahawa tekanan kos dan harga yang lebih tinggi boleh menjejaskan perbelanjaan isi rumah dan kegiatan pelaburan selain mempengaruhi pemulihan ekonomi dan ini jauh lebih penting daripada risiko daripada pasaran buruh yang lebih kukuh, prestasi lebih baik yang direkodkan sektor pelancongan dan sebarang langkah dasar domestik tambahan.

Pemulihan yang tidak sekata 

BNM mengakui bahawa pemulihan ekonomi adalah tidak sekata dengan kemajuan membabitkan beberapa segmen terus ketinggalan berbanding yang lain.

Ketika sebahagian besar sektor ekonomi telah mencatatkan pemulihan kukuh, Nor Shamsiah berkata kira-kira 20 peratus daripada ekonomi masih berada di bawah tahap sebelum pandemik di mana sektor paling terjejas adalah pembinaan, disebabkan kekurangan buruh dan harga input yang tinggi.

Bagaimanapun, industri berkaitan pelancongan mula mencatatkan pemulihan baru-baru ini, tambahnya.

Sektor pembinaan meningkat untuk berkembang 2.4 peratus pada suku kedua 2022 berbanding penguncupan 6.2 peratus pada suku pertama, manakala sektor perkhidmatan menokok kepada 12 peratus daripada 6.5 peratus.

“Di pasaran buruh, pemulihan dalam kalangan kumpulan mudah terjejas, terutamanya golongan remaja dan orang tua, serta pekerja berkemahiran rendah adalah lebih perlahan berbanding kumpulan lain di pasaran buruh.

“Disebabkan itu, apabila dasar makro membuat kalibrasi semula berikutan pemulihan ekonomi secara keseluruhan, dasar yang disasarkan akan terus menyokong segmen masyarakat ini,” katanya.

Pembaharuan Struktur

Berikutan ekonomi meneruskan laluan pemulihannya, keutamaan dasar pada masa ini perlu memberi tumpuan lebih kukuh terhadap dasar jangka panjang sebagai pelengkap kepada langkah jangka pendek untuk meraih pertumbuhan mampan dan inklusif serta mendorong daya tahan Malaysia untuk mengharungi kejutan pada masa depan, kata Nor Shamsiah. 

Beliau berkata pembaharuan struktur itu akan merangsang pertumbuhan Malaysia dengan mewujudkan pekerjaan berkualiti tinggi dan berpendapatan tinggi untuk rakyat Malaysia dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Beberapa bidang tumpuan penting adalah termasuk menarik pelaburan berkualiti yang berupaya menghasilkan aktiviti bernilai tambah tinggi dan pekerjaan berpendapatan tinggi untuk rakyat Malaysia, membangunkan tenaga kerja berkemahiran tinggi yang bersedia dengan ekonomi pada masa depan, serta mempercepat automasi dan pendigitalan, katanya.

Bank pusat turut menggesa peningkatan jaringan keselamatan sosial dan penambahbaikan ke atas rangka kerja perlindungan sosial yang dibiayai melalui rejim subsidi lebih bersasar serta memajukan agenda alam sekitar, sosial dan tadbir urus bagi memastikan Malaysia kekal berdaya saing di peringkat dunia.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bnm-unjur-kdnk-malaysia-berkembang-antara-5-3-peratus-dengan-6-3-peratus-bagi-2022/