Permintaan Minyak Sawit Dijangka Kekal Kukuh Pada 2022 – Zuraida

KUALA LUMPUR, 20 Julai (Bernama) — Permintaan minyak sawit dijangka kekal kukuh pada 2022, terutamanya dalam sektor makanan susulan pembukaan semula sektor ekonomi dan pintu sempadan antarabangsa, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata negara pengeluar minyak sawit mempunyai kawalan untuk mendorong naratif yang lebih baik mengenai minyak sawit di peringkat global.

Zuraida menekankan bahawa sekarang adalah masa yang sesuai untuk negara pengeluar minyak sawit dengan kerjasama rakan sekutu dalam negara pengimport minyak sawit untuk menyebarluaskan manfaat minyak sawit.

“Usaha yang diselaraskan dalam menyampaikan mesej yang kuat khususnya kepada Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat adalah perlu untuk mengiktiraf agenda kemampanan negara anggota dan apa yang paling penting ialah menghentikan semua dakwaan tidak berasas terhadap produk dan industri minyak sawit,” katanya semasa majlis ke-10 Mesyuarat Peringkat Menteri Majlis Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOC) di Bali, Indonesia, semalam.

Zuraida yang mempengerusikan bersama mesyuarat itu berkata CPOPC akan diberi peranan utama dalam menangani perkara tersebut dan akan mengambil langkah proaktif dalam mempromosikan agenda kemampanan dan mengetengahkan semua usaha Malaysia dan Indonesia dalam perkara tersebut.

Mesyuarat peringkat menteri itu telah dijalankan dalam format hibrid dan wakil negara pemerhati termasuk naib menteri hal ehwal pertanian Colombia H.E Juan Gonzalo Botero Botero dan menteri pertanian dan penternakan Honduras H.E Laura Suazo masing-masing telah menyampaikan ucapan.

Menteri Penyelaras Hal Ehwal Ekonomi Indonesia H.E Airlangga Hartarto yang juga pengerusi CPOPC, menekankan peranan strategik yang boleh dimainkan oleh minyak sawit sebagai sebahagian daripada penyelesaian kepada krisis makanan dan tenaga global semasa.

“Dalam hal ini adalah penting bagi negara pengeluar minyak sawit untuk memanfaatkan momentum permintaan dunia yang semakin meningkat untuk minyak sawit dan daya saing minyak sawit yang dihasilkan secara mampan dalam pasaran minyak sayuran global,” katanya.

Justeru, Hartarto menekankan kepentingan mempromosikan pengiktirafan seluruh dunia terhadap kemampanan minyak sawit termasuk antara lain melalui penglibatan berterusan dengan pengguna dan pihak berkepentingan lain yang berkaitan, pembinaan kapasiti dan pelaburan untuk petani berskala kecil bagi memastikan pengeluaran minyak sawit yang mampan.

Sementara itu, Indonesia dan Malaysia mengulangi komitmen mereka untuk memastikan CPOPC meneruskan advokasinya untuk minyak sawit yang mampan dan mendapat manfaat daripada Indonesia yang menyandang jawatan presiden G20 untuk terus mempromosikan misi CPOPC, membangun dan mengukuhkan kerjasama dalam kalangan negara pengeluar minyak sawit dan pihak berkepentingan yang berkaitan serta memastikan manfaat jangka panjang minyak sawit untuk kesejahteraan masyarakat dunia.

Para menteri juga mengharapkan negara pemerhati, iaitu Colombia, Ghana, Honduras dan Papua New Guinea supaya mempercepatkan proses ratifikasi untuk menjadi ahli penuh menjelang Mesyuarat Peringkat Menteri akan datang.

Dalam perkembangan lain, Indonesia dan Malaysia telah bersetuju untuk mempertimbangkan untuk meningkatkan mandat biofuel masing-masing kepada B35 untuk Indonesia dan B20 bagi Malaysia bertujuan meningkatkan penggunaan domestik.

Para menteri dalam mesyuarat itu menyambut baik Malaysia sebagai tuan rumah Mesyuarat Menteri ke-11 menjelang Mac tahun 2023.

Mereka juga mengalu-alukan pegawai Sekretariat CPOPC yang baru dilantik, Dr Rizal Affandi Lukman sebagai pengarah eksekutif, Datuk Nageeb Wahab sebagai timbalan pengarah eksekutif, Dr Puah Chiew Wei sebagai pengarah strategi dan dasar dan Dr Witjaksana Darmosarkoro sebagai pengarah kelestarian dan pekebun kecil.

Tempoh pelantikan mereka adalah untuk tempoh 1 Jun 2022 hingga 31 Mei 2025.

Para menteri juga merakamkan penghargaan kepada bekas Pengarah Eksekutif CPOPC Tan Sri Datuk Dr Yusof Basiron dan bekas Timbalan Pengarah Eksekutif CPOPC Dupito D. Simamora atas perkhidmatan mereka yang bermula dari 1 Jun 2019 hingga 31 Mei 2022.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/permintaan-minyak-sawit-dijangka-kekal-kukuh-pada-2022-zuraida/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA