Sektor Ladang Paling Terjejas Susulan Langkah Indonesia Beku Kemasukan Pekerja

KUALA LUMPUR, 14 Julai (Bernama) — Keputusan Indonesia membekukan sementara kemasukan pekerja warganegaranya ke Malaysia akan memberi impak paling ketara terhadap sektor perladangan yang banyak bergantung kepada tenaga kerja itu bagi tujuan pungutan buah sawit.

Malah, kesan itu lebih ketara memandangkan pekerja terbabit amat diperlukan bagi tempoh kemuncak pengeluaran pada bulan-bulan akan datang, demikian menurut CGS-CIMB Securities Sdn Bhd.

“Pembekuan (pengambilan pekerja asing) akan menyaksikan unjuran pengeluaran minyak sawit bagi separuh kedua 2022 turun ke paras lebih rendah berbanding setahun lepas.

“Isu kekurangan pekerja berserta kenaikan kos (gaji minimum dan harga baja) serta kemerosotan harga minyak sawit mentah (MSM), adalah sesuatu yang negatif bagi pendapatan suku kedua 2022 serta berisiko mengurangkan perolehan hasil peladang Malaysia,” katanya dalam nota tinjauan hari ini.

Menurut Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Syed Hussain, Indonesia merupakan negara sumber pekerja asing yang penting yang menyumbang kira-kira 35 peratus pekerja asing dan 70 peratus tenaga pembantu rumah di Malaysia.

CGS-CIMB berkata Malaysia dilaporkan mengalami masalah kekurangan tenaga kerja yang ketara membabitkan masing-masing industri pembuatan (627,000 pekerja), perladangan seramai 120,000 orang dan pembinaan sebanyak 550,000 orang.

“Secara keseluruhannya, kami melihat laporan mengenai tindakan terbaharu Indonesia itu sebagai berisiko menurunkan pendapatan korporat,” katanya.

Semalam, Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono dilaporkan sebagai berkata bahawa negara itu menghentikan sementara semua proses berkaitan penghantaran pekerja warganegaranya ke Malaysia atas alasan berlakunya pelanggaran dalam perjanjian persefahaman yang dimeterai oleh kedua-dua negara pada 1 April, 2022.

Sementara itu, Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M Saravanan pula mengesahkan bahawa kementerian itu telah menerima surat makluman rasmi daripada pihak berkuasa Indonesia mengenai langkah pembekuan tersebut dan beliau akan membincangkan perkara tersebut dengan Kementerian Dalam Negeri.

Bagaimanapun, CGS-CIMB berkata Menteri Dalam Negeri Datuk Hamzah Zainudin sebaliknya enggan membesarkan keputusan Indonesia tersebut dan berkata Malaysia akan mengambil pekerja dari negara lain termasuk Bangladesh.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/sektor-ladang-paling-terjejas-susulan-langkah-indonesia-beku-kemasukan-pekerja/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA