S&P Global: Reaksi Sederhana Terhadap Harga Minyak Di Tengah-Tengah Ancaman Pemberontakan Bersenjata Di Rusia

KUALA LUMPUR, 26 Jun (Bernama) — Terdapat reaksi yang sederhana daripada pasaran minyak global walaupun terdapat ancaman pemberontakan bersenjata di Rusia, iaitu negara pengeksport minyak mentah kedua terbesar di dunia, kata S&P Global.

Rusia pada Sabtu (24 Jun) mengisytiharkan operasi rejim antipengganas di Moscow dan wilayah Moscow.

Ini berlaku selepas ketua kumpulan tentera upahan Wagner yang diketuai oleh Yevgeny Prigozhin berikrar untuk menggulingkan kepimpinan tentera Rusia.

Naib Pengerusi S&P Global Daniel Yergin berkata tiada gangguan berlaku setakat ini dan isu utama yang mengawal pasaran tenaga ialah pemulihan ekonomi yang lebih kukuh di China dan kebimbangan tentang kesan daripada kadar faedah tinggi di Amerika Syarikat dan negara lain.

“Separuh kedua tahun ini hanya tinggal empat hari lagi tetapi setakat ini kami tidak melihat asas-asas yang semakin ketat.

“Tidak banyak kesan geopolitik dapat dilihat dalam pasaran sekarang kerana kita telah melihatnya beberapa bulan lalu,” katanya pada taklimat media mengenai kesimpulan hari pertama persidangan Energy Asia 2023 di sini hari ini.

Sementara itu, mengenai kekurangan pelaburan untuk projek tenaga boleh diperbaharui tradisional, Yergin berkata Asia adalah negara yang paling terdedah kepada kurangnya pelaburan bagi minyak dan gas (O&G).

“Kami mendapati (kekurangan pelaburan) memberi kesan kepada negara-negara seperti Bangladesh dan Pakistan, yang tidak mampu membeli gas asli cecair,” katanya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) Tan Sri Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz berkata terdapat pelbagai sebab kurangnya pelaburan dalam industri O&G, termasuk tekanan daripada pelabur institusi dan, dalam beberapa kes, ia melibatkan kerajaan.

“Kita telah melihat beberapa pihak meningkatkan pelaburan mereka tetapi masih terdapat isu yang tergantung di pasaran dan itu telah terbukti dengan kurangnya pelaburan yang signifikan pada musim luruh 2021 sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine,” katanya.

Tengku Muhammad Taufik berkata terdapat tempoh yang menyebabkan kurangnya pelaburan disebabkan oleh dua kejatuhan harga komoditi itu sebelum ini.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas Tingkatkan Modal RM300 Bilion Untuk Lima Tahun Akan Datang

Berikutan kekurangan pelaburan dalam industri minyak dan gas sejak beberapa tahun yang lalu, peningkatan yang lebih ketara dalam perbelanjaan modal (capex) dijangka akan berlaku bagi segmen eksplorasi dan pengeluaran (E&P) di perairan lepas secara global. Petronas turut merancang untuk melaburkan sebanyak RM300 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan purata sekitar RM60 bilion setahun atau peningkatan sebanyak 43% berbanding tempoh lima tahun sebelumnya.

Sumber: Malaysia’s Q4 Market Outlook, Rakuten Trade Research