‘Loto’ Pertama Dengan Jackpot Bernilai 40 Juta Dirham Di Emiriah Arab Bersatu (UAE) Dan Ianya Patuh Syariah

Baru-baru ini ada terbaca mengenai ‘Emirates Loto’ yang katanya patuh syariah. Sekali tengok macam berjudi, kerana ada hadiah mingguan yang ditawarkan dan hadiah jackpot yang bernilai 40 juta Dirham atau bersamaan RM45 juta.

Menurut CEO Emirates Loto iaitu Paul Sebestyen, “Emirates Loto bukanlah loteri, sebaliknya ia skim barang koleksi (collectables). Dengan jualan barang koleksi inilah, orang ramai diberi peluang untuk menyertai cabutan bertuah mega setiap minggu”.

Bagaimana Ianya Berfungsi?

Anda boleh beli sekeping kad dengan harga 35 Dirham atau RM40.70. Setiap tiga bulan sekali akan keluar 8 set yang baru, menjadikannya edisi terhad.

Setiap pembelian kad tersebut membolehkan anda menyertai cabutan, di mana 6 daripada 49 biji bola akan dipilih secara rawak. Jika keenam-enamnya milik anda, anda akan menang hadiah jackpot.

Jika bertuah dapat 5 daripada 6 pula, anda berpeluang untuk menang sehingga 1 juta Dirham (RM1.16 juta). 4 daripada 6 pula anda akan dapat 300 Dirham (RM348), manakala 3 daripada 6 anda akan masuk cabutan minggu depan secara percuma (tak perlu beli kad lain untuk masuk cabutan).

Jika tiada siapa yang memenangi jackpot pada minggu tersebut, hadiah wang tunai akan naik untuk minggu berikutnya.

Iklan

Cabutan yang dijalankan setiap hari Sabtu tersebut, diaudit dan direkod sepertimana amalan terbaik antarabangsa dengan seorang pegawai kerajaan yang memantau. Ada tiga mesin dengan tiga set bola yang berlainan yang akan dipilih secara rawak bagi memastikan ianya betul-betul telus.

Apa Yang Membuatnya Patuh Syariah?

Fatwa dari Abu Dhabi telah menyatawakan bahawa perniagaan mereka ini adalah berlandaskan prinsip Syariah. Dengan menjual kad koleksi dengan pilihan untuk menyertai cabutan bertuah menjadikannya patuh Syariah.

Anda boleh membeli kad tersebut di salah satu daripada 19,000 lokasi di seluruh UAE atau di atas talian, dan pilih untuk ianya dihantar atau disedekahkan nilainya kepada badan amal. Anda juga ada pilihan untuk beli semata-mata nak masuk cabutan bertuah atau hanya untuk mengumpul kad tersebut.

Tiada had pembelian setiap minggu, boleh beli sebanyak mana yang termampu.

Sumber: https://gulfnews.com/uae/everything-you-need-to-know-about-the-uaes-first-sharia-approved-loto-1.71127889

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bolehkah Kita Agih Harta Pusaka Sama Rata, Tanpa Mengikut Hukum Faraid?

Sebelum menjawab terus kepada persoalan boleh atau tidak, kita mesti faham dengan jelas dahulu apakah yang dimaksudkan dengan faraid atau ilmu faraid.

Merujuk kepada Kitab Fiqh al-Manhaji, Ilmu faraidh pada Syarak bermaksud pengetahuan mendalam tentang pusaka dan ilmu kira-kira yang membolehkan kita mengetahui bahagian pusaka yang berhak diterima oleh orang-orang yang berhak.

Hukum faraid sama pensyariatannya ke atas umat Islam seperti hukum solat, hukum berpuasa dan hukum-hukum Islam yang lain. Terdapat nas Al-Quran, al-Sunnah serta ijma’ ulama yang jelas menunjukkan pensyariatan hukum faraid.

This image has an empty alt attribute; its file name is faraid-1080x675-1-700x438.jpg

Maka barangsiapa mengingkari hukum faraid, sama sahaja seperti mengingkari hukum wajibnya solat atau berpuasa di bulan Ramadhan; iaitu jatuh kafir dan keluar daripada Islam.

Pensyariatan hukum syariat ini jelas berdasarkan firman Allah SWT:

لِّلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِّمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ وَلِلنِّسَاءِ نَصِيبٌ مِّمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ كَثُرَ ۚ نَصِيبًا مَّفْرُوضًا

Maksudnya: Orang-orang lelaki ada bahagian pusaka dari peninggalan ibu bapa dan kerabat, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian pusaka dari peninggalan ibu bapa dan kerabat, sama ada sedikit atau banyak dari harta yang ditinggalkan itu iaitu bahagian yang telah diwajibkan (dan ditentukan oleh Allah). (Surah al-Nisa’: 7)

Begitu juga melalui hadith-hadith Nabi SAW berkenaan isu ini. Antaranya ialah, Rasulullah SAW bersabda:

أَلْحِقُوا الْفَرَائِضَ بِأَهْلِهَا، فَمَا بَقِىَ فَهْوَ لأَوْلَى رَجُلٍ ذَكَرٍ

Maksudnya: “Serahkanlah harta-harta pusaka kepada pemiliknya. Sekiranya ada baki, serahkanlah kepada kaum keluarga lelaki yang terdekat.” – Hadis Riwayat al-Bukhari (6351)

Jadi kita jelas bahawa hukum faraid adalah salah satu daripada syariat Islam yang mesti kita Imani dan beramal dengannya. Maka perlu kita berhati-hati apabila mengatakan hukum faraid ini zalim, ketinggalan zaman dan tidak lagi relevan kerana dikhuatiri akhirnya membawa kepada terkeluarnya kita daripada Islam.

Kita sebagai Muslim wajib beriman bahawa setiap syariat yang Allah tetapkan untuk kita adalah atas kekuasaan dan kebijaksanaan Allah. Ia bertujuan memelihara kepentingan semua pihak tanpa terkecuali. Walaubagaimana sekalipun manusia merasakan pandangan mereka lebih baik, syariat atau undang-undang Allah SWT tetap merupakan undang-undang yang terbaik.

Photo by Abdulmeilk Aldawsari from Pexels

Allah SWT berfirman:

تِلْكَ حُدُودُ اللَّـهِ ۚ وَمَن يُطِعِ اللَّـهَ وَرَسُولَهُ يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ وَذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ ﴿١٣﴾ وَمَن يَعْصِ اللَّـهَ وَرَسُولَهُ وَيَتَعَدَّ حُدُودَهُ يُدْخِلْهُ نَارًا خَالِدًا فِيهَا وَلَهُ عَذَابٌ مُّهِينٌ

Iklan

Maksudnya: Segala hukum yang tersebut adalah batas-batas (syariat) Allah. Dan sesiapa yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya, akan dimasukkan oleh Allah ke dalam syurga yang mengalir dari bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya, dan itulah kejayaan yang amat besar. Dan sesiapa yang derhaka kepada Allah dan Rasul-Nya, dan melampaui batas-batas syariat-Nya, akan dimasukkan oleh Allah ke dalam api neraka, kekallah dia di dalamnya, dan baginya azab seksa yang amat menghina. (Surah al-Nisa’: 13-14)

Jadi adakah maknanya kita tidak boleh membahagikan harta pusaka secara sama rata?

Secara teknikalnya boleh tiada masalah. Cuma dari sudut syaraknya, tidak wajar mengatakan mahu membahagikan harta pusaka secara sama rata kerana tidak mahu ikut faraid.

Lafaz kerana tidak mahu ikut hukum faraid itu sendiri berbahaya kerana ia memberi intrepertasi negatif tetang hukum faraid itu sendiri. Seolah-olah mengatakan hukum faraid tidak adil kerana bahagian harta pusaka setiap waris berbeza-beza.

Kembali kepada persoalan boleh tak agihkan harta secara sama rata, jawapannya ya boleh. Tetapi ada caranya.

Image by Free-Photos from Pixabay

Caranya adalah waris-waris yang mendapat bahagian pusaka yang lebih banyak, takharuj hak faraidnya membolehkan semua waris terima bahagian harta secara sama rata. Apakah maksud takharuj?

Takharuj bermaksud harta peninggalan dibahagikan secara sulh atau persetujuan di antara ahli waris dengan kaedah redha atau sesama suka. Ini dibenarkan kerana bahagian faraid itu adalah hak para waris yang boleh diambil atau dilepaskan.

Sebagai contoh, si ayah meninggal dunia dan hanya mempunyai seorang anak lelaki dan 2 orang anak perempuan sebagai waris. Jika mengikut hukum faraid, bahagian anak lelaki adalah 2 kali daripada apa yang anak perempuan terima.

Oleh itu, mengikut hukum faraid, bahagian pusaka yang sepatutnya diterima oleh tiga beradik ini adalah;

  • Anak lelaki: ½
  • Anak perempuan: ¼ setiap seorang

Jadi daripada pecahan ini, anak lelaki mendapat bahagian yang lebih berbanding anak perempuan atas tanggungjawab dia perlu menanggung kebajikan waris lain. Walaubagaimanpun, si anak lelaki boleh melepaskan hak faraidnya ½ dan berbahagi harta pusaka arwah bapa mereka secara sama rata dengan adik beradik perempuannya.

Oleh itu, melalui takharuj, waris boleh membahagikan harta pusaka secara sama rata tetapi mesti memenuhi empat syarat berikut.

  1. Waris mesti telah capai usia baligh
  2. Waris tahu mengurus harta, tidak boleh waris cacat akalnya melepaskan hak faraid.
  3. Waris tahu bahagian faraid yang sepatutnya dimiliki 
  4. Waris secara sukarela melepaskan hak

Jadi sebelum semua waris bersetuju untuk agihkan harta pusaka arwah secara sama rata, kena pastikan dahulu SEMUA waris tahu bahagian faraid yang sepatutnya dia terima dan redha berikan pada waris lain.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka secara Syariah.

Bagi mengelakkan daripada perkara tidak diingini berlaku, jom kita tambah ilmu berkenaan dengan hibah, faraid dan wasiat:

Iklan

Jauhi Dosa Riba Yang Merupakan Salah Satu Daripada Tujuh Dosa Besar

Riba merupakan perbuatan dosa besar dengan ijma’ Ulama, berdasarkan kepada al-Qur`ân dan as-Sunnah. Dalil daripada al-Qur`ân di antaranya adalah firman Allâh Azza wa Jalla :

Allâh menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. [al-Baqarah/2:275]

Nabi Muhammad SAW telah melarang umatnya daripada riba dan memberitakan bahawa riba termasuk dalam tujuh perbuatan yang menghancurkan. Sebagaimana disebutkan dalam hadis:

Dari Abu Hurairah Radhiyallahuanhu, dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam , Beliau bersabda, “Jauhilah tujuh (dosa) yang membinasakan!” Mereka (para sahabat) bertanya, “Wahai Rasûlullâh! Apakah itu?” Beliau n menjawab, “Syirik kepada Allâh, sihir, membunuh jiwa yang Allâh haramkan kecuali dengan haq, memakan riba, memakan harta anak yatim, berpaling dari perang yang berkecamuk, menuduh zina terhadap wanita-wanita merdeka yang menjaga kehormatan, yang beriman, dan yang bersih dari zina”. [HR. al-Bukhâri, no. 3456; Muslim, no. 2669]

Para Ulama sepakat bahawa riba adalah HARAM dan termasuk DOSA BESAR!!!

Imam Nawawi rahimahullah berkata, “Kaum Muslimin telah sepakat akan haramnya riba. Riba itu termasuk kabâir (dosa-dosa besar). Ada yang mengatakan bahawa riba diharamkan dalam semua syari’at (Nabi-Nabi), di antara yang menyatakannya adalah al-Mawardi”. [al-Majmû’ Syarhul Muhadzdzab, 9/391]

JENIS–JENIS RIBA

Definisi riba ini akan lebih jelas jika kita mengetahui jenis-jenis riba seperti berikut:

1. Riba an-Nasî’ah (Riba Karena Mengakhirkan Tempo)

Iaitu: tambahan nilai hutang sebagai imbalan dari tempo yang diundurkan. Dinamakan riba an-nasî’ah (mengakhirkan), karena tambahan ini sebagai imbalan dari tempo hutang yang diundurkan. Hutang tersebut bisa kerana penjualan barang atau hutang (wang).

Riba ini juga disebut riba al-Qur’an, karena diharamkan di dalam Al-Qur’an. Allâh berfirman:

Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allâh dan tinggalkan sisa riba (yang belum dipungut) jika kamu orang-orang yang beriman. Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba) maka ketahuilah bahawa Allâh dan Rasulnya akan memerangimu. Dan jika kamu bertaubat (dari pengambilan riba), maka bagimu pokok hartamu; kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya. [al-Baqarah/2: 278-279]

Ayat ini merupakan nas yang tegas bahawa yang menjadi hak orang yang berpiutang adalah pokok hartanya saja, tanpa tambahan. Dan tambahan dari pokok harta itu disebut sebagai riba.

Jika tambahan itu atas kemahuan dan inisiatif orang yang berhutang ketika dia hendak melunasi hutangnya, tanpa disyaratkan maka sebagian ahli fiqih membolehkannya. Namun orang yang berhati-hati tidak mahu menerima tambahan tersebut karena khawatir itu termasuk pintu-pintu riba, wallahu a’lam.

Kemudian Nabi Muhammad SAW menegaskan larangan ini dalam khutbah wada’ dan hadits-hadits lainnya. Sehingga kaum Muslimin bersepakat tentang keharaman riba an-nasîah ini.

Riba ini juga disebut riba al-jahiliyyah, karena riba ini yang dilakukan oleh orang-orang jahiliyah.

Riba ini juga disebut riba jali (nyata) sebagaimana dikatakan oleh imam Ibnul Qayyim dalam kitab I’lâmul Muwaqqi’in, 2/154.

[al-Mausû’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 22/57]

Riba ini juga disebut dengan riba dain/duyun (riba pada hutang), karena terjadi pada hutang piutang.

Imam Ahmad rahimahullah ditanya tentang riba yang tidak diragukan (keharamannya-pen), dia menjawab, “Riba itu adalah seseorang memiliki piutang, lalu dia berkata kepada orang yang berhutang, “Engkau bayar (sekarang) atau (pembayarannya ditunda tapi dengan) memberi tambahan (riba)?” Jika dia tidak membayar, maka orang yang berhutang memberikan tambahan harta (saat pembayaran), dan pemilik piutang memberikan tambahan tempoh.

Imam Ibnul ‘Arabi al-Mâliki rahimahullah berkata, “Orang-orang jahiliyyah dahulu biasa berniaga dan melakukan riba. Riba di kalangan mereka telah terkenal. Yaitu seseorang menjual kepada orang lain dengan hutang. Jika waktu pembayaran telah tiba, orang yang memberi hutang berkata, “Engkau membayar atau memberi riba (tambahan)?” Yaitu: Engkau memberikan tambahan hartaku, dan aku bersabar dengan waktu yang lain. Maka Allâh Azza wa Jalla mengharamkan riba, yaitu tambahan.

Dengan penjelasan di atas kita mengetahui bahawa riba jahiliyyah yang dilarang dengan keras oleh Allâh dan RasulNya adalah tambahan nilai hutang sebagai imbalan dari tambahan tempo yang diberikan, sementara tambahan tempo itu sendiri disebabkan ketidakmampuannya membayar hutang pada waktunya. Jika demikian, maka tambahan wang yang disyaratkan sejak awal terjadinya akad hutang-piutang, walaupun tidak jatuh tempoh, yang dilakukan oleh bank, BMT, koperasi, dan lainnya, di zaman ini, adalah riba yang lebih buruk dari riba jahiliyyah, walaupun mereka menyebut dengan istilah bunga.

2. Riba al-Fadhl (Riba Karena Kelebihan).

Iaitu riba dengan sebab adanya kelebihan pada barang-barang riba yang sejenis, saat ditukarkan.

Riba ini juga disebut riba an-naqd (kontan) sebagai kebalikan dari riba an-nasî’ah. Juga dinamakan riba khafi (samar) sebagai kebalikan riba jali (nyata).

Barang-barang riba ada enam menurut nash hadits, seperti di bawah ini:

Iklan

Dari Abu Sa’id al-Khudri Rahiyallahu anhu, dia berkata: Rasûlullâh Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Emas dengan emas, perak dengan perak, burr (jenis gandum) dengan burr, sya’ir (jenis gandum) dengan sya’ir, kurma dengan kurma, dan garam dengan garam, harus sama (timbangannya), serah terima di tempat (tangan dengan tangan). Barangsiapa menambah atau minta tambah berarti dia melakukan riba, yang mengambil dan yang memberi dalam hal ini adalah hukumnya sama.” [HR. Muslim, no. 4148]

BAHAYA RIBA DI DUNIA

Berbagai bahaya riba mengancam para pelakunya di dunia sebelum di akhirat, antara lain:

1. Laknat Bagi Pelaku Riba

عَنْ جَابِرٍ قَالَ لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ آكِلَ الرِّبَا وَمُوكِلَهُ وَكَاتِبَهُ وَشَاهِدَيْهِ وَقَالَ هُمْ سَوَاءٌ.

Dari Jabir Radhiyallahu anhu, dia berkata, “Rasûlullâh Shallallahu ‘alaihi wa sallam melaknat pemakan riba, pemberi makan riba, penulisnya dan dua saksinya”, dan Beliau n bersabda, “Mereka itu sama.” [HR. Muslim, no. 4177]

2. Perang Dari Allâh Azza Wa Jalla Dan RasulNya

Barangsiapa nekad melakukan riba, padahal larangan sudah sampai kepadanya, maka hendaklah dia bersiap mendapatkan serangan peperangan dari Allâh dan RasulNya. Siapa yang akan menang melawan Allâh? Allâh Azza wa Jalla berfirman, yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allâh dan tinggalkan sisa riba (yang belum dipungut) jika kamu orang-orang yang beriman. Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba) maka ketahuilah bahwa Allâh dan Rasulnya akan memerangimu. Dan jika kamu bertaubat (dari pengambilan riba), maka bagimu pokok hartamu; kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya.

[Al-Baqarah/2: 278-279]

BAHAYA RIBA DI AKHIRAT

Selain daripada bahaya di dunia, riba juga mengakibatkan bahaya mengerikan di akhirat, antara lain:

1. Bangkit Dari Kubur Dirasuki Syaitan

Ini telah diberitakan oleh Allâh Azza wa Jalla dalam al-Qur’ân dan dijelaskan oleh Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam dalam sabdanya :

Dari ‘Auf bin Malik, dia berkata: RasûlullâhShallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Jauhilah dosa-dosa yang tidak terampuni: ghulul (mengambil harta rampasan perang sebelum dibagi; khianat; korupsi). Barangsiapa melakukan ghulul terhadap sesuatu barang, dia akan membawanya pada hari kiamat. Dan pemakan riba. Barangsiapa memakan riba akan dibangkitkan pada hari kiamat dalam keadaan gila, berjalan sempoyongan.” Kemudian Beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam membaca (ayat yang artinya), “Orang-orang yang makan (mengambil) riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran (tekanan) penyakit gila”. (al-Baqarah/2:275) [HR. Thabrani di dalam Mu’jamul Kabîr, no. 14537; al-Khatib dalam at-Târîkh. Dihasankan oleh syaikh al-Albani dalam Silsilah ash-Shahîhah, no. 3313 dan Shahîh at-Targhîb, no. 1862]

2. Akan Berenang Di Sungai Darah

Dari Samurah bin Jundub, dia berkata: Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tadi malam aku bermimpi ada dua laki-laki yang mendatangiku, keduanya membawaku ke kota yang disucikan. Kami berangkat sehingga kami mendatangi sungai darah. Di dalam sungai itu ada seorang laki-laki yang berdiri. Dan di pinggir sungai ada seorang laki-laki yang di depannya terdapat batu-batu. Laki-laki yang di sungai itu mendekat, jika dia hendak keluar, laki-laki yang di pinggir sungai itu melemparkan batu ke dalam mulutnya sehingga dia kembali ke tempat semula. Setiap kali laki-laki yang di sungai itu datang hendak keluar, laki-laki yang di pinggir sungai itu melemparkan batu ke dalam mulutnya sehingga dia kembali ke tempat semula. Aku bertanya, “Apa ini?” Dia menjawab, “Orang yang engkau lihat di dalam sungai itu adalah pemakan riba’”. [HR. al-Bukhâri]

3. Nekad Melakukan Riba Padahal Sudah Sampai Larangan, Diancam Dengan Neraka

Allah Azza wa Jalla berfirman :

Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Rabbnya, lalu terus berhenti (dari mengambil riba), maka baginya apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum datang larangan); dan urusannya (terserah) kepada Allâh. Orang yang kembali (mengambil riba), maka orang itu adalah penghuni-penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya. [al-Baqarah/2:275]

Inilah berbagai ancaman mengerikan bagi pelaku riba. Alangkah baiknya mereka bertaubat sebelum terlambat. Sesungguhnya nikmat maksiat hanya sesaat, namun akan membawa celaka di dunia dan di akhirat. Hanya Allâh Azza wa Jalla tempat memohon pertolongan. Walluahalam.

Dapatkan penyelesaian DOSA RIBA dengan Pembiayaan Islam dari link EBOOK ini segera: http://www.pejuangusahawan.com/e-book-islamic-financing-formula/

Sumber: AhmadZairul.com

Ahmad Zairul merupakan Pengarah Urusan Kumpulan Syarikat AZ GROUP of Companies. Beliau juga merupakan Pengasas Komuniti Pejuang Usahawan (Nasihat Usahawan) dan Presiden Komuniti International Maqasid Syariah Fighter (Memperjuangkan Ilmu Maqasid Syariah di Peringkat Antarabangsa)

Beliau mempunyai lebih daripada 10 tahun pengalaman dalam bidang keusahawanan dan pelaburan dan kepakaran beliau adalah di dalam menawarkan perkhidmatan Perunding Kewangan, Penasihat Cukai, Penasihat Pelaburan, Pengurusan Hartanah, Perakaunan & Audit dan Setiausaha Syarikat.

Banyak ilmu berkaitan dikongsi di laman web Pejuang Usahawan dan Ahmad Zairul.com. Sila follow beliau di Facebook.

Iklan

Senarai Pembayar Zakat Perniagaan Tertinggi Tahun 2018

Baru-baru ini, pihak Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah melancarkan buku bertajuk Ikon Bumpiutera Public Listed Companies (BPLC).

Ianya merupakan kolaborasi di antara PPZ-MAIWP, Koperasi Remisier Bumiputera Berhad (KRBB) dan Kolej Professional Baitulmal Kuala Lumpur (KPBKL).

Kredit Gambar: FB Dato’ Wira Amiruddin Hamzah (Timbalan Menteri Kewangan)

Zakat Perniagaan Merupakan Zakat Wajib

Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada yang melibatkan barangan atau perkhidmatan dan wajib dibayar setelah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

Tak sampai 5% dari jumlah PLC membayar zakat perniagaan pada tahun 2018, sedangkan 77% daripadanya adalah patuh Syariah.

Senarai 31 BPLC Pembayar Zakat Tertinggi Perniagaan Tahun 2018

Daripada 31 BPLC yang membayar zakat perniagaan tersebut, jumlah kutipan adalah sebanyak RM229 juta bagi tahun 2018.

Dan kalau nak tahu, McDonald’s Penerima Pertama Sijil Pembayar Zakat Korporat PPZ-MAIWP kerana membayar zakat berjumlah RM1.4 juta pada tahun 2019.

Iklan

Senangnya Kira Zakat Perniagaan

Carilah jalan untuk menunaikan kewajipan berzakat walau bagaimana pun cara pengiraan kita…tepuk dada tanya iman. Yakinlah bahawa formula keuntungan dan keberkatan ada dalam kewajipan berzakat.

Bukan mereka yang bisnes juta-juta saja kena berzakat, setiap usahawan tidak kira sama ada ‘dropship’, ejen, stokis mahupun instafamous wajib berzakat.

Semoga Lebih Ramai Bumiputera Yang Kaya-Raya Dan Mampu Bayar Zakat

Pesan guru, “Jarak antara hidup dan mati mungkin beberapa saat sahaja, selepas itu harta anda telah menjadi milik orang lain.”

Akhir kata, semoga lebih banyak syarikat bumiputera menjadi kaya-raya dan mampu bayar zakat yang lebih tinggi. Kita sebagai pelabur saham pun perlu bersungguh-sungguh untuk jadi kaya, agar lebih banyak zakat saham boleh dikeluarkan bagi membantu golongan yang memerlukan.

Baca juga Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh

Iklan

Mengapa Islam Menggalakkan Kita Berzakat?

Dah masuk tahun 2019, kebanyakan daripada kita akan dapat kenaikan gaji daripada majikan. Ada yang akan dapat bonus pada bulan Mac nanti, ada juga yang dah dapat bonus pada Disember 2018. Tapi bila dapat rezeki lebih, jangan pula lupa untuk berzakat.

Dalam Islam, kita diwajibkan berzakat iaitu rukun Islam yang keempat. Harta perlu dikongsi kerana harta kita merupakan pinjaman daripada Allah SWT.

Setiap negeri di Malaysia ada institusi yang menguruskan kutipan dan agihan zakat. Di Kuala Lumpur, kita ada Pusat Pungutan Zakat Kuala Lumpur (PPZ), manakala di Selangor, kita ada Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Pungutan Zakat juga meningkat dari setahun ke setahun, jelas menunjukkan umat Islam di Malaysia sedar akan tanggungjawab mereka.

Zakat Untuk Diberikan Kepada Golongan Yang Kurang Berkemampuan

Kutipan zakat akan diagihkan kepada golongan yang memerlukan iaitu bertepatan dengan konsep Islam, yang berkemampuan akan menolong yang kurang berkemampuan. Pada zaman Rasulullah SAW, zakat, sedekah, sumbangan, atau cukai akan disalurkan ke Masjid Nabawi dan kemudiannya disalurkan kepada golongan yang memerlukan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Semasa pemerintahan Umar Al-Khatab, Jabatan Baitulmal telah ditubuhkan dengan lebih teratur. Zakat yang dikutip akan disalurkan ke Institusi Baitulmal sebelum diagihkan kepada golongan yang layak. Menerusi kutipan zakat, Saidina Umar menjalankan aktiviti sosial seperti pemberian elaun khas kepada golongan yang memerlukan.

Berikut saya kongsikan statistik pungutan zakat bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang didapati dari laman web PPZ yang secara keseluruhannya menunjukkan peningkatan sebanyak 6 peratus dari tahun 2016 ke tahun 2017:

Sumber: Ringkasan Laporan Zakat 2017 MAIWP

Apabila adanya kutipan, mestilah ada agihan. Inilah konsep dalam Islam di mana golongan yang berkemampuan akan membantu golongan yang kurang berkemampuan. Bagi PPZ, terdapat 28 skim bantuan yang dipecahkan kepada lima kategori iaitu pembangunan pendidikan, asnaf, tempat tinggal, berdikari, dan pembangunan ummah.

Iklan

Sumber: Ringkasan Laporan Zakat 2017 MAIWP

Selain daripada itu, PPZ juga ada membangunkan institusi seperti Institut Kemahiran Baitulmal yang bertujuan untuk memberikan latihan kemahiran kepada anak-anak keluarga fakir dan miskin. Darul Ilmi pula bertujuan untuk menyediakan platform untuk golongan berumur 55 tahun ke atas mendalami pengajian agama, dan banyak lagi institusi lain yang boleh dirujuk di laman web PPZ.

Bagi proses permohonan bantuan, selain daripada pergi ke ibu pejabat Baitulmal MAIWP, pemohon boleh terus ke Pusat Agihan Zakat (PAZA) yang dibuka mengikut kawasan parlimen di Wilayah Persekutuan atau melalui Kaunter Bergerak yang ditempatkan di lokasi strategik dan berhampiran dengan orang ramai.

Sumber: Ringkasan Laporan Zakat 2017 MAIWP

Dalam melancarkan lagi proses agihan kepada golongan sasar dan memastikan tiada pihak yang tercicir, PPZ melancarkan satu inisiatif iaitu Skuad Jejak Asnaf Baitulmal MAIWP yang berperanan sebagai penerima maklumat berkenaan golongan yang memerlukan. Orang ramai boleh menghubungi atau menyalurkan maklumat kepada skuad ini jika terjumpa golongan yang dalam kesusahan.

Melalui pelbagai usaha yang dibuat PPZ, kita dapat lihat bagaimana zakat itu sendiri berperanan dalam sistem ekonomi. Dengan penyaluran dana kepada golongan susah, mereka tidak akan rasa terpinggir dan bersama-sama dapat membangunkan dan meningkatkan ekonomi negara.

Bayangkan berapa ramai golongan pelajar yang dibantu untuk bantuan pendidikan, atau diberi peluang menghadiri kursus kemahiran Baitulmal secara percuma. Mereka seterusnya berjaya menjadi golongan professional yang bakal menjadi aset negara pada masa hadapan.

Akhir kata, marilah kita sama-sama berzakat untuk menyucikan rezeki yang telah dikurniakan oleh Allah SWT kepada kita.

Sebelum terlupa, PPZ ada menawarkan skim potongan gaji atau nama khasnya Skim Thohir di mana gaji akan ditolak secara automatik bagi tujuan zakat. Ini memudahkan kita untuk membuat bayaran zakat pendapatan. Info lanjut boleh didapati dengan melayari laman web zakat www.zakat.com.my

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam, Universiti Teknologi Mara
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Penulisan adalah di atas kapisiti peribadi dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!