AXA Telah Memenangi 4 Anugerah Sumber Manusia Terkemuka

AXA Affin General Insurance Berhad (AXA) memulakan tahun ini dengan kemenangan berturut-turut untuk budaya dan amalan Sumber Manusia yang memacu perubahan.

  • Kongres Dunia HRD: Anugerah Majikan Terbaik Malaysia Tahun 2020 (tahun ke-5 berturut-turut)
  • Kongres Dunia HRD: Anugerah Pemimpin Sumber Manusia Paling Berpengaruh Tahun 2020
  • Anugerah Syarikat Paling Mengambil Berat WeCare HR Asia Tahun 2020
  • Anugerah Majikan Terbaik Untuk Bekerja Di Asia Tahun 2020 daripada HR Asia – Malaysia (tahun ke-4 berturut-turut)

Pencapaian hebat ini telah mengukuhkan lagi reputasi AXA sebagai salah satu syarikat yang paling memberi inspirasi, bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di Asia dan di peringkat global. Menyedari bahawa pengalaman pekerja yang positif memainkan peranan dalam mencapai matlamat dan komitmen syarikat kepada pelanggan, AXA terus memupuk budaya tangkas, inovatif dan memberi fokus kepada pekerja di dalam syarikat, serta mendorong perkembangan peribadi dan profesional di tempat kerja yang terbuka dan inklusif.

“Landskap tempat kerja sentiasa berubah maka penting bagi kami untuk mendorong Pekerja kami agar menjadi perubahan yang mereka ingin lihat untuk kekal relevan dan berdaya saing. AXA ialah tempat yang bagus untuk bekerja kerana kami meletakkan agenda Pekerja sebagai faktor dalam semua usaha kami. Kami memberi perhatian untuk melindungi perkara yang penting bagi Pekerja kami dalam semua aspek dengan memberi mereka peluang dan platform untuk memanfaatkan potensi mereka. Kami amat yakin, untuk menang di dalam pasaran, kami perlu menang di tempat kerja terlebih dahulu. Para Pekerja kami ialah kelebihan daya saing kami yang akan terus mendorong dan menghasilkan nilai positif kepada semua pihak berkepentingan kami,” kata Safinas Mohd Ibrahim, Ketua Pegawai Sumber Manusia AXA, yang juga memenangi Anugerah Pemimpin HR Paling Berpengaruh 2020.

Kelayakan AXA dalam memenangi Anugerah Syarikat Paling Mengambil Berat WeCare HR Asia Tahun 2020 ditentukan sepenuhnya berdasarkan penilaian pekerja yang dijalankan melalui kaedah tinjauan Model Penilaian Keterlibatan Menyeluruh (Total Engagement Assessment Model [TEAM]) yang melibatkan 3 kayu ukur utama, iaitu Teras, Diri, dan Kumpulan. Anugerah ini memberi tumpuan kepada peranan Syarikat dalam menjaga dan bertindak untuk pekerja dan keluarga mereka bagi membantu dalam saat kesukaran.

Sejak bermulanya wabak ini, AXA telah memainkan peranan proaktif dalam menjaga kesejahteraan fizikal dan mental pekerjanya. Syarikat ini telah mengambil langkah pencegahan yang ketat dengan melakukan pembersihan secara berkala, menyediakan topeng muka dan peralatan keselamatan diri, melaksanakan inisiatif kerja dari rumah, membahagikan pasukan bekerja dan protokol lain yang melindungi pekerjanya daripada risiko jangkitan.

Dalam menerapkan peralihan ke arah bekerja dari jarak jauh, AXA juga memacu ekosistem dalamannya untuk sentiasa berhubung dengan pekerja dan meningkatkan kesihatan mental mereka – semuanya untuk memastikan mereka dapat terus belajar dan berkembang dalam norma baharu ini. Melalui pelancaran Program Bantuan Pekerja Digital, pekerja boleh mendapatkan sokongan yang relevan dengan mudah dari jarak jauh untuk kesejahteraan mental mereka melalui talian bantuan 24/7, aplikasi mudah alih, portal web, sesi terapi dalam talian dan webinar. Selain itu, sebahagian daripada usaha berterusannya untuk membangunkan kemampuan dan meningkatkan kompetensi tenaga kerjanya, AXA juga telah melancarkan cara pembelajaran dalam norma baharu ini melalui pelbagai platform teknologi dan pendidikan dalam talian. Ini selari dengan strategi AXA untuk mempersiapkan tenaga kerja menghadapi masa depan dan memacu penggunaan teknologi digital dalam setiap aspek perniagaannya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.