AXA Telah Memenangi 4 Anugerah Sumber Manusia Terkemuka

AXA Affin General Insurance Berhad (AXA) memulakan tahun ini dengan kemenangan berturut-turut untuk budaya dan amalan Sumber Manusia yang memacu perubahan.

  • Kongres Dunia HRD: Anugerah Majikan Terbaik Malaysia Tahun 2020 (tahun ke-5 berturut-turut)
  • Kongres Dunia HRD: Anugerah Pemimpin Sumber Manusia Paling Berpengaruh Tahun 2020
  • Anugerah Syarikat Paling Mengambil Berat WeCare HR Asia Tahun 2020
  • Anugerah Majikan Terbaik Untuk Bekerja Di Asia Tahun 2020 daripada HR Asia – Malaysia (tahun ke-4 berturut-turut)

Pencapaian hebat ini telah mengukuhkan lagi reputasi AXA sebagai salah satu syarikat yang paling memberi inspirasi, bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di Asia dan di peringkat global. Menyedari bahawa pengalaman pekerja yang positif memainkan peranan dalam mencapai matlamat dan komitmen syarikat kepada pelanggan, AXA terus memupuk budaya tangkas, inovatif dan memberi fokus kepada pekerja di dalam syarikat, serta mendorong perkembangan peribadi dan profesional di tempat kerja yang terbuka dan inklusif.

“Landskap tempat kerja sentiasa berubah maka penting bagi kami untuk mendorong Pekerja kami agar menjadi perubahan yang mereka ingin lihat untuk kekal relevan dan berdaya saing. AXA ialah tempat yang bagus untuk bekerja kerana kami meletakkan agenda Pekerja sebagai faktor dalam semua usaha kami. Kami memberi perhatian untuk melindungi perkara yang penting bagi Pekerja kami dalam semua aspek dengan memberi mereka peluang dan platform untuk memanfaatkan potensi mereka. Kami amat yakin, untuk menang di dalam pasaran, kami perlu menang di tempat kerja terlebih dahulu. Para Pekerja kami ialah kelebihan daya saing kami yang akan terus mendorong dan menghasilkan nilai positif kepada semua pihak berkepentingan kami,” kata Safinas Mohd Ibrahim, Ketua Pegawai Sumber Manusia AXA, yang juga memenangi Anugerah Pemimpin HR Paling Berpengaruh 2020.

Kelayakan AXA dalam memenangi Anugerah Syarikat Paling Mengambil Berat WeCare HR Asia Tahun 2020 ditentukan sepenuhnya berdasarkan penilaian pekerja yang dijalankan melalui kaedah tinjauan Model Penilaian Keterlibatan Menyeluruh (Total Engagement Assessment Model [TEAM]) yang melibatkan 3 kayu ukur utama, iaitu Teras, Diri, dan Kumpulan. Anugerah ini memberi tumpuan kepada peranan Syarikat dalam menjaga dan bertindak untuk pekerja dan keluarga mereka bagi membantu dalam saat kesukaran.

Sejak bermulanya wabak ini, AXA telah memainkan peranan proaktif dalam menjaga kesejahteraan fizikal dan mental pekerjanya. Syarikat ini telah mengambil langkah pencegahan yang ketat dengan melakukan pembersihan secara berkala, menyediakan topeng muka dan peralatan keselamatan diri, melaksanakan inisiatif kerja dari rumah, membahagikan pasukan bekerja dan protokol lain yang melindungi pekerjanya daripada risiko jangkitan.

Dalam menerapkan peralihan ke arah bekerja dari jarak jauh, AXA juga memacu ekosistem dalamannya untuk sentiasa berhubung dengan pekerja dan meningkatkan kesihatan mental mereka – semuanya untuk memastikan mereka dapat terus belajar dan berkembang dalam norma baharu ini. Melalui pelancaran Program Bantuan Pekerja Digital, pekerja boleh mendapatkan sokongan yang relevan dengan mudah dari jarak jauh untuk kesejahteraan mental mereka melalui talian bantuan 24/7, aplikasi mudah alih, portal web, sesi terapi dalam talian dan webinar. Selain itu, sebahagian daripada usaha berterusannya untuk membangunkan kemampuan dan meningkatkan kompetensi tenaga kerjanya, AXA juga telah melancarkan cara pembelajaran dalam norma baharu ini melalui pelbagai platform teknologi dan pendidikan dalam talian. Ini selari dengan strategi AXA untuk mempersiapkan tenaga kerja menghadapi masa depan dan memacu penggunaan teknologi digital dalam setiap aspek perniagaannya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiga Agensi Bermandat Bumiputera Dijajar Semula Bagi Lonjakkan Penyertaan Ekonomi Bumiputera Secara Mampan

CYBERJAYA, 20 Mei (Bernama) — Tiga agensi bermandat bumiputera di bawah kawal seliaan Kementerian Ekonomi dijajar semula selaras dengan matlamat Kerajaan MADANI untuk memperkasa dan melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan, kata menterinya, Rafizi Ramli. 

Beliau berkata ia akan dijayakan melalui kerjasama pintar dan inovatif antara sektor awam dan swasta, sejajar dengan prinsip Kerajaan MADANI yang memberikan keutamaan kepada inklusiviti, keberkesanan dan kelestarian.

“Penjajaran semula strategi dan pelaksanaan bagi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), Yayasan Peneraju (YP) dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) dilaksanakan setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah dijalankan awal tahun ini.

“Inisiatif penjajaran semula ini juga dilakukan susulan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang telah menggariskan strategi untuk memperkukuh peranan agensi mandat bumiputera dalam penyampaian agenda bumiputera,” katanya dalam ucapan pada Majlis Menskalakan Penciptaan Nilai Bumiputera di sini hari ini.

Lebih 500 orang termasuk wakil perusahaan bumiputera pelbagai saiz, pemimpin korporat, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan hadir pada majlis itu.

Rafizi berkata menerusi penjajaran semula ini, YP, TERAJU dan Ekuinas akan memainkan peranan yang khusus dalam ekosistem keusahawanan bumiputera. 

Katanya YP akan fokus kepada pembangunan bakat untuk meningkatkan kelas pencipta nilai bumiputera manakala TERAJU akan bertindak sebagai ‘super-scaler’ dalam memacu pertumbuhan dan memperluas skala syarikat bumiputera kepada tahap lebih tinggi dan kompetitif di arena global.

Beliau berkata Ekuinas pula akan terus memacu penciptaan kekayaan dan penglibatan ekonomi bumiputera melalui pemilikan ekuiti korporat.

“Menjelang 2030, hasil daripada penjajaran semula ini, ketiga-tiga agensi terlibat telah diberikan sasaran yang perlu dicapai. 

“YP perlu menyediakan 10,000 bakat bumiputera yang bersedia untuk bersaing dan menjadi pemain industri, TERAJU pula disasarkan untuk menyediakan kemudahan pembiayaan berjumlah RM1 bilion menerusi kerjasama dengan sektor swasta serta membangunkan dan meningkatkan keupayaan sebanyak 1,000 syarikat,” katanya.

Beliau berkata Ekuinas akan menyokong lebih banyak syarikat usahawan bumiputera yang mempunyai rekod prestasi dan keuntungan yang cemerlang. 

Melalui dana berjumlah RM800 juta, katanya Ekuinas akan melabur untuk menyokong pertumbuhan syarikat, memastikan mereka terus berkembang dan mencapai kejayaan yang lebih besar di pasaran.

Pada majlis itu, Rafizi turut menyaksikan beberapa pertukaran dokumen penyataan persefahaman antaranya antara TERAJU dan Leave a Nest bagi peluang kolaborasi dan rangkaian melalui ekosistem strategik, akses pembiayaan dan sokongan pembuatan prototaip.

Selain itu, TERAJU juga bakal berkolaborasi dengan Malaysian Institute of Economic Research bagi program pemudahcaraan melalui depositori Korporat Bumiputera, khidmat rundingan dan khidmat nasihat. 

Ia juga akan berkolaborasi dengan SIRIM Bhd bagi program pemudahcaraan melalui khidmat rundingan dan khidmat nashat yang memfokuskan kepada produk teknologi dan perkhidmatan.

TERAJU juga akan berkolaborasi dengan institusi kewangan seperti Bank Muamalat Malaysia Bhd, RHB Islamic Bhd, MIDF Bhd, MBSB Bank Bhd, Sabah Credit Corporate, Maybank Islamic Bhd, SME Bank, Agrobank, Bank Rakyat, Credit Guarantee (CGC), Exim Bank, PERNAS, Development Bank of Sarawak bagi mewujudkan kemudahan pembiayaan bernilai RM1 bilion untuk syarikat bumiputera.

— BERNAMA

TAG: Rafizi Ramli, penjajaran, bumiputera, Yayasan Peneraju, TERAJU, Ekuinas