Grab Meterai Perkongsian Awan Strategik Dengan Microsoft

 • Grab akan mengguna pakai Microsoft Azure sebagai platform awan pilihannya
 • Microsoft akan membuat pelaburan strategik dalam Grab
 • Perjanjian lima tahun ini bakal menyaksikan kolaborasi pada bahagian kedua-dua pihak dalam pelbagai projek teknologi termasuk data raya, kecerdasan buatan dan penyelesaian mobiliti

SINGAPURA dan REDMOND, Washington, 15 Oktober 2018  – Microsoft Corp. dan Grab, platform pengangkutan, pembayaran mudah alih dan perkhidmatan dalam talian-kepada-luar talian yang terkemuka di Asia Tenggara telah mengumumkan satu perkongsian strategik yang akan mengubah penyediaan perkhidmatan digital dan mobiliti di rantau tersebut dengan memanfaatkan kepakaran bertaraf dunia Microsoft dalam bidang pembelajaran mesin dan keupayaan kecerdasan buatan (AI). Sebagai langkah pertama dalam kolaborasi yang luas antara kedua-dua syarikat, Grab akan mengguna pakai Microsoft Azure sebagai platform awan pilihannya dan Microsoft akan membuat pelaburan strategik dalam Grab.

“Perkongsian ini memperlihatkan satu kolaborasi erat dengan Microsoft dalam pelbagai projek teknologi termasuk data raya dan kecerdasan buatan yang akan mengubah penyediaan perkhidmatan harian dan penyelesaian mobiliti di Asia Tenggara,” kata Ming Maa, presiden Grab. “Sebagai peneraju teknologi global, pelaburan Microsoft dalam Grab memaparkan kedudukan kami sebagai pengusaha teknologi buatan tempatan yang terkemuka di rantau ini. Kami berharap dapat berkolaborasi dengan Microsoft dalam usaha meningkatkan pengangkutan atas permintaan dan pengalaman dalam talian-kepada-luar talian yang lancar untuk pengguna.”

“Usahasama kami dengan Grab membuka peluang baharu untuk kami menginovasi dalam industri yang pesat berkembang dan juga di rantau yang mengalami pertumbuhan ini,” kata Peggy Johnson, naib presiden eksekutif Microsoft. “Kami berasa teruja untuk berganding bahu demi mengubah pengalaman pelanggan selain meningkatkan penyerahan perkhidmatan digital untuk berjuta-juta pengguna yang bergantung pada Grab untuk pengangkutan, penyerahan makanan dan pakej, pembayaran mudah alih dan perkhidmatan kewangan yang selamat dan berpatutan”.

Sebagai platform dalam talian-kepada-luar talian mudah alih yang terkemuka di Asia Tenggara, Grab beroperasi di 235 bandar merentasi lapan negara Asia Tenggara, manakala dompet digital Grab, GrabPay merupakan pengusaha yang terkemuka di Asia Tenggara.

Melalui perkongsian ini, Grab akan mengguna pakai Microsoft Azure sebagai platform awan pilihannya bagi memanfaatkan keupayaan awan pintar dan AI untuk meluaskan platform Grab dengan cekap, serta meningkatkan kapasiti dan juga keupayaannya. Melalui kolaborasi ini, syarikat-syarikat ini akan meneroka beberapa projek teknologi mendalam yang inovatif yang akan meningkatkan serta mengubah pengalaman Grab untuk pengguna, rakan kongsi-pemandu, peniaga dan ejen Grab. Projek-projek inovasi khas ini termasuk:

Data raya, AI dan pembelajaran mesin

 • Untuk membantu meningkatkan keselamatan dan sekuriti penumpang serta pemandu, Grab akan bekerjasama dengan Microsoft untuk meneroka mekanisme pengesahan baharu seperti pengecaman wajah mudah alih dengan AI terbina dalam untuk pemandu dan pelanggan yang memilihnya, sebagai penggantian kepada pemeriksaan ID yang membantu memadankan identiti pemandu dan penumpang kepada tempahan.
 • Grab akan meneroka penggunaan analitik data dan perkhidmatan pengesanan penipuan Microsoft Azure untuk meramal dan mencegah transaksi berunsur penipuan dengan lebih baik pada platform Grab.
 • Kedua-dua syarikat ini merancang untuk memanfaatkan keupayaan pemprosesan bahasa tabii Microsoft untuk menyediakan terjemahan waktu nyata yang kontekstual kepada pelanggan dan mencipta robot sembang (chatbot) AI agar pengguna Grab dapat merasai pengalaman yang interaktif.
 • Pembelajaran mesin dan keupayaan AI Microsoft akan digunakan untuk memperkasa “enjin cadangan” termaju Grab yang menganalisis data dan tingkah laku pengguna bagi menyediakan perkhidmatan tersuai serta cadangan kandungan melalui aplikasi Grab.
 • Grab juga merancang untuk bekerjasama dengan Microsoft bagi meneroka teknologi pengecaman imej dan penglihatan komputer yang akan meningkatkan pengalaman ambilan pengguna serta pemandu. Sebagai contoh, penumpang akan berupaya mengambil foto lokasi semasa mereka dan membolehkannya ditukarkan kepada alamat sebenar untuk pemandu.
 • Bagi menambah baik penciptaan dan kualiti peta, Grab merancang untuk memanfaatkan kuasa keupayaan pembelajaran mesin Microsoft.

Bidang-bidang kolaborasi lain

 • Penyepaduan Microsoft Outlook. Grab akan menyediakan pilihan tempahan pengangkutan atas permintaan kepada pengguna Outlook agar mereka dapat menempah perjalanan dengan mudah secara terus dalam aplikasi dan dimaklumkan dengan peringatan kalendar.
 • Microsoft KaizalaGrab akan menjalankan ujian rintis terhadap Kaizala Microsoft, aplikasi dan perkhidmatan mudah alih untuk komunikasi kumpulan dan pengurusan kerja yang besar, demi meningkatkan kecekapan dan keberkesanan pasukan-pasukan Khidmat Pelanggan Grab.
 • Penyelesaian dalam kereta. Syarikat-syarikat ini akan berkolaborasi bagi penggunaan penyelesaian hiburan dan produktiviti dalam kereta di seluruh Asia Tenggara.
 • Penyepaduan ganjaran. Microsoft akan meninjau usaha untuk menggabungkan Kad Hadiah Ganjaran Microsoft ke dalam program kesetiaan Ganjaran Grab.

Latar Belakang Grab

Grab ialah salah satu platform mudah alih O2O yang paling kerap digunakan di Asia Tenggara, menyediakan perkhidmatan harian yang paling penting buat pengguna. Berulang alik, menjamu selera, menghantar barangan beli belah dan membayar menggunakan satu e-dompet. Grab percaya bahawa setiap penduduk Asia Tenggara seharusnya mendapat manfaat daripada ekonomi digital dan syarikat ini menyediakan akses kepada pengangkutan, penyerahan makanan dan pakej, pembayaran mudah alih dan perkhidmatan kewangan yang selamat serta berpatutan. Kini, Grab menawarkan perkhidmatan di Singapura, Indonesia, Filipina, MalaysiaThailandVietnamMyanmar dan Kemboja. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.grab.com.

Latar Belakang Microsoft

Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) mendayakan transformasi digital untuk era awan pintar dan pinggir pintar. Matlamatnya adalah untuk memperkasa setiap individu dan setiap organisasi di seluruh dunia untuk mencapai lebih banyak kejayaan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.