7 Perkara Anda Wajib Tahu Sebelum Masuk Pelaburan Undercon

Sepanjang tahun 2019 ini, terdapat banyak kes sindiket dan penipuan yang berlaku di negara kita khususnya dalam urusan jual beli hartanah.

Sindiket penipuan dan penipuan dalam hartanah ini berlaku di seluruh Malaysia. Untuk rekod, di Melaka sahaja berlaku 628 kes pada tahun 2018 melibatkan angka kerugian sehingga RM52.6 juta.

Ada juga kes sindiket di mana pemilik hartanah dilaporkan ditipu ‘Sindiket Homestay Tipu’ dengan mengaut wang berjumlah RM10,000 sebagai kutipan deposit rumah.

Dan yang paling menggerunkan adalah kes pelabur hartanah yang dilaporkan di Klang pada November 2019 yang lalu, ditipu ejen hartanah untuk skim pelaburan hartanah yang melibatkan angka RM200,000!

Salah siapa?

Hari ini, mempunyai ilmu hartanah sahaja tidak mencukupi untuk anda benar – benar mantap dalam pelaburan hartanah lebih – lebih lagi dalam pasaran undercon yang terbukti lebih mencabar berbanding pasaran sekunder dan lelong.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Kebanyakan mereka yang tertipu dalam sindiket dan penipuan hartanah tidak mempunyai perancangan dan strategi yang jelas akan pelaburan hartanah mereka selain pengetahuan perundangan melibatkan hartanah.

Pelaburan hartanah bukan sekadar membeli rumah baru dan sewakan sahaja. Ianya lebih daripada itu!

Sifat tidak sabar untuk mendapat pulangan modal juga menjadi punca utama kebanyakan pelabur hartanah tewas sebelum masanya.

Baca : Jenis Pasaran Hartanah

Untuk itu, kami kongsikan 7 elemen penting yang perlu anda ketahui sebagai pelabur hartanah sebelum membeli hartanah undercon untuk pelaburan hartanah.

1. Median Harga Rumah Kawasan Tersebut

Perkara paling asas yang perlu anda lakukan adalah dengan melakukan kajian akan harga median hartanah yang bakal anda beli di kawasan tersebut.

Baca : Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Adakah harga rumah yang bakal anda beli berada dalam kurungan di bawah harga pasaran atau melebihi harga pasaran.

Hartanah yang dijual di bawah harga pasaran tidak semestinya menguntungkan untuk pelaburan dan hartanah yang dijual melebihi harga pasaran juga tidak semestinya merugikan anda.

Sekiranya harga hartanah adalah di bawah harga pasaran dengan potensi pelaburan jangka panjang yang baik, anda mungkin boleh mempertimbangkannya.

2. Median Harga Rumah Kawasan Setara

Sekiranya anda membeli hartanah di Georgetown, lakukan kajian terhadap median harga rumah di kawasan bandar lain seperti Johor Bahru, Kota Kinabalu dan Petaling Jaya.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah 

Median harga rumah tersebut wajar mengikut kelas hartanah tersebut. Sekiranya anda membeli hartanah premium, maka lakukan kajian mengikut hartanah premium di kawasan setara.

Anda juga boleh melakukan semakan terhadap kemudahan pengangkutan awam, fasiliti dan lain – lain yang sama dengan hartanah yang bakal anda beli.

3. Margin Of Safety

Kebanyakan dari kita yang baru hendak berkecimpung dalam pelaburan hartanah undercon berkemungkinan sedang bekerja makan gaji dan tidak mempunyai tunai yang banyak.

Baca : Nak Jadi Macam Warren Buffet? Amalkan Margin Of Safety

Oleh itu, anda perlu merancang dengan bijak jumlah kos yang  selamat dan mampu anda keluarkan dan berpotensi untuk menjana keuntungan.

Berapa kos yang anda perlu keluarkan bagi hartanah tersebut perlu diambil kira dengan teliti supaya anda mampu mendapat aliran tunai positif dalam pelaburan hartanah anda. 

Adakah anda hendak tunggu sehingga harga rumah undercon tersebut turun selepas satu tempoh atau anda hendak membelinya sebelum projek tersebut siap sepenuhnya.

4. Kelebihan Kepelbagaian Sewa

Jenis sewaan sangat bergantung kepada pasaran semasa hartanah, jenis hartanah dan lokasi.

Akan tetapi, untuk hartanah undercon anda boleh merancang untuk melakukan jenis sewaan seperti :-

1. Sewaan Harian (Homestay, Guesthouse, Airbnb)

2. Sewaan Bulanan. (Penyewa Pekerja)

3. Sewaan Tahunan. (Penyewa Berkeluarga)

Baca : 7 Cara Mudah Nak Dapatkan Penyewa

Memandangkan kebanyakan projek undercon di bandar – bandar utama di Malaysia adalah dari jenis high rise, ada baiknya anda melihat undang – undang yang ditetapkan JMB projek tersebut.

Ada sesetengah JMB yang tidak membenarkan pemilik rumah menyewa kediaman mereka seperti Airbnb dan anda juga boleh dikenakan denda oleh mereka.

5. Aliran Tunai

Sebagai pelabur hartanah, anda juga harus mempunyai strategi bagi unjuran aliran tunai mengikut strategi sewaan anda dan bukan bergantung kepada peratus rental yield semata – mata.

Baca : 5 Sebab Hartanah Adalah Pelaburan Terbaik

Pastikan anda mengetahui jumlah pulangan keseluruhan (Total Return), pulangan purata tahunan (Average Annual Return) dan puangan terkompaun tahunan (Compund Annual Growth Rate).

Dengan cara ini, anda mampu melihat dengan lebih jelas potensi sesebuah rumah undercon tersebut untuk pelaburan hartanah.

6. Tempoh Matang Hartanah

Fasa ini ramai yang kecundang awal kerana mereka tidak sabar dalam menunggu tempoh hartanah yang dibeli cukup matang untuk dijual (flip).

Baca : Komersial vs Kediaman : Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Ada yang jual semula selepas 2 tahun kerana rental yield yang diperoleh adalah rendah ataupun negatif berbulan – bulan lamanya gara- gara hartanah undercon yang dibeli belum cukup masak dan matang.

Tempoh yang sesuai untuk sesebuah hartanah undercon benar – benar matang adalah 7 tahun – 10 tahun. Tetapi, ada juga yang matang dalam tempoh 5 tahun sahaja bergantung kepada lokasi dan kelebihan projek itu sendiri.

Dalam tempoh ini jugalah anda berkemungkinan besar terpaksa ‘rugi’ dahulu sebelum untung di kemudian hari.

7. Pasaran 5 Tahun Mendatang

Perkara terakhir yang anda perlu ambil kira adalah, adakah pasaran hartanah undercon untuk 5 tahun akan mendatang akan membantu anda atau merugikan anda.

Apabila berlaku lebihan penawaran rumah, harga rumah pasti akan turun. Itu sememangnya lumrah dalam pasaran hartanah.

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Begitu juga dengan hartanah anda di mana, sekiranya terdapat lambakan projek undercon untuk 5 tahun akan mendatang pasti sedikit sebanyak menurunkan harga rumah yang bakal anda beli.

Perkara ini boleh berlaku sebaliknya jika anda membeli hartanah undercon premium yang berintegrasi dengan pusat beli belah, MRT atau booster – booster hartanah lain yang pastinya meningkatkan harga hartanah anda untuk 5 tahun mendatang.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Tidak kiralah apa jua hartanah undercon yang bakal anda beli untuk pelaburan hartanah, betul – betul boleh menjana pendapatan dan memberikan anda peluang untuk mencapai financial freedom.

Tetapi syaratnya adalah dengan melakukan kajian yang mendalam seperti yang dikongsikan di atas atau anda mungkin terkena scam hartanah.

Akhir kata, pelaburan undercon bukanlah untuk semua orang. Hanya orang yang mampu bersabar sahaja akan mampu menuai hasilnya di masa hadapan kelak.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tips Beli Rumah Pada Umur 30 Tahun

Adakah anda sering menangguh keinginan untuk membeli rumah sehingga usia sudah pun menjangkau 30 tahun?

Sikap sering menangguhkan pembelian rumah pada usia muda akan merugikan diri sendiri dan merupakan keputusan yang kurang bijak.

Ramai anak muda yang suka menangguhkan pembelian rumah pertama mereka di usia muda ekoran mahu enjoy dan juga memenuhi kehendak mereka yang sedikit sebanyak memberikan kesan yang buruk terhadap kehidupan mereka. 

Selain itu, sikap boros dan suka berbelanja juga merupakan antara faktor mereka menangguhkan pembelian rumah di usia muda. Mari kami kongsikan antara tips beli rumah pada umur 30 tahun.

1.Ketahui Jumlah Deposit Yang Perlu Disediakan

Dengan berbekalkan hasrat untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, anda perlu menyemak terlebih dahulu kelayakan harga rumah yang ingin dibeli. Pastikan rumah yang ingin dibeli itu sepadan dengan kemampuan pendapatan gaji semasa anda. 

Andai kata pendapatan semasa anda hanya mampu membeli rumah berharga RM 300,000, maka jangan sesekali menanggung risiko untuk membeli rumah diluar kemampuan anda.

Anda perlu tahu bahawa deposit yang perlu disediakan adalah 15% daripada jumlah harga rumah tersebut. Biasanya, deposit tersebut digunakan untuk menampung kos bayaran muka rumah, kos guaman dan pelbagai jenis kos yang berkaitan dengan urusan pembelian rumah tersebut.

Jika pendapatan semasa anda melayakkan anda membeli rumah berharga RM150,000, anda perlu menyediakan deposit rumah sebanyak 15% daripada harga rumah tersebut.

2. Buat Tabung Simpanan

Menyimpan adalah sangat mudah, tetapi amat sukar untuk dilakukan secara konsisten oleh kita. Untuk merealisasikan impian membeli rumah pada usia 30 tahun, anda harus membuat tabung simpanan khas untuk pembelian rumah. 

Tips beli rumah pada umur 30 tahun adalah anda perlu buat simpanan secara konsisten dan jika tidak, ia akan menjadi angan-angan sahaja.

3. Buat Bajet Perbelanjaan Bulanan

Selain itu, tips untuk beli rumah pada usia 30 tahun adalah anda perlu sediakan bajet perbelanjaan bulanan. Bajet perbelanjaan bulanan perlu disediakan agar perbelanjaan yang dibuat oleh anda tidak habis kepada perkara yang tidak sepatutnya. 

Sekiranya anda gagal melaksanakan bajet perbelanjaan bulanan tersebut, maka anda perlu meningkatkan lagi disiplin diri anda. Tanpa kemahuan dan pengorbanan, sukar untuk kita kecapi kejayaan.

4. Paksa Diri Untuk Menyimpan

Jika anda tidak mampu menyimpan secara konsisten, maka anda harus memaksa untuk menyimpan wang secara paksa untuk membeli rumah. Cara yang paling senang adalah dengan menolak sebahagian daripada gaji bulanan anda daripada akaun simpanan anda ke dalam simpanan akaun simpanan 2, Tabung Haji dan sebagainya. Pastikan simpanan yang dilakukan itu tidak terlampau membebankan kewangan seharian anda.

5. Buat Kerja Sampingan

Untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, bagi yang mempunyai masa terluang, anda mungkin boleh membuat kerja sampingan. Terdapat pelbagai cara untuk membuat kerja sampingan, antaranya menjual online, menjadi dropship, ejen jualan dan sebagainya. Apa yang paling penting bagi kita yang beragama Islam adalah sumber pendapatan kerja tersebut adalah halal.

6. Langsaikan Hutang Piutang

Tips yang ramai orang terlepas pandang dalam membeli rumah pada umur 30 tahun adalah mereka perlu menyelesaikan hutang piutang yang ada. Bagi anda yang mempunyai hutang kad kredit dan hutang PTPTN, pastikan membayar hutang tersebut agar rekod CCRIS anda bersih. Tahukah anda, dengan rekod CCRIS buruk, harapan untuk membeli rumah pertama anda akan musnah.

Kesimpulannya, tips di atas sememangnya perlu dicuba oleh anda yang ingin membeli rumah pada umur 30 tahun.  Sentiasa kekalkan disiplin ikuti tips di atas dan berbelanja dengan tidak boros.

Semoga dengan tips beli rumah pada umur 30 tahun ini dapat membantu anda sedikit sebanyak untuk mendapatkan rumah idaman anda secepatnya!

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing