NCIA dan Kiplepay Memperkasa Komuniti Orang Asli dengan Literasi Teknologi Sambil Tangani Kos Sara Hidup

Atas sebahagian daripada agenda kerajaan untuk memangkin literasi digital dalam setiap lapisan masyarakat, Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) sedang menggerakkan usaha capaian yang istimewa buat komuniti Orang Asli di Perak. Capaian ini akan dilakukan melalui inisiatif bantuan kewangan Kasih Ibu Darul Ridzuan(KIDR), berbekalkan solusi teknologi oleh Kiplepay Sdn Bhd.

Menerusi program tersebut, NCIA menawarkan kad tanpa tunai prabayar, dikuasakan oleh KiplePay, buat para benefisiari dari komuniti Orang Asli di Perak. Ditambah nilai dengan dana bulanan sebanyak RM250 yang diperuntukkan oleh kerajaan persekutuan, kad ini boleh digunakan untuk membeli barangan keperluan asas daripada peniaga tempatan, termasuk para peniaga yang terdiri daripada Orang Asli. Peniaga tersebut antara lainnya melibatkan 15 kedai bergerak, yang khususnya wujud untuk menangani isu aksesibiliti lokasi.

“Inisiatif Kasih Ibu Darul Ridzuan(KIDR) bukan sahaja dapat membantu membasmi kemiskinan dalam kalangan komuniti berpendapatan rendah di Malaysia sejajar dengan Rancangan Malaysia Ke-12, malah ia juga selari dengan matlamat kerajaan untuk memacu Malaysia ke hadapan sebagai sebuah negara digital. Dengan membolehkan peniaga mudah alih memupuk penggunaan fungsi ini menerusi kad tanpa tunai oleh KiplePay, NCIA berharap para penduduk di kawasan pedalaman juga dapat menimba inspirasi untuk meningkatkan literasi digital mereka serta menerima peralihan digital dalam hidup masing-masing,” ujar Datuk Seri Jebasingam Issace John, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA).

Peniaga mudah alih menawarkan perkhidmatan yang membawa diri mereka serta produk mereka kepada pembeli, dan bukan sebaliknya. Ia dapat menangani masalah utama yang dihadapi oleh sebilangan besar komuniti Orang Asli, khususnya mereka yang menetap di kawasan terpencil yang hanya boleh diakses oleh kenderaan 4×4 dan bot. Menerusi perkhidmatan yang ditawarkan oleh peniaga mudah alih, komuniti Orang Asli yang menetap di kawasan ini boleh membeli barangan keperluan dengan mudah tanpa perlu keluar jauh dari tempat tinggal mereka.

“Dengan kad tanpa tunai dan terminal bayaran yang dikuasakan oleh KiplePay, para benefisiari dan peniaga Orang Asli akan memiliki akses selain terdedah kepada transaksi tanpa sentuh yang lebih selamat. Langkah ini akan mendorong komuniti di kawasan terpencil untuk menerimaguna solusi digital dalam kehidupan mereka, lantas membuka lebih banyak peluang bagi mereka pada masa akan datang,” jelas Ricky Lew, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kiplepay Sdn Bhd.

Program KIDR ini telah memberi manfaat kepada 4,701 benefisiari termasuk 1,094 komuniti Orang Asli pada tahun 2021. Setakat ini, program ini telah menyaksikan 150 peniaga mengambil bahagian di bawah program KIDR, dan 25 daripada mereka adalah dari komuniti Orang Asli.

“Saya berharap program KIDR ini dapat diteruskan dan dikembangkan lagi agar lebih ramai benefisiari yang berkelayakan dapat menikmati manfaat tersebut. Usaha ini sebahagian besarnya dapat meringankan beban akibat kekurangan sumber pendapatan tetap serta wabak COVID-19 yang sedang berleluasa,” sebut Johara binti Pandak, benefisiari Orang Asli dari Pos Raya, Kampung Kepayang, Perak.

“Program KIDR ini bukan sahaja dapat meringankan beban sara hidup yang tinggi bagi para benefisiari di kawasan saya, namun turut meningkatkan jualan perniagaan saya apabila mereka datang membelanjakan peruntukan bulanan masing-masing di kedai saya,” ujar Kulop bin Pandak, peruncit di Kampung Orang Asli Tumbuh Hangat di Bota, Perak.

Usaha ini menyusuli usaha sama sedia ada antara NCIA dan Kiple untuk membekalkan pelbagai solusi tanpa tunai kepada komuniti miskin dan miskin tegar di negeri-negeri utara, dengan fokus terhadap wanita berpendapatan rendah dari isi rumah yang tiada pendapatan tetap. Ia menghubungkan para benefisiari dengan keperluan asas serta faedah khidmat kesihatan.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Kasih Ibu Darul Ridzuan, sila layari www.ncer.kidr.com.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Carsome Peroleh Kemudahan Pembiayaan RM100 Juta Daripada AmBank

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) — Carsome Group memperoleh kemudahan pembiayaan sebanyak RM100 juta daripada AmBank Group bagi mengembangkan kecairannya dan meningkatkan kapasitinya untuk pertumbuhan masa depan.

Kemudahan pembiayaan itu akan memperkasakan Carsome serta meningkatkan kapasitinya untuk berkembang dan berinovasi, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Eric Cheng berkata kemudahan pembiayaan yang penting itu menyokong model perniagaan Carsome, mengukuhkan keupayaan kewangan kumpulan dan menekankan komitmennya dalam menawarkan penyelesaian yang boleh diakses dan meningkatkan pengalaman pemilikan kereta.

“Melalui Carsome Capital, kami akan memanfaatkan kerjasama ini untuk mengembangkan lagi tawaran perkhidmatan kami, meluaskan impak dan terus berinovasi dalam ekosistem automotif di seluruh Asia Tenggara,” katanya.

Syarikat itu berkata dengan sokongan AmBank, ia mampu mempercepatkan lagi proses urus niaga kereta terpakai Carsome, menawarkan pengalaman yang komprehensif dan tanpa kerumitan kepada pelanggannya.

Ditubuhkan pada 2015, Carsome berkembang pesat menjadi platform e-dagang kereta bersepadu terbesar di Asia Tenggara, menawarkan perkhidmatan komprehensif seperti pemeriksaan kereta, jualan, pembiayaan dan sokongan selepas jualan.

— BERNAMA