Adakah Saham Facebook, YouTube, Twitter, Netflix Dan Spotify, Patuh Syariah?

Peminat saham-saham global kena baca ni.

Syarikat gergasi seperti Facebook, YouTube (melalui Alphabet Inc.), Twitter, Netflix dan Spotify tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat.

Tetapi adakah saham-saham ini patuh syariah?
Apakah yang menyebabkan saham-saham ini patuh syariah?
Kalau tak patuh syariah, apa pula sebabnya?

Terbahagi Kepada Dua

Secara ringkasnya, media sosial dan platform kandungan digital terbahagi kepada dua iaitu:

  • Platform yang tak menghasilkan sebarang kandungan
  • Platform yang tak menghasilkan sebarang kandungan, tetapi membenarkan kandungan yang dikurasi (curated) atau diambil daripada satu tema spesifik

Platform Yang Tak Menghasilkan Sebarang Kandungan

Contoh platform sebegini adalah Facebook, YouTube (Alphabet Inc) dan Twitter. Mereka tidak menghasilkan sebarang kandungan digital, tetapi membenarkan pengguna memuat naik kandungan, berkongsi dan berinteraksi dengan pengguna lain.

Seterusnya, platform ini juga sensitif terhadap kandungan haram seperti bahan lucah, dadah, alkohol, judi, aktiviti berbahaya dan tidak sopan serta mempunyai polisi mencegahnya daripada dimuat naik.

Pendapatan utama syarikat pula datangnya daripada pengiklanan, yang dibuat sendiri oleh pengguna dan iklan-iklan tersebut akan ditapis bagi memastikan ianya tidak mengandungi unsur-unsur seperti di atas.

Buat masa ini kalau dilihat kepada Facebook, YouTube (Alphabet Inc) dan Twitter; maka model perniagaan mereka dikira ‘lulus’ dan memenuhi kehendak syariah.

Memandangkan kriteria seterusnya iaitu nisbah kewangan semasa syarikat juga melepasi tanda aras yang ditetapkan maka saham-saham syarikat ini diberikan status patuh syariah. (Penanda aras nisbah kewangan bertujuan untuk mengukur riba dan unsur-unsur berasaskan riba dalam kedudukan kewangan syarikat).

Platform Yang Tak Menghasilkan Sebarang Kandungan, Tetapi Membenarkan Kandungan Yang Dikurasi (Curated) Atau Diambil Daripada Satu Tema

Platform yang memenuhi kriteria di atas, tetapi mengikuti tema yang tak patuh syariah seperti perkongsian muzik. Pendapatan utama syarikat adalah melalui yuran langganan.

Disebabkan muzik itu sendiri adalah perniagaan yang bertentangan dengan kehendak syariah, maka saham Spotify adalah berstatus tidak patuh syariah walaupun punca pendapatan utama syarikat adalah berasaskan yuran langganan.

Bagaimana Dengan Platform Yang Menghasilkan Kandungan Sendiri?

Kita ambil contoh Netflix, yang menghasilkan kebanyakan movie dan series mereka sendiri. Ia juga membenarkan kandungan yang dikurasi (curated) iaitu dipilih oleh Netflix sendiri.

Memandangkan terdapat kandungan di Netflix itu sendiri adalah bertentangan dengan kehendak syariah, dan walaupun pendapatan syarikat adalah daripada yuran langganan, maka saham Netflix itu menjadi tidak patuh syariah.

Patuh Syariah Atau Tidak, Mengikut Kaedah Islamicly

Sumber: Islamicly

Status patuh syariah atau tidak ini bukan kepakaran kami tetapi telah diberikan oleh Islamicly, sebuah aplikasi yang memudahkan pengguna untuk menyemak status patuh syariah sesuatu saham global.

Jom kita berkenalan dengan wajah di sebalik tabir Islamicly. Secara spesifik Dr. Muhammad Ali El-Gari yang merupakan salah seorang daripada ahli panel syariah mereka.

This image has an empty alt attribute; its file name is dr-mohamed-ali-elgari-bio-700x711.jpg
Sumber: Amanie Advisors

Beliau juga merupakan Pengerusi majlis penasihat syariah bagi Amanie Advisors.

Amanie Advisors merupakan sebuah firma penasihat Syariah terkemuka di dunia milik Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, yang merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan bagi Amanie Advisors.

Datuk Dr. Mohd Daud Bakar memang bukan calang-calang orang, beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan banyak lagi. Beliau juga kini merupakan Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

This image has an empty alt attribute; its file name is ahli-mps-700x650.jpg
Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Semoga sahabat-sahabat yang melabur atau berdagang di pasaran saham global sentiasa peka dengan status syariah saham-saham di sana.

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet

Previous ArticleNext Article

Rakuten Trade Menambah Baik Khidmat Dagangan A.S. Dengan Kemudahan Mata Wang Asing

KUALA LUMPUR, 29 Ogos 2022 – Rakuten Trade Sdn Bhd (Rakuten Trade), sebuah syarikat yang menggugat pasaran, telah melancarkan perkhidmatan Pasaran Asing yang telah ditambah baik, termasuk menyediakan manfaat kemudahan mata wang asing.

Para pelabur kini boleh menukar dana dengan mudah antara MYR dan USD menerusi aplikasi iSpeed.my dan platform web. Pertukaran dibuat dalam masa sebenar, pada kadar kompetitif yang biasanya lebih baik daripada kebanyakan bank dan tanpa sebarang caj FX tambahan yang dikenakan ke atas urus niaga pertukaran mata wang.

Langkah membangunkan platform Pasaran Asing ditambah baik bertujuan untuk meningkatkan pengalaman berdagang di pasaran A.S dan menarik perhatian lebih ramai pelabur digital yang sebelum ini mempunyai pilihan broker yang terhad. Oleh itu, ramai pelabur membuat keputusan untuk mendaftar dengan broker luar negara untuk melabur dalam pasaran A.S.

Dengan pelancaran kemudahan ini, pelabur kini mempunyai lebih pilihan dan fleksibiliti untuk berdagang dalam MYR atau USD pada yuran broker yang rendah, iaitu RM7-RM100 atau USD1.88 – USD25.

Menurut En. Kazumasa Mise, CEO (Ketua Pegawai Eksekutif) Rakuten Trade, “Hampir 25,000 akaun perdagangan A.S telah diaktifkan menerusi Rakuten Trade sejak kami memperkenalkan perkhidmatan ini pada bulan Januari 2022. Kemudahan ini juga menjadi pemangkin bagi pelabur baharu untuk menguji strategi perdagangan di Bursa Malaysia sebelum mempelbagaikan operasi ke pasaran A.S. Setakat ini, lebih daripada 85% pelanggan Rakuten Trade berurus niaga di Bursa Malaysia dahulu sebelum menceburi ke pasaran A.S. Hasilnya, Rakuten Trade terus mencatatkan pertumbuhan perdagangan yang lebih kukuh di NYSE (Bursa Saham New York) dan NASDAQ.”

En. Mise menyambung, “Dengan wujudnya wealthtechyang semakin pantas diterima pakai, Rakuten Trade akan terus mempelopori industri dan menambah baik pengalaman pengguna, menyediakan akses digital yang lebih baik kepada segmen pelanggan sebelum ini yang kurang diberi perhatian.”

Sempena dengan pelancaran ini, Rakuten Trade mengumumkan Kempen Jual Beli & Menangi Saham Google, yang memberikan ganjaran sehingga 5,000 mata RT atau rebat yuran broker bernilai RM50. Bagi mereka yang membuat keputusan berdagang dan mengekalkan baki tunai dalam USD, akan berpeluang memenangi satu daripada 50 saham Google*.

Dengan memanfaatkan kemajuan teknologi, Rakuten Trade bersedia untuk memperluaskan perkhidmatan mereka dengan menyediakan akses ke pasaran Hong Kong. Baru-baru ini, Rakuten Trade telah mengumumkan penambahbaikan Program Ganjaran yang memberi pelabur lebih banyak cara untuk berdagang dengan yuran broker percuma.

Setakat pada 31 Julai 2022, Rakuten Trade telah mengaktifkan lebih daripada 250,000 akaun perdagangan dan mengendalikan urus niaga bernilai lebih daripada RM105 bilion di Bursa Malaysia sejak hari pertama perniagaan manakala aset pelanggan yang dipegang di bawah amanah hampir mencecah RM3.5 bilion.

Untuk maklumat lanjut mengenai Rakuten Trade, sila layari www.rakutentrade.my.