Rakyat Malaysia Yang Prihatin Menderma Lebih Daripada RM1 Juta Ketika PKP Melalui Boost

Semenjak bermula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diisytiharkan Kerajaan dan berterusan sepanjang bulan Ramadan yang mulia, rakyat Malaysia yang prihatin pantas menyahut seruan untuk membantu dan menderma lebih daripada RM1 juta untuk menentang COVID-19 dan meringankan beban golongan yang memerlukan melalui inisiatif #BoostGotYou e-dompet Boost.

Sebanyak RM694,843.13 diderma kepada ‘Tabung COVID-19 by Boost’ bagi membantu petugas barisan hadapan dalam gerak gempur menentang pandemik COVID-19. Saluran dana yang utama diberi kepada Tabung COVID-19 Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

“Tersentuh hati kami melihat rakyat Malaysia bersatu tenaga ketika krisis, yang menunjukkan negara kita bersedia untuk menerima teknologi digital bukan hanya sebagai gaya hidup baharu, tetapi sebagai cara membuat amal. Dana yang dikumpul oleh Tabung COVID-19 oleh Boost membantu KKM dan NADMA membeli ubat, kelengkapan dan keperluan kesihatan dalam perang melawan virus berbahaya. Kami teruja diberi peluang menggunakan platform untuk berkhidmat kepada masyarakat di saat genting ini,” kata Mohd Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Boost.

‘Tabung COVID-19 by Boost’ adalah yang pertama daripada lima (5) inisiatif di bawah kempen #BoostGotYou yang bertujuan menyediakan suasana selamat dan selesa untuk pengguna ketika berdiam di rumah sewaktu PKP. Melalui kerjasama dan solusi in-app yang lain, pengguna Boost dapat mengakses keperluan harian seperti memesan makanan dan barang runcit, membayar bil dan menambah nilai pelan telefon bimbit pra-bayar, berhibur dengan menstrim kandungan serta permainan, dan melindungi diri dengan insurans COVID-19.

Selain ‘Tabung COVID-19 by Boost’, sepanjang bulan Ramadan, Boost mengumpul sebanyak RM479,000 untuk badan-badan amal melalui kempen 30 Hari 30 Amalan yang memberangsangkan. Kempen Ramadan seiring dengan inisiatif #DoGoodWithBoost dan sumbangan pada tahun ini meningkat sebanyak 4 kali ganda (4x) berbanding jumlah yang dikumpul pada Ramadan tahun lalu.  

Sepanjang bulan yang mulia, Boost mengetengahkan satu badan amal setiap hari di saluran media sosial dan dalam app bagi meningkatkan kesedaran awam tentang bakti murni mereka kepada golongan memerlukan serta komuniti rentan.

“Penyumbang utama kepada kejayaan kedua-dua kempen amal ini adalah proses yang mudah. Dengan Boost, menderma kepada usaha dan badan amal hanya memerlukan beberapa sentuhan di skrin, serta proses yang selamat, senang dan mudah bagi menghulurkan bantuan dan menceriakan hari mereka yang memerlukan,” kata Khairil.

“Boost tekad memacu solusi inovatif melalui e-dompet bagi menjadikan pengalaman tanpa kontak dan tunai kaedah paling selamat dan mudah untuk berurusniaga. Kami akan terus mengenalpasti cara menggemparkan kaedah wang digunakan untuk urusniaga dan meningkatkan efisiensi merentas industri.

“Berikutan pandemik COVID-19, kami percaya kaedah pembayaran tanpa tunai akan terus meningkat popular. Kami berharap rakyat Malaysia akan menerima ‘kebiasaan baharu’ ini dengan terbuka dan mengamalkan gaya hidup digital. Semakin e-dompet menjadi pilihan, Boost akan meneruskan evolusi daripada platform bayaran kepada penyediaan perkhidmatan kewangan yang meluas bagi semua warga Malaysia, membuka langkah untuk transformasi digital negara,” kata beliau sebagai penutup.

Mengenai Boost

Boost adalah aplikasi e-dompet gaya hidup ‘homegrown’ yang bertujuan merevolusi cara pengguna melakukan transaksi harian. Menggabungkan keperluan gaya hidup dan teknologi digital masa kini, Boost berusaha untuk memudahkan transaksi, lebih pantas, lebih selamat & memberi lebih manfaat kepada pengguna secara keseluruhan.

Boost dilancarkan secara rasmi pada Januari 2017, sebagai satu platform mendigitalkan salah satu perkhidmatan teras syarikat telekomunikasi – cara pengguna menambah kredit prabayar mereka. Boost membolehkan pengguna membuat pembayaran dengan telefon bimbit di rakan kongsi Boost tanpa tunai atau kad kredit. Pada akhir bulan Mei 2020, 7.5 juta pengguna Boost kini boleh membayar di lebih daripada 165,000 rakan niaga di seluruh negara.

Ciri-Ciri Utama

 • Ganjaran melalui BoostUP
 • Ganjaran untuk belanja dalam talian melalui CashUp
 • Bayar di peniaga QR UnionPay di Malaysia
 • Membayar bil utiliti dengan rakan kongsi seperti Telekom Malaysia, Astro dan Syabas
 • Membayar tempat letak kereta di tepi jalan dan berpagar
 • Perkhidmatan bantuan tepi jalan dan penyelenggaraan kereta
 • Tempahan dan pembelian tiket pengangkutan awam – KLIA Ekspres, KTM, EzCab, CatchThatBus dan Firefly
 • Derma tanpa tunai #DoGoodWithBoost
 • Membeli dan menawarkan baucar digital untuk kedia F&B, hiburan, kesihatan & kecantikan
 • Pemisahan bil melalui ciri unik “Go Dutch”
 • Membeli prabayar
 • Pemindahan wang dengan percuma
 • Perkhidmatan penghantaran makanan melalui DeliverEat, dahmakan dan Eatigo

Pengguna Android boleh memuat turun Boost dari Play Store manakala pengguna iOS boleh memuat turun dari App Store.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web atau ‘follow’ Boost di Facebook dan Instagram.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.