7 Tips Membeli-Belah Dalam Talian Yang Memberikan Anda Lebih Penjimatan

Sesuai dengan perubahan zaman, kegiatan membeli-belah dalam talian semakin digemari ramai. 

Ia memberikan kemudahan untuk anda membuat penyelidikan menyeluruh mengenai barangan yang diinginkan, dan anda mampu membuat pesanan tanpa kekangan geografi. 

Selain itu, anda tidak perlu keluar dari rumah untuk membuat sebarang pembelian. Ini sangat menjimatkan masa dan kos seperti pengangkutan dan sebagainya.

Malaysia merupakan di antara negara tertinggi di rantau ini di mana penduduknya kerap melakukan kegiatan membeli-belah dalam talian. Mengikut perangkaan yang terkini, terdapat lebih 16.53 juta penduduk Malaysia yang memilih untuk membeli-belah dalam talian berbanding pergi ke kedai.

This image has an empty alt attribute; its file name is Majalah-Labur-Ad-2-03.jpg

Risau dengan kewangan anda pasca Covid-19? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

Di antara tarikh keramat untuk membeli-belah dalam talian sempena 11/11. Pada bulan Disember pula, anda berpeluang untuk membeli-belah sambil menikmati harga runtuh sekali lagi iaitu pada 12/12 ini.

11/11 atau 11 November juga dikenali sebagai “Singles Day” di mana pada hari tersebut anda berpeluang untuk menikmati pelbagai tawaran dan diskaun jika anda membeli-belah dalam talian.

‘Sekuel’ kepada perayaan tersebut pula jatuh pada 12 Disember atau 12/12. Turut dikenali dengan nama “Double 12” di beberapa negara, ia bertujuan untuk mempromosikan perniagaan dan jenama-jenama kecil dan sederhana.

Ini kerana kebanyakan jenama yang kecil atau sederhana sukar bersaing dengan syarikat-syarikat besar semasa Singles Day berlangsung.

Sama ada anda seorang yang tegar membeli-belah dalam talian atau baru nak berjinak-jinak dalam membuat pembelian secara atas talian, di sini kami berikan tujuh petua untuk mendapatkan lebih penjimatan:

1. Kenal Pasti Barangan Pilihan Lebih Awal

Apabila anda menyelidik dan membuat perbandingan harga di banyak laman, anda akan jumpa pelbagai tawaran harga yang terbaik.

Setelah anda kenal pasti barangan yang anda inginkan, anda boleh terus masukkan ia ke dalam bakul atau shopping cart.

Walaupun anda tidak bercadang untuk terus membuat pembelian, apabila harga barangan tersebut turun, anda tidak perlu tercari-cari lagi barangan tersebut.

2. Kenal Pasti Musim Tawaran

Kenal pasti musim membeli-belah dan tarikh yang menjanjikan penjimatan besar agar anda tidak terlepas peluang, contohnya seperti 11/11 dan 12/12. Selain itu, terdapat pelbagai jenama yang juga sering membuat promosi mereka sendiri dan jualan penghabisan stok.

Pastikan anda mengikuti laman sosial jenama kegemaran anda untuk merebut peluang yang ada.

3. Pasangkan Notifikasi

Lanjutan tip no.2 di atas; anda boleh pasangkan notifikasi pada laman sosial atau emel anda untuk sebarang pengumuman promosi. Kadangkala tempoh promosi adalah terhad, maka tanpa notifikasi, anda mungkin terlepas tawaran tersebut.

This image has an empty alt attribute; its file name is Majalah-Labur-Ad-2-03.jpg

Risau dengan kewangan anda pasca Covid-19? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

4. Gunakan e-Dompet Untuk Penjimatan

Terdapat banyak kelebihan pada aplikasi e-dompet. Kebanyakan aplikasi ini menawarkan potongan harga barangan dan tawaran seperti pulangan balik tunai (cashback) bagi setiap transaksi pembelian anda.

5. Gunakan Tawaran ‘Cashback‘

Selain penggunaan aplikasi e-dompet, terdapat juga aplikasi khusus yang menawarkan pulangan balik tunai bagi setiap pembelian dalam talian anda.

Aplikasi seperti Shopback menawarkan kemudahan seperti ini untuk beratus laman dalam talian.

6. Jimat Kos Penghantaran

Kebanyakan laman akan memberikan diskaun atau penghantaran percuma apabila anda membeli barangan dalam jumlah yang banyak. Pastikan anda mengambil kesempatan di atas kemudahan ini. 

7. Beli Di Rumah, Ambil Di Kedai

Sekiranya tiada kemudahan penghantaran percuma dan ibu pejabat atau kedai laman tersebut terletak berdekatan dengan anda, anda mungkin boleh terus mengambil barangan tersebut di ibu pejabat atau kedainya.

Pembelian dalam talian kadangkala lebih murah berbanding harga di kedai kerana ia tidak melibatkan kos penghantaran ke kedai.

AsSidq.com adalah platform sehenti anda untuk produk kewangan Islamik. Kami membantu memadankan anda dengan tawaran kewangan patuh syariah yang terbaik dari rakan perbankan dan kewangan kami, berdasarkan keperluan anda.

Kami memastikan pembiayaan anda bebas daripada unsur yang tidak beretika termasuk riba, gharar, maysir, haram, dan zulm.

Sama seperti produk perbankan Islam yang lain yang dikawal ketat di Malaysia, pembiayaan yang ditawarkan melalui Assidq.com dikawal oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara Malaysia. Ini adalah jawatankuasa yang memastikan semua pinjaman peribadi Islam di Malaysia mematuhi prinsip syariah.

Perkhidmatan ini disediakan percuma, mudah digunakan dan anda akan dipadankan serta-merta. Mohon sekarang dan dapatkan kelulusan dalam masa yang singkat!

Kredit: http://articles.assidq.com/7-tips-membeli-belah-dalam-talian-yang-memberikan-anda-lebih-penjimatan/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Prospek Kerjaya Pada Tahun 2040

Sambungan kepada 6 Bidang Kerja Yang Mendapat Permintaan Tinggi Dalam Pasaran, itu tahun 2018 punya cerita. Tapi nak tahu ke tak kerja apa yang akan dapat permintaan yang tinggi pada masa depan?

Info Berguna Untuk Anak Anda

Bagi yang sedang berkira-kira untuk mendapatkan anak atau mempunyai anak yang masih kecil, elok juga kita tengok 6 pekerjaan yang bakal mendapat permintaan tinggi ini.

Disebabkan ianya terlalu ke hadapan sangat dan ada yang kita tidak dapat bayangkan buat masa ini, mungkin anda berasa agak musykil dengan senarai ini.

Banyak pekerjaan yang ada pada masa sekarang, akan diambil alih oleh robot atau akan di-‘automate’kan. Dan menurut kajian daripada Institute for the Future (IFTF), 85% daripada pekerjaan pada tahun 2030 belum pun wujud.

Apa-apa pun, boleh siap sedia daripada sekarang. Mungkin kita dah tua dan tidak lagi mampu bekerja pada masa tersebut, jadi persiapkanlah anak-anak dan cucu-cucu kita bagi menempuh masa hadapan.

1. Pengurus Kedai Maya (Online Store)

Dengan semakin ramai orang kita beralih ke online shopping, namun kita sebagai pembeli masih perlukan hubungan ‘manusia’ semasa nak membeli-belah. Walaupun teknologi semakin canggih, mesin masih belum berupaya untuk berfikir, bau dan rasa. Di alam maya, anda akan hilang keupayaan ini.

Sebab itulah, Pengurus Kedai Maya akan menerapkan sifat ‘kemanusiaan’ ini ke dalam ruang digital mereka, berkomunikasi dengan pelanggan dan rekabentuk laman web yang berpandukan data. Dan semua ini perlukan sentuhan manusia untuk menjayakannya.

2. Pengantara Robot

Tidak mustahil robot bakal menggantikan tempat manusia dalam pelbagai bidang. Sebagai contoh, robot-robot di Gudang Amazon banyak membantu daripada segi mencari dan mengangkat barangan dengan lebih efisien.

Disebabkan manusia memerlukan khidmat robot inilah, komplikasi hubungan manusia-robot akan meningkat. Buat masa ini, baik pulih robot sudah wujud. Tetapi, kaunselor bagi robot belum lagi. Walaupun kita bimbang automasi akan mengambil kerja manusia, kita masih memerlukan seseorang yang mempunyai skil yang tinggi untuk mengendali, mengguna dan memajukan teknologi robot ini.

Terapi AI mungkin menjadi evolusi seterusnya dalam bidang kesihatan mental, di mana ia akan membantu pekerja berhadapan dengan rakan kerja robot mereka.

3. Jurulatih Robot

Pembelajaran Mesin (Machine Learning) menggunakan algoritma untuk mengajar komputer, yang dahulunya merupakan kemahiran yang tidak ramai tahu. Programmer yang memainkan peranan ini pada hari ini sangat dikehendaki, tetapi teknologi baru telah menjadikannya lebih terbuka kepada orang ramai.

Dan akhirnya, algoritma untuk mengawal fungsi-fungsi robot akan menjadi selaras dan standard di seluruh dunia.

Alah, macam filem The Matrix tu. Nak belajar menembak, Taekwondo mahu pun bawa helikopter, pergi ‘kursus’ beberapa minit sahaja dah jadi pandai.

4. Pengawal Trafik Dron

Kalau sekarang kapal terbang menyusuri seluruh dunia, lepas ini dron pula juga akan menguasai ruang angkasa. Setakat 2016, sebanyak 670,000 buah dron telah didaftarkan dengan Federal Aviation Administration (FAA).

Angka ini dijangka meningkat dengan pesatnya, dek kerana permintaan yang tinggi daripada pelanggan dalam e-commerce. Amazon dan Google adalah syarikat yang mempelopori industri penghantaran barangan menggunakan dron.

Menjelang 2040 nanti, sistem trafik udara bagi dron sepertimana yang digunakan oleh kapal terbang akan wujud bagi membolehkan ruang udara kita menjadi lancar. Untuk itu, kita perlukan ramai Pengawal Trafik Dron!

5. Pereka Realiti Maya

Anda biasa dengan Virtual Reality atau VR bukan? Sepertimana yang kita dapat lihat dalam filem Ready Player One, hampir seluruh dunia akan menggunakan VR untuk memasuki alam maya untuk berinteraksi sesama manusia, meneroka alam fantasi dan memenangi peraduan.

Disebabkan permintaan yang semakin meningkat untuk VR ini, jurutera, arkitek, pereka dan ramai lagi akan diperlukan bagi mengembangkan teknologi ini.

6. Ejen Gig Mikro

Mungkin ada yang kurang mengerti apa maksud gig, ianya adalah kerja mudah yang mengambil masa beberapa minit ke beberapa hari untuk dibuat. Sebagai contoh, anda ‘outsource’ kerja menulis artikel, design logo syarikat, membuat proposal, presentation dan sebagainya. Hanya upah pekerja freelance untuk membuatkannya untuk anda.

Disebabkan semakin ramai orang akan membuat kerja-kerja freelance pada masa akan datang, maka wujudlah ejen-ejen ini bagi menghubungkan pelanggan dan pekerja freelance untuk menyiapkan projek-projek syarikat.

Luar Biasa Bukan?

Ini hanyalah ramalan tentang apa yang akan berlaku pada tahun 2040, jadi elok jugalah kita ambil tahu akan perkara ini. Mungkin bukan semua enam pekerjaan akan jadi kenyataan, tetapi anda tidak boleh nafikan bahawa robot semakin mendapat tempat dalam kehidupan harian kita. Begitu juga dengan dron, semakin ramai orang yang memilikinya.

Sumber Rujukan: Time.com

Iklan

14 Sebab Kenapa Jiran Kau Lebih Kaya Dari Kau

Jiran sebelah pakai kereta Honda Civic, kau pakai Boon Siew Honda.

Jiran sebelah selalu travel ke Maldives, kau hanya mampu tengok IG story dia.

“Hmmmmmm…..”

Artikel pendek ini adalah tekaan kami bagaimana jiran sebelah rumah kau “nampak lebih kaya” daripada kau walaupun gaji dia dengan gaji kau takdelah jauh beza.

Nota : Mana yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan.

  1. Itu sebenarnya rumah mak dia, jadi dia tak perlu bayar sewa rumah atau ansuran bank.
  2. Dia ambil pembiayaan peribadi.
  3. Dia tak ada hutang PTPTN.
  4. Dia menang saman fitnah.
  5. Dia hentam maksimum limit kad kredit setiap bulan.
  6. Dia part time bawa GRAB.
  7. Dia part time runner FOOD PANDA, BUNGKUSIT.
  8. Dia part time ejen COWAY dan CUCKOO.
  9. Dia beli pakej travel masa MATTA FAIR.
  10. Dia buat part time mengajar budak mengaji.
  11. Dia main kutu.
  12. Dia scam duit orang.
  13. Dia keluarkan duit KWSP.
  14. Dia anak Menteri.
  15. Dia mewarisi harta pusaka Ahmad Albab.
  16. Dia menang contest dekat Facebook.
  17. Dia guna e-wallet. GRABPAY, BOOST, FAVE selalu kasi cashback dan benda free.
  18. Dia tak bazirkan duit dekat 3 benda ni. Nak tahu benda apa klik sini.
  19. Dia ada perlindungan TAKAFUL.
  20. Dia konsisten untung dari jual beli saham dekat Bursa Malaysia. Nak belajar klik sini.
  21. Dia seorang “kapitalis”, cash flow dia cantik sebab ada 2-3 rumah sewa. Nak belajar klik sini.
  22. Dia amalkan konsep lepas dapat gaji dia SIMPAN, MELABUR, akhir sekali baru BELANJA. Kalau kau nak jadi macam dia, eloklah mula dari sekarang, jangan tunggu gaji bulan depan.

Janji nak kasi 14 sebab tetapi kami kasi lebih. Jadi jika anda baik hati sila kongsikan artikel ini supaya lebih ramai dapat buat duit ekstra dan boleh pergi Maldives.

Iklan

Memulakan Kehidupan Di Negara Orang, Bagaimanakah Caranya?

Islam sendiri mengusulkan bahawa umatnya harus berhijrah. Bak kata pepatah orang Melayu “Jangan terlalu selesa di sesuatu tempat, kelaknya kita tidak mempelajari apa-apa”. Sebolehnya, kita diusulkan supaya berhijrah dari satu tempat ke satu tempat yang lain, agar dapat mengenali budaya dan penerapan agama di tempat lain.

Jadi apakah langkah-langkah yang seharusnya dilakukan untuk memulakan kehidupan di negara asing? Boleh amalkan lima langkah berikut sebagai perancangan kita untuk berhijrah.

Langkah 1: Pilih Negara Yang Tiada Diskriminasi Terhadap Kaum Dan Agama

Sejujurnya, ini merupakan langkah yang asas apabila hendak berhijrah ke negara luar. Pilih negara yang mempunyai diskriminasi agama dan kaum yang rendah seperti di Australia atau negara-negara yang mempunyai ramai penganut Islam seperti Russia, Denmark, Jerman dan Sweden. Atau ke negara-negara Islam seperti Mesir, Jeddah, Abu Dhabi dan lain-lain.

Langkah 2: Pastikan Simpanan Anda Mencukupi

Apabila anda hendak berhijrah ke negara asing, anda harus memahami nilai matawang mereka berbanding Ringgit Malaysia. Justeru, simpanan untuk berhijrah ke luar negara dalam keadaan selesa adalah sebanyak RM150,000. Jumlah ini adalah berdasarkan anggaran nisbah yang dibelanjakan oleh orang lain yang ingin berhijrah ke negara asing.

Gunakan wang sebanyak RM150,000 ini sebagai wang sara permulaan hidup anda di negara baru.

Langkah 3: Mencari Agensi Untuk Memudahkan Urusan Anda

Agensi akan menjadi “orang tengah” untuk anda mencari tempat tinggal sementara dan pekerjaan di negara baru nanti. Anda hanya perlu membayar sejumlah wang daripada simpanan anda tadi untuk mereka mencari tempat tinggal yang selesa dan juga pekerjaan yang sesuai.

Pastikan anda bawa juga semua sijil-sijil dan dokumen yang lengkap untuk memudahkan urusan.

Langkah 4: Dahulukan Visa Dan Pasport

Pembuatan visa adalah proses yang paling memakan banyak masa. Sesudah anda mempunyai wang simpanan yang mencukupi, anda perlu buat visa dan pasport terlebih dahulu. Katakan anda ingin berhijrah pada bulan Disember, pastikan anda telah memohon visa dan pasport dari awal tahun lagi.

Langkah 5: Pelajari Bahasa Negara Tersebut

Sekiranya anda ingin berhijrah ke negara Arab atau Timur Tengah, anda harus mempelajari bahasa negara tersebut meski pun pada peringkat asas. Ini untuk mengelakkan daripada berlakunya insiden “ayam bercakap dengan itik” yang bermaksud masing-masing tidak memahami bahasa yang digunakan.

Tak pun, pastikan anda mahir dalam bahasa dunia iaitu Bahasa Inggeris.

Iklan

5 Tips Mudah Untuk Tangani Stres Di Tempat Kerja

Semua orang pasti pernah mengalami stres semasa bekerja bukan. Ada yang stres sebab kena marah dengan bos, ada yang stres sebab kerja terlalu banyak. Ada yang stres sebab kena deal dengan pelanggan yang banyak songeh dan lain-lain lagi.

Walau apa pun penyebab stres anda, jangan biarkan ia menganggu minda sekaligus memberi kesan terhadap prestasi anda di tempat kerja.

Berikut merupakan beberapa cara yang boleh kita gunakan untuk menangani stress.

1. Kawal Nafas / Bermeditasi

Setiap kali kita berasa stres dengan tugasan, ambil masa untuk bernafas atau bermeditasi. Duduk dalam posisi yang selesa kemudian pejamkan mata dan tarik nafas dalam-dalam lalu menghembuskannya kembali.

Bayangkan perkara yang menggembirakan kita. Ini bukan sahaja mampu menenangkan, tetapi juga mampu untuk membantu kita kembali fokus.

2. Ketawa

Ketawa merupakan salah satu terapi terbaik untuk menghilangkan stres. Apa kata kita ambil sedikit masa untuk menonton video-video atau kisah-kisah pendek yang melucukan.

Tapi lakukannya dengan berpada-pada. Jangan sampai mengganggu rakan yang lain pula. Dan jangan ambil masa sampai sejam pula. Nanti bertambah stres pula untuk siapkan kerja yang semakin banyak tertunggak.

3. Dengar Muzik

Gunakan earphone untuk mendengar muzik semasa kita sedang bekerja. Tapi jangan pula pilih muzik heavy rock metal yang boleh mengganggu konsentrasi.

Sebaiknya, pilihlah muzik yang lembut dan santai tanpa lirik. Ini bukan sahaja terbukti mampu meredakan stres, tetapi juga mampu meningkatkan fokus kita terhadap kerja yang ingin dilakukan.

4. Senaman Ringan

Lakukan senaman ringan untuk meregangkan otot-otot kita setelah beberapa jam duduk bekerja. Jika kita tak tahu cara nak lakukan senaman ringan, cukup sekadar berjalan sahaja pun dapat meredakan tekanan.

Sebagai contoh, kita boleh berjalan ke pantri, naik turun tangga pejabat, atau sekadar ke meja teman sebelah-menyebelah untuk berborak.

Tetapi ingat! Lakukan aktiviti ini kurang daripada 15 minit sahaja tau. Nanti bos ingat kita tak buat kerja pula.

5. Berehat

Otak juga perlukan masa unutk berehat selepas seharian bekerja. Bila kita berasa penat dan blank untuk meneruskan pekerjaan, ambil masa untuk berehat. Tinggalkan kerja-kerja yang banyak itu sebentar.

Kita boleh ke pantri untuk membancuh minuman kegemaran dan minum di situ sementara menenangkan diri. Bila kita pulang semula ke meja, pasti otak akan berasa lebih segar untuk menyambung kembali tugasan yang terhenti tadi.

Walaupun dah lakukan 5 perkara di atas dan masih berasa stres, mungkin kita boleh pergi bercuti atau dapatkan nasihat daripada pakar. Stres yang tidak dirawat bukan sahaja akan memberi kesan yang buruk terhadap emosi, tetapi juga ia akan mempengaruhi orang sekeliling.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!