Thomson Reuters Lancar ‘TR IGNITE’ Program Pelaburan Teknologi Asia Pasifik, peluang dapatkan pelaburan sehingga US$250,000

SINGAPURA, 18 Julai 2019 /PRNewswire/ — Thomson Reuters mengumumkan pelancaran program pelaburan teknologinya, TR Ignite, untuk syarikat-syarikat baharu peringkat awal dalam bidang undang-undang dan kawal selia di seluruh Asia Pasifik. Pengasas-pengasas syarikat-syarikat baharu dalam bidang-bidang ini diundang untuk memohon kemasukan dalam program ini dari sekarang hingga 16 Ogos 2019 dengan mengunjungi tr.com/ignite.

Pemohon-pemohon yang berjaya akan diundang untuk membuat pembentangan di TechLaw.Fest, Singapura pada 5-6 September 2019. Hari pembentangan pelabur akan menyediakan syarikat-syarikat baharu dari seluruh Asia Pasifik peluang untuk mendapatkan pelaburan berpotensi sehingga US$250,000, di samping kolaborasi strategik dengan Thomson Reuters menerusi program incubator mayanya.

Menerusi kolaborasi bersama Thomson Reuters, para peserta akan mendapat manfaat daripada akses kepada jejak pelanggan global; sumber-sumber rakan kongsi termasuk kredit Amazon Web Services bernilai sehingga US$100,000; dan teknologi, data Thomson Reuters dan pementoran daripada Innovation Labs miliknya.

Jackie Rhodes, Ketua Profesional Undang-undang, Pasaran Asia & Baru Muncul di Thomson Reuters berkata: “Sebagai sebuah perniagaan global, kami percaya dalam pemupukan bakat dan teknologi yang muncul di rantau Asia Pasifik yang dapat membantu menangani cabaran generasi akan datang yang dihadapi oleh para peguam dan golongan profesional pematuhan. Selama lebih 150 tahun, perniagaan di seluruh dunia mempercayai Thomson Reuters untuk menjadi rakan kongsi mereka dalam dunia yang semakin rumit ini. Kepercayaan yang diberikan ini merupakan kekuatan untuk kami berinovasi.”

Salah satu tonggak program TR Ignite adalah berkolaborasi untuk meningkatkan ekosistem sedia ada yang memupuk inovasi dalam seluruh teknologi undang-undang dan kawal selia. Dengan bekerjasama Singapore Academy of Law (SAL) melalui TechLaw.Fest, syarikat-syarikat baharu yang layak akan ditawarkan tempat dalam GLIDE, pemecut teknologi undang-undang Singapore Academy of Law.

Paul Neo, ketua pegawai operasi SAL mengulas: “Dalam usaha mewujudkan perkaitan antara program-program seperti GLIDE dan TR Ignite, kami meluaskan peluang untuk syarikat-syarikat baharu teknologi untuk berkembang dengan cara yang dapat memberi sokongan terbaik kepada peluang pasaran dan matlamat perniagaan mereka. Dengan program-program yang berasal daripada sumber yang mempunyai kepakaran domain mendalam, kami dapat menjamin bahawa kami menyelesaikan cabaran dan peluang paling kritikal yang dihadapi oleh para pengamal undang-undang di Asia Pasifik.”

Para pemohon perlu memenuhi beberapa kriteria untuk layak menyertai TR Ignite, termasuk:

 • Merupakan syarikat baharu teknologi peringkat awal (pembiayaan A prasiri) yang berpangkalan di Asia Pasifik
 • Mempunyai prototaip yang sedia didemonstrasikan, atau mempunyai prototaip yang hampir berfungsi
 • Mempunyai pembiayaan untuk (minimum) 6 bulan seterusnya
 • Sedia untuk membentangkan sendiri di TechLaw.Fest, Singapura mulai 4-6 September 2019.

Maklumat terperinci tentang program ini tersedia dalam talian.

Thomson Reuters

Thomson Reuters ialah penyedia terkemuka perkhidmatan maklumat perniagaan. Produk kami termasuk perisian dan peralatan yang amat didayakan maklumat khusus untuk perundangan, cukai, perakaunan dan golongan profesional pematuhan digabungan dengan perkhidmatan berita paling global di dunia – Reuters. Untuk maklumat lanjut tentang Thomson Reuters, kunjungi tr.com untuk berita dunia terkini, reuters.com.

Sumber: Thomson Reuters

Pautan Berkaitan: https://www.thomsonreuters.com

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Tahu Saham Apa Yang Bakal Pulih Tahun 2021?

Dunia sedang memacu ke arah pemulihan ekonomi seiring dengan kejayaan vaksin Covid-19. Pemulihan dalam pelaburan saham telah menjadi laluan utama bagi para pelabur pada penghujung tahun, dengan tumpuan terhadap perubahan sektor, peningkatan saham perladangan serta penjejasan saham penjagaan kesihatan.

Kumpulan Penyelidikan Rakuten Trade Sdn Bhd telah mempertimbangkan faktor-faktor yang mempengaruhi pemulihan ekonomi pada tahun 2021.

Jom kita dengarkan lima soalan hangat yang diajukan kepada Encik Kenny Yee dari Rakuten Trade.

Encik Kenny Yee, Kumpulan Penyelidikan, Rakuten Trade Sdn Bhd

1. Kenaikan harga minyak sawit mentah (CPO) telah menawarkan peluang baru buat saham sektor perladangan. Boleh berikan komen mengenai jangkaan perkembangan harga minyak sawit mentah (CPO) pada bulan-bulan akan datang?

 • Seperti di lain-lain sektor, pemulihan global pasca Covid-19 telah mewujudkan permintaan Pent-Up atau permintaan yang tertahan untuk kebanyakan komoditi. Kami jangkakan peningkatan harga saham peladangan walaupun pengembalian duti eksport minyak sawit pada Januari 2021.
 • Bagi harga minyak sawit mentah (CPO), kami berpendapat ia mungkin berada di atas paras RM3,000 per tan, dengan RM4,000 sebagai halangan utama dalam beberapa bulan akan datang.

2. Boleh beri komen mengenai kesan dari mandat biodiesel pada harga minyak sawit mentah (CPO) pada tahun 2021?

 • Dengan harga minyak mentah pada kadar semasa, biodiesel tetap merupakan saranan yang tidak begitu menarik memandangkan titik harganya dan jangkaan pungutan eksport menjadi sumber pendapatan bagi industri.
 • Pelaksanaan mandat biodiesel Malaysia akan tetap menjadi cabaran pada tahun 2021 biarpun ia mempunyai kelebihan sebagai bahan bakar yang lebih stabil dan mampan untuk masa hadapan.

3. Apakah pandangan anda terhadap syarikat / saham teknologi?

 • Saham teknologi akan tetap menjadi tumpuan, tetapi ini turut bergantung pada nilai saham individu.
 • Kami mengesyorkan VIS-Dynamics, JCY International Bhd, Elsoft Research, Inari, dan MI Technovation Bhd sebagai pilihan utama untuk saham teknologi.

4. Bagaimanakah prestasi saham-saham modal yang lebih kecil pada 2021 vs blue chips atau saham mewah, kerana seperti yang kita sedia maklum, saham yang besar tidak semestinya lebih baik?

 • Dalam kesukaran yang dihadapi pada tahun 2020, kami yakin saham-saham modal yang lebih kecil akan menerajui 2021 selaras dengan penyempurnaan semula portfolio dengan disokong oleh aliran masuk dana berterusan dari pelabur runcit yang akan terus menjadi peserta pasaran utama.
 • Antara saham-saham modal kecil yang disarankan adalah Supercomnet Technologies, AppAsia, RCE Cap, TCS Group, dan Dnonce.
 • Blue chips atau saham mewah dan bermodal besar masih kekal memainkan peranan dominan, tetapi kami menjangkakan peningkatan serta penyertaan berterusan dalam saham modal kecil mengunjurkan dari nilai dan potensi pertumbuhan mereka.

5. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia merancang untuk membubarkan larangan jualan kawal selia pendek (RSS) pada tahun 2021. Bagaimanakah keadaan ini akan memberi impak kepada pasaran ekuiti dan pemulihan ekonomi untuk jangka pendek?

 • Walaupun tujuannya adalah untuk merancakkan pasaran ekuiti, jualan kawal selia pendek (RSS) akan memberi penekanan dan impak langsung kepada keuntungan terutamanya saham blue chips atau saham mewah.
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!