Gaji Atau Rezeki Bertambah, Pastikan Upgrade Benda Ini

Ramai yang merungut dengan mengatakan gaji tak naik-naik, dan kos sara hidup pula semakin meningkat. Tetapi apa yang kita buat apabila diberi kenaikan gaji? Lagi best apabila dapat bonus 2-3 bulan gaji.

Mesti Belanja Sakan Kan?

Akibat terlalu seronok dapat rezeki, kita pun belanja tak ingat dunia. Beli telefon baru, beli baju baru, beli tudung baru, malah ada juga yang beli kereta baru. Bila duit tersebut dah habis, kita pun kembali merungut dan komplen tak sudah-sudah.

Ayuh kita ubah mentaliti berbelanja sakan ini, sebaliknya kita upgrade level atau memperbanyakkan bersedekah.

Rezeki Semakin Bertambah

Sebut sahaja sedekah, pasti ramai yang sedia maklum mengenainya terutama di kalangan orang beragama Islam. Juga dikenali sebagai infaq, ia bermaksud kita memberi atau menghadiahkan sesuatu kepada orang lain.

“Perumpamaan orang-orang yang mendermakan (sedekah) harta bendanya di jalan Allah, seperti (orang yang menanam) sebutir biji yang menumbuhkan tujuh untai dan tiap-tiap untai terdapat seratus biji dan Allah melipat gandakan (balasan) kepada orang yang dikehendaki, dan Allah Maha Luas (anugerahNya) lagi Maha Mengetahui.” – Surah al-Baqarah Ayat 261

Takkan Miskin Disebabkan Sedekah

Ini satu konsep yang masyarakat kita masih kurang faham. Ingatkan kalau keluar duit RM10 untuk bersedekah, maka akan kurang wang dalam dompet.

Nabi SAW bersabda: “Tidak akan pernah berkurang harta yang disedekahkan kecuali ia bertambah… bertambah… bertambah” (HR. At-Tirmidzi)

Banyak lagi sebenarnya kelebihan bersedekah, di antaranya:
1. Allah anggap sebagai satu bisnes yang tidak merugikan
2. Malaikat mendoakan gantian semula bagi harta yang dibelanjakan
3. Menjadi aset akhirat sewaktu tiada bisnes dan bantuan lain di sana
4. Dianggap amalan yang paling utama di sisi Allah
5. Memberi kemenangan dalam usaha melawan Syaitan
6. Memelihara kemuliaan dan maruah diri
7. Mengelakkan kemurkaan Allah
8. Mengelakkan mati dalam keadaan buruk (su’ul khatimah)
9. Menjadi pelindung daripada azab neraka
10. Menghapuskan dosa 
11. Mengelakkan daripada bahaya dan musibah
12. Menyelesaikan pelbagai beban dan masalah hidup
13. Menambahkan harta yang sedia ada dan keberkatannya
14. Dilindungi bayangan Allah di mahsyar daripada kepanasan 
15. Memberi pahala berterusan walaupun selepas meninggal dunia
16. Tersedia pintu khas di Syurga untuk ahli sedekah
17. Melembutkan hati yang keras
18. Mengelakkan daripada kepanasan azab kubur
19. Menjadi kunci pembuka kepada amalan-amalan baik yang lain
20. Menghubungkan silaturahim antara hata-hati manusia
21. Ganjaran pahala amalan orang lain turut diterima oleh penderma
22. Menjadi bukti kepada keutuhan iman kepada Allah Tuhan Yang Maha Kaya
23. Menyembuhkan pelbagai penyakit

Sumber: FB Muamalat.my

Pastikan Kita Bersyukur Dengan Menambah Sedekah Apabila Rezeki Bertambah

Bila rezeki kita semakin bertambah, pastikan juga sedekah kita semakin bertambah. Semoga kita peroleh kebaikan di dunia dan akhirat dengan sedekah yang kita lakukan. InsyaAllah….

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Ramai Isteri Tak Letak Suami Sebagai Penama Harta?

Sebagai seorang perunding harta pusaka, saya banyak berurusan dengan kerenah client yang bermacam ragam.

Apa yang menarik, kebanyakan client yang menghubungi saya untuk membuat perancangan harta seperti wasiat dan hibah adalah daripada kaum wanita.

Mungkin kerana kaum wanita yang paling banyak terkesan jika masalah perebutan harta pusaka berlaku, jadi mereka lebih cakna dan ingin mengambil langkah berjaga-jaga lebih awal.

Dan apa yang lebih menarik adalah, client-client wanita yang kebanyakannya bergelar isteri, lebih cenderung untuk meletakkan anak-anak atau ibu bapa sebagai penama bagi asset-aset mereka.

Sebagai contoh letak anak sebagai penama KWSP dan ibu sebagai penama akaun Tabung Haji.

Apabila saya tanya kenapa tak letak nama suami? Jawapan mereka walaupun kedengaran lucu tapi ada asasnya.

“Lebih selamat saya bagi pada anak-anak. Kalau letak nama suami, takut suami kahwin lain lepas saya meninggal dunia.”

Takut suami guna hartanya untuk berkahwin lain.

Salah Faham Tentang Penama (Nominee)

Rupa-rupanya masih ramai salah faham dalam kalangan masyarakat tentang fungsi dan tanggungjawab penama atau nominee.

Penama (Nominee) vs penerima harta (beneficiary).

Ada beza di antara penama dan penerima harta?

Apabila tidak tahu perbezaan tentang dua perkara ini maka macam-macam kesilapan dan salah faham yang akan berlaku.

Penama hanya pentadbir atau pemegang amanah harta bukan pemilik mutlak harta!

Bagi seorang Muslim, seorang penama masih bertanggungjawab menguruskan harta tersebut mengikut hukum Islam antaranya seperti melunaskan hutang, perlaksanaan wasiat dan membahagikan bakinya mengikut hukum faraid.

Jadi sekalipun isteri letak nama suami sebagai penama, suami takboleh gunakan harta tersebut sesuka hati sahaja.

Apa yang perlu seorang penama harta buat selepas kematian si pemilik harta?

  1. Bayar kos pengebumian.
  2. Bayar hutang ibadah.
  3. Bayar hutang harta.
  4. Penyelesaian harta sepencarian, hibah dan harta amanah.
  5. Perlaksanaan wasiat.
  6. Pembahagian secara faraid.

Masalah apabila meletakkan nama ibubapa atau anak-anak bawah umur sebagai penama harta.

Pernah saya dapat soalan daripada seorang isteri yang ingin meletakkan bapanya sebagai penama akaun Tabung Haji.

Katanya dia lebih percaya bapanya daripada suami.

Sekarang Puan umur berapa tahun?” Sengaja saya bertanya.

“38 tahun.” beliau menjawab semula.

“Kalau puan 38 tahun, saya agak-agak umur bapa puan antara 65 – 70 tahun, betul tak?” Saya cuba mendapatkan kepastian.

“Ya lebih kuranglah.” beliau mengangguk.

“Pada umur 70 tahun, laratkah bapa puan nak turun naik pejabat Tabung Haji dan uruskan harta-harta puan?” Saya bertanya semula.

Baru beliau faham maksud saya.

Begitu juga dengan meletakkan nama anak di bawah sebagai pentadbir harta.

Mereka tetap tak boleh laksanakan tugas sebagai pentadbir.

Lainlah kalau mereka memang sudah dewasa, matang dan mampu menguruskan hal sebegini.

Tetapi saya tetap tak percaya pada suami untuk tadbir harta saya.

Walaubagaimanapun, jika si isteri memang tidak mahu suaminya yang menguruskan harta pusakanya nanti, ada jalan penyelesaian lain.

Si isteri boleh buat satu surat ikatan amanah atau dipanggil trust deed dengan melantik badan berautoriti seperti RHB Trustee untuk menguruskan harta pusaka bagi pihaknya.

Si isteri boleh merangka secara detail arahan untuk dilaksanakan oleh pihak trustee.

Ini jauh lebih selamat, kerana pihak trustee bukanlah manusia yang berpontensi besar untuk berlaku pecah amanah. Mereka tertakluk dibawah undang-undang pemegang amanah.

Kesimpulannya, lantiklah mereka yang boleh berlaku amanah dan ada kemampuan untuk menguruskan harta pusaka kita kelak.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Iklan

Biar Betul 2.6 Juta Wanita Malaysia Tidak Bekerja?

Terkejut juga apabila mendapat tahu statistik ini daripada Khazanah Research Institute seperti yang dilaporkan di dalam laporan bertajuk The State of Households 2018: Different Realities setebal 204 muka surat ini. Bagi mereka yang nak baca dengan lebih mendalam, boleh muat turun laporan tersebut di sini.

Tapi bagi yang nak tahu berkenaan tajuk di atas, apa kata kita dengar kupasan menarik oleh pihak Kapital.my seperti di bawah.

Berbicara mengenai ekonomi sesebuah negara, kita pasti tidak boleh mengabaikan salah satu faktor utama yang memberi kesan kepada ekonomi negara iaitu pekerjaan. Pekerjaan dilihat bukan sahaja punca rezeki seseorang individu tetapi juga penting untuk meningkatkan ekonomi negara.

Jurang Besar Wujud Di Antara Lelaki Dan Wanita Yang Bekerja

Mengikut laporan Global Gender Gap 2017 yang diterbitkan oleh World Economic Forum, Malaysia berada di kedudukan 87 daripada 144 negara berdasarkan Economic Participation and Opportunity. Secara dasarnya, kedudukan ini menunjukkan jurang antara jantina di mana wanita Malaysia masih kurang melibatkan diri dalam ekonomi negara.

Bagaimana Malaysia boleh memperbaiki kedudukan ini?

Laporan The State of Household 2018 – Different Realities oleh Khazanah Research Institute (KRI) dalam Chapter 2 ada membincangkan mengenai penyertaan wanita dalam tenaga kerja dan kenapa ianya penting bagi Malaysia.

Berdasarkan laporan ini, secara jelas dinyatakan bahawa wanita Malaysia yang berumur dalam lingkungan umur pekerjaan (working age) yang berkelulusan tinggi adalah lebih ramai berbanding jantina lelaki. Tetapi masih sebahagian besar wanita-wanita ini tidak berkerja.

Antara punca wanita dikatakan tidak bekerja adalah kerana tanggungjawab yang perlu dipikul oleh wanita dalam institusi keluarga. Sebanyak 2.6 juta wanita di Malaysia dilaporkan tidak bekerja kerana faktor tanggungjawab kepada keluarga. 

Pada tahun 2017, populasi working age di Malaysia ialah 19.3 juta orang dengan 9.5 juta wanita dan 9.8 juta lelaki. Tetapi daripada jumlah 9.5 juta wanita ini, hanya 53.5% yang melibatkan diri dalam bidang pekerjaan. Manakala bagi lelaki pula, 77.7% terlibat dengan pekerjaan.

Walaupun statistik menunjukkan penyertaan wanita dalam bidang pekerjaan adalah rendah tetapi ia telah mencatatkan peningkatan berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Sebagai rekod, pada tahun 2010, 45.5% wanita yang tergolong dalam working age ini melibatkan diri dalam pekerjaan. Sepanjang tempoh 2010-2017, peratusan penglibatan wanita dalam pekerjaan telah meningkat sebanyak 8% kepada 53.5%.

Kredit: KRI

Kaum wanita penting untuk pertumbuhan ekonomi?

Ya! Menurut satu badan penyelidikan antarabangsa, jika wanita diberi peluang yang sama rata dari segi pendidikan, kesihatan dan ekonomi ianya bukan hanya akan memberi manfaat kepada wanita tetapi kepada keseluruhan masyarakat.

Laporan KRI ini juga menyatakan sekiranya penyertaan wanita dalam bidang pekerjaan berjaya ditingkatkan sebanyak 30%, Keluaran Dalam Kasar Negara (KDNK) Malaysia akan meningkat sebanyak 7% ke 12%.

Cabaran yang dihadapi negara dalam memperkasakan ekonomi bukanlah tanggungjawab satu pihak atau satu jantina sahaja. Ia adalah tanggungjawab rakyat dan penyertaan wanita sebagai tenaga kerja dalam apa-apa bidang sekalipun pasti akan dapat membantu pertumbuhan ekonomi negara.

Dengan peredaran dan evolusi teknologi, inovasi merupakan perkara asas bagi sesebuah negara untuk kekal kompetitif dalam meningkatkan ekonomi. Dalam laporan KRI ini menyatakan terdapat dua perkara penting yang dapat dilihat berdasarkan analisa tahap inovasi sesebuah negara.

Pertama ialah ketidaksamarataan jantina (gender inequality) akan memberi impak negatif kepada tahap inovasi sesebuah negara. Jika semakin besar jurang gender inequality itu, semakin rendah tahap inovasi sesebuah negara. Yang kedua ialah jika sesebuah negara itu lebih terbuka dalam apa jua perkara, tahap inovasi juga akan menjadi lebih tinggi.

Dalam erti kata yang mudah, jika lebih ramai wanita bekerja, tahap inovasi sesebuah negara akan meningkat. Tahap inovasi yang tinggi pula akan membantu pertumbuhan ekonomi negara tersebut.

Image result for pekerja wanita di malaysia
Kredit: Sinar Harian

Selain itu, Malaysia juga merupakan sebuah negara yang bergerak ke arah ageing country. Apa itu ageing country? Ia bermaksud situasi di negara tersebut di mana jangka hayat manusia semakin meningkat dan dalam masa yang sama kadar pertumbuhan (fertility rate) menurun.

Sebagai contoh, jika sesebuah negara sedang berhadapan dengan krisis ageing population, ia akan menyebabkan tenaga kerja dalam negara itu berkurangan. Apabila golongan yang bekerja ini semakin berkurangan, perbelanjaan setiap individu atau keluarga dalam negara juga akan berkurangan. Kemudian ditambah pula dengan kos yang perlu ditanggung oleh kerajaan dalam bidang kesihatan. Ini sudah pasti bakal membawa kesan buruk kepada ekonomi negara!

Peningkatan penglibatan wanita sebagai tenaga kerja dilihat sebagai solusi terbaik bagi menampung kekurangan pekerja ini.

Beberapa cadangan telah dikemukakan dalam laporan ini bagi meningkatkan jumlah wanita yang melibatkan diri dalam pekerjaan. Antaranya ialah fleksibiliti dalam masa bekerja dan tempat bekerja, kemudahan tempat penjagaan kanak-kanak di pejabat serta pembahagian tanggungjawab keluarga di antara lelaki dan wanita.

Dalam keadaan cabaran ekonomi semasa yang berdepan dengan masalah ageing population dan juga perkembangan pantas bidang teknologi, masalah tenaga kerja merupakan perkara penting yang harus diselesaikan. Dengan lebih ramai penyertaan wanita, pasti ianya akan dapat membantu negara menampung kekurangan tenaga kerja dan sekaligus membantu pertumbuhan ekonomi negara.

Sumber: Kapital.my

Kalau Diikutkan, Jadi Surirumah Pun Adalah Satu Pekerjaan

Siapa bilang surirumah bukan merupakan satu jenis pekerjaan? Jaga anak daripada siang sampai ke malam, sementara tunggu suami pulang. Nak masak lagi, nak mengasuh lagi, nak mengajar lagi.

Tapi kalau diikutkan, surirumah zaman sekarang sangat beruntung. Ini kerana Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk’. Sambil jaga anak, sambil buat duit tepi.

Bagi mereka yang sayangkan isteri yang bekerja sebagai surirumah pula, apa kata Hadiahkan Isteri Pembantu Rumah – Tanpa Ejen, Tanpa Permit. Barulah urusan di rumah jadi super selesa!

Iklan

Kita Tak Akan Jadi Kaya Dengan Hanya Menabung

Nasihat untuk “menjadi kaya” biasanya tertumpu pada wang simpanan, dan memupuk tabiat menabung dari kecil. Memang benar ada individu yang berjaya menabung sampai membeli rumah, tetapi ada juga yang gagal dan terpaksa diisytiharkan sebagai muflis.

Membina kekayaan memerlukan rancangan untuk mengembangkan wang simpanan dan mengatasi kadar inflasi. Terus membaca untuk mengetahui mengapa sikap menabung sahaja tidak mencukupi untuk menjamin masa depan anda.

1. Ia Tidak Menangani Kenaikan Inflasi

Walaupun “simpanan” dan “pelaburan” sering digunakan secara silih berganti, kedua-dua konsep ini mempunyai tujuan yang berlainan.

Simpanan memelihara wang daripada kerugian fizikal, tanpa mengambil kira perubahan nilai wang tersebut.

Walaupun menyimpan wang adalah tabiat yang baik, ia tidak semestinya melindungi anda daripada keadaan pasaran seperti kemerosotan ekonomi atau kadar inflasi yang tinggi, yang mungkin menyebabkan nilai simpanan anda merosot dari masa ke masa.

Sebagai contoh, anda menabung RM10 dalam akaun simpanan. Amaun ini mencukupi untuk membeli satu minuman bubble tea. Tetapi, dalam masa setahun, harga minuman tersebut meningkat ke RM10.30. Walaupun anda masih mempunyai simpanan RM10, barangan yang boleh dibeli dengan jumlah wang tersebut akan berkurangan.

Inilah yang dikatakan inflasi.

Untuk menangani inflasi dan mengekalkan taraf hidup semasa anda, anda perlu menambahkan nilai simpanan anda pada kadar yang sama atau lebih tinggi daripada kadar inflasi semasa.

Beberapa cara untuk mencapai matlamat ini adalah dengan melaburkan wang dalam hartanah, unit amanah, Amanah Pelaburan Hartanah (REIT) dan skim persaraan swasta (PRS).
Pelaburan seperti ini meningkatkan nilai simpanan anda dan melindungi nilai wang tersebut dari kemerosotan ekonomi.

2. Ia Mengambil Masa Lebih Lama Untuk Mencapai Matlamat Anda

Kita dinasihati untuk menabung dari usia muda. Antara sebabnya ialah untuk menjamin masa depan atau untuk memenuhi hasrat membeli rumah atau kereta. Bagi orang ramai, nasihat ini memanglah berbaloi.

Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan masa yang panjang untuk mencapai matlamat. Terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai pendapatan yang tinggi.

Contohnya, jika isi rumah anda mempunyai pendapatan median di Malaysia (RM5,000) dan anda dapat menabung 20% dari pendapatan ini bagi tujuan membayar wang pendahuluan untuk rumah yang berharga RM600,000.

Wang simpanan bulanan RM5,000 x 20% = RM1,000
Wang pendahuluan rumah RM600,000 x 10% = RM60,000

Tempoh masa yang diperlukan = RM60,000/RM1,000 = 60 bulan = 5 tahun

Bandingkan jika wang ini dilaburkan dengan kadar 6%:

RM1,000 x 60 bulan x 6% setahun = RM69,485.79.

Dengan ini, anda boleh melihat yang pelaburan dengan kadar yang konservatif mempunyai nilai kewangan 15% lebih tinggi dari hanya menabung. Dengan cara ini, anda boleh mencapai matlamat anda dalam tempoh masa yang lebih pendek.

3. Ia Tidak Menghasilkan Pulangan Yang Tinggi

Pada masa ini, akaun simpanan di bank biasanya memberi hasil pulangan kurang dari 2%. Jika dibandingkan dengan purata kadar inflasi untuk 10 tahun yang bernilai 2.23%, nilai wang anda telah merosot jika hanya menabung sahaja.

Find more statistics at Statista

Menabung melalui Tabung Haji menjadi kebiasaan untuk golongan beragama Islam. Akan tetapi, pulangan yang pada suatu ketika membayar dividen tinggi sudah berkurangan sehingga kadar 3.05% pada 2019 dan 1.25% pada 2018.

Nasihat untuk memupuk tabiat menyimpan wang atau menabung untuk masa depan perlu dikaji semula. Ibubapa mungkin perlu mengambil kira nasihat ini: melabur RM1,000 sahaja, dengan kadar pulangan purata 10% setahun, akan menjadi RM1,465 dalam tempoh lima tahun – ini merupakan pulangan pelaburan lebih 46%!

Tidak ada satu strategi pelaburan yang akan menjamin kejayaan, tetapi sekurang-kurangnya kemungkinan mencapai matlamat anda adalah lebih baik berbanding dengan semata-mata menabung.

Setiap kaedah pelaburan mempunyai ciri dan risikonya tersendiri, dan tertakluk kepada keadaan pasaran yang tidak menentu. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, ketidaktentuan tersebut dijangka bergerak ke arah trajektori yang lebih tinggi dan menghasilkan pulangan kewangan yang besar bagi pelabur.

Artikel ini diterbitkan untuk kali pertama di iMoney Malaysia. Layari laman web iMoney untuk mempelajari cara-cara mengurus kewangan peribadi anda.

Iklan

4 Sebab Pentingnya Ada Penama KWSP

Apabila kita membuat penamaan, kita hendaklah memilih individu atau institusi yang dipercayai untuk menjadi penerima kepada wang kita. Penama ini boleh diletakkan sebanyak mana yang kita mahu.

Contoh kita ada lima orang anak, maka kita boleh masukkan kesemua nama anak-anak kita sebagai penama.

Tidak dinafikan, masih ada yang menganggap urusan meletakkan penama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ini tidak penting tetapi tanggapan itu adalah sangat salah.

Apa Itu Penama?

Menurut info yang diambil dari laman web KWSP, penamaan adalah satu pengisytiharan secara bertulis yang dibuat oleh ahli dalam Borang KWSP 4 bagi melantik atau menamakan seseorang atau mana-mana orang sebagai “benefisiari” yang bertindak sebagai wasi/pentadbir (bagi orang yang beragama Islam) ke atas simpanan KWSP ahli apabila ahli meninggal dunia.

Dan berikut adalah sebab mengapa penama adalah sangat penting:

1. Memudahkan Proses Pengeluaran

Kita tidak tahu apa yang terjadi pada masa hadapan. Sebab itu setiap rakyat Malaysia yang berkerja dan mempunyai potongan KWSP wajib meletakkan penama. Sebab utama pentingnya kita kena ada penama KWSP adaalah ianya dapat memudahkan proses pengeluaran.

Jika kita telah meletakkan penama dan sesuatu berlaku kepada kita, ia akan memudahkan penama untuk mengeluarkan wang tersebut untuk kelangsungan hidup. Jika tidak dibuat sebarang penamaan, maka proses tuntutan akan menjadi lebih rumit dan memakan masa yang panjang.

2. Wang Diagihkan Secara Teratur

Untuk orang bukan Islam, penama boleh diletakkan berserta dengan % jumlah yang ingin diberi. Sebagai contoh isteri 60%, anak dua orang dapat 20% tiap seorang. Tetapi berbeza pula dengan orang Islam di mana wang tersebut masih terikat dengan hukum faraid.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam yang bersidang pada 20 September 1973 dan Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan kali ke-49 pada 19 September 2000, memutuskan bahawa penama KWSP adalah wasi atau pentadbir harta dan penama hendaklah membahagikan wang KWSP (peninggalan si mati) mengikut hukum faraid.

3. Menjamin Masa Depan Orang Yang Kita Sayang

Bila meletakkan penama dengan lebih awal, ia akan dapat menjamin masa depan orang yang kita sayang. Jika sebelum ini, mereka bergantung harap kepada kita sepenuhnya, namun apabila kita sudah meninggal dunia, wang tersebut boleh digunakan mereka untuk membina hidup baru.

Lebih baik kita tinggalkan harta kepada waris, daripada meninggalkan hutang kepada mereka.

4. Tak Timbul Isu Tidak Adil Dan Sebagainya

Selain daripada itu, dengan adanya penama tidak akan timbul tuntutan wang kita oleh pihak tidak bertanggungjawab. Dengan adanya penama ini, maka pihak KWSP akan tahu yang itu adalah individu atau pihak yang kita percaya untuk menguruskan urusan pembahagian harta selepas kita tiada.

Dengan ini, tidak berlaku masalah tidak adil dan sebagainya. Malah kes seperti perebutan harta seperti oleh adik-beradik yang menuntut sehingga tidak memberikan apa-apa kepada isteri dan anak si mati juga boleh diatasi.

Disebabkan itu, jika kita sememangnya ada masalah dalam keluarga dan tidak mahu isteri dan anak-anak ditimpa kesusahan, maka ada baiknya kita bertindak sekarang.

Segeralah ke cawangan KWSP yang terdekat dan cepat-cepatlah letakkan nama orang yang kita sayang dan percaya sebagai penama KWSP tersebut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!