Gaji Atau Rezeki Bertambah, Pastikan Upgrade Benda Ini

Ramai yang merungut dengan mengatakan gaji tak naik-naik, dan kos sara hidup pula semakin meningkat. Tetapi apa yang kita buat apabila diberi kenaikan gaji? Lagi best apabila dapat bonus 2-3 bulan gaji.

Mesti Belanja Sakan Kan?

Akibat terlalu seronok dapat rezeki, kita pun belanja tak ingat dunia. Beli telefon baru, beli baju baru, beli tudung baru, malah ada juga yang beli kereta baru. Bila duit tersebut dah habis, kita pun kembali merungut dan komplen tak sudah-sudah.

Ayuh kita ubah mentaliti berbelanja sakan ini, sebaliknya kita upgrade level atau memperbanyakkan bersedekah.

Rezeki Semakin Bertambah

Sebut sahaja sedekah, pasti ramai yang sedia maklum mengenainya terutama di kalangan orang beragama Islam. Juga dikenali sebagai infaq, ia bermaksud kita memberi atau menghadiahkan sesuatu kepada orang lain.

“Perumpamaan orang-orang yang mendermakan (sedekah) harta bendanya di jalan Allah, seperti (orang yang menanam) sebutir biji yang menumbuhkan tujuh untai dan tiap-tiap untai terdapat seratus biji dan Allah melipat gandakan (balasan) kepada orang yang dikehendaki, dan Allah Maha Luas (anugerahNya) lagi Maha Mengetahui.” – Surah al-Baqarah Ayat 261

Takkan Miskin Disebabkan Sedekah

Ini satu konsep yang masyarakat kita masih kurang faham. Ingatkan kalau keluar duit RM10 untuk bersedekah, maka akan kurang wang dalam dompet.

Nabi SAW bersabda: “Tidak akan pernah berkurang harta yang disedekahkan kecuali ia bertambah… bertambah… bertambah” (HR. At-Tirmidzi)

Banyak lagi sebenarnya kelebihan bersedekah, di antaranya:
1. Allah anggap sebagai satu bisnes yang tidak merugikan
2. Malaikat mendoakan gantian semula bagi harta yang dibelanjakan
3. Menjadi aset akhirat sewaktu tiada bisnes dan bantuan lain di sana
4. Dianggap amalan yang paling utama di sisi Allah
5. Memberi kemenangan dalam usaha melawan Syaitan
6. Memelihara kemuliaan dan maruah diri
7. Mengelakkan kemurkaan Allah
8. Mengelakkan mati dalam keadaan buruk (su’ul khatimah)
9. Menjadi pelindung daripada azab neraka
10. Menghapuskan dosa 
11. Mengelakkan daripada bahaya dan musibah
12. Menyelesaikan pelbagai beban dan masalah hidup
13. Menambahkan harta yang sedia ada dan keberkatannya
14. Dilindungi bayangan Allah di mahsyar daripada kepanasan 
15. Memberi pahala berterusan walaupun selepas meninggal dunia
16. Tersedia pintu khas di Syurga untuk ahli sedekah
17. Melembutkan hati yang keras
18. Mengelakkan daripada kepanasan azab kubur
19. Menjadi kunci pembuka kepada amalan-amalan baik yang lain
20. Menghubungkan silaturahim antara hata-hati manusia
21. Ganjaran pahala amalan orang lain turut diterima oleh penderma
22. Menjadi bukti kepada keutuhan iman kepada Allah Tuhan Yang Maha Kaya
23. Menyembuhkan pelbagai penyakit

Sumber: FB Muamalat.my

Pastikan Kita Bersyukur Dengan Menambah Sedekah Apabila Rezeki Bertambah

Bila rezeki kita semakin bertambah, pastikan juga sedekah kita semakin bertambah. Semoga kita peroleh kebaikan di dunia dan akhirat dengan sedekah yang kita lakukan. InsyaAllah….

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Asas Pengurusan Kewangan

Pengurusan kewangan merupakan topik yang dipandang remeh oleh kebanyakan orang. Mereka mengganggap pengurusan kewangan ialah berkenaan bagaimana membelanjakan gaji bulanan mereka.

Realitinya, topik pengurusan kewangan merangkumi pelbagai cabang termasuklah aliran tunai, pelaburan, pengurusan persaraan dan banyak lagi.

Langkah Pertama Dalam Pengurusan Kewangan adalah Simpanan

Bagaimana untuk memulakan simpanan? Banyak cara dan teknik yang boleh dipelajari untuk mula menyimpan atau menabung. Contoh yang paling mudah yang sepatutnya diajar oleh ibubapa kepada anak-anak sejak daripada kecil adalah dengan menabung.

Setiap bulan selepas dapat gaji, asingkan sebahagian wang untuk dimasukkan ke dalam tabung masa depan. Boleh juga letakkan matlamat jangka pendek dan sederhana sebagai motivasi untuk menabung.

Pastikan gaji dan pendapatan bulanan adalah lebih tinggi daripada perbelanjaan bulanan.

Apa perlu kita buat kalau perbelanjaan lebihi tinggi daripada gaji?

Perkara pertama yang boleh dilakukan adalah dengan mengubah gaya hidup. Kurangkan perbelanjaan terutama untuk perkara-perkara seperti merokok, minum air kopi mahal dan makan di restoran hipster. Cuba cari alternatif lain yang lebih murah dan berbaloi.

Selain daripada itu, kita juga boleh berusaha untuk tingkatkan pendapatan. Cuba cari side income secara sambilan, contohnya mengajar secara sambilan di hujung minggu. Sekiranya kita bekerja sepenuh masa, boleh juga berusaha lebih untuk dapatkan kenaikan gaji dan pangkat.

Setiap bulan kita perlu simpan sebanyak yang mampu. Simpanan ini nanti boleh digunakan untuk pelan jangka masa panjang seperti nak beli rumah dan pelaburan.

Langkah Kedua Dalam Asas Pengurusan Kewangan Adalah Perlindungan

Bagaimana nak lindungi harta daripada situasi yang tak dijangka? Jawapannya adalah takaful. Takaful ada beberapa jenis, di antaranya adalah kad perubatan dan takaful nyawa.

Sekiranya kita terlibat dalam kemalangan atau ditimpa penyakit berbahaya, sudah pasti kos perubatan akan mengurangkan simpanan anda. Namun, ini dapat dielakkan sekiranya anda mempunyai pelan takaful medical card yang boleh digunakan untuk membayar kos perubatan anda.

Takaful nyawa pula berfungsi sebagai hibah atau peninggalan untuk isteri dan keluarga apabilia kita meninggal dunia. Wang tuntutan takaful boleh digunakan untuk melangsaikan segala hutang rumah dan kereta serta untuk keperluan hidup ahli keluarga yang ditinggalkan.

Kalau ada yang masih tertanya-tanya perbezaan di antara takaful dan insurans, jemput baca Perbezaan Takaful Dan Insurans.

Ramai yang sering terlepas pandang tentang perlindungan ini. Mereka tidak mengambil berat kepentingan untuk mengambil takaful. Logiknya mudah, sekiranya kita ditimpa kemalangan, hilang upaya atau cacat kekal sudah pasti kewangan anda akan terjejas sekiranya tiada perlindungan.

Langkah Ketiga Dalam Asas Pengurusan Kewangan Adalah Pelaburan

Modal pelaburan mestilah daripada simpanan yang tidak digunakan dalam jangka masa yang terdekat. Banyak instrumen pelaburan yang boleh beri keuntungan yang agak baik, terpulang kepada tahap toleransi risiko kita.

Sesuai dengan konsep ‘High risk high return’. Kalau kita inginkan potensi keuntungan yang tinggi, kena bersedia untuk berdepan dengan pelaburan tersebut mengalami kerugian.

Tak ada cash yang cukup untuk pelaburan? Boleh juga mula melabur melalui pengeluaran KWSP. Wang daripada akaun KWSP boleh digunakan untuk melabur di dalam pelaburan amanah saham yang dibenarkan sahaja.

Boleh rujuk i-Invest KWSP – Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Yang Lebih Rendah. Namun begitu, pelaburan melalui KWSP bergantung kepada baki caruman.

Potensi pulangan melebihi kebiasaan dividen yang diberi oleh KWSP sendiri. Dengan cara ini, dana persaraan kita akan bertambah dengan lebih cepat. Pelaburan ini melibatkan untung dan rugi.

Mantapkan dulu ilmu pelaburan sebelum nak mula melabur ke dalam mana-mana instrumen pelaburan. Kalau tak pasti, sila dapatkan khidmat nasihat dari perancang kewangan yang berlesen.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

McDonald’s Penerima Pertama Sijil Pembayar Zakat Korporat PPZ-MAIWP

PUTRAJAYA – Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) memperkenalkan Sijil Pembayar Zakat Korporat, kepada syarikat-syarikat yang membayar zakat mereka di Wilayah Persekutuan, untuk dipamerkan di premis masing-masing.

Pengendali tempatan rangkaian restoran makanan segera McDonald’s iaitu Gerbang Alaf Restaurants menjadi penerima pertama Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada PPZ-MAIWP itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof berkata pengenalan sijil itu adalah untuk menggalakkan lebih banyak syarikat, tampil membayar zakat perniagaan untuk bersama-sama membantu masyarakat Islam yang memerlukan bantuan.

“Kita buat inovasi dengan mengeluarkan sijil kepada pembayar zakat, supaya orang ramai khususnya pelanggan, melihat komitmen syarikat terhadap tanggungjawabnya dan lebih diyakini keuntungannya,” katanya kepada media selepas menyampaikan sijil itu kepada Gerbang Alaf Restaurants di sini.

Sijil Pembayar Zakat Korporat itu akan dipamerkan di lebih 40 restoran McDonald’s di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP Ahmad Shukri Yusoff berharap, sijil itu dapat menggalakkan lebih banyak syarikat membayar zakat perniagaan, untuk mencapai matlamat kutipan zakat PPZ-MAIWP sebanyak RM1 bilion menjelang tahun 2023.

Menurutnya, kutipan zakat PPZ-MAIWP sehingga September tahun ini berjumlah RM455 juta, meningkat 3.4 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas, iaitu RM440.89 juta, manakala kutipan zakat perniagaan 2019 setakat ini adalah sebanyak RM79 juta berbanding RM80 juta, pada tempoh sama tahun lepas.

Sementara itu, Pengarah Kanan Sumber Manusia Pentadbiran, Hal Ehwal Halal dan Latihan McDonald’s Malaysia, Azhar Darbi berkata, McDonald’s Malaysia membayar zakat berjumlah RM1.4 juta pada tahun ini, untuk diagihkan kepada 14 negeri dengan PPZ-MAIWP menerima RM101,000.

Katanya ini adalah tahun ketiga berturut-turut, McDonald’s Malaysia membayar zakat korporat setelah pemerolehan syarikat oleh Lionhorn Pte Ltd, sebuah anak syarikat Reza Group di Arab Saudi. – Bernama

Kredit: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia & Bernama

Iklan

5 Petua Untuk Tepis Kenaikan Kos Sara Hidup Di Malaysia

Sepuluh ringgit pada hari ini sangat berbeza berbanding dengan satu dekad atau dua dekad lalu, di mana jumlah wang yang sama mungkin dapat membawa satu bakul penuh dengan barangan runcit.

Sekarang ini, untuk mengekalkan taraf hidup semasa, ramai akan bekerja lebih keras, berjimat mana yang mampu, dan berpuas hati dengan perkhidmatan atau barang yang lebih sedikit. 

Apabila wang anda tidak lagi dapat membeli barang-barang yang anda perlukan dalam kuantiti yang anda inginkan, sudah tiba masanya untuk menjadi serius tentang bagaimana anda membelanjakan wang.

 

Tetapi adakah dengan bekerja lebih keras, berjimat mana yang mampu, dan berpuas hati dengan apa sahaja adalah cara terbaik untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia? Dengan membuat sedikit perubahan dalam gaya hidup anda untuk menangani keadaan ini, tidak perlu terlalu drastik sangat. 

Kami mengesyorkan 5 petua mudah ini untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia:

1. Tanam Sayuran, Herba, Dan Buah-Buahan Sendiri

  

Terdapat banyak sebab yang baik untuk menumbuhkan sayuran, herba, dan buah-buahan sendiri. Selain menjimatkan bil runcit anda, beberapa faedah lain termasuklah:

 • Meminimumkan pendedahan racun perosak
 • Meminimumkan penggunaan hasil tercemar
 • Kesegaran rasa

Kami sedar bahawa sukar untuk menguruskan tumbuhan sambil mempunyai pekerjaan sepenuh masa, jadi mulakan secara kecil-kecilan. Jika anda tanam tiga hingga lima jenis tumbuhan yang boleh dimakan (dan yang biasanya anda makan), ianya tidak memerlukan banyak masa untuk berkebun dan mudah untuk dijaga.

Berikut adalah beberapa sayuran, herba, dan buah-buahan yang paling mudah untuk anda tanam di cuaca Malaysia: 

 • Kangkung
 • Cili merah
 • Tomato
 • Rambutan
 • Oren

2. Bawa Bekalan Makanan Anda Sendiri

Sumber: Pixabay

Membawa bekalan makanan tengah hari sendiri boleh menjimatkan kira-kira RM200 sebulan (kos purata untuk makan tengahari sehari ialah RM10). Cukup banyak wang yang dapat disimpan! Selain membantu anda menjimatkan wang lebih banyak, manfaat lain untuk membawa bekalan sendiri termasuklah: 

 • Menyelamatkan anda dari godaan-godaan makanan bergula / tidak sihat
 • Mengambil saiz bahagian yang betul
 • Kurang penggunaan garam, lemak, dan gula 

Beberapa makanan paling mudah dan paling cepat yang boleh anda buat untuk dibawa ke tempat kerja adalah: 

 • Nasi goreng
 • Sandwic
 • Salad
 • Roti bakar

Sekiranya anda konsisten melakukannya, dijangka boleh jimat sehingga RM2400 setahun.

 3. Kongsi Kereta

Sumber: Toby / Pexels

Katakan kos untuk pengangkutan dan tempat letak kereta setiap hari (tidak termasuk hujung minggu) ialah RM30. Dalam sebulan, jumlah ialah RM600 untuk pengangkutan (dan tempat letak kereta) sahaja. Pertimbangkan untuk carpooling sekali atau dua kali seminggu untuk menjimatkan wang, jika anda mampu.

Carpooling bukan hanya menjimatkan, tetapi juga dapat menyelamatkan alam sekitar. Carpooling mengakibatkan kurang emisi karbon dan pencemaran, dan anda dapat bertemu dengan pelbagai orang yang menarik. Carpooling juga menawarkan kemudahan untuk bergerak lebih jauh, berbanding dengan pengangkutan awam.

Sekiranya anda tidak mempunyai sesiapa yang boleh anda tumpang, boleh gunakan aplikasi carpooling yang tersedia di Malaysia: 

 4. Bajet Belanja Anda Seperti Seorang Pro

Sumber: Ashim D’Silva / Pexels

Kita semua tahu bahawa membeli-belah semasa jualan mega di Malaysia boleh menjimatkan sehingga 70% diskaun, tetapi jualan mega hanya berlangsung dalam masa yang singkat. Membeli-belah dalam tempoh yang singkat ini, tidak beberapa disyorkan kerana anda akan cenderung untuk membeli apa sahaja yang ditawarkan. Berlatih untuk pandai meletakkan bajet dan ketahui bagaimana untuk mencari untuk dan mendapatkan tawaran terbaik.

Semak beberapa tempat paling disyorkan di Lembah Klang untuk membeli belah dengan harga yang rendah:

 • GM Klang Wholesale City Complex – Untuk barangan murah di mana anda boleh menemui segala-galanya di satu tempat, seperti barangan runcit, hiasan perkahwinan, perabot rumah, alat teknologi, mainan, alat tulis, tekstil, peralatan sukan, dan pakaian dan aksesori fesyen
 • Low Yat Plaza – Untuk barangan IT yang harga berpatutan misalnya. komputer dan telefon bimbit
 • Kenanga Wholesale City – Untuk beg tangan murah, kasut, aksesori dan pakaian.
 • Amcorp Mall Flea Market – Untuk perabot rumah, barangan antik, karya seni, patung-patung retro dan bermacam-macam lagi

 5. Gunakan Kad Kredit Dengan Lebih Bijak

Sumber: Pixabay / Pexels

Menggunakan kad kredit anda dengan cara yang betul, dapat membantu dalam berjimat. Ikut petua berikut: 

 • Gunakan kad kredit dengan kadar faedah yang rendah: Gunakan kad yang mengenakan kadar faedah yang lebih rendah untuk membuat pembelian besar dan jadikannya ansuran bulanan yang disamakan ( equated monthly installments (EMI) )
 • Sentiasa bayar penuh bil dan tepat pada masa: Ini membantu dalam menjimatkan kadar faedah dalam jangka masa panjang.
 • Menyatukan hutang: Jika anda memiliki banyak kad kredit, pertimbangkan untuk menyatukannya. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat memberi perhatian kepada hanya satu kad dan menjimat lebih banyak pada pelbagai faedah dan yuran tahunan pada kad yang berbeza.
 • Manfaatkan kredit tanpa faedah: Beberapa pembekal kad kredit menawarkan kredit tanpa faedah selama sebulan.
 • Gunakan kad ganjaran atau kad yang menawarkan cashback, mile udara, dan sebagainya: Dengan setiap pembelian yang dibuat, anda akan diberi ganjaran mata yang boleh digunakan di lain hari.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

10 Buku Yang Anda WAJIB Baca Untuk Bantuan Nasihat Kewangan!

Untuk mencapai matlamat kewangan yang diidamkan, anda perlukan panduan daripada pelbagai sumber. Paling mudah, dapatkan maklumat di hujung jari anda menggunakan Internet. Untuk cara yang lebih tradisional, di sini kami sarankan 10 buku terbaik untuk mencapai status kewangan yang cemerlang.

1. Personal Finance For Dummies oleh Eric Tyson

Sumber: MPH Online

Eric Tyson mengajarkan anda panduan asas semudah ABC dalam membina kewangan yang stabil iaitu dengan cara mudah membuat belanjawan, menyelesaikan hutang, membuat simpanan, dan membuat pelaburan yang bijak.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

2. Your Money or Your Life: 9 Steps to Transforming Your Relationship with Money and Achieving Financial Independence oleh Vicki Robin, Joe Dominguez, and Monique Tilford

Sumber: Kinokuniya Malaysia

Bertulang belakangkan pengurusan tabiat kewangan serta perbelanjaan anda, buku ini memaksimakan pendapatan serta mengurangkan belanja. Vicki Robin, penulis buku ini menitikberatkan anda untuk membaiki hubungan dengan harta benda.

Buku ini boleh didapati di Kinokuniya Malaysia.

3. Broke Millennial: Stop Scraping By and Get Your Financial Life Together oleh Erin Lowry

Sumber: MPH Online

Buku yang mudah difahami, lucu dan memaparkan situasi benar yang mungkin dihadapi oleh golongan milenial, penulis buku ini, Erin Lowry membantu anda dengan nasihat kewangan yang praktikal.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

4. Get a Financial Life: Personal Finance in Your Twenties and Thirties oleh Beth Kobliner

Sumber: Bookurve

Buku yang disusun cantik ini merangkumi asas kewangan peribadi khususnya untuk mereka yang baru sahaja bergraduasi dan menjejakkan kaki ke dunia luar. Seorang jurnalis dan pengkritik kewangan peribadi, Beth Kobliner sentiasa memberikan nasihat yang optimis dalam bukunya.

Buku ini boleh didapati di  Bookurve.

5. Worth It: Your Life, Your Money, Your Terms oleh Amanda Steinberg

Sumber: Kinokuniya Malaysia

Amanda Steinberg, pengasas dan CEO DailyWorth.com, merungkai mengapa wanita perlu hidup dengan cara mereka yang tersendiri. Penulis menekankan kepentingan kuasa dan kebebasan dalam menguruskan kewangan.

Buku ini boleh didapati Kinokuniya Malaysia.

6. The One-page Financial Plan: A Simple Way to be Smart about Your Money oleh Carl Richards

Sumber: opentrolley

Buku yang menyediakan pelan kewangan paling mudah ini, membantu dalam mengenal pasti matlamat kewangan dan membantu anda untuk mencapainya.

Buku ini boleh didapati di Bookurve.

7. Mindful Money: Simple Practices for Reaching Your Financial Goals and Increasing Your Happiness Dividend oleh Jonathan K. DeYoe

Sumber: opentrolley

 Untuk memahami keutamaan dalam kewangan dan merancang strategi untuk mencapai matlamat kewangan, buku ini ialah pilihan yang tepat.

Buku ini boleh didapati di opentrolley.

8. The Total Money Makeover (Classic Edition): A Proven Plan for Financial Fitness oleh Dave Ramsey

Sumber: MPH Online

Ingin menukar tabiat berbelanja? Dave Ramsey sedia membantu dengan buku yang ditulisnya ini.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

9. The Truth About Your Future: The Money Guide You Need Now, Later, and Much Later oleh Ric Edelman

Sumber: MPH Online

Memanfaatkan landskap teknologi untuk membantu dalam memberi nasihat kewangan, Rid Edelman, CEO dan pengasas bersama Edelman Financial Services berkongsi cara mengadaptasi dengan dunia kewangan yang sentiasa mengalami evolusi.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

10. I Will Teach You to Be Rich oleh Ramit Sethi

Sumber: Kinokuniya

Capai kejayaan kewangan dalam masa 6 minggu dengan mudah dalam buku ini. Penulis, Ramit Sethi merangka pelan sempurna untuk menjadi tiang kewangan peribadi anda.

Buku ini boleh didapati di Kinokuniya Malaysia.

Ketahui 5 lagi buku wajib baca untuk membantu perancangan kewangan anda di sini. 

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!