Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Memiliki rumah sendiri adalah impian bagi sesiapa sahaja. Namun demikian, harga rumah yang meningkat dan tempoh bayaran pinjaman yang melebihi 30 tahun merumitkan keadaan. Membeli rumah adalah sesuatu yang perlu dilakukan dengan penuh teliti dan secara berhemah.

Kepada semua rakyat Malaysia yang sedang giat berfikir untuk membeli rumah dengan mengambil pinjaman, berikut adalah tiga perkara yang menentukan jika kewangan anda sudah bersedia:

1) Adakah anda mampu membayar kos pendahuluan?

Di Malaysia, kebanyakan bank menawarkan sehingga 90% daripada harga hartanah (margin pembiayaan) untuk dua hartanah kediaman anda yang pertama. Jika anda mengambil pembiayaan 90%, anda perlu menyediakan bayaran pendahuluan sebanyak 10% untuk membayar baki harga hartanah tersebut.

Katakan anda ingin membeli sebuah kondominium di Cheras yang berharga RM400,000. Anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya RM40,000 untuk bayaran pendahuluan.

2) Adakah anda bersedia untuk membayar pelbagai fi dan caj?

Pembeli rumah kali pertama mungkin tidak mengetahui bahawa pembelian dan pembiayaan rumah memerlukan lebih daripada pembayaran deposit dan pinjaman. Ia juga melibatkan fi dan caj pelbagai yang termasuk:

Duti setem untuk pemindahan hak milik (juga dikenali sebagai memorandum pemindahan atau MOT)1% untuk RM100,000 pertama; 2% untuk RM400,000 seterusnya, dan 3% untuk jumlah berikutnya
Fi guaman untuk Perjanjian Jual Beli (SPA)1% untuk RM500,000 pertama, 0.8% untuk RM500,000 seterusnya, dan 0.5% hingga 0.7% untuk jumlah berikutnya
Penyeteman untuk SPAKurang daripada RM100
Fi Kemudahan Guaman SPARM1000 – RM1500
Fi perjanjian pinjaman1% untuk RM500,000 pertama (daripada jumlah pinjaman), 0.8% untuk RM500,000 seterusnya, dan 0.5% hingga 0.7% untuk jumlah berikutnya
Duti setem untuk perjanjian pinjaman0.5% daripada jumlah pinjaman
Fi pembayaran guaman untuk Perjanjian Kemudahan PinjamanRM1000 – RM1500
Fi penilaian untuk rumah siap0.25% untuk RM100,000 pertama; 0.20% untuk nilai sehingga RM2,000,000
Cukai kerajaan ke atas perjanjian undang-undang6% daripada keseluruhan fi peguam
Fi pemprosesan bank untuk pinjamanRM50 hingga RM300

*Nota: Peratusan adalah berdasarkan angka dan purata industri yang disyorkan. Angka sebenar mungkin berbeza.

Contoh kos permulaan adalah seperti berikut:

Harga pembelian
Bayaran pendahuluan (10%)
Fi guaman SPADuti setem ke atas MOTFi guaman perjanjian pinjamanDuti setem untuk perjanjian pinjamanJumlah
RM300kRM30,000RM3,000RM5,000RM2,700RM1,350RM42,050
RM400kRM40,000RM4,000RM7,000RM3,600RM1,800RM56,400
RM500kRM50,000RM5,000RM9,000RM4,500RM2,250RM70,750
RM600kRM60,000RM5,800RM12,000RM5,320RM2,700RM85,820
RM700kRM70,000RM6,600RM15,000RM6,040RM3,150RM100,790

3) Adakah anda mampu membayar ansuran bulanan?

Melainkan anda seorang jutawan, anda perlu mendapatkan pinjaman daripada bank atau institusi kewangan apabila ingin membeli rumah.

Berdasarkan kadar pasaran semasa, iaitu kadar faedah 4.5% setahun untuk pinjaman rumah biasa dan bayaran pendahuluan sebanyak 10%, berikut adalah contoh ansuran bulanan untuk beberapa buah rumah:

Ansuran bulanan perlu dibayar untuk pinjaman rumah (kadar faedah 4.5%, tempoh 35 tahun)

Harga pembelianBayaran pendahuluan(10%)Ansuran bulanan
RM300,000RM30,000RM1,278
RM400,000RM40,000RM1,704
RM500,000RM50,000RM2,130
RM600,000RM60,000RM2,556
RM700,000RM70,000RM2,982
RM800,000RM80,000RM3,407

Kebanyakan pakar kewangan mengesyorkan bahawa anda memperuntukkan tidak lebih daripada satu pertiga jumlah pendapatan anda untuk membayar pinjaman rumah. Ini bermakna anda perlu mempunyai pendapatan sekurang-kurangnya RM6,390 sebulan untuk mampu membeli rumah bernilai RM500,000.

Perlu diingat bahawa bank-bank di Malaysia secara amnya membenarkan anda mengambil pinjaman (termasuk pinjaman kereta, pinjaman peribadi dan lain-lain) sehingga 70% daripada jumlah keseluruhan pendapatan anda jika anda mempunyai skor kredit yang agak baik. Oleh itu, anda boleh memilih untuk menambahkan ansuran bulanan dan memendekkan tempoh pinjaman anda. Namun demikian, pastikan anda telah melakukan pengiraan sewajarnya terlebih dahulu!

Skim perumahan mampu milik di Malaysia

Menyimpan beratus ribu ringgit untuk membeli rumah bukanlah suatu perkara yang remeh. Jika anda perlukan bantuan, rujuk kepada skim-skim berikut:

1. Skim Rumah Pertamaku

Skim ini membolehkan pembeli rumah mendapat pembiayaan sebanyak 100% daripada institusi kewangan, dengan itu, membenarkan mereka memiliki rumah tanpa perlu membayar bayaran pendahuluan 10%.

Kelayakan: Bagi hartanah antara RM100,000 dan RM400,000; pembeli rumah mesti berumur 35 tahun dan ke bawah dengan pendapatan tidak melebihi RM5,000 sebulan.

2. MyHome

Skim ini menawarkan subsidi sehingga RM30,000 bagi setiap rumah.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM80,000 dan RM300,000; pembeli rumah mestilah pembeli kali pertama dengan pendapatan isi rumah antara RM3,000 dan RM6,000.

3. BSN MyHome (Skim Perumahan Belia)

Skim ini diperkenalkan bagi membantu golongan belia memiliki rumah pertama mereka. Di bawah skim ini, duti setem dikecualikan ke atas pemindahan pemilik dan dokumen kemudahan untuk harga hartanah bernilai sehingga RM300,000. Kerajaan juga akan membantu pemilik rumah menguruskan ansuran bulanan mereka dengan memberi RM200 sebulan untuk tempoh dua tahun pertama.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM100,000 dan RM500,000; pembeli rumah mestilah pembeli kali pertama dengan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000 sebulan.

4. Rumah Selangorku

Skim ini bertujuan untuk menyediakan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan sederhana di negeri Selangor.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM42,000 dan RM250,000; pembeli rumah belum lagi mempunyai hartanah di Selangor, dan mempunyai pendapatan isi rumah yang tidak melebihi RM10,000 sebulan

5. Residensi Wilayah

Skim ini bertujuan untuk menyediakan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan sederhana yang bekerja dan tinggal di Wilayah Persekutuan.

Kelayakan: Bagi hartanah yang bernilai antara RM52,000 dan RM300,000; pembeli rumah mesti tinggal dan bekerja di Wilayah Persekutuan dan mempunyai pendapatan bulanan di bawah RM10,000.

Bagaimana jika saya tidak layak untuk skim perumahan ini?

Jangan berputus asa.

Sebagai permulaan, anda mungkin ingin mempertimbangkan hartanah yang menyediakan SPA dan perjanjian kemudahan pinjaman percuma supaya dapat menjimatkan ribuan Ringgit dalam fi guaman. Ini sepatutnya agak mudah kerana kebanyakan projek hartanah baru akan menanggung kos perjanjian guaman untuk pembeli rumah.

Jika anda ingin mengurangkan bayaran permulaan yang diperlukan untuk membeli rumah, anda perlu giat mencari hartanah yang mempunyai bayaran pendahuluan yang rendah. Kebanyakan pemaju kini menawarkan pakej jualan tempah awal (‘early bird’) atau penyertaan mudah (‘easy entry’) kompetitif yang termasuk rebat antara 2% hingga 10% daripada harga hartanah.

Pada asasnya, membeli rumah adalah keputusan hidup yang serius dan tidak boleh dianggap ringan. Walaupun memiliki rumah di kawasan mewah adalah sesuatu yang diidamkan, anda perlu sentiasa mempertimbangkan kedudukan kewangan anda apabila membeli hartanah supaya tidak menanggung beban yang terlalu berat dalam beberapa dekad yang seterusnya. Mudah-mudahan, artikel ini akan menjadi panduan umum bagi semua rakyat Malaysia yang sedang berfikir untuk membeli rumah pada masa ini.

Artikel ini diterbitkan untuk kali pertama di iMoney Malaysia. Layari laman web iMoney untuk mempelajari cara-cara mengurus kewangan peribadi anda.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online. Tak Sampai 1 Jam Siap!

Bagi awak-awak yang pernah ambil pinjaman PTPTN dan buat pinjaman semasa membeli kereta, WAJIB semak laporan CCRIS (Central Credit Reference Information System) sebelum memohon apa-apa pembiayaan baru, terutamanya kalau nak beli rumah. Bukan apa, takut ada rekod buruk yang kita tak tahu. Leceh la kan bila sampai masa nak beli rumah dan dah nak letak deposit, loan sangkut sebab ada masalah CCRIS.

Laporan CCRIS ni menunjukkan rekod pembayaran hutang kita kepada institusi kewangan/perbankan. Daripada rekod ini, ia dapat menunjukkan samada kita ni pembayar hutang yang baik atau tidak (good paymaster).

Sekiranya kita ada salah satu daripada senarai di bawah, maka tidak syak lagi sudah wujud rekod dalam CCRIS.

  1. Pinjaman PTPTN
  2. Pembiayaan peribadi daripada bank
  3. Kad kredit
  4. Pembiayaan pembelian kenderaan
  5. Pembiayaan perniagaan daripada bank

Saya pernah terbaca di Twitter bahawa ada yang dah membayar PTPTN on-time dan tiada tunggakan tapi PTPTN gagal mengemaskini akaun menyebabkan rekodnya buruk dalam CCRIS.

Jadi kepada anda yang bayar PTPTN on-time juga disarankan supaya periksa rekod CCRIS masing-masing.

Selain daripada itu, yang dah ada banyak rekod kewangan (pinjaman peribadi, kad kredit, pinjaman rumah) eloklah menyemak laporan CCRIS kita setahun sekali atau beberapa bulan sebelum membeli hartanah. Kalau ada tak berapa cantik tu, berusahalah untuk kita cantikkan semula supaya mudah dapat pinjaman. Bank sememangnya akan merujuk laporan ini, sebelum mereka beri lampu hijau luluskan pinjaman. 

Semua Orang Nak Nombor ‘0’ Dalam CCRIS. Kenapa?

Laporan CCRIS menunjukkan dengan jelas tahap kesihatan rekod kewangan kita. Kewangan yang baik, rekodnya semua nombor 0,0,0,0,0. Maksudnya, kita tidak mempunyai sebarang tunggakan dalam hal pembayaran balik hutang.

Rekod kewangan yang tak cantik pula, ada pelbagai nombor, contonhya 1,2,3,4 dan sebagainya. Kalau ada nombor 1 dan 3 pada ruangan pembiayaan kereta, bermakna kita dah terlepas sebulan untuk bayaran ansuran kereta. Untuk cantikkan semula rekod kewangan kita tu, perlukan masa 12 bulan agar nombor 3 tadi tu hilang daripada laporan CCRIS tadi. Laporan CCRIS hanya akan menunjukkan rekod bayaran hutang bulanan untuk tempoh 12 bulan terkini. Jadi, jangan risau, masih ada peluang untuk perbaiki masalah ni.

Anda boleh juga baca artikel ini : Fahami CCRIS & CTOS Untuk Lulus Loan

Boleh ke Dapat Laporan CCRIS Tanpa Perlu ke Bank Negara?

Secara lazimnya, laporan CCRIS boleh didapati daripada kiosk yang disediakan di Bank Negara dan cawangan-cawangannya di seluruh Malaysia. Tempat lain tidak menyediakan kiosk ini. Tapi usah khuatir, ada lagi cara lain untuk mendapatkannya yang tidak memerlukan kita bersusah payah untuk bayar tol, bayar parking, meredah traffic jam semata-mata untuk pergi ke Bank Negara dan dapatkan laporan CCRIS.

5 cara dan kadar bayaran untuk dapatkan laporan CCRIS :

  1. CTOS : RM26.50 (termasuk GST)
  2. CBM (Credit Bureau Malaysia) : RM60 (termasuk GST)
  3. RAMCI (RAM Credit Information) :RM19.50 RM15.90 (termasuk GST)
  4. BNM (Bank Negara Malaysia) : PERCUMA (kena walk-in)
  5. AGENSI KAUNSELING DAN PENGURUSAN KREDIT (AKPK) :PERCUMA (kena walk-in)

Langkah Mudah Dapatkan Laporan CCRIS Guna MYCREDITINFO

OK, jom kita tengok cara bagaimana nak dapatkan laporan CCRIS dengan menggunakan perkhidmatan MYCREDITINFO daripada RAM Credit Information Sdn Bhd (“RAMCI”), yang berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia.

  1. Sila ke laman web rasmi mereka
  2. Anda perlu sign-up akaun baru dengan memasukkan nama penuh, no. kad pengenalan, emel, alamat, no tel. (Username adalah nombor IC).
  3. Upload softcopy Kad Pengenalan depan dan belakang.
  4. Klik Request OTP. Mereka akan bagi kod rahsia melalui SMS.
  5. Lepas tu, masukkan kod rahsia tu di ruangan ‘OTP Code’ dan klik ‘Create Account.’
  6. Klik ‘Buy Now’. Anda akan dibawa ke laman pembayaran online.
  7. Kemudian akan terima email dari pihak MYCREDITINFO.

Dengan hanya RM19.50 dah dapat laporan CCRIS. Sangat berbaloi berbanding perlu ambil cuti dan datang sendiri ke Bank Negara kan? Amat memudahkan kerja. Oleh itu sila semak rekod anda dan ketahui status CCRIS anda hari ini.

Laporan CCRIS tu akan dihantar ke emel kita. Tajuk emel tu : Attached is Your Personal Credit Report PLUS (PCRP) For Your Review

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Tahukah anda, Malaysia tersenarai dalam top 10 negara pilihan untuk pelaburan hartanah oleh warganegara China mendahului United Kingdom, Vietnam dan Singapura?

Antara faktor utama yang mendorong warganegara China memilih Malaysia sebagai alternatif untuk berhijrah dan melabur dalam hartanah adalah kerana standard kehidupan yang mapan dan baik.

Punca bagi standard kehidupan yang baik ini datangnya dari kestabilan ekonomi dan juga faktor Malaysia sebagai hub utama pelaburan antarabangsa dalam melebarkan sayap perniagaan mereka di rantau Asia Tenggara.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Sementara itu, Thailand, Jepun, Australia, Amerika Syarikat dan Kanada menduduki carta teratas sebagai lokasi pilihan untuk berhijrah dan pelaburan hartanah bagi kebanyakan warga Asia khususnya Hong Kong, Taiwan dan China.

Tunggu dulu! Apa sebenarnya faktor mikro yang menyebabkan Malaysia menjadi pilihan utama warga asing melabur dalam sektor hartanah dan memulakan kehidupan baru?

Kita sedang bercakap tentang warga asing dari negara membangun seperti Jepun, China dan juga segelintir negara Eropah dan bukan dari Myanmar, Bangladesh dan Nepal.

Baca : Orang Malaysia Kedua Terbanyak Beli Hartanah Di Singapura, Selepas China

Berdasarkan kajian yang dilakukan Focus Malaysia dan laman Expatriate Advisory, dapat disimpulkan bahawa terdapat 6 faktor utama Malaysia menjadi destinasi utama pelabur hartanah antarabangsa.

1. Harga Rumah Di Malaysia

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa2-700x466.jpg

Realiti ini agak mengejutkan kerana harga rumah di Malaysia adalah paling murah di Asia dengan pertumbuhan ekonomi yang berdaya tahan.

Ini menyebabkan ramai pelabur hartanah memilih Malaysia kerana dari sudut kira – kira rental yield, Malaysia boleh dikatakan baik dengan kadar kenaikan harga rumah 5% – 10% setahun di kawasan tumpuan seperti Seri Kembangan dan KLCC.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Ini ditambah pula dengan polisi terbaru Kerajaan menerusi Belanjawan 2020 yang lalu di mana, Kerajaan telah mengambil langkah kiri dengan membenarkan warga asing memiliki rumah di Malaysia pada harga bermula RM600,000.

2. Ekonomi

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa3-700x466.jpg

Buat pengetahuan anda, KDNK Malaysia berkembang pada kadar 5.1% pada tahun 2014 dan terus mencatatkan peningkatan tahun demi tahun.

Baca : Apa Itu Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Yang Orang Dok Sebut Tu?

Kadar pengangguran di kalangan rakyat tempatan pada tahun 2019 pula hanya mencatatkan angka 3% sahaja dan dikira rendah berbanding yang ditetapkan dunia yaqni pada kadar 3.9%.

Selain itu, Malaysia dilihat sebagai sebuah negara yang ‘mesra jalinan ekonomi’ di mana pelabur merasakan mereka dialu-alukan apabila datang ke Malaysia atas kapasiti perniagaan.

3. Alam Sekitar

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa4-700x466.jpg

Antara faktor utama wujudnya perkahwinan campur antara rakyat Eropah dan warga pantai timur adalah kerana keindahan alam semula jadi Malaysia.

Sebut tentang Malaysia sahaja, warga asing sudah mula terbayang – bayang keindahan alam seperti gunung ganang, air terjun, saliran air sungai yang tidak sedikit jumlahnya, kepelbagaian spesis haiwan dan buah – buahan tropika.

Bahkan Malaysia merupakan antara satu – satunya negara di Asia Tenggara dengan infrastruktur yang baik dengan sentuhan alam.

Buktinya, dari Kuala Lumpur anda hanya perlu memandu kurang dari 1 jam untuk ke Janda Baik dan kurang dari 3 jam untuk menikmati angin pantai yang bertiup halus, kehangatan air laut saat menjulur kaki di gigi air di Pantai Port Dickson.

4. Sosial

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa5-700x466.jpg

Rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dilihat tidak kekok menolong orang luar dengan penuh adab dan tatasulila bahkan isu perkauman di Malaysia sangat jarang kita dengari.

Baca : 6 Hartanah Paling Mahal di Kuala Lumpur

Ditambah pula dengan penggunaan Bahasa Inggeris yang diguna luas di seluruh Malaysia menyebabkan warga asing selesa untuk berkomunikasi dan beramilisasi dengan warga tempatan.

5. Pendidikan

Sama ada kita sedar atau tidak, Malaysia sudah sekian lama menjadi hub pendidikan utama kampus antarabangsa seperti Monash, Nottingham dan Manchester.

Kewujudan kampus antarabangsa merupakan satu nilai tambah dalam pelaburan hartanah. Dalam kes ini, Malaysia menang dengan bergaya.

Ini belum lagi dikira dengan kolej dan universiti swasta yang membuat jalinan kerjasama dengan kampus antarabangsa seperti UniKL, KUPTM yang mempunyai jalinan kerjasama dengan universiti dari German, Korea dan England.

6. Infrastruktur

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa6-700x466.jpg

Sungguhpun rakyat Malaysia seringkali meluahkan amarah mereka di sosial media bila masuk soal akses internet, pelabur antarabangsa memandang sebaliknya.

Mereka berpendapat akses internet 4G sudah memadai ditambah dengan infrastuktur lain seperti lebuhraya, pengangkutan awam LRT, MRT, ERL, KTM dan lapangan terbang & pelabuhan.

Setakat artikel ini ditulis, terdapat lebih daripada lapangan terbang di Malaysia yang menerima penerbangan antarabangsa.

Baca : Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

Sungguhpun keadaan saat ini menghalang sebarang aktiviti pelaburan melibatkan warga asing, bukti-bukti di atas sudah mencukupi untuk kita simpulkan Malaysia merupakan sebuah negara pilihan utama bila kita bercakap soal pelaburan hartanah antarabangsa.

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Apa yang penting adalah Kerajaan perlu mengawal pemilikan hartanah di kalangan warga asing supaya pemilikan hartanah di kalangan warga tempatan senantiasa mencukupi dan tidak timbul isu warga asing mendiami hartanah kos rendah yang sepatutnya dihuni golongan tempatan yang lebih memerlukan.

Sumber Rujukan:

Iklan

7 Tips Beli Rumah Untuk Golongan Peniaga

Bagi golongan peniaga, jangan terkejut kalau pihak bank rejek permohonan pinjaman perumahan anda walaupun bisnes anda membuat keuntungan juta-juta. Mereka mahukan jaminan bahawa anda mampu membuat bayaran semula. Nilai keuntungan bisnes anda semata-mata takkan mampu meyakinkan banker kerana pandai cari duit tak semestinya pandai urus duit.

Cuba baca perkongsian dari usahawan muda Yt Farhan yang berkongsi melalui laman Facebook beliau bagaimana beliau dapat beli rumah melalui hasil perniagaanya di usia muda.

Ini tips beli rumah yang saya boleh share & tips ni amat berguna buat anda yang menjalankan bisnes. Sebab tips nilah yang saya gunakan untuk beli rumah dulu kemudian beli kereta idaman.

Jangan beli kereta dulu lepas tu plan beli rumah nanti loan anda susah nak lulus, sebab loan kereta 9 tahun sahaja, loan rumah pulak bole ikat sampai 30tahun ke atas ikut umur kita. Walaupun kita beli rumah [email protected] bulanan tetap boleh sebab ikat lama tak macam beli kereta.

Untuk yang kerja dengan majikan lebih mudah kalau ikut tips ni sebab ade beberapa dokumen anda yang majikan dah siapkan. Usia pon main peranan kalau muda sangat bank susah nak bagi lulus. Sekurang-kurangnya berumur 18 tahun sebab adik saya backup penjamin saya. Dia berumur 19 tahun, sementara saya pula 24. Kalau tua sangat pon bank bagi lulus takat berapa % je loan.

So pada usia muda ni ambil peluang unutk beli rumah. Kita buat lain dari yang lain, macam kawan-kawan beli kereta dulu, kita beli la rumah dulu. Naik kereta lama pon takpe janji nama takde hutang kat kereta. Ini pengalaman saya beli rumah yang saya nak share:
.
1. Pilih/kaji/aim kawasan perumahan yang anda nak beli dari segi [email protected] ikut tujuan anda.

2. Cari pemaju & buat bayaran booking fee,jumlah bayaran booking pemaju yg tetapkan dalam lingkungan RM500 keatas jika loan anda tak lulus duit booking fee ni akan dikembalikan (perkara ni kena tanya dari awal). Lepas buat bayaran booking anda akan dapat 1 dokumen iaitu SALE & PURCHASE AGREEMENT S&P. Bawa dokumen ini ke bank yang pemaju syorkan @ bank yang anda nak buat loan.

3. Bank akan minta:
a) SSM & IC.

b) Penyata kewangan untung/rugi unutk 2 tahun. Ini bagi yang berniaga. Dokumen ini kita akan dapat bila kita buat dengan juru audit bertauliah. Segala resit beli stok & perbelanjaan bil, juru audit ni yang akan kira untuk kita, Bagi yang bergaji, bank akan minta slip gaji untuk beberapa bulan.

c) Slip bank akaun semasa, siapa yang bisnes tak buat akaun bank semasa sangatlah rugi sebab bank nak tengok benda ni duit keluar masuk bisnes kita.

d) Lengkapkan dokumen E-Filing. Kena daftar online dalam laman web LHDN. Dalam dokumen E-Filing ade nombor Cukai pendapatan kita nombor cukai pendapatan kita sangat penting.

e) Slip bayar cukai pendapatan ke LHDN, dokumen ni bank pon nak 2 tahun, sebab bank nak tengok macam mana tumbesaran bisnes kita. Dokumen ni jgn risau juru audit bole settel kan unutk kita juga.

f) 10% deposit daripada harga rumah yang kita nak beli.

g) Tak cukup dengan 10% deposit anda kene lebihkan duit untk YURAN GUAMAN, YURAN PINDAH NAMA PEMILIK & DUTY SETEM, serta YURAN PENILAIAN RUMAH. Jumlah semuanye mungkin 5% dari harga rumah. So kene standby duit lebih sikit. Kalau anda bernasib baik ada pemaju yang tanggung semua kos ini.

4. Lengkap semua dokumen di atas semoga permohonan kita lepas dari segi “scoring bank“ & clear dari CCRIS. Kalau ada tunggakan PTPTN cepat-cepatlah clearkan kalau tak memang permohonan kita gagal.

5. Jika permohanan bank luluskan, kita dah boleh bayar baki deposit + duit booking masa mula-mula nak dapatkan S&P. Kemudian boleh buat segala bayaran urusan bank & guaman.

6. Proses terakhir makan masa sikit ikut bank & pihak peguam uruskan macam mana. Bila loan kita lulus & masuk dalam poket pemaju kita dah boleh dapat kunci rumah kita. Lepas tu boleh lah setup bekalan TNB, air & dll.

7. Selain tu anda boleh sertakan dokumen simpanan ASNB, penyata KWSP, simpanan Tabung Haji atau combine segala dokumen dengan adik-beradik/isteri/suami bagi kukuhkan permohonan anda. Deposit yang dah dibayar pun kene pastikan ditolak dari jumlah pembiayaan yang kita mohon & kira balik faedah % yg di kenakan. Supaya tak ada pihak ketiga yang ambil kesempatan atas pembelian rumah kita.(takut ade yg ambil deposit tu sebagai duit poket mereka)

Saya nasihatkan kawan-kawan yang nak beli rumah seelok-eloknya buat persediaan 2 tahun awal. Pastikan akaun semasa dah buat, segala resit yang berkaitan bisnes simpan dalam fail, kalau malas sangat buat penyata untung rugi, cari juru audit unutk buatkan bagi pihak kita. Nak beli kereta pun gunakan dokumen yang sama.

Sebenarnya 2 tahun lepas permohonan loan rumah saya pernah ditolak disebabkan ada beberapa dokumen yang saya takde. Saya belajar dari situ betapa susahnya bank nak bagi kita pinjam duit walaupun gaji kita beribu-ribu tapi kalau dokumen yang bank perlukan kita tak sediakan memang bank tak layan kita. Kalau nak beli rumah cash tak pasti macam mana.

Saya bersyukur pada usia saya 24 tahun saya dah ada rumah & kereta yang saya impikan. Beruntung sangat disaat kawan-kawan belum tahu pasal beli rumah saya dah tahu. Saya harap anda semua berjaya beli rumah yang anda nak dengan perkongsian saya ni. Kalau ade dokumen yang tak faham atau tak tahu tu bolehlah tanya saya. Jangan segan-segan ye.

Terima kasih kepada Tuan Yt Farhan kerana sudi berkongsi tips nak beli rumah bagi golongan berniaga seperti di atas.

Masih Nak Sewa Atau Nak Beli Rumah?

Jemput baca Keadaan Pasaran Hartanah Sekarang – Nak Beli Ke Nak Sewa? Kami ada buat kajian kes di Pulau Pinang untuk mengetahui kisah sebenar.

Kalau rasa berat nak kumpul duit nak beli rumah, boleh baca 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah.

Semak Juga Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Sebelum nak beli rumah, elok juga kita semak laporan kredit diri sendiri. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

7 Portfolio Hartanah Milik Amanah Harta Tanah PNB (AHP)

Buat pengetahuan anda, Amanah Harta Tanah PNB atau (AHP) merupakan sebuah Amanah Pelaburan Hartanah (REIT).

AHP bukan sahaja memiliki hartanah komersial, tetapi juga menguruskannya. Ia merangkumi pejabat, ruang runcit dan merupakan salah satu REIT yang ternama di Malaysia.

Baca : Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Diasaskan pada 21 Mac 1989 dan mula disenaraikan di Bursa Malaysia pada 28 Disember 1990.

Amanah Harta Tanah PNB telah berjaya membuktikan kredibiliti mereka dalam pelaburan hartanah dari segi pulangan dan pertumbuhan modal jangka panjang.

Kadar dividen AHP adalah menunjukkan turun naik yang dinamik semenjak tahun 2010 sehingga 2019.

Pada tahun 2019, kadar dividen AHP adalah 5.75 sen, 2018 pada kadar 5.63 sen, 5.20 sen pada 2017 dan 4.50 sen pada tahun 2016.

Jumlah pendapatan AHP pada tahun 2019 adalah pada angka RM31.2 juta dengan keuntungan RM12.8 juta dan margin keuntungan adalah pada nisbah 40.9%.

Baca : Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Ni Tinggi Ke?

Untuk rekod, pendapatan AHP telah meningkat sebanyak dua kali ganda daripada RM6.3 juta pada tahun 2016 kepada RM12.4 juta pada tahun 2018.

Ketika ini, AHP memegang 7 portfolio hartanah dengan nilai ratusan juta ringgit.

Berikut merupakan 7 portfolio hartanah milik Amanah Harta Tanah PNB. Setakat ini, AHP memiliki dan mengurus tujuh hartanah pelaburan dengan kadar purata sewaan sebanyak 86.3%.

Baca : Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Portfolio hartanah milik AHP ini tidak terbatas di Lembah Klang dan Semenanjung Malaysia sahaja, sebaliknya turut melibatkan hartanah di Sabah.

Jom kita tengok 7 Portfolio Hartanah Milik Amanah Harta Tanah PNB seperti berikut:

1. Plaza VADS, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur

Plaza VADS merupakan sebuah bangunan pejabat 24 tingkat dengan 4 tingkat podium yang terletak di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI).

Lokasinya terletak berhadapan dengan MRT TTDI (SBK) dan mempunyai keluasan 248,276 kaki persegi.

Kos perolehan adalah RM45.9 juta pada 21 Mac 1989. Nilai terakhir pada 3 Disember 2018 adalah RM139 juta.

Penyewa utama bangunan ini adalah VADS Berhad dan LYC Mother & Chid Centre Sdn Bhd. Dengan 431 ruang parkir, kadar purata sewaan bangunan ini adalah RM3.02 / kaki persegi.

2. Bangunan AHP, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur

Bangunan AHP merupakan sebuah hartanah komersial 4 tingkat dengan 200 ruang parkir.

Lokasinya terletak di pusat Taman Tun Dr. Ismail ini diperoleh pada 21 Mac 1989 pada harga RM16.3 juta dan niilai terakhir pada 3 Disember 2018 adalah RM44.3 juta.

Penyewa utama hartanah ini adalah Affin Hwang Investment Bank, Optimax Eye Specialist Centre Sdn Bhd dan Maybank. Kadar purata sewaan adalah RM3.92 / kaki persegi.

3. Sri Impian, Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur

Bangunan ruang pejabat 4 tingkat ini terletak di Taman Setiawangsa berdekatan Melawati Mall.

Diperoleh pada 15 Mei 1996 dengan nilai RM13.3 juta dan nilai akhir pada 1 Oktober 2018 adalah RM15 juta.

Dengan keluasan yang boleh disewa adalah 38,290 kaki persegi, Geo Global Management Sdn Bhd merupakan penyewa utama hartanah ini.

Hanya terdapat 11 ruang parkir dan kadar sewaan adalah RM2.40 / kaki persegi.  

4. Mydin Hypermarket Seremban 2, Negeri Sembilan

Bangunan 3 tingkat dengan keluasan 390,803 kaki persegi ini mempunyai 1070 ruang parkir di bahagian atas dan 384 di bawah tanah.

Diperoleh pada 27 April 2015 dengan nilai RM240 juta, nilai akhir pada 3 Disember 2018 adalah RM253 juta.

Penyewa utama bangunan ini adalah Mydin Holdings Berhad dengan kadar purata sewa adalah RM3.58 / kaki persegi.

5. No. 30, Jalan Wan Kadir , TTDI

Bangunan 3 tingkat pejabat dan ruang runcit ini diperoleh pada 16 Oktober 1995 dengan nilai RM910,000.

Terletak berhadapan dengan MRT TTDI dan Plaza VADS, nilai akhir hartanah ini setakat tahun 2018 adalah RM4.5 juta.

Kadar purata sewa adalah RM2.34 / kaki persegi dan Rozel Corporation Sdn Bhd dan Skylace Sdn Bhd merupakan penyewa utama hartanah ini.

6. Ruang Pejabat 4 Tingkat, Pusat Bandar Melawati

Dengan keluasan yang boleh disewakan 6,705 kaki persegi, hartanah ini diperoleh pada tarikh 30 Ogos 1996 pada harga RM713,000.

Nilai terakhir pada tahun 2018 adalah RM2.1 juta dengan penyewa tunggal adalah ARH Juruukur Bahan Sdn Bhd.

7. Asia City, Kota Kinabalu

AHP memiliki dan mengurus tingkat bawah dan tingkat pertama Blok G, Asia City yang terletak di pusat badnar Kota Kinabalu, Sabah ini.

Ruang yang boleh disewakan adalah 3,100 kaki persegi dan hartanah ini diperoleh pada 12 Disember 1995 dengan nilai RM1.65 juta

Nilai akhir hartanah ini pada tahun 2018 adalah RM1.9 juta dan penyewa tunggal adalah Amanah Saham Nasional Berhad.

Baca : Top 10 Unit Trust Patuh Syariah Yang Beri Pulangan Tertinggi Dalam Masa 10 Tahun

Sungguhpun berdepan dengan situasi pasaran yang tidak menentu dan mencabar, AHP masih mampu memberikan pulangan yang positif kepada pelabur REIT.

Sekiranya anda berminat untuk melabur dalam hartanah tanpa perlu memiliki sebarang hartanah dan juga memohon pembiayaan pinjaman, REIT adalah jawapannya!

Sumber Rujukan:

  1. AHP
  2. The Edge
  3. Malaysia Stock Biz
  4. The Malaysian Reserve

*Ini adalah contoh untuk pelaburan Amanah Pelaburan Hartanah (REIT). Namun, Amanah Harta Tanah PNB (AHP) adalah tidak patuh syariah ya.

Untuk pengetahuan, ada 4 REIT patuh syariah yang boleh dibeli di pasaran saham Malaysia. Nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!