9 Fakta Menarik Mengenai Lelaki Terkaya Di Asia

Kita biasa dengar kisah lelaki terkaya dunia seperti Jeff Bezos, Bill Gates dan juga Bernard Arnault. Tetapi kita jarang dengar kisah lelaki terkaya di Asia buat masa sekarang.

Mungkin kita terfikir lelaki terkaya di Asia berasal dari Negara China memandangkan keadaan ekonomi negara tersebut yang sedang berkembang pesat, Jika kita rasa sedemikian, sangkaan kita semua adalah meleset kerana lelaki terkaya di Asia pada masa kini berasal dari Negara India.

Mukesh Ambani merupakan anak kepada pengasas syarikat konglomerat terbesar di India yang bernama Reliance Industries. Beliau merupakan anak kepada Dhirubhai Ambani yang merupakan pengasas syarikat tersebut. Mukesh mempunyai 4 orang adik-beradik dan salah seorang adiknya itu juga merupakan seorang bilionaire yang bernama Anil.

Tak Sempat Habis Belajar

Mukesh yang mempunyai ijazah di dalam bidang kejuruteraan kimia dari Universti Mumbai pada tahun 1981 dan dia telah menyambung pengajianya di Universiti Stanford untuk mendapatkan Master di dalam pengurusan perniagaan. Beliau yang tak berjaya menghabiskan pengajiannya itu, kemudiannya terus bekerja untuk syarikat bapanya.

Syarikat Reliance Industries bermula sebagai sebuah syarikat yang menjual barangan tekstil dan juga rempah ratus sebelum mempelbagaikan perniagaan mereka pada era 1960-an.

Selepas kematian bapanya, syarikat ini telah berpecah kepada dua. Pengurusan Reliance Industries Limited berada di bawah pengurusan Mukesh Ambani, manakala Reliance Anil Dhirubhai Ambani Group di bawah pengurusan adiknya, Anil Ambani.

Apa yang menarik mengenai dua orang adik beradik ini adalah, Mukesh Ambani telah berjaya mengembangkan perniagaan syarikatnya dan menjadi salah satu syarikat yang paling besar membuat keuntungan di India sehingga dapat memasuki senarai Fortune 500 (500 syarikat terbesar dunia).

Adiknya pula pernah menjadi seorang bilionaire yang berada di tempat ke-6 paling kaya di dunia pada tahun 2008.

Nasib Berbeza Abang Dan Adik

Mukesh yang berjaya mengembangkan empayar perniagaannya manakala perniagaan Anil pula mengalami masalah sehingga menjadikan nilai kekayan yang dimilikinya itu susut dengan teruk dalam tempoh 10 tahun.

Mukesh yang menjadi lelaki terkaya di India selama 12 tahun berturut-turut dengan kekayaan yang dimiliki sebanyak $60 bilion pada hari ini. Beliau dan keluarganya mempunyai majoriti pengangan saham di dalam Syarikat Relaince Limited iaitu sebanyak 47%.

Di antara perniagaan yang dilakukan oleh Syarikat Reliance di bawah  pengurusanya adalah industri petroleum, petrokimia, dan juga peruncitan. Syarikat ini juga mempunyai pelantar minyak terbesar dunia yang terletak di Jamnagar, yang menghasilkan 1.24 juta tong minyak mentah setiap hari.

Jom kita lihat beberapa fakta menarik mengenai Mukesh Ambani selaku lelaki terkaya di Asia ini.

1. Menjadi lelaki lelaki terkaya di India dan seluruh Asia yang mana beliau berjaya menggandakan kekayaan yang dimilikinya sebanyak dua kali ganda dalam masa 10 tahun

2. Keluarga Ambani tinggal di bangunan 27 tingkat dan dipercayai kediaman termahal di dunia yang berharga $1 bilion untuk dibina

3. Pada tahun lepas, Ambani berjaya menambah nilai kekayaanya sebanyak $16.4 bilion sedangkan bilionaire lain di India mengalami penyusutan kekayaan disebabkan faktor ekonomi yang lemah

4. Kekayaan yang dimiliki oleh Ambani adalah empat kali ganda lebih tinggi berbanding dengan orang kedua terkaya di India

5. Setiap minit kekayan Mukesh bertambah sebanyak $31,202

6. Pendapatanya tahun lepas adalah sebanyak 7.2 juta kali ganda dari purata gaji kebanyakan pekerja di India

7. Secara kasarnya, Ambani menambah kekayaannya sebanyak $4.5 juta setiap hari pada tahun lepas

8. Kekayaan yang dimiliki oleh Ambani adalah lebih tinggi dari keseluruhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Belarus

9. Beliau mempunyai kawan yang berpengaruh di luar India seperti Hillary Clinton dan CEO Alphabet, Sundar Pichai di mana kedua-dua mereka telah menghadiri majlis perkahwinan anaknya pada tahun 2018

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai 10 Pemain Bola Sepak Termahal Dunia Pada Ketika Ini

Sukan bola sepak merupakan sukan yang paling popular di muka bumi ini. Oleh yang demikian, setiap kelab bola sepak sanggup membelanjakan wang yang besar untuk membawa masuk pemain bertaraf superstar ke dalam kelab masing-masing.

Mari kita lihat senarai pemain bola sepak dengan nilai perpindahan tertinggi di dunia pada ketika ini.

1. Neymar (PSG)

Kredit Gambar: Forbes

Neymar merupakan tunjang utama pasukan Kebangsaan Brazil. Beliau merupakan bekas trio pasukan gergasi Barcelona bersama Leo Messi dan juga Luis Suarez.

Beliau membuat kejutan untuk keluar dari kelab Barcelona ke PSG dengan nilai perpindahan sebanyak €222 juta dan menimbulkan kemarahan peminat pasukan Barcelona itu sendiri.

Neymar dikatakan terlalu tamak dan tidak mementingkan semangat kesukanan dan hanya berminat dengan duit semata-mata. Beliau turut menerima bayaran gaji yang lumayan di kelab barunya ini.

2. Philippe Coutinho (Barcelona)

Kredit Gambar: Dream Team

Pembelian Philippe Coutinho oleh Barcelona merupakan salah satu faktor yang menyebabkan kelab tersebut mengalami masalah kewangan yang serius. Buat masa ini pembelian ini adalah pembelian yang merugikan Barcelona kelab tersebut mengeluarkan wang sebanyak € 145 juta tetapi menguntungkan pasukan Liverpool.

Sepanjang hampir dua tahun Philippe Coutinho di Barcelona dan tidak diberi peluang untuk menjadi pemain utama skuad terbabit di bawah dua jurulatih yang lepas, Ernesto Valverde dan juga Quique Setién.

Kini beliau berada di bawah kendalian jurulatih Barcelona yang baru dan ada harapan untuk bermain di dalam kesebelasan utama.

3. Kylian Mbappé (PSG)

Kredit Gambar: World Football Index

Beliau merupakan pemain muda yang paling menyinar di Perancis pada ketika ini. Bakatnya dikesan ketika dia bermain untuk skuad AS Monaco yang menyaksikan skuad berkenaan berjaya memasuki perlawanan separuh akhir pada musin 2016/2017 dan juga juara untuk Ligue 1.

Bakatnya itu telah menarik minat kelab gergasi Perancis, PSG untuk memiliki bintang tersebut untuk diserap dalam skuad utama. Beliau telah dibeli oleh kelab PSG dengan harga €145 juta.

4. Ousmane Dembélé (Barcelona)

Kredit Gambar: Le10 Sport

Merupakan salah seorang penyerang bagi pasukan Barcelona. Beliau merupakan salah seorang pemain termahal Barcelona selain Philippe Coutinho. Kerjayanya yang menyerlah ketika dia menyertai pasukan gergasi Jerman Borussia Dortmund.

Nilai transaksi yang dibayar oleh Barcelona adalah berjumlah €130 juta. Ousmane Dembélé merupakan watak penting dalam kejayaan Perancis di kejohanan Piala Dunia 2018 di Rusia.

5. João Félix (Atletico Madrid)

Kredit Gambar: Goal

Pemain muda yang berasal dari Portugal dan sangat licik di atas padang setelah menimba pengalaman di kelab Benfica. Kehebatannya telah menarik minat pesaing utama La Liga di Sepanyol, Atletico Madrid.

Beliau telah dibeli dari Benfica dengan harga sebanyak €127.2 juta. Apa yang menarik, Atletico Madrid bukanlah sebuah kelab yang dikategorikan sebagai kaya di Eropah tetapi mereka membeli pemain ini kerana melihat potensinya pada masa hadapan.

6. Antoine Griezmann (Barcelona)

Kredit Gambar: Squawka

Selain Kylian Mbappé, Antoine Griezmann juga penyerang berbisa yang dimiliki oleh Perancis pada ketika ini. Beliau merupakan tunjang utama kelab Atletico Madrid dan kelab tersebut merupakan kelab yang bertanggungjawab dalam mengasah bakat beliau di bawah bimbingan jurulatih Diego Simeone.

Beliau akhirnya telah berhijrah ke Barcelona dengan yuran perpindahan sebanyak €120 juta pada musim lepas dan kini menjadi penyerang utama.

7. Cristiano Ronaldo (Juventus)

Kredit Gambar: AA

Cristiano Ronaldo digelar Player Of the Century di Dubai baru-baru ini. Beliau mengecapi pelbagai anugerah di beberapa kelab yang berbeza terutamanya di Manchester United dan Real Madrid.

Beliau merupakan pemain yang membantu Portugal memenangi Kejohanan Eropah pada tahun 2016. Beliau berhijrah ke Juventus dengan nilai perpindahan sebanyak €117 juta ketika usianya sudah mencecah 33 tahun.

8. Eden Hazard (Real Madrid)

Kredit Gambar: ENAS

Merupakan kapten dan tunjang utama pasukan Kebangsaan Belgium. Beliau merupakan watak penting dalam pasukan Chelsea ketika menjadi  juara Liga Perdana Inggeris musim 2016/2017 di bawah kendalian Antonio Conte.

Real Madrid berminat untuk mendapatkan khidmatnya dan Eden Hazard juga menyatakan impianya untuk beraksi dengan Real Madrid. Beliau telah berhijrah ke Real Madrid dengan harga €115 juta pada tahun 2019.

9. Paul Pogba (Manchester United)

Kredit Gambar: Manchester Evening News

Pemain tengah yang paling popular di Liga Perdana Inggeris. Beliau merupakan pemain akedemi Manchester United dan kemudian berhijrah ke Juventus pada tahun 2012 secara percuma.

Dengan pengalaman selama tiga tahun di Itali, beliau kembali ke Manchester United di bawah kendalian Jose Mourinho dengan nilai perpindahan sebanyak €105 juta. Paul Pogba menjadi pemain termahal Manchester United.

10. Gareth Bale (Real Madrid)

Kredit Gambar: Talk Sport

Beliau merupakan pemain utama bersama-sama Cristiano Ronaldo dalam membantu kelab tersebut memenagi kejuaraan Liga Eropah sebanyak 4 kali pada dekad yang lepas.

Gareth Bale dibawa masuk dari kelab Tottenham Hotspurs pada tahun 2013 dengan nilai perpindahan sebanyak €101 juta dan merupakan pemain termahal pada ketika itu. Kecederaan yang membelenggu dirinya membuatkan dirinya kemudian sering disisih dalam skuad utama.

Beliau kemudianya kembali ke pangkuan kelab lamanya iaitu Tottenham Hotspurs secara pinjaman.

Sumber Rujukan: Statista

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!