9 Fakta Menarik Mengenai Lelaki Terkaya Di Asia

Kita biasa dengar kisah lelaki terkaya dunia seperti Jeff Bezos, Bill Gates dan juga Bernard Arnault. Tetapi kita jarang dengar kisah lelaki terkaya di Asia buat masa sekarang.

Mungkin kita terfikir lelaki terkaya di Asia berasal dari Negara China memandangkan keadaan ekonomi negara tersebut yang sedang berkembang pesat, Jika kita rasa sedemikian, sangkaan kita semua adalah meleset kerana lelaki terkaya di Asia pada masa kini berasal dari Negara India.

Mukesh Ambani merupakan anak kepada pengasas syarikat konglomerat terbesar di India yang bernama Reliance Industries. Beliau merupakan anak kepada Dhirubhai Ambani yang merupakan pengasas syarikat tersebut. Mukesh mempunyai 4 orang adik-beradik dan salah seorang adiknya itu juga merupakan seorang bilionaire yang bernama Anil.

Tak Sempat Habis Belajar

Mukesh yang mempunyai ijazah di dalam bidang kejuruteraan kimia dari Universti Mumbai pada tahun 1981 dan dia telah menyambung pengajianya di Universiti Stanford untuk mendapatkan Master di dalam pengurusan perniagaan. Beliau yang tak berjaya menghabiskan pengajiannya itu, kemudiannya terus bekerja untuk syarikat bapanya.

Syarikat Reliance Industries bermula sebagai sebuah syarikat yang menjual barangan tekstil dan juga rempah ratus sebelum mempelbagaikan perniagaan mereka pada era 1960-an.

Selepas kematian bapanya, syarikat ini telah berpecah kepada dua. Pengurusan Reliance Industries Limited berada di bawah pengurusan Mukesh Ambani, manakala Reliance Anil Dhirubhai Ambani Group di bawah pengurusan adiknya, Anil Ambani.

Apa yang menarik mengenai dua orang adik beradik ini adalah, Mukesh Ambani telah berjaya mengembangkan perniagaan syarikatnya dan menjadi salah satu syarikat yang paling besar membuat keuntungan di India sehingga dapat memasuki senarai Fortune 500 (500 syarikat terbesar dunia).

Adiknya pula pernah menjadi seorang bilionaire yang berada di tempat ke-6 paling kaya di dunia pada tahun 2008.

Nasib Berbeza Abang Dan Adik

Mukesh yang berjaya mengembangkan empayar perniagaannya manakala perniagaan Anil pula mengalami masalah sehingga menjadikan nilai kekayan yang dimilikinya itu susut dengan teruk dalam tempoh 10 tahun.

Mukesh yang menjadi lelaki terkaya di India selama 12 tahun berturut-turut dengan kekayaan yang dimiliki sebanyak $60 bilion pada hari ini. Beliau dan keluarganya mempunyai majoriti pengangan saham di dalam Syarikat Relaince Limited iaitu sebanyak 47%.

Di antara perniagaan yang dilakukan oleh Syarikat Reliance di bawah  pengurusanya adalah industri petroleum, petrokimia, dan juga peruncitan. Syarikat ini juga mempunyai pelantar minyak terbesar dunia yang terletak di Jamnagar, yang menghasilkan 1.24 juta tong minyak mentah setiap hari.

Jom kita lihat beberapa fakta menarik mengenai Mukesh Ambani selaku lelaki terkaya di Asia ini.

1. Menjadi lelaki lelaki terkaya di India dan seluruh Asia yang mana beliau berjaya menggandakan kekayaan yang dimilikinya sebanyak dua kali ganda dalam masa 10 tahun

2. Keluarga Ambani tinggal di bangunan 27 tingkat dan dipercayai kediaman termahal di dunia yang berharga $1 bilion untuk dibina

3. Pada tahun lepas, Ambani berjaya menambah nilai kekayaanya sebanyak $16.4 bilion sedangkan bilionaire lain di India mengalami penyusutan kekayaan disebabkan faktor ekonomi yang lemah

4. Kekayaan yang dimiliki oleh Ambani adalah empat kali ganda lebih tinggi berbanding dengan orang kedua terkaya di India

5. Setiap minit kekayan Mukesh bertambah sebanyak $31,202

6. Pendapatanya tahun lepas adalah sebanyak 7.2 juta kali ganda dari purata gaji kebanyakan pekerja di India

7. Secara kasarnya, Ambani menambah kekayaannya sebanyak $4.5 juta setiap hari pada tahun lepas

8. Kekayaan yang dimiliki oleh Ambani adalah lebih tinggi dari keseluruhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Belarus

9. Beliau mempunyai kawan yang berpengaruh di luar India seperti Hillary Clinton dan CEO Alphabet, Sundar Pichai di mana kedua-dua mereka telah menghadiri majlis perkahwinan anaknya pada tahun 2018

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee