5 Cara Warren Buffett Kekal Di Atas Landasan Kejayaan

Untuk berjaya bukanlah mudah. Pasti ada usaha serta pengorbanan yang perlu dilakukan. Setelah berjaya pula, takkan hendak sia-siakan kejayaan tersebut dengan hilang fokus bukan?

Ada beberapa tips yang telah dikongsikan oleh Warren Buffett, pelabur terkenal dunia tentang bagaimana beliau berjaya mengekalkan kejayaan yang dimilikinya.

1. Ikut Cakap Mentor

Sebelum berjaya seperti hari ini, Buffett juga mempunyai mentornya sendiri. Beliau akan meniru apa sahaja yang dilakukan oleh mentornya itu. Bagi beliau dia lebih fokus dan peka apabila mempunyai mentor dalam bidang yang diceburinya iaitu dalam bidang pelaburan.

Jadi, jika anda ingin berjaya, anda perlu mempunyai mentor yang boleh mendorong anda untuk berjaya seperti mereka.

2. Buat Keputusan Tentang Kewangan Sendiri

Mengikut statistik di Amerika, 45% daripada rakyatnya tidak mempunyai rancangan kewangan yang jelas. Manakala 5% lagi pula tidak tahu apa yang ingin lakukan dengan wang yang mereka ada.

Inilah yang akhirnya membawa kepada pembaziran apabila mereka membeli sesuatu yang tidak perlu. Berbeza pula dengan Warren Buffett.

Wang yang dimiliki digunakan dengan sebaik-baiknya dengan melabur. Anda perlu bijak dalam merancang kewangan terutamanya untuk jangka masa panjang.

3. Buat Homework

Tahukah anda? Warren Buffett menghabiskan masa berjam-jam sehari untuk membuat research serta penelitian dalam setiap cabang perniagaan yang beliau miliki mahupun perniagaan yang bakal beliau ceburi.

Ini bagi memastikan beliau mendapat keuntungan yang semaksimum mungkin. Jadi jika anda merancang untuk melakukan apa-apa sahaja pelaburan, bisnes ataupun sebagainya; rajinkan diri untuk membuat kajian agar anda tidak ditipu dan meraih keuntungan.

Yang penting, jangan mudah terikut-ikut dengan cakap orang lain. Buat kajian sendiri adalah terbaik.

4. Penuhkan Dada Dengan Ilmu

Ilmu sangat penting bagi membantu kita untuk merancang dan juga membuat keputusan. Kalau anda membaca kisah-kisah orang berjaya pasti anda dapat melihat satu persamaan di antara mereka semua iaitu daripada segi ilmu.

Mereka ini tidak pernah jemu untuk belajar tidak kiralah melalui pembacaan, pergaulan mahupun pergi seminar. Bagi Warren Buffett sendiri, beliau sendiri habiskan masa setiap pagi untuk membaca berkenaan kewangan dan pelaburan.

Menurut beliau, mereka yang tidak mempunyai ilmu pasti berasa kurang yakin untuk membuat sebarang keputusan.

5. Sikit-sikit, Lama-lama Jadi Bukit

Kelemahan orang kita adalah mereka senang terpengaruh dengan skim-skim cepat kaya. Siapa yang tak mahu jadi kaya? Kalau boleh hari ini kita melabur, esok dah jadi jutawan.

Berbeza dengan Warren Buffett, beliau lebih menumpukan kepada pelaburan untuk jangka masa panjang. Walaupun pulangannya mungkin agak lambat tetapi ianya sangat berbaloi. Bagi beliau, keuntungan 20% setahun sudah memadai.

Bagi anda diluar sana yang berminat dalam bidang pelaburan, perniagaan atau apa saja, boleh ikuti nasihat bernas yang beliau sampaikan di atas.

Sumber Rujukan: Majalah Niaga

Previous ArticleNext Article

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.