5 Cara Warren Buffett Kekal Di Atas Landasan Kejayaan

Untuk berjaya bukanlah mudah. Pasti ada usaha serta pengorbanan yang perlu dilakukan. Setelah berjaya pula, takkan hendak sia-siakan kejayaan tersebut dengan hilang fokus bukan?

Ada beberapa tips yang telah dikongsikan oleh Warren Buffett, pelabur terkenal dunia tentang bagaimana beliau berjaya mengekalkan kejayaan yang dimilikinya.

1. Ikut Cakap Mentor

Sebelum berjaya seperti hari ini, Buffett juga mempunyai mentornya sendiri. Beliau akan meniru apa sahaja yang dilakukan oleh mentornya itu. Bagi beliau dia lebih fokus dan peka apabila mempunyai mentor dalam bidang yang diceburinya iaitu dalam bidang pelaburan.

Jadi, jika anda ingin berjaya, anda perlu mempunyai mentor yang boleh mendorong anda untuk berjaya seperti mereka.

2. Buat Keputusan Tentang Kewangan Sendiri

Mengikut statistik di Amerika, 45% daripada rakyatnya tidak mempunyai rancangan kewangan yang jelas. Manakala 5% lagi pula tidak tahu apa yang ingin lakukan dengan wang yang mereka ada.

Inilah yang akhirnya membawa kepada pembaziran apabila mereka membeli sesuatu yang tidak perlu. Berbeza pula dengan Warren Buffett.

Wang yang dimiliki digunakan dengan sebaik-baiknya dengan melabur. Anda perlu bijak dalam merancang kewangan terutamanya untuk jangka masa panjang.

3. Buat Homework

Tahukah anda? Warren Buffett menghabiskan masa berjam-jam sehari untuk membuat research serta penelitian dalam setiap cabang perniagaan yang beliau miliki mahupun perniagaan yang bakal beliau ceburi.

Ini bagi memastikan beliau mendapat keuntungan yang semaksimum mungkin. Jadi jika anda merancang untuk melakukan apa-apa sahaja pelaburan, bisnes ataupun sebagainya; rajinkan diri untuk membuat kajian agar anda tidak ditipu dan meraih keuntungan.

Yang penting, jangan mudah terikut-ikut dengan cakap orang lain. Buat kajian sendiri adalah terbaik.

4. Penuhkan Dada Dengan Ilmu

Ilmu sangat penting bagi membantu kita untuk merancang dan juga membuat keputusan. Kalau anda membaca kisah-kisah orang berjaya pasti anda dapat melihat satu persamaan di antara mereka semua iaitu daripada segi ilmu.

Mereka ini tidak pernah jemu untuk belajar tidak kiralah melalui pembacaan, pergaulan mahupun pergi seminar. Bagi Warren Buffett sendiri, beliau sendiri habiskan masa setiap pagi untuk membaca berkenaan kewangan dan pelaburan.

Menurut beliau, mereka yang tidak mempunyai ilmu pasti berasa kurang yakin untuk membuat sebarang keputusan.

5. Sikit-sikit, Lama-lama Jadi Bukit

Kelemahan orang kita adalah mereka senang terpengaruh dengan skim-skim cepat kaya. Siapa yang tak mahu jadi kaya? Kalau boleh hari ini kita melabur, esok dah jadi jutawan.

Berbeza dengan Warren Buffett, beliau lebih menumpukan kepada pelaburan untuk jangka masa panjang. Walaupun pulangannya mungkin agak lambat tetapi ianya sangat berbaloi. Bagi beliau, keuntungan 20% setahun sudah memadai.

Bagi anda diluar sana yang berminat dalam bidang pelaburan, perniagaan atau apa saja, boleh ikuti nasihat bernas yang beliau sampaikan di atas.

Sumber Rujukan: Majalah Niaga

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee