5 Ciri Utama Yang Membezakan Bilionaire Dengan Orang Biasa

Sejak dari dulu lagi, masyarakat sering mengkaji bagaimana seseorang itu mampu berjaya sehingga memegang title jutawan dan bilionaire. Kisah hidup mereka dan cara mereka bekerja mungkin berbeza antara satu sama lain.

Tetapi ada beberapa persamaan di antara mereka, dan inilah yang membezakan di antara mereka dengan kebanyakan orang lain:

1. Tidak Peduli Dengan Kegagalan

Kalau anda kaji betul-betul, bukan semua mereka yang memegang status orang terkaya ini berjaya dengan hanya sekali percubaan. Ada yang mencuba sehingga berpuluh kali tetapi gagal. Namun mereka tidak pernah peduli walaupun gagal.

Mereka tetap berusaha untuk berjaya dan menjadikan kegagalan mereka itu sebagai pengajaran. Di antara contoh terbaik adalah Colonel Sanders (KFC) dan juga Jack Ma (Alibaba).

Bagi bos Amazon sendiri, Jeff Bezos, beliau menganggap usahanya sebagai satu eksperimen. Dan di dalam setiap eksperimen itu bukan semuanya akan berjaya. Tetapi bila ia berjaya, ia akan memberikan satu kejayaan yang sangat besar dan bermakna.

2. Impian Menggapai Bintang

Tidak salah untuk bercita-cita tinggi. Bak kata orang, bukan kena bayar pun.

Cuba kita lihat Elon Musk. Beliau tidak pernah takut untuk mengatakan yang beliau berhasrat untuk menghantar manusia ke bulan. Bukan sebagai seorang angkasawan yang melakukan projek sains, tetapi sebagai seorang pelancong. Walaupun idea ini kedengaran kurang realistik, tetapi ianya tidak mustahil jika diusahakan.

Mereka yang bercita-cita tinggi pastinya ingin melihat impian mereka itu tercapai. Jadi mereka akan cuba sedaya upaya untuk merealisasikannya.

Pada awalnya mereka mungkin tak mendapat hasil seperti yang mereka impikan. Tetapi jika mereka berusaha sebaik mungkin, mereka mungkin akan menerima lebih banyak lagi ganjaran.

3. Memimpin Berdasarkan Pengalaman

Pengalaman boleh mematangkan seseorang. Jadi gunakan pengalaman itu dengan sebaik mungkin dalam bisnes termasuklah dalam pengurusan pekerja.

Kalau kita bermula daripada bawah, kita pasti tahu setiap kepayahan yang perlu dihadapi. Jadi kalau boleh, bantulah pekerja kita supaya mereka tidak perlu melalui kesukaran yang sama seperti kita dahulu.

Ini bukan bermaksud kita perlu memanjakan pekerja sehingga mereka jadi berat tulang. Tetapi fahamilah mereka dan cuba bertoleransi dengan mereka. Dengan cara itu, para pekerja akan jadi lebih setia dan bekerja keras untuk membantu kita membangunkan perniagaan.

4. Idea Datang Tanpa Disangka

Perkara ini berlaku kepada setiap orang. Kadang-kadang bila kita baru saja nak terlelap. Ada sahaja idea bisnes atau idea untuk menyelesaikan masalah datang pada waktu yang tak diduga. Bila kita duduk bertapa memikirkan idea, tak ada pula solusi yang hadir.

Sebab itulah, Bill Gates sentiasa membawa buku nota serta pen ke mana sahaja. Jadi bila idea itu muncul, beliau akan terus mencatatkannya di dalam buku nota tersebut supaya tidak lupa.

5. Berfikir Di Luar Kotak

Walaupun sudah berada dipuncak kejayaan, ini tidak bermakna kita boleh bersenang lenang dan relaks dengan kejayaan. Sentiasa cuba untuk berfikir di luar kotak.

Mungkin pada awalnya agak sukar, tetapi sekiranya kita sering melakukannya; ia akan menjadi mudah.

Macam mana? Tak susah pun kan? Jadi apa tunggu lagi? Mari kita cuba untuk mengikut jejak mereka!

Sumber Rujukan: 5 powerful traits that separate successful millionaires like Jeff Bezos and Mark Zuckerberg from everyone else

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kekayaan 50 Individu Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes Meningkat Kepada US$81.6 Bilion

SINGAPURA, 1 Jun (Bernama) — Kekayaan terkumpul taikun dalam senarai Forbes 2023 untuk 50 individu terkaya di Malaysia meningkat kepada US$81.6 bilion daripada US$80.5 bilion pada tahun lepas walaupun mengalami penurunan dalam pasaran saham, menurut Forbes Asia. (US$1=RM4.61)

“Selepas meningkat 8.7 peratus pada 2022 berikutan perbelanjaan pengguna domestik yang pulih, ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana pada tahun ini.

“Walaupun negara kembali pulih selepas pandemik, pasaran saham merosot 8.0 peratus sejak kekayaan diukur kali terakhir dan ringgit turut susut hampir 2.0 peratus,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Dalam senarai terkini, tokoh perniagaan Tan Sri Robert Kuok, yang akan berusia 100 tahun pada Oktober ini kekal sebagai individu terkaya di Malaysia, kedudukan yang dipegangnya selama lebih suku abad.

Kuok, yang mendapat keuntungan tertinggi dari segi dolar pada tahun ini, adalah satu daripada hanya dua individu dalam senarai dengan kekayaan dua angka sebanyak US$11.8 bilion.

Seorang lagi ialah Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Eksekutif milik persendirian Hong Leong Group untuk cabang Malaysia, menduduki tempat kedua dengan kekayaan terkumpul sebanyak US$10.2 bilion.

“Secara keseluruhannya, 19 kekayaan meningkat dan hampir separuh turun,” menurut Forbes Asia.

Walaupun berada dalam kategori kedua, tokoh logam Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradiknya kekal di tempat ketiga.

Gabungan kekayaan mereka sebanyak US$5.8 bilion berkurangan hampir 7.0 peratus daripada $6.2 bilion pada tahun lepas, sejajar dengan kejatuhan saham syarikat mereka Press Metal Aluminium Holdings, pengeluar aluminium bersepadu yang terbesar di Asia Tenggara berikutan kos bahan mentah dan pengangkutan yang tinggi.

Antara yang mendapat keuntungan yang tinggi dalam senarai pada tahun ini ialah duo bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat gergasi kayu balak, Samling.

Mereka melonjak kepada No. 16 daripada No. 32 pada tahun lepas apabila kekayaan mereka meningkat lebih dua kali ganda kepada US$1.25 bilion, berdasarkan maklumat baharu mengenai aset persendirian mereka.

Bekas guru matematik Dr Chia Song Kun (No. 10, US$1.8 bilion), Pengerusi Eksekutif syarikat makanan laut keluarganya, QL Resources, kembali kepada kedudukan selepas jurang selama tujuh tahun apabila saham syarikat mencatatkan peningkatan hampir 20.0 peratus dan kemasukan kepentingan keluarganya yang lebih luas.

“Dua taikun yang disokong ekuiti swasta mendapat sokongan daripada urus niaga penting,” menurut Forbes Asia.

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Services mengendalikan kumpulan helikopter untuk perkhidmatan luar pesisir kedua terbesar di rantau Asia Pasifik, telah membeli semula 21 peratus kepentingan dalam firma pelaburan KKR dan kini bernilai US$825 juta, naik 27 peratus daripada tahun lepas.

Kekayaan pengasas penyedia perkhidmatan pengebumian Nirvana Asia, Tan Sri David Kong (No. 23, US$860 juta), meningkat berikutan cadangan penjualan oleh firma ekuiti swasta CVC Capital Partners untuk kepentingannya pada anggaran penilaian sebanyak US$2 bilion.

Lima muka baharu pada tahun ini termasuklah usahawan hartanah Chiau Beng Teik (No. 29, US$665 juta), pengasas Chin Hin Group dan Yu Kuan Chon (No. 39, US$430 juta), seorang doktor perubatan yang menguruskan YNH Property.

Pendatang baharu yang lain ialah Ong Soon Ho (No. 32, US$630 juta), pengasas kumpulan agrokimia Hextar dan Goh Nan Kioh (No. 40, US$425 juta), yang memiliki firma pelaburan Mega First dan mempunyai kepentingan dalam D&O Green Technologies, menghasilkan diod pemancar cahaya untuk sektor automotif.

Menurut Forbes Asia, nilai bersih minimum untuk berada dalam senarai itu ialah US$315 juta, meningkat daripada US$255 juta pada 2022.

Sementara itu, senarai tersebut menyaksikan Tan Sri Ananda Krishnan dari Maxis, yang nilai bersihnya meningkat US$400 juta kepada US$5.4 bilion, menduduki tempat keempat.

Kekayaan pengasas Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meninggal dunia pada Disember, kini disenaraikan di bawah anak-anaknya, adik-beradik Teh (No. 5, US$5.2 bilion).

Senarai lengkap boleh didapati di www.forbes.com/malaysia dan dalam edisi Jun Forbes Asia.

— BERNAMA