5 Kunci Kejayaan Richard Branson

Founder kepada syarikat Virgin Group, Richard Branson adalah seorang tokoh usahawan yang terkenal di mata dunia. Beliau mempunyai lebih daripada 400 syarikat yang berbeza-beza daripada segi industri seperti hiburan, penerbangan, penerbitan dan juga perlancongan.

Berikut adalah 5 kunci kejayaan Richard Branson yang boleh dijadikan sebagai sumber inspirasi kepada orang ramai yang ingin menempa nama seperti beliau.

1. MENTOR DAN COACH

Untuk menjadi seorang yang berjaya, kunci utama kejayaan adalah dengan mendapatkan seorang mentor mahupun coach yang mampu memberi bimbingan kepada anda untuk maju ke peringkat yang lebih tinggi.

Kalau di Malaysia, di antara Mentor dan Coach yang telah melakar nama besar adalah seperti Puan Ainon Mohd, Azizan Osman, Irfan Khairi, Dato’ Dr Rusly Abdullah (Chef Li), Datuk Faridah Hanim Haron (Ibu Hanim) dan ramai lagi.

Mereka ini telah terbukti berjaya dan mampu membawa anda menempa kejayaan seperti mereka juga. Dalam erti kata lain, belajar dan terus belajar sehinggalah anda berjaya. Jangan pernah berhenti untuk menuntut ilmu.

2. BELAJAR DARIPADA KESILAPAN

Jangan pernah takut untuk mencuba kerana daripada kesilapan yang dilakukan, itu adalah salah satu daripada kunci kejayaan.

Di saat anda gagal, itu maknanya anda sedang belajar dan mempersiapkan diri untuk lebih berjaya pada masa akan datang. Bangkit dan terus mengorak langkah demi mencapai kejayaan yang anda ingin capai.

Mereka yang telah pun berjaya, pasti telah melalui bermacam-macam jenis kegagalan. Tetapi apa yang membezakan mereka daripada yang lain, adalah mereka tidak pernah berputus asa.

3. ADA MATLAMAT JELAS

Matlamat yang jelas perlu ada, kerana tanpa matlamat, anda tidak mempunyai hala tuju. Pastikan matlamat tersebut berpandukan kepada ciri-ciri S.M.A.R.T iaitu Specific (Spesifik), Measurable (Boleh Diukur), Achievable (Boleh Dicapai), Relevant (Relevan) dan Time-Specific (Dalam Masa Tertentu).

Dah ada matlamat yang jelas, barulah anda tahu langkah-langkah dan usaha yang perlu dilakukan bagi mencapat matlamat tersebut.

4. PEDULIKAN KATA ORANG

Tidak semua orang mempunyai tahap pemikiran yang sama. Untuk bergelar seorang usahawan yag berjaya, anda perlu lebih cekal dan kuatkan semangat serta tekadkan pendirian agar tidak mudah terpengaruh dengan orang-orang negatif yang berada di sekeliling anda.

Jangan ambil port sangat jika ada yang cuba merendah-rendahkan anda, sebaliknya carilah kawan-kawan baru yang berfikiran positif dan ingin berjaya seperti anda juga.

Kalau anda berkawan dengan tukang besi, nanti badan berbau macam besi; jadi cubalah berkawan dengan saudagar minyak wangi, kelak anda berbau wangi juga.

5. BUAT KAJIAN

Dalam menempa nama dalam sesebuah perniagaan, anda perlu rajin untuk membuat kajian. Sumber-sumber yang anda perolehi daripada kajian ini, dapat membantu anda dapatkan maklumat berkaitan produk atau pun perkhidmatan yang anda tawarkan.

Kenali produk dan perkhidmatan anda sama ada ianya mempunyai permintaan yang tinggi, dapat menyelesaikan masalah yang mereka hadapi dan bagaimana ia dapat membantu mereka dalam menjalani kehidupan yang lebih baik.

TIADA JALAN PINTAS UNTUK BERJAYA

Benarlah tiada jalan pintas untuk anda menempa kejayaan, ada yang capai kejayaan pada usia muda, manakala ada juga yang capai kejayaan di usia tua.

Apa yang penting, jangan sesekali berputus asa. Sebaliknya kita kena cepat belajar daripada kesilapan yang telah dilakukan dan terus bangkit dan meneruskan perjalanan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.