5 Kunci Kejayaan Richard Branson

Founder kepada syarikat Virgin Group, Richard Branson adalah seorang tokoh usahawan yang terkenal di mata dunia. Beliau mempunyai lebih daripada 400 syarikat yang berbeza-beza daripada segi industri seperti hiburan, penerbangan, penerbitan dan juga perlancongan.

Berikut adalah 5 kunci kejayaan Richard Branson yang boleh dijadikan sebagai sumber inspirasi kepada orang ramai yang ingin menempa nama seperti beliau.

1. MENTOR DAN COACH

Untuk menjadi seorang yang berjaya, kunci utama kejayaan adalah dengan mendapatkan seorang mentor mahupun coach yang mampu memberi bimbingan kepada anda untuk maju ke peringkat yang lebih tinggi.

Kalau di Malaysia, di antara Mentor dan Coach yang telah melakar nama besar adalah seperti Puan Ainon Mohd, Azizan Osman, Irfan Khairi, Dato’ Dr Rusly Abdullah (Chef Li), Datuk Faridah Hanim Haron (Ibu Hanim) dan ramai lagi.

Mereka ini telah terbukti berjaya dan mampu membawa anda menempa kejayaan seperti mereka juga. Dalam erti kata lain, belajar dan terus belajar sehinggalah anda berjaya. Jangan pernah berhenti untuk menuntut ilmu.

2. BELAJAR DARIPADA KESILAPAN

Jangan pernah takut untuk mencuba kerana daripada kesilapan yang dilakukan, itu adalah salah satu daripada kunci kejayaan.

Di saat anda gagal, itu maknanya anda sedang belajar dan mempersiapkan diri untuk lebih berjaya pada masa akan datang. Bangkit dan terus mengorak langkah demi mencapai kejayaan yang anda ingin capai.

Mereka yang telah pun berjaya, pasti telah melalui bermacam-macam jenis kegagalan. Tetapi apa yang membezakan mereka daripada yang lain, adalah mereka tidak pernah berputus asa.

3. ADA MATLAMAT JELAS

Matlamat yang jelas perlu ada, kerana tanpa matlamat, anda tidak mempunyai hala tuju. Pastikan matlamat tersebut berpandukan kepada ciri-ciri S.M.A.R.T iaitu Specific (Spesifik), Measurable (Boleh Diukur), Achievable (Boleh Dicapai), Relevant (Relevan) dan Time-Specific (Dalam Masa Tertentu).

Dah ada matlamat yang jelas, barulah anda tahu langkah-langkah dan usaha yang perlu dilakukan bagi mencapat matlamat tersebut.

4. PEDULIKAN KATA ORANG

Tidak semua orang mempunyai tahap pemikiran yang sama. Untuk bergelar seorang usahawan yag berjaya, anda perlu lebih cekal dan kuatkan semangat serta tekadkan pendirian agar tidak mudah terpengaruh dengan orang-orang negatif yang berada di sekeliling anda.

Jangan ambil port sangat jika ada yang cuba merendah-rendahkan anda, sebaliknya carilah kawan-kawan baru yang berfikiran positif dan ingin berjaya seperti anda juga.

Kalau anda berkawan dengan tukang besi, nanti badan berbau macam besi; jadi cubalah berkawan dengan saudagar minyak wangi, kelak anda berbau wangi juga.

5. BUAT KAJIAN

Dalam menempa nama dalam sesebuah perniagaan, anda perlu rajin untuk membuat kajian. Sumber-sumber yang anda perolehi daripada kajian ini, dapat membantu anda dapatkan maklumat berkaitan produk atau pun perkhidmatan yang anda tawarkan.

Kenali produk dan perkhidmatan anda sama ada ianya mempunyai permintaan yang tinggi, dapat menyelesaikan masalah yang mereka hadapi dan bagaimana ia dapat membantu mereka dalam menjalani kehidupan yang lebih baik.

TIADA JALAN PINTAS UNTUK BERJAYA

Benarlah tiada jalan pintas untuk anda menempa kejayaan, ada yang capai kejayaan pada usia muda, manakala ada juga yang capai kejayaan di usia tua.

Apa yang penting, jangan sesekali berputus asa. Sebaliknya kita kena cepat belajar daripada kesilapan yang telah dilakukan dan terus bangkit dan meneruskan perjalanan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee