Ketahui 5 Rahsia Bagaimana Milo Menguasai Pasaran

Nampaknya masih belum reda lagi kisah Milo ini, tapi tahu tak apakah rahsia Milo yang menjadikannya begitu popular sekali?

Sebelum ini kami ada mengupas sedikit dalam artikel bertajuk Bukan Saja Milo, Ada Banyak Produk Nestlé Yang Kita Tak Sangka. Patutlah saham syarikat Nestlé merupakan saham dengan harga yang paling mahal, selepas kita tahu jenama-jenama terkenal dunia yang bernaung di bawah Nestlé ini.

Untuk pengetahuan, Milo tidak dikeluarkan di semua negara di dunia. Sebaliknya, menurut kepada laman web Nestlé berikut, ada 8 negara di mana rakyatnya minum Milo seperti berikut:

 • Australia
 • Colombia
 • Malaysia
 • New Zealand
 • Philippines
 • Thailand
 • Japan
 • Vietnam

Dan tahukah anda bahawa kilang terbesar Milo di dunia pula terletak di Malaysia? Pasti ada rahsia yang tersembunyi bagaimana Milo telah berjaya memikat hati penggunanya?

1. Kekuatan Produk

Produk ini asalnya dicipta sebagai minuman yang dapat membantu kanak-kanak mendapatkan nutrisi yang diperlukan semasa kegawatan ekonomi melanda Australia pada sekitar tahun 1930-an.

Jadi ramai yang telah menanam di dalam fikiran mereka, dengan meminum Milo mereka akan menjadi sihat dan bertenaga. Rasanya yang enak juga sangat digemari oleh golongan kanak-kanak.

2. Hadir Dalam Pelbagai Packaging Dengan Harga Berpatutan

Milo didatangkan dengan pelbagai jenis packaging, ada yang sebesar 3 kilogram untuk restoran, pek 1 kilogram dan 2 kilogram untuk yang selalu minum Milo di rumah, ada juga pek 200 gram yang lebih kecil bagi mereka yang sekali-sekala minum Milo, ada pek 3-in-1 bagi yang mereka nak minum milo instant, ada juga Milo dalam tin yang boleh diminum sejuk-sejuk.

Dan yang paling penting sekali, ianya mempunyai harga yang sangat berpatutan. Banyak pesaing Milo tidak dapat menandingi harga rendah yang ditawarkannya.

3. Kajian Terperinci

Kejayaan pencipta Milo iaitu Thomas Mayne mencipta minuman yang bukan sahaja enak diminum tetapi juga berkhasiat untuk kanak-kanak. Namun begitu, sebelum memasarkan produk tersebut di mana-mana negara, mereka akan melakukan kajian terperinci dahulu bagi mengetahui citarasa penduduk tempatan.

Sebab itulah rasa Milo di Malaysia tidak sama dengan rasa Milo yang dipasarkan di Australia.

4. Promosi Berkesan

Dari awal kemunculannya sehingga sekarang, Milo masih tidak jemu-jemu mengiklankan produk mereka di radio, televisyen, papan billboard dan sebagainya. Ini bagi memastikan produk mereka sentiasa dingati pengguna.

Selain daripada itu, mereka turut melakukan kempen dengan menjadi penaja bagi acara-acara sukan sesuai dengan tagline mereka iaitu “Minum Milo Anda Jadi Sihat Dan Kuat”. Dan kini ianya telah bertukar kepada lagu “Bekalkannya Tenaga Juara…” yang sering berkumandang di corong radio dan disiarkan di kaca televisyen.

Ini secara tidak langsung memberi gambaran bahawa produk minuman ini benar-benar berkhasiat dan sihat.

5. Pasukan Yang Kukuh

Untuk membina sesebuah jenama yang kukuh dan disegani bukanlah satu perkara yang mudah. Tetapi ianya akan menjadi mudah dengan bantuan daripada semua ahli pasukan dalam syarikat tersebut.

Sebab itulah anda perlu memastikan setiap ahli pasukan anda berasa gembira dan fokus dalam melakukan tugasan mereka. Jika mereka fokus, barulah jenama anda lebih mudah untuk dikembangkan kerana setiap tugasan dapat dilaksanakan dengan lancar.

Sebagai sebuah jenama yang besar, Milo tidak pernah berpuas hati dengan hasil mereka sekarang. Mereka masih terus-menerus berusaha melakukan usaha R&D, merancang strategi pemasaran dan sebagainya.

Ianya mengambil masa berpuluh tahun lama jugalah untuk penjenamaan Milo dikenali ramai, dan hasilnya – orang ramai minum Milo menjadikannya minuman malt nombor satu di Malaysia.

SUMBER RUJUKAN

 1. Khairul Hakimin Muhammad
 2. https://www.nestle.com/aboutus/history/nestle-company-history/milo
 3. https://ms.wikipedia.org/wiki/Milo_(minuman)
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.