Ketahui 5 Rahsia Bagaimana Milo Menguasai Pasaran

Nampaknya masih belum reda lagi kisah Milo ini, tapi tahu tak apakah rahsia Milo yang menjadikannya begitu popular sekali?

Sebelum ini kami ada mengupas sedikit dalam artikel bertajuk Bukan Saja Milo, Ada Banyak Produk Nestlé Yang Kita Tak Sangka. Patutlah saham syarikat Nestlé merupakan saham dengan harga yang paling mahal, selepas kita tahu jenama-jenama terkenal dunia yang bernaung di bawah Nestlé ini.

Untuk pengetahuan, Milo tidak dikeluarkan di semua negara di dunia. Sebaliknya, menurut kepada laman web Nestlé berikut, ada 8 negara di mana rakyatnya minum Milo seperti berikut:

 • Australia
 • Colombia
 • Malaysia
 • New Zealand
 • Philippines
 • Thailand
 • Japan
 • Vietnam

Dan tahukah anda bahawa kilang terbesar Milo di dunia pula terletak di Malaysia? Pasti ada rahsia yang tersembunyi bagaimana Milo telah berjaya memikat hati penggunanya?

1. Kekuatan Produk

Produk ini asalnya dicipta sebagai minuman yang dapat membantu kanak-kanak mendapatkan nutrisi yang diperlukan semasa kegawatan ekonomi melanda Australia pada sekitar tahun 1930-an.

Jadi ramai yang telah menanam di dalam fikiran mereka, dengan meminum Milo mereka akan menjadi sihat dan bertenaga. Rasanya yang enak juga sangat digemari oleh golongan kanak-kanak.

2. Hadir Dalam Pelbagai Packaging Dengan Harga Berpatutan

Milo didatangkan dengan pelbagai jenis packaging, ada yang sebesar 3 kilogram untuk restoran, pek 1 kilogram dan 2 kilogram untuk yang selalu minum Milo di rumah, ada juga pek 200 gram yang lebih kecil bagi mereka yang sekali-sekala minum Milo, ada pek 3-in-1 bagi yang mereka nak minum milo instant, ada juga Milo dalam tin yang boleh diminum sejuk-sejuk.

Dan yang paling penting sekali, ianya mempunyai harga yang sangat berpatutan. Banyak pesaing Milo tidak dapat menandingi harga rendah yang ditawarkannya.

3. Kajian Terperinci

Kejayaan pencipta Milo iaitu Thomas Mayne mencipta minuman yang bukan sahaja enak diminum tetapi juga berkhasiat untuk kanak-kanak. Namun begitu, sebelum memasarkan produk tersebut di mana-mana negara, mereka akan melakukan kajian terperinci dahulu bagi mengetahui citarasa penduduk tempatan.

Sebab itulah rasa Milo di Malaysia tidak sama dengan rasa Milo yang dipasarkan di Australia.

4. Promosi Berkesan

Dari awal kemunculannya sehingga sekarang, Milo masih tidak jemu-jemu mengiklankan produk mereka di radio, televisyen, papan billboard dan sebagainya. Ini bagi memastikan produk mereka sentiasa dingati pengguna.

Selain daripada itu, mereka turut melakukan kempen dengan menjadi penaja bagi acara-acara sukan sesuai dengan tagline mereka iaitu “Minum Milo Anda Jadi Sihat Dan Kuat”. Dan kini ianya telah bertukar kepada lagu “Bekalkannya Tenaga Juara…” yang sering berkumandang di corong radio dan disiarkan di kaca televisyen.

Ini secara tidak langsung memberi gambaran bahawa produk minuman ini benar-benar berkhasiat dan sihat.

5. Pasukan Yang Kukuh

Untuk membina sesebuah jenama yang kukuh dan disegani bukanlah satu perkara yang mudah. Tetapi ianya akan menjadi mudah dengan bantuan daripada semua ahli pasukan dalam syarikat tersebut.

Sebab itulah anda perlu memastikan setiap ahli pasukan anda berasa gembira dan fokus dalam melakukan tugasan mereka. Jika mereka fokus, barulah jenama anda lebih mudah untuk dikembangkan kerana setiap tugasan dapat dilaksanakan dengan lancar.

Sebagai sebuah jenama yang besar, Milo tidak pernah berpuas hati dengan hasil mereka sekarang. Mereka masih terus-menerus berusaha melakukan usaha R&D, merancang strategi pemasaran dan sebagainya.

Ianya mengambil masa berpuluh tahun lama jugalah untuk penjenamaan Milo dikenali ramai, dan hasilnya – orang ramai minum Milo menjadikannya minuman malt nombor satu di Malaysia.

SUMBER RUJUKAN

 1. Khairul Hakimin Muhammad
 2. https://www.nestle.com/aboutus/history/nestle-company-history/milo
 3. https://ms.wikipedia.org/wiki/Milo_(minuman)

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee