Ketahui 5 Rahsia Bagaimana Milo Menguasai Pasaran

Nampaknya masih belum reda lagi kisah Milo ini, tapi tahu tak apakah rahsia Milo yang menjadikannya begitu popular sekali?

Sebelum ini kami ada mengupas sedikit dalam artikel bertajuk Bukan Saja Milo, Ada Banyak Produk Nestlé Yang Kita Tak Sangka. Patutlah saham syarikat Nestlé merupakan saham dengan harga yang paling mahal, selepas kita tahu jenama-jenama terkenal dunia yang bernaung di bawah Nestlé ini.

Untuk pengetahuan, Milo tidak dikeluarkan di semua negara di dunia. Sebaliknya, menurut kepada laman web Nestlé berikut, ada 8 negara di mana rakyatnya minum Milo seperti berikut:

 • Australia
 • Colombia
 • Malaysia
 • New Zealand
 • Philippines
 • Thailand
 • Japan
 • Vietnam

Dan tahukah anda bahawa kilang terbesar Milo di dunia pula terletak di Malaysia? Pasti ada rahsia yang tersembunyi bagaimana Milo telah berjaya memikat hati penggunanya?

1. Kekuatan Produk

Produk ini asalnya dicipta sebagai minuman yang dapat membantu kanak-kanak mendapatkan nutrisi yang diperlukan semasa kegawatan ekonomi melanda Australia pada sekitar tahun 1930-an.

Jadi ramai yang telah menanam di dalam fikiran mereka, dengan meminum Milo mereka akan menjadi sihat dan bertenaga. Rasanya yang enak juga sangat digemari oleh golongan kanak-kanak.

2. Hadir Dalam Pelbagai Packaging Dengan Harga Berpatutan

Milo didatangkan dengan pelbagai jenis packaging, ada yang sebesar 3 kilogram untuk restoran, pek 1 kilogram dan 2 kilogram untuk yang selalu minum Milo di rumah, ada juga pek 200 gram yang lebih kecil bagi mereka yang sekali-sekala minum Milo, ada pek 3-in-1 bagi yang mereka nak minum milo instant, ada juga Milo dalam tin yang boleh diminum sejuk-sejuk.

Dan yang paling penting sekali, ianya mempunyai harga yang sangat berpatutan. Banyak pesaing Milo tidak dapat menandingi harga rendah yang ditawarkannya.

3. Kajian Terperinci

Kejayaan pencipta Milo iaitu Thomas Mayne mencipta minuman yang bukan sahaja enak diminum tetapi juga berkhasiat untuk kanak-kanak. Namun begitu, sebelum memasarkan produk tersebut di mana-mana negara, mereka akan melakukan kajian terperinci dahulu bagi mengetahui citarasa penduduk tempatan.

Sebab itulah rasa Milo di Malaysia tidak sama dengan rasa Milo yang dipasarkan di Australia.

4. Promosi Berkesan

Dari awal kemunculannya sehingga sekarang, Milo masih tidak jemu-jemu mengiklankan produk mereka di radio, televisyen, papan billboard dan sebagainya. Ini bagi memastikan produk mereka sentiasa dingati pengguna.

Selain daripada itu, mereka turut melakukan kempen dengan menjadi penaja bagi acara-acara sukan sesuai dengan tagline mereka iaitu “Minum Milo Anda Jadi Sihat Dan Kuat”. Dan kini ianya telah bertukar kepada lagu “Bekalkannya Tenaga Juara…” yang sering berkumandang di corong radio dan disiarkan di kaca televisyen.

Ini secara tidak langsung memberi gambaran bahawa produk minuman ini benar-benar berkhasiat dan sihat.

5. Pasukan Yang Kukuh

Untuk membina sesebuah jenama yang kukuh dan disegani bukanlah satu perkara yang mudah. Tetapi ianya akan menjadi mudah dengan bantuan daripada semua ahli pasukan dalam syarikat tersebut.

Sebab itulah anda perlu memastikan setiap ahli pasukan anda berasa gembira dan fokus dalam melakukan tugasan mereka. Jika mereka fokus, barulah jenama anda lebih mudah untuk dikembangkan kerana setiap tugasan dapat dilaksanakan dengan lancar.

Sebagai sebuah jenama yang besar, Milo tidak pernah berpuas hati dengan hasil mereka sekarang. Mereka masih terus-menerus berusaha melakukan usaha R&D, merancang strategi pemasaran dan sebagainya.

Ianya mengambil masa berpuluh tahun lama jugalah untuk penjenamaan Milo dikenali ramai, dan hasilnya – orang ramai minum Milo menjadikannya minuman malt nombor satu di Malaysia.

SUMBER RUJUKAN

 1. Khairul Hakimin Muhammad
 2. https://www.nestle.com/aboutus/history/nestle-company-history/milo
 3. https://ms.wikipedia.org/wiki/Milo_(minuman)
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!