Tips Menyediakan Loan Profile Supaya Tak Susahkan Banker

Loan profile ataupun profil kewangan adalah maklumat-maklumat yang diperlukan oleh pihak bank untuk mereka menilai keupayaan anda membayar semula pinjaman yang akan dipohon. Dalam sehari ada berpuluh-puluh malah mungkin beratus permohonan yang banker perlu semak.

Jadi mudahkan kerja mereka dengan menyediakan supporting document yang secukupnya supaya kebarangkalian untuk permohonan anda diluluskan adalah tinggi.

Tips ini dikongsikan oleh seorang banker, Bella Leana di laman Facebook beliau.

Macam mana nak pastikan Loan Profile sentiasa updated?

1. Sediakan File Folder

Kenapa file folder? Supaya senang nak masukkan dokumen terkini. Make sure simpan latest 6 months. Nak pakai file lain pun boleh. Yang mana senang.

2. Apa Perlu Ada Dalam File?

  • NRIC – pastikan clear.
  • Payslip – latest 6 months. Kalau yang masih pakai carbon copy payslip, sila photocopy terang-terang dan keep in that file. Make sure yang original pun ada sekali.
  • EPF – mungkin tak perlu update every month. 3 bulan sekali pun ok. Make sure korang register EPF online ok.
  • Bank statement – latest 6 months. Mesti tally dengan payslip. Print online je ok. Bank statement ni, kalau korang dah update files nanti, satukan je kat dalam file yang berasingan. Sebab apa, kadang-kadang korang nak review bank statement yang 2 tahun lepas. so tak perlu ke bank untuk request baru.
  • Bonus slip – pastikan ada latest 2 tahun bonus slip. kalau setahun dapat bonus 2x, that means ada 4 bonus slip.
  • EA Form – keep 2 tahun latest EA form. Kalau baru pindah kerja, simpan je yang lama punya.
  • CCRIS – sekurang-kurangnya setiap 3 bulan. Sekarang online dah ada kan. So pastikan sentiasa update dengan korang punya CCRIS.Ni dokumen wajib ada.. 👆🏻👆🏻👆🏻

3. Dokumen Tambahan Yang Perlu Ada

  • Tabung Haji Statement – pastikan TH statement korang ada latest dividend/bonus. Dan mungkin boleh filing untuk latest 3 bulan jika ada penambahan.
  • ASB statement – sama juga macam TH, pastikan statement yang ada latest dividend. Dan update 3 bulan sekali jika ada penambahan.
  • Unit Trust (UT) – Boleh filing latest statement yang korang dapat dari FI yang korang subscribe untuk UT korang. UT cash lebih “berharga” daripada UT EPF
  • Share Market – kalau korang jenis yang melabur saham, korang boleh update korang punya share kat dalam file ni. Yes, tidak akan di kira sebagai income tetapi membantu sebagai sokongan
  • Fixed Deposit – pastikan FD cert ada tersimpan kemas dalam file. Make sure ada buat 1 copy ok
  • Tenancy Agreements (Stamping) – make sure updated TA, dan selitkan sekali latest 6 bulan bank statement where salary is credited.. attachedkan sekali SPA/Geran yang menunjukkan bukti pemilikan rumah/kedai tersebut
  • Loan statement – ini sangat membantu jika korang ada buat “advance” payment.. make sure korang update at least 3 bulan. Sekarang kan semuanya online, so easier
  • Geran Tanah/Rumah (copy) – those yang ada tanah/rumah yang dah free from any encumbrances, boleh attachedkan sekali dalam korang punya file.
  • Bachelor certificate & above
  • Etc etc etc – sebarang dokumen yang boleh menyumbang kepada income/simpanan/aset boleh di sertakan

4. Maklumat Diri

  • Maklumat peribadi – Nama, nombor telefon, alamat emel, alamat tempat tinggal
  • Maklumat perkahwinan (pasangan) bagi yang sudah berkahwin. Yang berkahwin lebih daripada 1, jika nak declare boleh je tiada masalah
  • Maklumat pekerjaan – Nama company, alamat, nombor telefon ofis, position, length of service

Harap listing kat atas ni dapat membantu korang untuk start buat Personal File sendiri untuk pastikan korang boleh perbaiki Loan Profile korang.

Kita Permudahkan Urusan Orang Lain, Orang Lain Permudahkan Urusan Kita

Alhamdulillah dan terima kasih kami ucapkan kepada Bella Leana yang merupakan seorang kakitangan bank sendiri yang sudi berkongsi perkara di atas. Apabila kita dah menolong orang dalam menjalankan kerja mereka, maka insyaAllah perkara yang sama akan berlaku kepada kita. Orang lain pula akan permudahkan urusan kita.

Kita tolong banker buat kerja mereka, banker pun dapat memudahkan urusan kita dalam permohonan pembiayaan kita.

Tapi kalau permohonan kita kena rejek juga, eloklah kita ambil tahu 10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas. Sekurang-kurangnya kita tahu di mana kelemahan, dan berusaha untuk membaikinya.

Anda Nak Buat Pembiayaan, Tapi Yakinkah Dengan Skor Kewangan Anda Sekarang?

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapakah harga untuk Laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.