6 Rutin Kebanyakan Bilionaire Yang Boleh Kita Contohi

Untuk menggapai kejayaan itu bukanlah mudah, tetapi ia juga bukan sesuatu yang mustahil. Seperti yang kita ketahui, hampir kesemua billionaire di dunia ini bermula daripada kosong. Jadi menjadi persoalan bagaimana mereka semua boleh berjaya?

Mungkin kita boleh cuba rutin harian yang dilakukan oleh para bilionaire dunia seperti Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Warren Buffett, Oprah Winfrey, Elon Musk dan ramai lagi.

1. Bahan Bacaan Yang Tidak Berkaitan Dengan Kerjaya

Sumber gambar : www.cbs.com

Membaca dapat menambahkan lagi ilmu. Kita juga dapat mempelajari serta memahami sesuatu isu itu daripada sudut yang berbeza. Jadi untuk menjadi orang yang berjaya kita perlulah banyak membaca.

Jangan terhadkan bahan bacaan kita kepada satu genre sahaja. Sebagai contoh, Elon Musk banyak membaca buku biografi dan juga sains fiksyen. Disebabkan itu, beliau mempunyai matlamat serta hala tuju untuk memajukan bidang sains terutamanya sains angkasa.

2. Cabar Kemampuan Diri

Buat sesuatu yang tidak pernah anda lakukan sebelum ini. Cabar diri untuk lakukan perkara yang anda takuti atau rasa sukar untuk dilakukan. Keluarlah daripada zon selesa.

Sebagai contoh, jika kita kurang yakin untuk bertutur dalam bahasa Inggeris, cuba bertutur menggunakan bahasa tersebut dengan rakan-rakan di sekeliling. Ini sekaligus dapat memajukan diri serta meningkatkan lagi keyakinan diri.

3. Bersenam

Kalau kita perhatikan kebanyakkan jutawan seperti Oprah Winfrey, Sheryl Sandberg dan Richard Branson, mereka mempunyai satu persamaan. Aktiviti bersenam dijadikan sebagai rutin harian mereka. Seperti yang kita tahu, bersenam memberikan banyak kebaikan kepada tubuh badan serta dapat membuatkan seseorang itu lebih fokus.

Jadi, jika kita ingin fokus dalam pekerjaan, bolehlah cuba untuk melakukan aktiviti senaman setiap hari

4. Bersedekah

Bagi orang Islam, bersedekah bukan sahaja dapat mengumpul pahala, tetapi ianya juga dapat menyucikan harta dan jiwa. Jangan lokek untuk bersedekah. Para bilionaire dunia seperti Bill Gates dan Warren Buffett juga banyak menyumbangkan harta mereka untuk tujuan amal.

Iklan

Jadi apa alasan kita untuk tidak memberi? Lagi banyak kita beri, lagi banyak yang kita akan perolehi.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

5. Ingat Siapa Pesaing Anda

Kadang-kadang, pesaing atau pun haters dapat dijadikan sebagai sumber motivasi untuk berjaya. Setiap kali teringatkan kecaman mereka yang memandang rendah kepada kebolehan kita, jadikan ianya pembakar semangan untuk berusaha lebih kuat lagi.

Buktikan bahawa kita boleh kerjaya, nescaya ini dapat menutup mulut orang ramai yang sangsi dengan kebolehan dan kemampuan kita.

6. Aktiviti Berjalan

Apa kata tinggalkan sebentar telefon pintar dan ambil masa untuk berjalan. Pengasas dan juga CEO Twitter iaitu Jack Dorsey berjalan kaki sebanyak 5 batu setiap hari untuk ke tempat kerja! Menurut beliau, aktiviti berjalan membolehkan beliau lebih tajam dalam berfikir dan membuat keputusan.

Malah ada juga yang mengadakan mesyuarat sambil berjalan.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/03/06/bill-gates-warren-buffett-google-ceos-and-billionaires-do-these-6-things-every-day-to-be-successful.html

Buat Lain Daripada Yang Lain

Bagaimana? Tak susah pun bukan? Kita boleh cuba untuk mengamalkan gaya hidup yang mereka lakukan seperti di atas. InsyaAllah, satu hari nanti kita pun akan berjaya seperti mereka.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bermula Dengan RM3,800, Syarikat Habib Jewels Pernah Tersenarai Di Bursa Malaysia

Barang kemas dan wanita tidak dapat dipisahkan. Setiap wanita pasti mengimpikan untuk menghiasi tubuh mereka dengan perhiasan mewah. Jika disebut nama Habib Jewels pasti ramai yang tahu tidak kira lelaki mahupun perempuan. Perniagaan milik Bumiputera ini menawarkan produk yang bukan sahaja mewah dan berkualiti, ia juga setanding dengan produk dari luar negara.

Jom kita sama-sama kenal dengan lebih dekat sejarah Habib Jewels yang ramai tak tahu.

Bermula Tahun 1958 Dengan Modal RM3,800

Habib Jewels telah ditubuhkan pada tahun 1958 oleh Datuk Habib Mohamed. Bermula sebagai perniagaan kecil-kecilan, Habib Jewels terlebih dahulu dikenali dengan nama kedai M.A Habib Mohamed. Sebelum membuka kedai barang kemas, beliau terlebih dahulu menimba pengalaman sebagai seorang pekerja di sebuah kedai emas.

Setelah beberapa ketika, dengan berbekalkan modal sebanyak RM3,800 beliau berjaya membuka kedai pertamanya di Pitt Street, Pulau Pinang. Pada peringkat awal perniagaan, beliau bertindak sebagai seorang pemborong dengan membeli barang kemas daripada pajak gadai, dan kemudian menjualnya kepada kedai emas yang lain.

Dari situlah, perniagaannya mula berkembang sehingga beliau berjaya membuka dua lagi cawangan iaitu Siti Emas dan Puteri Emas. Namun perniagaan ini tidak berkembang seperti yang diharapnya, lalu kedua-dua buah kedai ini terpaksa ditutup.

Beliau tidak berputus asa, sebaliknya telah membuka sebuah cawangan yang baru di Semua House, Kuala Lumpur. Kali ini, beliau mencuba nasib dengan merekabentuk serta membuat sendiri barang kemas untuk kedainya. Kesemua rekaan ini diinspirasikan oleh corak-corak floral yang lebih feminim, sesuai dengan kehendak golongan wanita.

Tahu Apa Yang Pelanggan Mahukan

Dengan memenuhi citarasa pelanggan, perniagaan kedai emas beliau mendapat sambutan yang sangat menggalakkan. Dan orang kata, “The rest is history”. Memang menjadi bualan mulut orang ramai, dan kedai beliau sentiasa penuh dengan pelanggan yang sanggup datang dari jauh.

Kini perniagaan ini telah diserahkan kepada anak lelaki tunggalnya iaitu Datuk Meer Sadik yang merupakan graduan jurusan pengurusan perniagaan. Setelah anaknya Meer tamat belajar di Amerika, Datuk Habib terus mengambil Meer untuk bekerja secara sambilan di bilik pameran mereka.

Iklan

Ketika itu, anaknya amat meminati bidang pengiklanan. Bertitik tolak dari situlah, beliau mula menggunakan iklan melaui televisyen dan radio sebagai medium pemasaran. Strateginya ini ternyata telah berjaya menarik lebih ramai pelanggan ke kedainya. Pengalaman Meer yang pernah menuntut di Gemological Institute of America, juga telah membantu dalam membangunkan lagi perniagaan keluarga ini.

Pernah Ceburi Bidang Lain Juga

Tahukah anda? Datuk Habib juga pernah menjalankan perniagaan lain seperti kopi dan juga kedai bunga. Namun ianya tidak menjadi, dan beliau lebih dikenali dengan perniagaan barang kemas sehingga ke hari ini.

Mereka sanggup membelanjakan ratusan ribu ringgit untuk memasarkan produk Habib Jewels. Nampaknya pelaburan mereka ini membuahkan hasil, dengan hampir 20 cawangan di seluruh Malaysia.

Tambah membanggakan, mereka juga berjaya menembusi pasaran luar seperti Brunei, Singapura, Indonesia, Eropah dan Amerika. Perniagaan ini turut mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi syarikat barangan kemas pertama di Malaysia yang tersenarai di Bursa Malaysia!

Kini, Habib Jewels masih terus berdiri teguh sebagai salah satu jenama barangan kemas terkemuka di Malaysia.

Sumber Rujukan:

  1. http://www.usahawan.com
  2. http://www.majalahniaga.com

Iklan

Asal-Usul Trivago

Dahulunya, pernah viral bahawa gadis Trivago dapat menarik perhatian kanak-kanak dan golongan dewasa yang melihat iklan Trivago. Sampai hafal skrip iklah tersebut, terngiang-ngiang dalam kepala otak.

“Hotel yang sama, bilik yang sama… Tetapi, dua harga yang berbeza… Kenapa bayar lebih?”

Kali ini, mari kita berkenalan pula dengan syarikat Trivago dan pengasasnya.

Kenali Trivago Dan Pengasasnya

Trivago N.V., yang juga dikenali sebagai Trivago, adalah sebuah syarikat teknologi antarabangsa dari Jerman. Syarikat ini mengkhususkan perkhidmatan dan produk yang berkaitan dengan internet di dalam bidang hotel, penginapan dan pencarian meta (metasearch).

Ramai yang salah faham dan fikir bahawa Trivago adalah hotel. Sebenarnya tidak!

Trivago adalah mesin carian (search engine) hotel pertama di Jerman di mana kita boleh buat pilihan hotel-hotel yang tersenarai.

Trivago menjadi salah satu syarikat yang paling pesat berkembang di Jerman, dengan mencatatkan keuntungan dua kali ganda dari tahun 2008 hingga 2012.

Untuk pengetahuan anda, ia telah diasaskan di Düsseldorf, Jerman, pada bulan Januari 2005. Pasukan mereka terdiri daripada Peter Vinnemeier, Rolf Schromgens dan Stephan Stubner.

Iklan

Melihat peluang di ruang pencarian hotel, Trivago telah membangunkan mesin carian hotel pertama di Jerman. Tidak lama selepas pelancaran Trivago, Stephan Stubner meletak jawatan sebagai Pengarah Urusan Trivago. Kemudiannya, posisi itu telah digantikan oleh Malte Siewert.

Perjanjian Dan Perundingan Trivago

Pada mulanya, Trivago menerima $1 juta Euro daripada para pelabur. Pelabur tersebut termasuklah saudara-saudara Samwer, Florian Heinemann, dan Christian Vollmann. Pada tahun 2008, Trivago menerima $1.14 juta USD dalam pembiayaan Siri B daripada syarikat British iaitu HOWZAT Media LLP.

Pada bulan Disember 2010, Trivago menjual seperempat syarikat itu kepada dana pelaburan Amerika Syarikat, Partners Venture. Pada bulan Disember 2012, Expedia mengumumkan bahawa ia akan memperoleh kepentingan dalam Trivago sebanyak $632 juta USD. Akhirnya, perjanjian tersebut selesai pada tahun 2013.

Kisah Perkembangan Trivago

Trivago telah memperolehi produk aplikasi dan pembangunan aplikasi mudah alih daripada Rheinfabrik pada tahun 2014. Selepas pengambilalihan tersebut, Rheinfabrik tetap bebas daripada Trivago dalam perkembangannya.

Dengan pengambilalihan tersebut, Trivago telah mendapat keuntungan lebih daripada $500 juta USD pada tahun berikutnya (2015). Tak cukup dengan itu, pada bulan Mac 2016, Trivago telah memperolehi sebahagian daripada Cloud-PMS daripada syarikat Base7booking.

Mereka telah mempunyai seramai 1,000 orang pekerja pada April 2016. Oleh kerana kejayaannya itu, Trivago mula membina sebuah kampus baru di Düsseldorf.  Trivago juga telah menjadi syarikat awam apabila disenaraikan di NASDAQ di bawah simbol TRVG pada penghujung 2016.

Begitulah kisah perkembangan Trivago sejak diasaskan pada tahun 2005 sehinggalah dikenali ramai di seluruh dunia.

Sumber Rujukan:

Iklan

5 Pengurusan Masa Yang Diamalkan Oleh Mereka Yang Berjaya

Pengurusan masa adalah sesuatu yang paling penting jika anda mahu berjaya. Anda tidak seharusnya membazirkan masa untuk sesuatu yang tidak berfaedah, dan perlu tahu untuk menguruskan masa dengan efisien. Berikut adalah 5 tips pengurusan masa oleh mereka yang berjaya.

Pengurusan Masa #1: Bahagikan Masa

Orang yang berjaya cenderung untuk berfikir untuk suatu tempoh jangka masa yang panjang. Elon Musk juga tiada bezanya. Dengan syarikat SpaceX dan Tesla, usahawan berwawasan itu dikatakan berjaya mengurangkan masa bekerja daripada 100 jam seminggu kepada 85 jam seminggu.

Musk melakukannya dengan membahagikan waktunya kepada slot selama lima minit. Dengan memecah hari ke jadual yang kecil, Musk boleh memberi tumpuan kepada tugas sepenuhnya. Oleh itu, jadual merupakan satu kaedah yang penting dalam membahagikan masa secara sistematik.

Pengurusan Masa #2: Buang Yang Tidak Berfaedah

Dalam buku yang berjudul “The Ultimate Guide to Time Management,” ahli perniagaan dan penulis terkenal, Tony Robbins menasihatkan pembacanya untuk menjaga masa mereka dengan cara yang sama mereka menjaga wang mereka. Pengurusan masa  – sebagai sumber  mesti dipelihara dengan mengelakkan diri daripada melakukan perkara tidak berfaedah. Beliau mencadangkan agar kita “menukar” masa yang terbuang kepada masa yang produktif dengan menggunakan segala peluang yang ada.

Sebagai contoh, jika anda nak sangat membaca tetapi tidak mempunyai masa, dengarlah buku audio (audiobook) semasa perjalanan harian anda; atau dengan membaca di dalam LRT atau pengangkutan awam semasa hendak ke tempat bekerja. Tak pun, dengar semasa anda sedang joging atau bersenam. Manfaatkan masa anda sebaiknya!

Pengurusan Masa #3: Fokus Kepada “5”

Iklan

Orang yang berjaya cenderung untuk menjadi “pakar” dalam mengasingkan tugas-tugas yang penting untuk berjaya. Lima tugas, adalah nombor yang sering disebut. Menurut artikel yang tersiar di dalam Investment News, sifu pelaburan iaitu Warren Buffett ditanya oleh juruterbangnya untuk mendapatkan nasihat tentang kejayaan.

Buffett memberitahu juruterbang tersebut untuk membuat senarai 25 sasaran atau matlamat yang ingin dicapai pada tahun depan. Kemudian dia memberitahunya untuk memilih lima gol utama dan lupakan kepada sasaran atau matlamat yang lain.

Pengurusan Masa 4: Bercuti

Bercuti merupakan waktu yang mungkin kelihatan tidak masuk akal untuk mereka yang ingin berjaya, tetapi penyelidikan saintifik dan juga kepercayaan beberapa orang yang paling berjaya di dunia – menunjukkan bahawa percutian berkala membuat seseorang itu lebih produktif. Satu kajian baru-baru ini oleh Projek: Time Off mendedahkan bahawa lebih daripada separuh pekerja Amerika mengambil beberapa hari untuk pergi bercuti setiap tahun.

Kajian menunjukkan bahawa apabila sedang bercuti, kita akan rasa tekanan kerja yang lebih rendah dan peningkatan produktiviti. Menurut CNBC, Oprah Winfrey, Richard Branson, Ketua Pegawai Eksekutif Netflix Reed Hastings dan bekas CEO eBay, John Donahoe, kesemuanya menganggap percutian sebagai hack pengurusan masa yang sering diamalkan. 

Pengurusan Masa #5: Bangun Awal

Bangun awal akan menjadikan anda lebih produktif. Anda akan berasa bahawa masa sangat mencukupi apabila anda bangun awal. Bagi seorang dewasa, anda hanya perlu 5 jam atau 6 jam tidur untuk mendapatkan rehat yang bagus selain pemakanan yang seimbang. Tim Cook, CEO syarikat Apple, bangun seawal jam 3:45 pagi untuk memulakan paginya.

Setiap Orang Ada 24 Jam Sehari

Jangan pula kita kata masa tidak mencukupi, sebab setiap orang diberikan 24 jam sehari. Terpulang kepada kita untuk memanfaatkannya sebaik yang mungkin.

Iklan

Das Abdul: Dulu Jurutera, Sekarang Jutawan Bantal

Pernah saya ikuti beberapa seminar perniagaan, rata-rata peniaga membawa produk mereka sendiri. Salah seorang daripada peserta tersebut membawa bantal.

Rupa-rupanya beliau adalah ejen bagi produk bantal tersebut. Katanya itu adalah bantal hotel ala tujuh bintang.

Saya terfikir sejenak, bolehkah maju dengan bisnes bantal ni?

Beberapa tahun berlalu, saya dapati produk wanita mempunyai saingan yang tinggi. Kemudian saya terfikir, kalaulah beberapa tahun yang lalu, kita jual bantal.

Permintaannya mungkin tinggi sehingga sekarang. Tambah-tambah lagi kalau bantal tersebut berkualiti dan lain daripada produk bantal yang lain.

Hal ini membuatkan saya terfikir, siapa punya bisnes sebenarnya produk bantal hotel tu? Bila dikaji dan diselidik, rupa-rupanya pemilik perniagaan bantal ‘hotel tujuh bintang’ ini sudah pun bergelar jutawan dan dulunya merupakan seorang jurutera!

Kisah Das Abdul, Usahawan Bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’

Das Abdul adalah seorang jurutera yang pernah kehilangan pekerjaan, namun kini beliau adalah seorang jutawan usahawan bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’. Siapa sangka kan?

Bau-baru ini, beliau turut terpilih sebagai penerima Anugerah Superbrand Malaysia 2019 Edisi ke-11 di kalangan 28 jenama tempatan yang lain. 

Bermula sebagai seorang jurutera setelah tamat pengajian di Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) dalam Ijazah Kejuruteraan, beliau terpaksa meninggalkan kerjaya tersebut di atas masalah kewangan yang dihadapinya ketika itu. Kesusahan yang dialaminya amat perit jika difikirkan pada ketika itu.

Mula Berniaga Kecil-Kecilan

Atas desakan hidup, Das Abdul mula berniaga kecil-kecilan di but kereta. Mentor beliau pernah berkata ‘Guna apa sahaja yang ada di tangan untuk berniaga’. Ianya telah mencetuskan ilham kepadanya untuk berniaga bantal memandangkan hanya bantal berada di tangan beliau pada ketika itu.

Dengan niat dan semangatnya untuk membantu lebih ramai orang bagi mendapatkan bantal yang selesa dan terbaik, kini bantal jenama beliau telah mendapat permintaan tinggi dari Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapura. Jualannya juga telah melebihi RM1 juta.

Tips Perniagaan: Sedikit Demi Sedikit

Das Abdul mula berniaga sedikit demi sedikit, dari bawah naik perlahan-lahan. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit katanya. Pada mulanya, berniaga bantal di Car Boot Sale, jumlah bantal terjual hanyalah 20 biji sahaja.

Iklan

Kemudian, beliau mengaplikasikan teknik pemasaran yang diajar oleh gurunya, dan 500,000 biji bantal telah terjual.

Kini, purata bantal terjual setiap bulan adalah 30 ribu sehingga 40 ribu sebulan. Dalam tempoh 3 tahun sahaja, mereka telah mempunyai lebih daripada 2,000 orang ejen di seluruh negara. 

Bagi mengembangkan produk mereka di pasaran, lebih daripada 13 jenis bantal telah dipasarkan.

Variasi Dan Kualiti Produk Bantal Das Abdul GLobal (DAG)

DAG telah mengeluarkan produk bantal yang berkualiti dan selesa untuk semua pengguna kelengkapan bilik tidur di Malaysia. Kualiti produk bantal yang diterapkan adalah ia mudah dicuci, sangat lembut, tahan lasak, anti alergik dan tidak panas. 

Paling istimewa, bantal Tujuh Bintang ini tidak busuk dan lembik jika terperangkap dengan kelembapan habuk dan sebagainya. Memang sesuailah dengan tagline mereka iaitu “Sleep Like A King”.

Demi meningkatkan kualiti produk beliau, Das Abdul telah meletakkan nama ‘Tujuh Bintang’ sempena produk yang amat berkualiti seakan hotel tujuh bintang, serta servis yang diberikan oleh mereka juga amat berkualiti. 

Di antara servis yang dimaksudkan adalah servis penghantaran, harga, layanan mesra dan sistem sokongan. Misi DAG adalah untuk memastikan pengguna dapat tidur dengan nyenyak dan berkualiti setiap hari.

Kecekapan Kumpulan Das Dalam Perniagaan

Dulu bergelar jurutera, pastinya Das Abdul mempunyai pengalaman yang boleh diaplikasikan ke dalam perniagaan. Begitu juga dengan kumpulan mereka yang sangat aktif memberi buah fikiran, idea serta menjalankan tanggungjawab dengan baik. 

Dengan kejayaan mendapatkan ejen yang ramai serta kakitangan HQ seramai 20 orang, DAG lebih berkembang maju sehingga ke hari ini.

Das Abdul mengakui bahawa kejayaannya menjual bantal ini adalah berkat sokongan daripada isteri tersayang, iaitu Puan Sapinah Muhammad yang juga merupakan Co-Founder DAG.

Sebenarnya tiada apa yang tak mustahil. Semuanya boleh menjadi realiti jika seseorang itu sentiasa berusaha dan meletakkan matlamatnya untuk jadi nombor satu.

Sumber RujukanDas Abdul Global

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!