6 Rutin Kebanyakan Bilionaire Yang Boleh Kita Contohi

Untuk menggapai kejayaan itu bukanlah mudah, tetapi ia juga bukan sesuatu yang mustahil. Seperti yang kita ketahui, hampir kesemua billionaire di dunia ini bermula daripada kosong. Jadi menjadi persoalan bagaimana mereka semua boleh berjaya?

Mungkin kita boleh cuba rutin harian yang dilakukan oleh para bilionaire dunia seperti Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Warren Buffett, Oprah Winfrey, Elon Musk dan ramai lagi.

1. Bahan Bacaan Yang Tidak Berkaitan Dengan Kerjaya

Sumber gambar : www.cbs.com

Membaca dapat menambahkan lagi ilmu. Kita juga dapat mempelajari serta memahami sesuatu isu itu daripada sudut yang berbeza. Jadi untuk menjadi orang yang berjaya kita perlulah banyak membaca.

Jangan terhadkan bahan bacaan kita kepada satu genre sahaja. Sebagai contoh, Elon Musk banyak membaca buku biografi dan juga sains fiksyen. Disebabkan itu, beliau mempunyai matlamat serta hala tuju untuk memajukan bidang sains terutamanya sains angkasa.

2. Cabar Kemampuan Diri

Buat sesuatu yang tidak pernah anda lakukan sebelum ini. Cabar diri untuk lakukan perkara yang anda takuti atau rasa sukar untuk dilakukan. Keluarlah daripada zon selesa.

Sebagai contoh, jika kita kurang yakin untuk bertutur dalam bahasa Inggeris, cuba bertutur menggunakan bahasa tersebut dengan rakan-rakan di sekeliling. Ini sekaligus dapat memajukan diri serta meningkatkan lagi keyakinan diri.

3. Bersenam

Kalau kita perhatikan kebanyakkan jutawan seperti Oprah Winfrey, Sheryl Sandberg dan Richard Branson, mereka mempunyai satu persamaan. Aktiviti bersenam dijadikan sebagai rutin harian mereka. Seperti yang kita tahu, bersenam memberikan banyak kebaikan kepada tubuh badan serta dapat membuatkan seseorang itu lebih fokus.

Jadi, jika kita ingin fokus dalam pekerjaan, bolehlah cuba untuk melakukan aktiviti senaman setiap hari

4. Bersedekah

Bagi orang Islam, bersedekah bukan sahaja dapat mengumpul pahala, tetapi ianya juga dapat menyucikan harta dan jiwa. Jangan lokek untuk bersedekah. Para bilionaire dunia seperti Bill Gates dan Warren Buffett juga banyak menyumbangkan harta mereka untuk tujuan amal.

Jadi apa alasan kita untuk tidak memberi? Lagi banyak kita beri, lagi banyak yang kita akan perolehi.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

5. Ingat Siapa Pesaing Anda

Kadang-kadang, pesaing atau pun haters dapat dijadikan sebagai sumber motivasi untuk berjaya. Setiap kali teringatkan kecaman mereka yang memandang rendah kepada kebolehan kita, jadikan ianya pembakar semangan untuk berusaha lebih kuat lagi.

Buktikan bahawa kita boleh kerjaya, nescaya ini dapat menutup mulut orang ramai yang sangsi dengan kebolehan dan kemampuan kita.

6. Aktiviti Berjalan

Apa kata tinggalkan sebentar telefon pintar dan ambil masa untuk berjalan. Pengasas dan juga CEO Twitter iaitu Jack Dorsey berjalan kaki sebanyak 5 batu setiap hari untuk ke tempat kerja! Menurut beliau, aktiviti berjalan membolehkan beliau lebih tajam dalam berfikir dan membuat keputusan.

Malah ada juga yang mengadakan mesyuarat sambil berjalan.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/03/06/bill-gates-warren-buffett-google-ceos-and-billionaires-do-these-6-things-every-day-to-be-successful.html

Buat Lain Daripada Yang Lain

Bagaimana? Tak susah pun bukan? Kita boleh cuba untuk mengamalkan gaya hidup yang mereka lakukan seperti di atas. InsyaAllah, satu hari nanti kita pun akan berjaya seperti mereka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tyler Perry, Bilionaire Berkulit Hitam Di Hollywood Yang Tak Dikenali Ramai

Industri hiburan menjanjikan pulangan yang lumayan bagi mereka yang menceburinya. Industri hiburan di Hollywood pula merupakan industri yang menjanjikan pulangan yang luar biasa tinggi kepada mereka yang terlibat di dalamnya.

Sebelum ini kita telah membaca kisah bagaimana David Geffen yang merupakan orang di belakang tabir menjadi begitu kaya di dalam industri hiburan pada ketika ini.

Baca: David Geffen, Lelaki Terkaya Dalam Industri Hiburan Di Hollywod

Pada artikel kali ini, kita akan lihat bagaimana seorang lelaki berkulit hitam yang berjaya di Hollywod yang mana industri ini dikuasai oleh golongan berkulit putih.

Siapa Tyler Perry?

Tyler Perry atau nama sebenarnya Emmitt Perry, Jr dilahirkan di New Orleans, Louisiana pada tahun 1969. Beliau dilahirkan di dalam keluarga yang sangat miskin. Sejak kecil lagi, bapanya sering menderanya dan beliau tidak gemar untuk tinggal bersama dengan bapanya.

Ketika remaja, beliau gagal untuk menghabiskan pelajaran di peringkat sekolah menengah dan pernah cuba untuk membunuh diri akibat daripada tekanan hidup.

Pada usia 16 tahun, beliau telah membuang nama keluarganya kerana tidak mahu ada kaitan dengan ayahnya yang selalu mendera dirinya.

Kredit Gambar: Shadow and Act

Ketika berusia 20 tahun, Tyler Perry mula berpindah ke Atlanta untuk hidup berdikari. Beliau terpaksa bekerja beberapa jenis pekerjaan termasuk menjadi jurujual kenderaan. Beliau kemudiannya bekerja hampir 25 jenis pekerjaan sebelum berjumpa dengan passion yang ada di dalam dirinya.

Kehidupanya mula berubah apabila melihat rancangan temubual Oprah Winfrey pada awal tahun 1990-an. Dalam rancangan tersebut, ianya telah menyedarkan beliau tentang seseorang boleh berubah jika betul-betul mahukannya.

Tyler Perry kemudianya menggunakan wang simpanan peribadinya berjumlah USD12,000 untuk membuka studio kecil menghasilkan filem.

Kredit Gambar: Forbes

Filem pertama yang dihasilkan berjudul ‘I Know I’ve Been Changed’ yang telah berjaya menjadikannya seorang pengarah dan juga producer. Filem tersebut telah menjadi batu loncatan kepada Tyler Perry di dalam industri hiburan di Hollywood.

Watak Yang Menaikkan Nama Tyler Perry Di Hollywood

Kredit Gambar: Eonline

Di antara watak yang berjaya menjadikan Tyler Perry sebagai pelakon yang terkenal adalah Madea. Watak ini merupakan seorang wanita pertengahan abad berkulit hitam yang sering memberontak dengan keadaan sekelilingnya.

Madea sinonim dengan kegiatan jenayah kecil di dalam kehidupan sehariannya. Watak yang dibawa oleh Tyler Perry ini dilhamkan dari ibu dan makciknya. Ianya diperkenalkan di dalam filem yang berjudul ‘I Can Do Bad All by Myself’.

Watak ini sangat popular dan sering kali digunakan di dalam filem-filem yang dikeluarkan beliau. Sepanjang dua dekad sejak watak ini diperkenalkan kepada umum, sebanyak 11 buah filem telah dihasilkan dengan kutipan mencecah USD670 juta.

Kejayaan Tyler Perry

Setelah menempa nama di Hollywood, banyak syarikat penyiaran gergasi mula bekerjasama dengan Tyler Perry dalam menghasilkan drama dan juga filem. Selama hampir 3 dekad di dalam industri hiburan, syarikat beliau kini mempunyai hak cipta sebanyak 1,200 episod drama, 22 buah filem dan memiliki studio yang berkeluasan 330 ekar.

Beliau juga memiliki kontrak penyiaran dengan ViacomCBS yang bernilai USD150 juta setahun.

Kredit Gambar: Forbes

Kini beliau merupakan seorang ikon terkenal di Hollywood yang bertaraf bilionaire. Pihak Forbes telah meletakkan Tyler Perry ini sebaris dengan David Geffen, Steven Spielberg, George Lucas dan Oprah Winfrey di dalam industry Hollywood.

Walaupun tidak sepopular seperti pelakon Kelas A di Hollywood, peranan Tyler Perry di belakang tabir mampu memberikan sentuhan yang diperlukan.

Kejayaan yang diperolehi oleh Tyler Perry ini boleh dijadikan inspirasi kepada usahawan di luar sana dengan menempa nama dari bawah sehinggalah berjaya menjadi seorang bilionaire.

Sumber Rujukan:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!