Asyik-Asyik Beli Kopi Starbucks, Kenapa Tak Nak Beli Saham Starbucks?

Suka lepak minum kopi di kedai Starbucks? Daripada habiskan duit melepak dan minum kopi ‘mahal, lebih baik sekiranya kita buat duit dengan beli saham Starbucks ni. Patuh syariah pula tu.

Jom kita bersama-sama dengan Stallion Brothers, pakar pelaburan saham global untuk membincangkan tajuk menarik ini. Siapa yang tak kenal mereka, boleh rujuk Ada Yang Minat Nak Melabur Saham Global? Jom Berkenalan Dengan Stallion Brothers.

Starbucks Dah 20 Tahun di Malaysia Dengan Lebih Daripada 200 Cawangan

Starbucks adalah di antara kedai kopi premium yang paling laris di Malaysia dengan lebih 200 outlet di seluruh Malaysia yg mula beroperasi pada tahun 1998. Dengan RM10, mungkin anda akan dapat secawan kopi di Starbucks tapi kalau di pasaran saham, korang akan dapat 6 unit saham owner kedai Starbucks kat Malaysia. Haa mana lagi berbaloi?

Dekat Malaysia ni Berjaya Food Berhad adalah pengendali kedai Starbucks dengan usahasama Starbucks Coffee International of United States. Berjaya Food adalah di antara syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia dengan harga RM1.63 seunit dan Starbucks pula adalah syarikat yang tersenarai di New York Stock Exchange dengan harga $73 seunit. (*Saham Berjaya Food tak patuh syariah)

Kalau korang nak tahu, revenue atau hasil jualan Starbucks di Malaysia sahaja adalah dalam RM450 juta setahun dan setiap tahun hasil jualan mesti naik 10%. Sebagai peminat tegar Starbucks, memang rugi la kalau korang semua tak ambil peluang untuk grow atau berkembang sekali dengan kedai kegemaran anda.

Berdasarkan growth rate Starbucks Malaysia daripada tahun 2010 sampai sekarang, hasil jualan Starbucks Malaysia dijangka akan mencecah RM1 billion pada tahun 2021 dengan penambahan lebih banyak kedai di Malaysia. Lepas ni, cuba korang jengok-jengok sikit kedai Starbucks di kawasan anda, kalau penuh je selalu memang betul jangkaan ini.

Tengok juga harga saham yang semakin meningkat tahun demi tahun. Kalau beli pada tahun 2014 dan simpan sampai sekarang, dah untung sebanyak 108% atau 21.6% setahun.

Tapi sebelum beli, kena tengok dulu bacaan Technical Analysis (TA), sebab dari TA kita boleh tahu sama ada entry kita sesuai atau tidak.

Sumber: Stallion Brothers

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: