Asyik-Asyik Beli Kopi Starbucks, Kenapa Tak Nak Beli Saham Starbucks?

Suka lepak minum kopi di kedai Starbucks? Daripada habiskan duit melepak dan minum kopi ‘mahal, lebih baik sekiranya kita buat duit dengan beli saham Starbucks ni. Patuh syariah pula tu.

Jom kita bersama-sama dengan Stallion Brothers, pakar pelaburan saham global untuk membincangkan tajuk menarik ini. Siapa yang tak kenal mereka, boleh rujuk Ada Yang Minat Nak Melabur Saham Global? Jom Berkenalan Dengan Stallion Brothers.

Starbucks Dah 20 Tahun di Malaysia Dengan Lebih Daripada 200 Cawangan

Starbucks adalah di antara kedai kopi premium yang paling laris di Malaysia dengan lebih 200 outlet di seluruh Malaysia yg mula beroperasi pada tahun 1998. Dengan RM10, mungkin anda akan dapat secawan kopi di Starbucks tapi kalau di pasaran saham, korang akan dapat 6 unit saham owner kedai Starbucks kat Malaysia. Haa mana lagi berbaloi?

Dekat Malaysia ni Berjaya Food Berhad adalah pengendali kedai Starbucks dengan usahasama Starbucks Coffee International of United States. Berjaya Food adalah di antara syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia dengan harga RM1.63 seunit dan Starbucks pula adalah syarikat yang tersenarai di New York Stock Exchange dengan harga $73 seunit. (*Saham Berjaya Food tak patuh syariah)

Kalau korang nak tahu, revenue atau hasil jualan Starbucks di Malaysia sahaja adalah dalam RM450 juta setahun dan setiap tahun hasil jualan mesti naik 10%. Sebagai peminat tegar Starbucks, memang rugi la kalau korang semua tak ambil peluang untuk grow atau berkembang sekali dengan kedai kegemaran anda.

Berdasarkan growth rate Starbucks Malaysia daripada tahun 2010 sampai sekarang, hasil jualan Starbucks Malaysia dijangka akan mencecah RM1 billion pada tahun 2021 dengan penambahan lebih banyak kedai di Malaysia. Lepas ni, cuba korang jengok-jengok sikit kedai Starbucks di kawasan anda, kalau penuh je selalu memang betul jangkaan ini.

Tengok juga harga saham yang semakin meningkat tahun demi tahun. Kalau beli pada tahun 2014 dan simpan sampai sekarang, dah untung sebanyak 108% atau 21.6% setahun.

Tapi sebelum beli, kena tengok dulu bacaan Technical Analysis (TA), sebab dari TA kita boleh tahu sama ada entry kita sesuai atau tidak.

Sumber: Stallion Brothers

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam