7 Strategi Kumpulan Virgin Untuk Jadi Salah Sebuah Syarikat Paling Berjaya Di Dunia

Virgin Group Company atau Kumpulan Virgin merupakan salah satu jenama yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Ia merupakan satu konglomerat yang mempunyai pelbagai cabang perniagaan seperti penerbangan, penerbitan, permotoran dan banyak lagi.

Pemilik rangkaian Virgin ini juga pernah menjadi orang terkaya di dunia. Jadi apakah yang dilakukan Sir Richard Branson ini sehingga Kumpulan Virgin menjadi antara jenama yang terkenal dan disegani di seluruh dunia?

1. Keseronokan

This image has an empty alt attribute; its file name is Branson-portrait-e1517602662636.jpg
Sir Richard Branson

Salah satu ciri-ciri yang ada dalam perniagaan Virgin adalah mereka mementingkan elemen keseronokkan. Virgin Records sendiri ditubuhkan kerana pemiliknya meminati muzik dan hiburan dan ingin berkongsi keseronokannya itu dengan orang ramai.

Dalam sektor penerbangan pula, Sir Richard cuba memberikan rasa seronok dan selesa kepada para penumpang dengan menyediakan alat berteknologi yang canggih seperti permainan video, dan tayangan filem terbaru. Dengan ini penerbangan yang memakan masa lama, akan terasa sebentar sahaja.

2. Tarikan Luar Biasa

Sebagai seorang yang gemarkan aktiviti lasak dan sukan permotoran, Sir Richard cuba menawarkan satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan oleh para pelanggannya seperti, pakej percutian dengan aktiviti lasak, perlumbaan menaiki bola besar menuruni cerun bukit dan sebagainya.

Terkini, beliau menawarkan percutian ke angkasa lepas pula. Dikatakan ramai yang telah mendaftar untuk percutian tersebut termasuklah para selebriti terkenal dunia!

3. Harga Berpatutan

This image has an empty alt attribute; its file name is 1200px-Virgin-logo.svg_-700x613.png

Virgin Airlines merupakan antara pelopor terawal yang enawarkan pembelian tiket penerbangan secara atas talian. Dengan menjual tiket secara online, mereka dapat mengurangkan kos untuk menggaji pekerja yang menjual tiket dengan cara lama.

Jadi harga tiket dapat diturunkan dengan mudah. Ini secara tidak langsung menarik minat pelanggan untuk menggunakan khidmat syarikat penerbangan mereka.

Kaedah ini kemudiannya diaplikasikan ke atas semua anak syarikat di bawah naungan Virgin seperti agensi pelancongan dan juga kedai buku. Jika pelanggan membeli lebih daripada satu produk dari mana-mana anak syarikatnya, mereka akan mendapat harga yang lebih murah berbanding dari tempat lain.

4. Pengalaman

Disebabkan Virgin Group mempunyai lebih kurang 400 syarikat di bawahnya, lebih mudah untuk mereka mengawal pasaran. Mereka mempunyai satu network yang menyokong setiap produk yang dikeluarkan oleh setiap anak syarikat tersebut.

Sebagai contoh, jika anda akan mendapat tawaran harga yang lebih murah jika bercuti dengan menggunakan pakej pelancong yang ditawarkan oleh agensi pelancongan milik Virgin, tetapi dengan syarat anda juga membeli tiket penerbangan daripada Virgin Airlines.

Satu lagi contoh, Virgin Records akan menawarkan harga tiket konsert kumpulan muzik dengan lebih murah jika peminat membeli album artis tersebut di kedai dibawah anak syarikat Virgin rekod sendiri.

Ini secara tidak langsung memberikan pelanggan pengalaman yang menyeluruh apabila mereka mula menggunakan produk daripada mana-mana anak syarikat Virgin. Iya la, siapa yang tak suka benda murahkan?

5. Khidmat Masyarakat

This image has an empty alt attribute; its file name is pxfuel.com-9-1-700x467.jpg

Walaupun telah bergelar seorang billionaires, Sir Richard tidak pernah lokek untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Tetapi cara yang dilakukan oleh Virgin adalah lebih menarik apabila mereka turut menarik minat orang lain untuk sama-sama membantu.

Selalunya Virgin akan menganjurkan atau menaja konsert amal secara besar-besaran. Sebahagian daripada hasil jualan tiket inilah yang akan disalurkan kepada golongan yang memerlukan. Dengan kata mudah, mereka menawarkan pengalaman untuk berhibur sambil beramal.

6. Penaja Utama

Virgin merupakan satu nama yang tidak asing lagi dalam dunia sukan lasak dan permotoran. Mereka juga bertindak selaku penaja bagi acara-acara besar seperti perlumbaan Formula One. Kenapa Virgin mahu menghabiskan banyak duit untuk menaja acara ini? Ini merupakan salah satu cara mereka untuk mencari pelanggan baru.

Selaku penaja mereka, dapat mengumpulkan maklumat tentang peminat-peminat sukan ini, kemudian mula merangka strategi untuk memasarkan produk mereka seperti pakaian, alatan sukan dan sebagainya yang bersesuaian dengan acara tersebut.

7. Khidmat Pelanggan Yang Tip-Top

Semua orang tahu, servis yang hebat akan menjamin kejayaan sesuatu perniagaan. Inilah yang dititik beratkan oleh Sir Richard. Beliau sanggup melabur sejumlah wang yang besar bagi memastikan mereka yang berada di bahagian khidmat pelanggan memberikan perkhidmatan terbaik bagi para pelanggannya.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.