9 Jutawan Dunia Yang Tidak Tamat Belajar

Ramai yang melihat kejayaan seseorang diukur dengan segulung ijazah atau tamatnya pelajaran di universiti. Namun perlu diingatkan bahawa kebanyakan jutawan dunia tidak tamat belajar dan mereka berjaya atas usaha mereka sendiri. 

Tahukah anda, siapakah antara jutawan dunia yang tidak tamat belajar? Namun hari ini mereka adalah jutawan dan sangat kaya di dunia.

 1. Simon Cowell

Kredit: GQ 

Simon Cowell sering dikenali sebagai juri di rancangan TV seperti American Idol, The X Factor, dan America’s Got Talent. Tahukah anda bahawa beliau juga merupakan jutawan yang tidak tamat belajar kerana berhenti sekolah di usia 16 tahun kerana bekerja di sebuah syarikat penerbitan. Asetnya kini dianggarkan bernilai USD600 juta.

 1. Jay-Z

Kredit: Rolling Stone

Siapa tidak kenal dengan Jay-Z, beliau merupakan jutawan artis rap pertama di dunia. Beliau berasal daripada keluarga yang susah dan tidak menamatkan pelajarannya. Namun, dengan semangatnya yang tinggi serta bakatnya dalam bidang nyanyian, kini asetnya dikatakan telah mencecah USD1 bilion.

 1. Kim Kardashian

​​

Kredit: ET Online

Kim Kardashian merupakan seorang artis terkenal dan usahawan wanita yang sangat jelita. Beliau juga tidak menamatkan pelajarannya tetapi minatnya dalam menceburkan diri dengan kosmetik, wangian dan pakaian wanita telah membuatkannya menjadi kaya. 

Lihatlah, dengan minatnya yang mendalam dalam produk kecantikan, ia telah menjadikan beliau menjadi jutawan dunia dengan aset yang dianggarkan berjumlah USD900 juta.

 1. Ted Turner

Kredit: IBPF 

Ted Turner adalah pengusaha penyiaran yang terkenal dengan memiliki banyak saluran televisyen seperti CNN, Cartoon Network, dan Turner Network Television (TNT). Beliau juga tidak menamatkan pelajarannya akibat diusir daripada kolej yang kemudiannya bekerja di perniagaan ayahnya. Selepas mengambil alih perniagaan ayahnya, beliau telah menjana banyak keuntungan yang kini dianggarkan berjumlah USD2 bilion.

 1. Steve Jobs

​​

Kredit: DNA India

Pengasas bersama dan bekas CEO Apple dan Pixar, Steve Jobs ini juga tidak menamatkan pelajarannya. Namun, setelah kejayaannya membangunkan Apple, beliau telah berjaya dan menjadi jutawan dunia yang asetnya dianggarkan bernilai USD7 bilion ketika beliau meninggal dunia.

 1. Zhou Qunfei

​​

Kredit: StartUpAnz

Zhou Qunfei adalah pengasas dan CEO Lens Technology, pernah kehilangan ibunya pada masa kecil dan ayahnya buta. Namun, situasi itu tidak menghalangnya untuk menjadi salah seorang jutawan paling berjaya di dunia walaupun berhenti sekolah pada usia 16 tahun. Aset Zhou Qunfei kini dianggarkan bernilai USD17 bilion.

 1. Michael Dell

Kredit: Laughing Colours

Jutawan dunia yang tidak tamat belajar seterusnya adalah Michael Dell. Beliau merupakan pengasas Dell yang merupakan salah satu syarikat teknologi dan komputer peribadi terbesar dan paling berjaya di dunia. Dell berhenti dari pengajiannya pada usia 19 tahun untuk fokus menjalankan perniagaannya yang kini dianggarkan bernilai USD41 bilion.

 1.  Bill Gates

Kredit: CGTN

Bill Gates adalah pengasas bersama Microsoft yang pada awalnya berhenti dari Universiti Harvard ketika masih muda. Pilihan Beliau berhenti belajar untuk memulakan bisnes telah mengejutkan banyak pihak. 

Akhirnya, usaha tersebut telah membawa kepada penubuhan Microsoft. Kini, Bill Gates mempunyai aset bersih yang berjumlah USD122 bilion dan risiko yang diambilnya memang berbaloi!

 1.  Mark Zuckerberg

Kredit: BBC 

Mark Zuckerberg terkenal di seluruh dunia sebagai pengasas bersama dan CEO Facebook, juga pernah belajar di Universiti Harvard tetapi tidak pernah lulus. Beliau juga tidak tamat belajar. 

Beliau berhenti dalam pelajarannya setelah Facebook yang diasaskan olehnya mendapat sambutan ramai pihak. Beliau dianggarkan memiliki aset bersih berjumlah USD102 bilion pada masa kini.

Kesimpulannya, jutawan di atas sememangnya tidak pernah tahu akan nasib masa depan mereka. Namun, mereka tetap bekerja keras untuk mencapai impian mereka walaupun tidak menamatkan pelajaran mereka. Oleh itu, teruskan usaha anda sekuat yang mungkin dan jangan pernah mengalah!

Rujukan

 1. https://financebuzz.com/millionaires-without-a-college-degree
 2. https://www.entrepreneur.com/slideshow/308246
 3. https://iluminasi.com/bm/8-orang-paling-kaya-di-dunia-yang-tak-tamatkan-pelajaran-di-universiti.html

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/