Sukarkah Bina Rumah Mampu Milik?

Isu masalah rumah mampu milik yang tidak mencukupi kini bukan lagi masalah setempat yang berlaku hanya di bandar – bandar utama di Malaysia seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru, Georgetown dan Kota Kinabalu. 

Data daripada Visual Capitalist pada Februari 2021 menunjukkan Hong Kong, Vancouver, Sydney, Los Angeles, San Francisco, Shenzhen tersenarai sebagai bandar dengan harga rumah paling tidak mampu milik di dunia!

Hong Kong merupakan negara dengan harga rumah paling tidak mampu milik dan 1/5 daripada rakyatnya hidup dalam kemiskinan.

Baca : Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius

Peluang pekerjaan di pusat bandar merupakan punca utama berlakunya ketidakseimbangan permintaan dan penawaran unit kediaman mampu milik. 

Dianggarkan lebih daripada 330 juta isi rumah di seluruh dunia tinggal di bawah standard perumahan yang selesa. 

Pada tahun 2016, harga maksimum rumah mampu milik dianggarkan bernilai RM282,000. Sedangkan harga median rumah di Malaysia adalah RM313,000 dan tidak selari dengan pendapatan isi rumah nasional pada angka RM5,228.

Baca : Dengan Modal RM300,000, Berapa Luas Rumah Anda Boleh Dapat Di Malaysia?

Apa yang lebih mengejutkan adalah, semenjak mencapai kemerdekaan dan penubuhan Malaysia, bekalan rumah mampu milik memang tidak pernah mencukupi!

Untuk rekod, hanya 7,431 unit kediaman rumah kos rendah telah dibina dengan purata 826 unit setahun sepanjang tahun 1956 hingga 1965.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Dalam masa yang sama, golongan kelas pertengahan (M40) yang menjadi tunjang utama kepada pergerakan kitaran ekonomi di Malaysia juga tersepit untuk memiliki rumah sendiri yang lebih mampu milik. 

78% daripada rakyat Malaysia dalam golongan M40 bersetuju yang mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan pinjaman hartanah dari bank. 

58% golongan M40 inginkan rumah pada harga RM200,000 ke bawah dengan anggaran bayaran balik pinjaman hartanah untuk pinjaman 30 tahun dengan 10% deposit sebanyak RM1,200 maksimum. 

Jelas sekali isu rumah mampu milik di sini sangat berkait rapat dengan penawaran harga rumah yang tidak seiring dengan gaji bukan sahaja golongan B40 bahkan M40. 

Maka, tidak peliklah apabila data menunjukkan rumah mampu milik berharga RM300,000 ke atas mewakili 30% lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia. 

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Data terkini rumah tidak terjual di Malaysia untuk tahun 2020 adalah 29,565 unit dengan nilai RM18.92 bilion. 

Apa yang pasti, harga rumah akan terus naik, permohonan pinjaman hartanah semakin sukar, pilihan hartanah mampu milik semakin sedikit dan polisi rumah mampu milik perlu dinilai semula. 

Berbalik kepada persoalan awal kita, sukarkah bina rumah mampu milik? 

Barangkali ada rahsia yang hanya diketahui kerajaan, perancang bandar, pemain industri dan pembuat dasar yang kita semua belum tahu. 

Sukarkah Bina Rumah Mampu Milik?

1. Bank Tanah

Tanah adalah sumber terhad dan harganya tidak murah. Harta tanah di kawasan pusat bandar dengan ‘commercial viable’ seperti Taman Tun Dr Ismail dan Shah Alam jauh lebih mahal dan bernilai berbanding di Mentakab dan Sungai Koyan.

Hal ini kerana, wujudnya peluang pekerjaan dan infrastruktur yang menghubungkan orang awam sekaligus merancakkan kitaran ekonomi di kawasan itu. 

Baca : Harga Rumah Mampu Milik Naik 86% Sejak Tahun 2010

Kerajaan Negeri yang mempunyai hak sepenuhnya atas tanah perlu lebih tegas untuk membina rumah mampu milik kepada rakyat sekaligus meningkatkan pemilikan hartanah khususnya buat golongan Bumiputera. 

Perlu ada political will dalam kalangan ahli politik untuk memperjuangkan pembinaan rumah mampu milik demi kesejahteraan rakyat yang semakin resah dan tersepit untuk cuba bernafas kembali dalam zaman wabak ini.

Tiada kemewahan yang lebih besar boleh diberi sebuah kerajaan melainkan sebuah kediaman. 

2. Kurang Untung

Pemain industri hartanah tidak boleh terlalu ‘profit-oriented’ dalam membina rumah mampu milik untuk rakyat. 

Kesan daripada tindakan pemaju hartanah yang melancarkan projek baru pada harga gila babi menyebabkan harga median hartanah terus meningkat setiap suku tahun. 

Bekalan rumah yang diperlukan oleh rakyat Malaysia masih belum mencukupi tetapi banyak pula rumah yang tidak mampu dibeli oleh rakyat. 

Baca : Golongan Milenial Akan Beli Rumah Apabila 3 Perkara Ini Berlaku

Apa yang pasti, kerajaan perlu mengawal jenis rumah yang dibina oleh pemaju hartanah supaya pembeli khususnya anak muda, masih berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri dalam situasi pandemik ini.

3. Kajian Permintaan & Penawaran. 

Dengan data dan statistik yang tepat tentang permintaan jenis hartanah, lokasi dan harga, pemaju hartanah dan agensi berkaitan boleh mendapat informasi dan maklumat yang lebih tepat sebelum menawarkan sebarang projek perumahan. 

Kita perlu belajar daripada projek Forest City, Johor dengan keluasan 1,370 hektar yang kini sepi tanpa penghuni dan rancak dilelong secara online

Baca : Produk Tak Bagus atau Rakyat Malaysia Yang Tak Beli Hartanah?

Antara data penting yang perlu ada sebelum membina projek perumahan di masa hadapan adalah :- 

  • Pendapatan isi rumah 
  • Tahap pendudukan kediaman 
  • Formaliti & pinjaman hartanah 
  • Senarai pembekal infrastruktur 
  • Kapasiti projek hartanah yang ideal 
  • Jangka hayat pendudukan kediaman
  • Sumber asli dan tenaga yang diperlukan 

Harga rumah mampu milik di Malaysia masih belum cukup mampu buat sebilangan besar golongan kelas pertengahan dan B40 di Malaysia. 

Rumah mampu milik perlu dibina untuk golongan berpendapatan rendah kerana itu adalah hak mereka. 

Baca : Gaji RM6,000 Di Kuala Lumpur Dan Putrajaya Dikira B40

Bayangkan dengan pendapatan bulanan RM6,000 pun masih lagi dikira sebagai B40 di Lembah Klang dan Putrajaya. 

Apa yang pasti, Bank Negara Malaysia telah menetapkan yang penawaran harga rumah mampu milik untuk golongan berpendapatan RM5,873 sebulan sepatutnya berada pada tanda harga RM211,000 ke bawah. 

Kesimpulannya, memang wujud banyak cabaran dalam membina rumah mampu milik untuk seluruh rakyat Malaysia. Kedengaran agak mustahil untuk memuaskan hati semua pihak. 

Tetapi, banyak negara berjaya membina rumah mampu milik di atas paras 70% daripada jumlah penduduk mereka dengan mekanisme dan polisi yang telus. 

Dan usaha membina rumah mampu milik untuk semua ini wajar dijadikan visi sepanjang zaman oleh semua pemain industri hartanah. 

Rumah untuk semua, bukan untuk spekulator. 

Sumber Rujukan : 

Previous ArticleNext Article

Rancangan Untuk Kurangkan Masa Kelulusan Pembagunan Disambut Baik – REHDA

Beli hartanah guna ejen?

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan masa yang diperlukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memberikan kelulusan pembangunan.

Presidennya Datuk NK Tong berkata ia akan membantu mengurangkan kos pegangan pemaju dan membolehkan mereka menyalurkan penjimatan kepada pembeli hartanah.

“Pemaju kemudian boleh merancang lebih awal berapa kos projek apabila terdapat petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dijadikan sebagai penanda aras oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, pasti ada cabaran kerana tanah adalah urusan negeri dan setiap pihak berkuasa tempatan mempunyai jadual masanya sendiri dalam pemberian kelulusan.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan semua negeri diselaraskan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, katanya.

“Kami mahu mendapatkan kelulusan yang sewajarnya … tiada jalan pintas, cuma mempercepatkannya. Kami percaya sesuatu boleh dilakukan, sebagai contoh, proses mempercepatkan proses permohonan pasport tanpa menjejaskan ciri-ciri keselamatan.

“Kita bukan sahaja mahu masa kelulusan dikurangkan, kita juga mahu kerajaan konsisten dalam perkara ini,” kata Tong.

Menurut laporan berita, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan sedar bahawa mengurangkan masa untuk memberikan kelulusan pembangunan akan membantu meringankan beberapa cabaran yang dihadapi pemaju hartanah hari ini.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan dengan Yang DiPertua Majlis Perbandaran dan Datuk Bandar minggu ini.

— BERNAMA