Anda Bercita-Cita Untuk Bergelar Billionaire? Sektor Ini Mungkin Boleh Menjadi Paksi Idea Kejayaan Anda

Dalam dunia yang serba moden ini, terdapat banyak laluan untuk mencapai status kekayaan billionaire. Namun, tahukah anda terdapat potensi yang tinggi untuk bergelar status billionaire jika anda berkecimpung dalam industri yang melahirkan golongan berstatus billionaire yang paling ramai. Pada artikel kali ini, kita akan melihat senarai sektor yang mempunyai individu berstatus billionaire yang paling ramai sepanjang tahun 2022.

Menjana wang untuk orang lain adalah antara cara yang terbaik untuk menjana wang untuk diri anda sendiri. Keunggulan dalam sektor kewangan dan pelaburan (termasuk dalam private equity, hadgefund) telah menyumbang 108 billionaire pada tahun 2022. Jumlah tersebut semakin meningkat berbanding tahun 2021 (103 billionaire).

Antara individu berstatus billionaire yang masih lagi kekal dalam sektor ini ialah Charles Schwab, yang mengasaskan firma broker mencatatkan namanya kekal dari tahun 1971. Selain itu, individu seperti Carl Icahn; the activist shareholder yang merupakan antara pemegang saham yang besar dalam sesebuah syarikat tertentu, juga masih kekal bergelar sebagai billionaire. Juga tidak boleh dilupakan individu yang masih kekal dalam senarai Forbes 400 sejak dari tahun 1982, merupakan individu paling kaya dalam sektor ini, dengan anggaran kekayaan sekitar $97 bilion, iaitu tidak lain Warren Buffet. Ini jelaslah menunjukkan bahawa sektor kewangan dan pelaburan adalah sektor yang paling tinggi dan sektor yang paling berpotensi tinggi jika anda mempunyai impian untuk bergelar sebagai billionaire.

Gambar: investopedia.com

Sektor kedua yang paling ramai individu berstatus billionaire menurut senarai Forbes 400 ialah, sektor teknologi. Pada tahun 2022, seramai 65 orang yang bergelar status billionaire, termasuk 6 individu daripada top 10 manusia terkaya di Amerika Syarikat. Jeff Bezos, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin dan  Steve Ballmer.

Gambar: indiatimes.com

Tidak lupakan, bekas isteri kepada Bill Gates iaiti Melinda French Gates, yang mempunyai kekayaan sekitar $6.4 bilion, dan MacKenzie Scott bekas isteri kepada Jeff Bezos, mengumpul kekayaan sekitar $37.7 bilion, turun daripada $58.5 bilion pada tahun 2022.

Bagi melihat kajian dengan lebih jauh dan mendalam, berikut merupakan senarai industri yang mempunyai ahli Forbes 400 paling ramai pada tahun 2022 (nilai bersih dikemaskini pada 2 September 2022):

Sektor Kewangan & Pelaburan:

 • 108 orang billionaire
 • 27% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $856 bilion
 • Yang paling terkaya: Warren Buffett, $97 bilion

Sektor Teknologi:

 • 65 orang billionaire 
 • 16.3% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $1.06 trilion
 • Yang paling terkaya: Jeff Bezos, $151 bilion
Gambar: Mars.com

Sektor Makanan:

 • 40 orang billionaire 
 • 10% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $274 bilion
 • Yang paling terkaya: Jacqueline Mars dan John Mars, $37 bilion (setiap satu)

Sektor Fesyen & Runcit:

 • 36 orang billionaire 
 • 9% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $437 bilion
 • Yang terkaya: Jim Walton, $57.9 bilion

Sektor Media & Hiburan:

 • 33 orang billionaire 
 • 8.3% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $302 bilion
 • Yang terkaya: Michael Bloomberg, $76.8 bilion
Gambar: Investopedia

Sektor Hartanah:

 • 24 orang bilionaire
 • 6% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $135 bilion
 • Yang terkaya: Donald Bren, $17.4 bilion

Sektor Tenaga

 • 19 orang billionaire
 • 4.8% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $135 bilion
 • Yang terkaya: Harold Hamm, $21.1 bilion

Sektor Pembuatan

 • 15 orang billionaire
 • 3.8% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $72 bilion
 • Yang terkaya: Steven Rales, $7.9 bilion

Sektor Sukan 

 • 14 orang billionaire
 • 3.5% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $93 bilion
 • Yang terkaya: Jerry Jones, $16 bilion

Sektor Perkhidmatan 

 • 11 orang billionaire
 • 2.8% daripada senarai Forbes 400
 • Nilai bersih kolektif: $52.7 bilion
 • Yang terkaya: Tamara Gustavson, $8.1 bilion
Gambar: Wikimedia

Previous ArticleNext Article

Kenali 12 Ciri Pedagang Dan Pelabur Yang Berjaya Dalam Dunia Kewangan

Percayakah anda, sewaktu George Soros menggoncangkan Bank of England pada tahun 1992, beliau hanya tidur dan santai sementara menyaksikan keuntungan berbilion US Dollar terhasil daripada aktiviti short seller yang beliau lakukan. Manakala sewaktu Jesse Livermore menakluk fenomena The Great Depression yang melanda Amerika Syarikat pada 1929, beliau lebih banyak duduk diam dan fokus untuk memberi sepenuh tumpuan terhadap fenomena tersebut.

Jika diteliti, karakter ataupun tingkah laku mereka yang digelar sebagai legenda dalam dunia pelaburan dan perdagangan ini adalah hampir sama ataupun hampir serupa. Pelabur yang baik tidak dilahirkan secara semulajadi, tapi mereka terbentuk daripada latihan ataupun usaha yang mereka lakukan.

Artikel kali ini, kami rangkumkan 12 ciri-ciri pelabur dan pedagang yang berjaya dalam dunia kewangan.

Gambar: Investopedia

1. Latar-Belakang

Pada biasanya mereka dibesarkan dalam latar belakang keluarga kelas pertengahan (Blue Collar). Jarang sekali yang kita ketahui, seorang pelabur atau pedagang yang hebat lahir daripada keluarga yang sangat kaya raya atau keluarga yang mempunyai rekod sejarah pelaburan secara professional. 

2. Pekerjaan Awal

Lazimnya pelabur atau pedagang yang hebat, cenderung untuk memulakan sebuah perniagaan kecil-kecilan pada peringkat umur yang sangat muda. Kemudiannya mereka akan mula terbabit dalam dunia pelaburan atau perdagangan selepas mereka mencuba usaha profesional yang lain. Tidak semestinya mereka mencapai kejayaan yang luar biasa dalam bidang tersebut sama seperti yang mereka akan capai dalam bidang pelaburan dan perdagangan.

Sungguhpun begitu terdapat juga sesetengah pelabur atau pedagang yang turut mencapai kejayaan yang besar sebelum mencapai tahap pelabur atau pedagang yang luar biasa. Contohnya Jim Simons seorang pakar ilmu matematik (mathematician) yang bertaraf dunia. Marc Andrerssen seorang usahawan yang terkenal. Michael Moritz merupakan seorang wartawan yang sangat berjaya. Paula Volent ialah seorang konservator seni (art conservator) yang cemerlang.

3. Kegagalan

Boleh dikatakan hampir seluruh pelabur dan pedagang yang hebat mengalami waktu retrogresi ataupun kegagalan dan juga kerugian dalam aktiviti pelaburan dan perdagangan pada peringkat awal dan seterusnya. Ini mungkin memberi mereka dorongan untuk bertahan, sekaligus mampu membangkitkan semangat mereka untuk bangun semula dari sebuah kegagalan.

 4. Kepintaran

Pelabur atau pedagang yang hebat mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi dan mereka lebih cenderung untuk mencapai prestasi akademik yang baik. Walaupun tidak semua pelabur mahir matematik seperti Jim Simons, namun penguasaan nombor dan matematik adalah perkara wajib dan penting bagi mereka. Sungguhpun begitu, tidak semestinya mereka mendapat kelulusan pembelajaran yang berorientasikan penguasaan ilmu matematik.

5. Sangat Bertanggungjawab

Nampaknya jelas bahawa pelabur atau pedagang yang hebat sangat menitikberatkan tindakan mereka dalam aktiviti pelaburan atau perdagangan sebagai sebuah tanggungjawab diri mereka sendiri. Mereka cenderung mempunyai keyakinan diri dalam membuat pertimbangan ketika mengambil sebuah keputusan. Mereka tidak akan pernah menyesal atau bersedih seandainya keputusan tersebut menghadapi kegagalan, disebabkan mereka sentiasa percaya pelaburan atau perdagangan yang mereka lakukan hanyalah sebuah proses.

6. Fokus

Keupayaan untuk memberi tumpuan yang tinggi merupakan faktor yang paling penting dalam proses membuat keputusan pelaburan atau perdagangan. Ini adalah salah satu ciri-ciri persamaan pelabur dan pedagang yang hebat. Mereka tidak begitu mudah terganggu oleh faktor luar yang tidak penting dan mempunyai keupayaan untuk menumpukan perhatian pada tahap yang luar biasa tinggi.

7. Membaca

Pelabur atau pedagang yang hebat cenderung menjadi pembaca buku, majalah, akhbar dan bahan pilihan susun yang sesuai dengan minat mereka.  Ada yang mungkin pernah atau mengalami disleksia, tetapi individu tersebut mengumpul maklumat melalui cara lain, selalunya melalui panggilan telefon yang kerap atau hubungan video dengan pakar industri atau mereka yang lebih arif dalam bidang tersebut.

Dengan erti lain, pelabur atau pedagang yang hebat mempunyai rasa ingin tahu intelektual yang besar dan ingin belajar sebanyak yang mungkin berkenaan topik berkaitan. Mereka berpandangan bahawa sebarang maklumat boleh membantu sekaligus dapat membentuk keputusan pelaburan atau perdagangan yang lebih baik. Seterusnya memberi inspirasi kepada kreativiti atau wawasan kejayaan yang lebih besar.

8. Menggunakan Akal

Sungguhpun pelabur dan pedagang yang hebat menjadi sangat kaya raya, namun mereka masih menikmati aktiviti pelaburan dan perdagangan seperti sedia-kala. Bukan kerana mereka benar-benar memerlukan lebih banyak wang, sebaliknya mereka melihat pelaburan dan perdagangan sebagai satu permainan yang bijak. Mereka seronok melakukan sesuatu yang orang lain fikir tidak mampu untuk dilakukan atau mengambil risiko yang mungkin dianggap terlalu hebat untuk diambil. Cabaran intelektual untuk mengatasi orang lain dapat menunjukkan kecerdasan, kelicikan dan kebijaksanaan diri mereka sendiri. Sekaligus ini membentuk daya tujahan yang membuatkan pelabur terpaku pada aktiviti pelaburan dan perdagangan mereka. Ini jauh lebih bernilai berbanding hanya memiliki sebuah wang yang banyak.

9. Kebijaksanaan Konvensional

Salah satu jalan paling mudah dalam kehidupan dan dalam konteks pelaburan dan perdagangan, adalah menerima dan mengikuti kebijaksanaan konvensional.  Mengapa perlu menentang kebijaksanaan konvensional?  Mengapa mengambil risiko salah dengan menolak kebijaksanaan konvensional?  Tidak syak lagi kehidupan boleh menjadi lebih mudah dalam meneruskan jalan sedemikian.  Jika anda salah, anda serupa dengan orang ramai, dan sekaligus kurang menarik perhatian yang tidak baik atau dikritik.

Namun tahukah anda pelabur dan pedagang yang hebat tidak menerima kebijaksanaan konvensional. Mereka melihat dari sudut pandangan yang orang lain sukar untuk melihat. Mereka sentiasa bersedia mengambil risiko, jika terbukti pandangan atau pemahaman mereka salah ketika menentang kebijaksanaan orang ramai. Mereka sentiasa berani untuk mencuba sesuatu ketika orang lain takut untuk mencuba.

10. Perhatian Yang Terperinci

Tidak dinafikan pelabur atau pedagang yang cemerlang, cenderung memberi tumpuan kepada gambaran besar. Contohnya ke mana arah tuju ekonomi? Adakah kadar faedah akan dinaikkan?  Adakah inflasi mungkin meningkat? Walaubagaimanapun, pelabur atau pedagang yang hebat juga turut memberi perhatian yang kecil dalam sebuah gambaran yang besar. Mereka ingin ambil tahu akan segala-galanya yang perlu diketahui dan percaya bahawa kegagalan untuk memberi perhatian kepada apa jua bentuk maklumat yang besar dan kecil adalah resepi utama kepada sebuah kegagalan.

11. Mengaku Kesilapan

Pelabur atau pedagang yang hebat boleh mempunyai ego yang besar, tetapi mereka tahu untuk mengakui kesilapan, seterusnya mengurangkan kerugian mereka dan membuka peluang kejayaan pada masa hadapan. Kebiasaanya mereka tidak akan meratapi kesilapan yang mereka telah lakukan. Mereka hanya melihat kembali kesilapan tersebut untuk dijadikan panduan yang mampu dielakkan di masa hadapan.

12. Kerja Keras 

Pelabur atau pedagang yang hebat selalunya mempunyai obsesi yang tinggi terhadap apa yang mereka lakukan secara profesional. Mereka sangat bekerja keras sehingga sanggup meluangkan masa yang lebih ketika menguasai set kemahiran yang diperlukan dalam aktiviti pelaburan atau perdagangan. Walaubagaimanapun, mereka tidak menganggap kerja keras yang mereka lakukan itu sebagai sebuah bebanan kerana mereka menganggap keseluruhan kerja keras yang mereka lakukan adalah hanya sebuah proses yang sentiasa memberi mereka kepuasan dan keseronokan.