Asal-Usul Trivago

Dahulunya, pernah viral bahawa gadis Trivago dapat menarik perhatian kanak-kanak dan golongan dewasa yang melihat iklan Trivago. Sampai hafal skrip iklah tersebut, terngiang-ngiang dalam kepala otak.

“Hotel yang sama, bilik yang sama… Tetapi, dua harga yang berbeza… Kenapa bayar lebih?”

Kali ini, mari kita berkenalan pula dengan syarikat Trivago dan pengasasnya.

Kenali Trivago Dan Pengasasnya

Trivago N.V., yang juga dikenali sebagai Trivago, adalah sebuah syarikat teknologi antarabangsa dari Jerman. Syarikat ini mengkhususkan perkhidmatan dan produk yang berkaitan dengan internet di dalam bidang hotel, penginapan dan pencarian meta (metasearch).

Ramai yang salah faham dan fikir bahawa Trivago adalah hotel. Sebenarnya tidak!

Trivago adalah mesin carian (search engine) hotel pertama di Jerman di mana kita boleh buat pilihan hotel-hotel yang tersenarai.

Trivago menjadi salah satu syarikat yang paling pesat berkembang di Jerman, dengan mencatatkan keuntungan dua kali ganda dari tahun 2008 hingga 2012.

Untuk pengetahuan anda, ia telah diasaskan di Düsseldorf, Jerman, pada bulan Januari 2005. Pasukan mereka terdiri daripada Peter Vinnemeier, Rolf Schromgens dan Stephan Stubner.

Melihat peluang di ruang pencarian hotel, Trivago telah membangunkan mesin carian hotel pertama di Jerman. Tidak lama selepas pelancaran Trivago, Stephan Stubner meletak jawatan sebagai Pengarah Urusan Trivago. Kemudiannya, posisi itu telah digantikan oleh Malte Siewert.

Perjanjian Dan Perundingan Trivago

Pada mulanya, Trivago menerima $1 juta Euro daripada para pelabur. Pelabur tersebut termasuklah saudara-saudara Samwer, Florian Heinemann, dan Christian Vollmann. Pada tahun 2008, Trivago menerima $1.14 juta USD dalam pembiayaan Siri B daripada syarikat British iaitu HOWZAT Media LLP.

Pada bulan Disember 2010, Trivago menjual seperempat syarikat itu kepada dana pelaburan Amerika Syarikat, Partners Venture. Pada bulan Disember 2012, Expedia mengumumkan bahawa ia akan memperoleh kepentingan dalam Trivago sebanyak $632 juta USD. Akhirnya, perjanjian tersebut selesai pada tahun 2013.

Kisah Perkembangan Trivago

Trivago telah memperolehi produk aplikasi dan pembangunan aplikasi mudah alih daripada Rheinfabrik pada tahun 2014. Selepas pengambilalihan tersebut, Rheinfabrik tetap bebas daripada Trivago dalam perkembangannya.

Dengan pengambilalihan tersebut, Trivago telah mendapat keuntungan lebih daripada $500 juta USD pada tahun berikutnya (2015). Tak cukup dengan itu, pada bulan Mac 2016, Trivago telah memperolehi sebahagian daripada Cloud-PMS daripada syarikat Base7booking.

Mereka telah mempunyai seramai 1,000 orang pekerja pada April 2016. Oleh kerana kejayaannya itu, Trivago mula membina sebuah kampus baru di Düsseldorf.  Trivago juga telah menjadi syarikat awam apabila disenaraikan di NASDAQ di bawah simbol TRVG pada penghujung 2016.

Begitulah kisah perkembangan Trivago sejak diasaskan pada tahun 2005 sehinggalah dikenali ramai di seluruh dunia.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee