Blackstone, Syarikat Pelaburan Wall Street Yang Mempunyai Pemilikan Hartanah Terbesar Di Dunia

Wall Street merupakan pasaran saham yang terbesar di dunia. Disebabkan perkara ini, Wall Street telah melahirkan ramai pengurus wang yang mempunyai kemahiran yang sangat tinggi dalam menguruskan dana pelaburan dengan jumlah yang sangat besar.

Di antara salah seorang pelabur yang kurang popular yang berjaya menguruskan wang pelaburan berprofil yang tinggi adalah Stephen Schwarzman yang merupakan CEO kepada private equity yang terkenal di Wall Street.

Stephen Allen Schwarzman mungkin tidak sepopular Ray Dalio atau Warren Buffett dalam dunia pelaburan, tetapi beliau merupakan salah seorang tokoh yang disegani. Syarikat pelaburan beliau mempunyai sebanyak USD684 bilion aset di bawah pengurusan.

Beliau merupakan pengasas syarikat pelaburan terkenal di Wall Street iaitu Blackstone. Syarikat ini berjaya meraih keuntungan yang luar biasa setiap tahun sejak penubuhannya.

Asal-Usul Stephen Schwarzman

Stephen Schwarzman merupakan seorang pelajar pintar dan aktif dalam bidang sukan. Beliau dilahirkan dalam keluarga pertengahan di mana bapanya merupakan seorang penjual perabot terkenal di tempat mereka.

Sejak kecil lagi Stephen Schwarzman telah terdedah dengan dunia perniagaan dan keusahawanan. Jadi tidak hairanlah beliau sangat berminat dengan dunia keusahawanan.

Beliau berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti Yale dan kemudian memasuki Harvard Business School. Selain mempunyai kepintaran dalam bidang akedemik, beliau juga merupakan seorang atlet pelari pecut dan pernah mewakili daerah dalam sukan tersebut.

Selepas menamatkan pengajian di Harvard Business School, Stephen Schwarzman telah bekerja di sebuah syarikat pelaburan yang terkenal pada ketika itu iaitu Lehman Brothers. Pengalaman bekerja di syarikat Lehman Brothers sangat bermakna untuk kerjaya Stephen Schwarzman.

Ketika berusia 31 tahun, beliau telah dilantik menjadi seorang eksekutif di jabatan mergers and acquisitions Lehman Brothers.

Walaupun mempunyai kehebatan dan kepakaran yang tinggi dalam bidang yang dilakukan, disebabkan CEO yang baru dilantik oleh Lehman Brothers tidak suka dengannya, beliau akhirnya diberhentikan bersama dengan wang pampasan.

Menubuhkan Syarikat Pelaburannya Sendiri

Selepas diberhentikan, Stephen Schwarzman kemudian mengambil keputusan untuk menubuhkan syarikat pelaburannya yang sendiri. Beliau telah bergabung dengan bekas pengurusnya di Lehman Brothers bagi menubuhkan Blackstone. Pada permulaannya, mereka menggunakan wang sendiri untuk beroperasi.

Stephen Schwarzman yang mempunyai pengaruh besar pada ketika itu telah menulis beratus-ratus surat kepada kenalannya ketika beliau bekerja di Lehman Brothers. Beliau telah menghantar lebih daripada 500 keping surat namun hanya sebahagian kecil saja yang memberi maklum balas kepada surat yang dihantarnya.

Di antara kandungan surat tersebut adalah menjemput mereka untuk melabur bersama dengan firma pelaburan yang baru diasaskannya itu. Belikau turut menulis surat untuk meminjam wang daripada bank-bank terkenal di New York bagi mengembangkan syarikatnya itu.

Kredit Gambar: Tropicana

Akhirnya beliau telah diberi kepercayaan oleh sebuah Chemical Bank untuk meminjam duit pelaburan. Stephen Schwarzman menggunakan duit pinjaman tersebut untuk melabur ke dalam Syarikat Tropicana Products dan pelaburan tersebut telah berjaya memberi pulangan yang besar.

Peristiwa ini telah memberi kepercayaan kepada pelabur luar tentang kemampuan Blackstone dalam pasaran saham. Sejak dari itu, beliau mula mendapat kepercayaan orang ramai.

Prudential, sebuah syarikat insurans yang terbesar dan terkenal pada ketika itu telah memberikan dana pelaburan sebanyak USD100 juta. Ianya merupakan langkah terbesar dalam perkembangan Blackstone.

Blackstone bertindak untuk melabur ke dalam syarikat U.S. Steel yang pada ketika itu hampir muflis. Blackstone yang membeli syarikat besi tersebut dan empat tahun kemudian, nilai pelaburan yang diperolehi meningkat sebanyak 4 kali ganda disebabkan harga besi telah melonjak naik pada pertengahan tahun 1980-an.

Kontroversi Yang Menimpa Blackstone

Kredit Gambar: NST

Walaupun syarikat ini berjaya dalam pelaburan yang dilakukannya, namun mereka tidak terlepas daripada kontroversi. Blackstone dituduh sebagai salah sebuah syarikat yang menyebabkan pasaran hartanah di Amerika Syarikat menjadi mahal. Perkara ini disebabkan mereka membeli rumah pada harga yang murah dan menjualnya semula pada harga yang tinggi.

Tindakan ini dilakukan ketika krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008 apabila ramai yang tidak mampu membayar rumah mereka semasa berlakunya krisis sub prime. Ini telah menjadikan Blackstone sebagai salah sebuah pelabur hartanah yang paling berkuasa di dunia pada hari ini.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengkritik tindakan yang dilakukan oleh Blackstone, walaupun ianya sah di sisi undang-undang tetapi dilihat tidak bermoral.

Dengan kejayaan Blackstone dalam dunia pelaburan, ianya telah menjadikan Stephen Schwarzman sebagai salah seorang bilionaire di Amerika Syarikat dengan nilai kekayaan sebanyak USD36 bilion.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.