Blackstone, Syarikat Pelaburan Wall Street Yang Mempunyai Pemilikan Hartanah Terbesar Di Dunia

Wall Street merupakan pasaran saham yang terbesar di dunia. Disebabkan perkara ini, Wall Street telah melahirkan ramai pengurus wang yang mempunyai kemahiran yang sangat tinggi dalam menguruskan dana pelaburan dengan jumlah yang sangat besar.

Di antara salah seorang pelabur yang kurang popular yang berjaya menguruskan wang pelaburan berprofil yang tinggi adalah Stephen Schwarzman yang merupakan CEO kepada private equity yang terkenal di Wall Street.

Stephen Allen Schwarzman mungkin tidak sepopular Ray Dalio atau Warren Buffett dalam dunia pelaburan, tetapi beliau merupakan salah seorang tokoh yang disegani. Syarikat pelaburan beliau mempunyai sebanyak USD684 bilion aset di bawah pengurusan.

Beliau merupakan pengasas syarikat pelaburan terkenal di Wall Street iaitu Blackstone. Syarikat ini berjaya meraih keuntungan yang luar biasa setiap tahun sejak penubuhannya.

Asal-Usul Stephen Schwarzman

Stephen Schwarzman merupakan seorang pelajar pintar dan aktif dalam bidang sukan. Beliau dilahirkan dalam keluarga pertengahan di mana bapanya merupakan seorang penjual perabot terkenal di tempat mereka.

Sejak kecil lagi Stephen Schwarzman telah terdedah dengan dunia perniagaan dan keusahawanan. Jadi tidak hairanlah beliau sangat berminat dengan dunia keusahawanan.

Beliau berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti Yale dan kemudian memasuki Harvard Business School. Selain mempunyai kepintaran dalam bidang akedemik, beliau juga merupakan seorang atlet pelari pecut dan pernah mewakili daerah dalam sukan tersebut.

Selepas menamatkan pengajian di Harvard Business School, Stephen Schwarzman telah bekerja di sebuah syarikat pelaburan yang terkenal pada ketika itu iaitu Lehman Brothers. Pengalaman bekerja di syarikat Lehman Brothers sangat bermakna untuk kerjaya Stephen Schwarzman.

Ketika berusia 31 tahun, beliau telah dilantik menjadi seorang eksekutif di jabatan mergers and acquisitions Lehman Brothers.

Walaupun mempunyai kehebatan dan kepakaran yang tinggi dalam bidang yang dilakukan, disebabkan CEO yang baru dilantik oleh Lehman Brothers tidak suka dengannya, beliau akhirnya diberhentikan bersama dengan wang pampasan.

Menubuhkan Syarikat Pelaburannya Sendiri

Selepas diberhentikan, Stephen Schwarzman kemudian mengambil keputusan untuk menubuhkan syarikat pelaburannya yang sendiri. Beliau telah bergabung dengan bekas pengurusnya di Lehman Brothers bagi menubuhkan Blackstone. Pada permulaannya, mereka menggunakan wang sendiri untuk beroperasi.

Stephen Schwarzman yang mempunyai pengaruh besar pada ketika itu telah menulis beratus-ratus surat kepada kenalannya ketika beliau bekerja di Lehman Brothers. Beliau telah menghantar lebih daripada 500 keping surat namun hanya sebahagian kecil saja yang memberi maklum balas kepada surat yang dihantarnya.

Di antara kandungan surat tersebut adalah menjemput mereka untuk melabur bersama dengan firma pelaburan yang baru diasaskannya itu. Belikau turut menulis surat untuk meminjam wang daripada bank-bank terkenal di New York bagi mengembangkan syarikatnya itu.

Kredit Gambar: Tropicana

Akhirnya beliau telah diberi kepercayaan oleh sebuah Chemical Bank untuk meminjam duit pelaburan. Stephen Schwarzman menggunakan duit pinjaman tersebut untuk melabur ke dalam Syarikat Tropicana Products dan pelaburan tersebut telah berjaya memberi pulangan yang besar.

Peristiwa ini telah memberi kepercayaan kepada pelabur luar tentang kemampuan Blackstone dalam pasaran saham. Sejak dari itu, beliau mula mendapat kepercayaan orang ramai.

Prudential, sebuah syarikat insurans yang terbesar dan terkenal pada ketika itu telah memberikan dana pelaburan sebanyak USD100 juta. Ianya merupakan langkah terbesar dalam perkembangan Blackstone.

Blackstone bertindak untuk melabur ke dalam syarikat U.S. Steel yang pada ketika itu hampir muflis. Blackstone yang membeli syarikat besi tersebut dan empat tahun kemudian, nilai pelaburan yang diperolehi meningkat sebanyak 4 kali ganda disebabkan harga besi telah melonjak naik pada pertengahan tahun 1980-an.

Kontroversi Yang Menimpa Blackstone

Kredit Gambar: NST

Walaupun syarikat ini berjaya dalam pelaburan yang dilakukannya, namun mereka tidak terlepas daripada kontroversi. Blackstone dituduh sebagai salah sebuah syarikat yang menyebabkan pasaran hartanah di Amerika Syarikat menjadi mahal. Perkara ini disebabkan mereka membeli rumah pada harga yang murah dan menjualnya semula pada harga yang tinggi.

Tindakan ini dilakukan ketika krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008 apabila ramai yang tidak mampu membayar rumah mereka semasa berlakunya krisis sub prime. Ini telah menjadikan Blackstone sebagai salah sebuah pelabur hartanah yang paling berkuasa di dunia pada hari ini.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengkritik tindakan yang dilakukan oleh Blackstone, walaupun ianya sah di sisi undang-undang tetapi dilihat tidak bermoral.

Dengan kejayaan Blackstone dalam dunia pelaburan, ianya telah menjadikan Stephen Schwarzman sebagai salah seorang bilionaire di Amerika Syarikat dengan nilai kekayaan sebanyak USD36 bilion.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee