Dari Seorang Kapten Kapal Layar Kepada Pengasas Personio, Perisian Yang Bernilai $500 Juta

Pernah dengar tak software bernama Personio? Personio digunakan untuk membantu mereka yang bekerja di bidang Human Resource Development (HRD) yang dibangunkan oleh Hanno Renner.

Kerja-kerja manual yang leceh seperti urusan pengambilan staf baru atau pun penggajian boleh digantikan dengan software ini.

Apa yang menariknya, pengasas Personio ketika mencipta Personia beliau hanya berusia 25 tahun. Sebelum memulakan perniagaannya, Hanno Renner merupakan pelajar di Germany’s Technical University of Munich.

Semasa belajar di sana, beliau juga melakukan pekerjaan sambilan sebagai seorang kapten kapal layar dan telah berlayar mengelilingi dunia dari Mediterranean sehingga ke Caribbean.

Beliau turut menegaskan yang beliau tidak terikut-ikut jejak langkah usahawan teknologi yang lain seperti Bill gates, Steve Jobs dan Mark Zuckerberg yang tidak menghabiskan pengajian tinggi mereka. Beliau tekun belajar dan menghabiskan pengajian di universiti sebelum memulakan perniagaan Personio bersama tiga rakannya yang lain.

Inspirasi Ciptaan Personio

Hanno Renner mendapat inspirasi untuk mencipta Personio apabila mendapat tahu salah seorang rakannya mempunyai masalah untuk menguruskan kerja-kerja human resource dengan tiada perisian khusus yang dapat membantu.

Semua maklumat hanya disimpan menggunakan pen dan kertas serta fail Excel. Proses sedia ada tidak mencukupi untuk menyelesaikan masalah berkaitan HR ini.

Dengan adanya Personio, semua proses kini menjadi automatik dan boleh menguruskan maklumat daripada permohonan perkerjaan sehinggalah pengurusan akaun gaji.

Perkembangan Pesat

Selepas empat tahun dibangunkan, Personio kini bernilai hampir $500 juta. Pembentukan awal perniagaannya dibantu oleh Accel Venture Capital.

Sekarang, Personio telah mengumpul dana lebih daripada $129 juta daripada pelabur-pelabur seperti Lightspeed dan Lars Dalgaard, CEO SAP Success Factor. Satu lagi perkara yang membanggakan adalah Hanno Renner tidak perlu membuat pitching untuk menarik pelabur, sebaliknya pelabur yang datang kepada beliau untuk membuat pelaburan.

Kesimpulannya, Personio mempunyai ciri yang unik iaitu lebih menumpukan perhatian kepada para usahawan yang berskala kecil dan sederhana. Ini yang membuatkan Personio mampu bersaing dengan nama-nama besar seperti Salesforce, Oracle dan SAP yang lebih tertumpu kepada syarikat-syarikat besar.

Selagi kita ada minat yang mendalam dan sanggup bekerja keras untuk merealisasikan impian tersebut, orang ramai pasti akan lihat potensi kita untuk maju ke hadapan.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.