Covid-19: Hampir 10 Juta Rakyat Amerika Syarikat Hilang Pekerjaan Dalam Tempoh Dua Minggu

Jabatan Buruh Amerika Syarikat melaporkan pada Khamis (2 April 2020) bahawa jumlah tuntutan faedah pengangguran melonjak ke paras tertinggi 6.6 juta orang pada minggu berakhir 28 Mac.

Peningkatan ini adalah dua kali ganda berbanding tuntutan faedah pengangguran yang dicatatkan pada minggu sebelum itu sebanyak 3.28 juta permohonan pada minggu berakhir 21 Mac.

Jumlah Tuntutan Pengangguran Amerika Syarikat. Sumber: TRADINGECONOMICS | Jabatan Buruh AS

Laporan ini juga menunjukkan sejumlah 10.4 juta tuntutan yang direkodkan pada bulan Mac 2020. Jumlah ini lebih tinggi berbanding dengan jumlah pengangguran yang dicatatkan sepanjang tempoh ‘Great Recession’ antara tahun 2007 hingga 2009.

Wilayah yang paling banyak terjejas adalah Hawaii, Pennsylvania, Rhode Island, Washington dan Massachusetts dengan masing-masing mencatat jumlah tuntutan 73, 62, 50 dan 47  bagi setiap 1,000 orang pekerja. Daripada jumlah keseluruhan tuntutan pada minggu lepas, California adalah negeri paling banyak merekodkan jumlah pengangguran iaitu 878,000.

Pihak Jabatan Buruh dalam kenyataanya berkata pandemik Covid-19 terus memberi impak kepada jumlah tuntutan faedah pengangguran. Rata-rata pekerja yang diberhentikan memberi sebab yang sama iaitu kerana Covid-19 yang semakin menular.

Setakat pada hari Khamis jumlah kes positif yang direkodkan di Amerika Syarikat adalah 236,221 kes, paling tinggi di dunia diikuti Itali, Sepanyol, Jerman dan China di tangga kelima. Daripada jumlah itu, 5,780 kes kematian dicatatkan dengan jumlah pesakit yang pulih mencecah 10,324 orang.

Pertambahan jumlah kes Covid-19 di Amerika Syarikat. Sumber: worldometers

Pakar berpendapat jumlah sebenar adalah lebih besar kerana segelintir penuntut tidak berjaya membuat permohonan disebabkan jumlah trafik yang terlalu ramai dalam satu-satu masa.

Sebelum aktiviti ekonomi dihentikan di kebanyakan wilayah di Amerika Syarikat, jumlah tuntutan faedah pengangguran paling banyak dicatat adalah 695,000 pada tahun 1982. Jumlah tuntutan yang tertinggi semasa Great Recession pula adalah 665,000 pada bulan Mac 2009.

Walaubagaimanapun, perintah penjarakan sosial yang dikuatkuasakan telah menyebabkan peningkatan mendadak dalam jumlah pengangguran kerana kebimbangan penduduk dengan penularan koronavirus.

Kadar pengangguran semasa di Amerika Syarikat adalah 3.5% sebelum penularan Covid-19. Ia adalah kadar terendah yang pernah dicapai sejak 50 tahun yang lalu, menunjukkan pasaran buruh negara Uncle Sam ini berada di paras terbaik dalam sejarah.

Jika mengambil kira jumlah tuntutan pengangguran yang dicatatkan pada minggu lalu, ia adalah tambahan 6% kepada kadar pengangguran semasa. Maknanya di sini kadar pengangguran semasa di Amerika Syarikat kini berada di sekitar 10%, jika mengambil kira jumlah tuntutan pengangguran yang kini mencecah 10 juta dalam tempoh dua minggu.

Kadar Pengangguran Amerika Syarikat. Sumber: TRADINGECONOMICS | Biro Statistik Buruh AS

Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang banyak bergantung kepada perbelanjaan pengguna dengan kebergantungan yang tinggi terhadap sektor perkhidmatan sebanyak 70%. Bagi meningkatkan perbelanjaan domestik, pasaran buruhnya mestilah berada dalam keadaan optimum dengan kadar pengangguran tidak melebihi 5%.

Peningkatan mendadak dalam tuntutan faedah pengangguran jelas menunjukkan besarnya impak negatif yang dibawa oleh virus Covid-19 kepada ekonomi AS. Kerajaan persekutuan pimpinan Presiden Trump perlu mengagihkan rangsangan US$2 trillion kepada isirumah dan perniagaan bagi memastikan ekonomi terus berjalan.

Pakej rangsangan tersebut telah ditandatangani secara rasmi oleh Trump pada Jumaat lepas (27 Mac 2020) termasuk pemberian one-off sebanyak US$1,200 kepada ratusan jutaan rakyat di Amerika Syarikat dan juga tambahan US$600 kepada faedah pengangguran selama empat bulan.

Jumlah rangsangan itu mungkin tidak mencukupi, tetapi ia akan membantu dalam jangka pendek. Mereka yang telah kehilangan pekerjaan masih mendapat sumber kewangan untuk dibelanjakan kepada keperluan asas seperti makanan dan tempat tinggal.

Penganalisa ekonomi di Federal Reserve cawangan St. Louis mengunjurkan sejumlah 47 juta penduduk akan kehilangan pekerjaan menjelang akhir bulan Jun 2020 yang mana akan membawa kadar pengangguran ke paras 32.1%. Situasi ini juga sangat berbeza dengan kemelesetan ekonomi yang pernah berlaku sejak 100 tahun yang lalu.

Dalam keadaan seperti ini, Amerika Syarikat perlu rangsangan yang lebih besar susulan daripada pakej yang telah diumumkan sebelum ini.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Baharu Argentina Harap Projek LNG Dengan Petronas Akan Diteruskan – Mondino

KUALA LUMPUR, 17 Mac (Bernama) — Kerajaan baharu Argentina berharap projek gas asli cecair (LNG) bersama yang bernilai berbilion dolar dengan syarikat minyak dan gas Malaysia, Petronas, akan diteruskan.

“Kami berharap dapat memberikan semua jaminan yang diperlukan untuk pelaburan ini diteruskan,” kata Menteri Luar, Perdagangan Antarabangsa dan Ibadat Argentina Diana Mondino kepada Bernama.

Mondino, yang berada di Malaysia untuk lawatan rasmi sulungnya, dijangka mengadakan pertemuan dengan pihak pengurusan Petronas pada Isnin 18 Mac, 2024 untuk membincangkan aktiviti Petronas di Argentina.

Pada 1 Sept, 2022 Petronas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat minyak dan gas bersepadu terbesar Argentina, YPF, untuk meneruskan kerjasama di negara Amerika Selatan itu dalam projek LNG bersepadu serta bidang lain termasuk minyak huluan, petrokimia dan penyelesaian tenaga bersih.

Selain MoU itu, YPF dan entiti operasi Petronas di Argentina, Petronas E&P Argentina S.A., memeterai perjanjian kajian dan pembangunan bersama ke arah pelaksanaan kajian dan pembangunan potensi projek LNG Bersepadu Argentina.

Perkara itu akan merangkumi pengeluaran gas huluan khusus, pembangunan saluran paip dan infrastruktur khusus, pengeluaran LNG serta pemasaran dan penghantaran.

Keputusan pelaburan akhir (FID) untuk projek itu akan dilaksanakan selepas penilaian teknikal dan komersial yang teliti dijalankan, disokong oleh terma, perundangan dan dasar fiskal yang kondusif.

Pakatan strategik Petronas dengan YPF bermula pada 2014 melalui perkongsiannya dalam projek La Amarga Chica, Vaca Muerta, sebagai sebahagian daripada aspirasi pertumbuhannya di benua Amerika.

Mondino berkata negara itu boleh mengeksport banyak produk gas dan minyak ke peringkat dunia.

“Argentina boleh mengeksport banyak gas kepada dunia namun kami belum mempunyai teknologi untuk mencairkan gas dan pengangkutan…bukan di tahap yang sepatutnya.

“Banyak perubahan politik berlaku di negara saya dan kini, kami jauh lebih pantas. Sebenarnya, perkara ini boleh bermula bertahun-tahun yang lepas namun tidak berlaku. Kami akan memajukan pelaburan seperti ini,” katanya.

Dilaporkan pada 13 Mac, 2024 YPF dan Petronas telah membuat penangguhan selama setahun untuk memuktamadkan FID bagi fasa pertama projek itu.

— BERNAMA