Covid-19: Hampir 10 Juta Rakyat Amerika Syarikat Hilang Pekerjaan Dalam Tempoh Dua Minggu

Jabatan Buruh Amerika Syarikat melaporkan pada Khamis (2 April 2020) bahawa jumlah tuntutan faedah pengangguran melonjak ke paras tertinggi 6.6 juta orang pada minggu berakhir 28 Mac.

Peningkatan ini adalah dua kali ganda berbanding tuntutan faedah pengangguran yang dicatatkan pada minggu sebelum itu sebanyak 3.28 juta permohonan pada minggu berakhir 21 Mac.

Jumlah Tuntutan Pengangguran Amerika Syarikat. Sumber: TRADINGECONOMICS | Jabatan Buruh AS

Laporan ini juga menunjukkan sejumlah 10.4 juta tuntutan yang direkodkan pada bulan Mac 2020. Jumlah ini lebih tinggi berbanding dengan jumlah pengangguran yang dicatatkan sepanjang tempoh ‘Great Recession’ antara tahun 2007 hingga 2009.

Wilayah yang paling banyak terjejas adalah Hawaii, Pennsylvania, Rhode Island, Washington dan Massachusetts dengan masing-masing mencatat jumlah tuntutan 73, 62, 50 dan 47  bagi setiap 1,000 orang pekerja. Daripada jumlah keseluruhan tuntutan pada minggu lepas, California adalah negeri paling banyak merekodkan jumlah pengangguran iaitu 878,000.

Pihak Jabatan Buruh dalam kenyataanya berkata pandemik Covid-19 terus memberi impak kepada jumlah tuntutan faedah pengangguran. Rata-rata pekerja yang diberhentikan memberi sebab yang sama iaitu kerana Covid-19 yang semakin menular.

Setakat pada hari Khamis jumlah kes positif yang direkodkan di Amerika Syarikat adalah 236,221 kes, paling tinggi di dunia diikuti Itali, Sepanyol, Jerman dan China di tangga kelima. Daripada jumlah itu, 5,780 kes kematian dicatatkan dengan jumlah pesakit yang pulih mencecah 10,324 orang.

Pertambahan jumlah kes Covid-19 di Amerika Syarikat. Sumber: worldometers

Pakar berpendapat jumlah sebenar adalah lebih besar kerana segelintir penuntut tidak berjaya membuat permohonan disebabkan jumlah trafik yang terlalu ramai dalam satu-satu masa.

Sebelum aktiviti ekonomi dihentikan di kebanyakan wilayah di Amerika Syarikat, jumlah tuntutan faedah pengangguran paling banyak dicatat adalah 695,000 pada tahun 1982. Jumlah tuntutan yang tertinggi semasa Great Recession pula adalah 665,000 pada bulan Mac 2009.

Walaubagaimanapun, perintah penjarakan sosial yang dikuatkuasakan telah menyebabkan peningkatan mendadak dalam jumlah pengangguran kerana kebimbangan penduduk dengan penularan koronavirus.

Kadar pengangguran semasa di Amerika Syarikat adalah 3.5% sebelum penularan Covid-19. Ia adalah kadar terendah yang pernah dicapai sejak 50 tahun yang lalu, menunjukkan pasaran buruh negara Uncle Sam ini berada di paras terbaik dalam sejarah.

Jika mengambil kira jumlah tuntutan pengangguran yang dicatatkan pada minggu lalu, ia adalah tambahan 6% kepada kadar pengangguran semasa. Maknanya di sini kadar pengangguran semasa di Amerika Syarikat kini berada di sekitar 10%, jika mengambil kira jumlah tuntutan pengangguran yang kini mencecah 10 juta dalam tempoh dua minggu.

Kadar Pengangguran Amerika Syarikat. Sumber: TRADINGECONOMICS | Biro Statistik Buruh AS

Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang banyak bergantung kepada perbelanjaan pengguna dengan kebergantungan yang tinggi terhadap sektor perkhidmatan sebanyak 70%. Bagi meningkatkan perbelanjaan domestik, pasaran buruhnya mestilah berada dalam keadaan optimum dengan kadar pengangguran tidak melebihi 5%.

Peningkatan mendadak dalam tuntutan faedah pengangguran jelas menunjukkan besarnya impak negatif yang dibawa oleh virus Covid-19 kepada ekonomi AS. Kerajaan persekutuan pimpinan Presiden Trump perlu mengagihkan rangsangan US$2 trillion kepada isirumah dan perniagaan bagi memastikan ekonomi terus berjalan.

Pakej rangsangan tersebut telah ditandatangani secara rasmi oleh Trump pada Jumaat lepas (27 Mac 2020) termasuk pemberian one-off sebanyak US$1,200 kepada ratusan jutaan rakyat di Amerika Syarikat dan juga tambahan US$600 kepada faedah pengangguran selama empat bulan.

Jumlah rangsangan itu mungkin tidak mencukupi, tetapi ia akan membantu dalam jangka pendek. Mereka yang telah kehilangan pekerjaan masih mendapat sumber kewangan untuk dibelanjakan kepada keperluan asas seperti makanan dan tempat tinggal.

Penganalisa ekonomi di Federal Reserve cawangan St. Louis mengunjurkan sejumlah 47 juta penduduk akan kehilangan pekerjaan menjelang akhir bulan Jun 2020 yang mana akan membawa kadar pengangguran ke paras 32.1%. Situasi ini juga sangat berbeza dengan kemelesetan ekonomi yang pernah berlaku sejak 100 tahun yang lalu.

Dalam keadaan seperti ini, Amerika Syarikat perlu rangsangan yang lebih besar susulan daripada pakej yang telah diumumkan sebelum ini.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Saham Industri Pertahanan Di Amerika Syarikat Melonjak Selepas Jeneral Perang Iran Dibunuh

Perang merupakan tragedi yang paling menakutkan dalam perdababan manusia, tidak kira zaman moden atau zaman silam. Setiap peperangan yang berlaku, kehilangan nyawa bagi kedua-belah pihak memang tidak dapat dielakkan sama sekali

Paling malang apabila kehilangan nyawa yang berlaku itu melibatkan orang awam. Secara kasarnya peperangan ini akan merugikan kedua belah pihak tetapi jika diperinci secara halus, ada pihak yang akan untung jika tercetusnya konflik peperangan.

Pihak yang paling untung jika peperangan berlaku adalah syarikat yang terlibat dalam menghasilkan senjata dan jentera perang.

Perang Dunia Ketiga Bakal Tercetus?

Minggu lepas, Kerajaan Amerika Syarikat telah membunuh seorang jeneral perang Negara Iran yang bernama Qassem Soleimani. Beliau merupakan seorang jeneral yang berpengalaman hampir 20 tahun dalam memimpin pasukan tentera elit Negara Iran ketika beliau berada di Iraq.

Tindakan yang dilakukan oleh Donald Trump itu telah dijangka oleh ramai pihak dan beliau yang mendakwa pembunuhan yang dilakukan oleh negara tersebut bertujuan untuk mengelakkan lebih banyak serangan ganas yang dirancang oleh Jeneral Qassem terhadap kepentingan Amerika Syarikat di Asia Barat.

Pembunuhan yang dilakukan oleh Donald Trump ini adalah tindak balas yang dilakukan oleh negara tersebut terhadap pembunuhan dan serangan terhadap pengkalan tentera di Kirkuk dan kedutaan Amerika Syarikat di Baghdad yang dilakukan oleh pasukan militan di bawah pimpinan jeneral tersebut.

Dalam tragedi 27 Disember yang lepas, beberapa orang warga Amerika Syarikat  telah meninggal dunia termasuk kontraktor akibat serangan roket yang dilakukan oleh militan ke atas pengkalan tentera tersebut. Dan tiga  hari kemudian, kedutaan Amerika Syarikat diserang oleh para militan yang dipercayai mendapat arahan daripada Jeneral tersebut.

Kesan Yang Positif Kepada Industri Pertahanan Amerika Syarikat

Photo by UX Gun on Unsplash

Serangan yang dilakukan oleh pentadbiran Donald Trump terhadap Jeneral Qassem tersebut telah memberi kesan yang positif terhadap kenaikan harga saham syarikat di dalam industri pertahanan dan pembuatan senjata di negara tersebut. Dengan melakukan serangan tersebut, Amerika Syarikat telah mengisytiharkan perang terhadap Iran secara tidak langsung.

Amerika Syarikat di bawah pentadbiran Donald Trump dilihat tidak begitu mesra dengan Iran dan sentiasa menekan Iran daripada segenap aspek jika dibandingkan dengan pentadbiran Barrack Obama yang terdahulu.

Di antara syarikat yang mendapat durian runtuh dengan kenaikan harga saham dalam tempoh satu hari selepas serangan tersebut adalah seperti berikut:

1. General Dynamics

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 0.8%

Market Capitalization: $51.9 billion

2. TransDigm

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 1.1%

Market cap: $30.6 billion

3. Huntington Ingalls

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 1.6%

Market Capitalization: $10.6 billion

4. Raytheon

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak  2.4%

Market Capitalization: $63.6 billion

5. L3Harris Technologies

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak  3.6%

Market Capitalization: $46.4 billion

6. Lockheed Martin

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 4.2%

Market Capitalization: $117.4 billion

7. Northrop Grumman

Kenaikan Dalam Masa Sehari: Naik Sebanyak 5.5%

Market Capitalization: $62.7 billion

Saham Berkaitan Minyak Pun Naik

Selain dari saham yang melibatkan syarikat sektor pertahanan,saham syarikat yang melibatkan industri minyak juga turut terkena tempias kenaikan harga saham akibat serangan tersebut. Harga minyak mentah dunia telah naik sebanyak 3.1% kesan dari peristiwa itu.

Di antara faktor yang menyebabkan kenaikan bagi saham syarikat minyak adalah disebabkan Iran merupakan ahli negara OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) yang bertanggunjawab mengeluarkan minyak mentah dunia.

Iran yang berikrar akan bertindak balas dan Amerika Syarikat telah menempatkan seramai 3,000 orang tentera di Asia Barat sebagai langkah berjaga-jaga.

Sumber Rujukan: https://markets.businessinsider.com

Iklan

Ini Sebab Mengapa Sempadan Ireland Sangat Penting Dalam Perjanjian Brexit

Sempadan di antara Republik Ireland dan Ireland Utara mempunyai sejarah hitam yang melibatkan peristiwa tegang dan kematian ribuan nyawa. Hampir dua dekad selepas berakhirnya konflik yang meragut 3,600 nyawa, sempadan itu sekali lagi menjadi pertelingkahan di antara kedua-dua wilayah.

Kebanyakan penduduk dari dua wilayah Republik Ireland (negara merdeka) dan Ireland Utara (sebahagian daripada UK) tidak terlibat dalam konflik keganasan yang berlaku, tetapi mereka menjadi mangsa pengeboman dan tembakan sejak berdekad lamanya sehingga tahun 1998.

Konflik berakhir secara rasmi melalui perjanjian yang disebut sebagai ‘Good Friday Agreement’ pada tahun 1998. Namun, perjanjian damai itu tidak dapat menyembuhkan luka yang dirasai oleh penduduk Ireland Utara. Buktinya selepas pengeboman yang berlaku lebih dari 20 tahun yang lalu, ketegangan terus wujud di kepulauan Ireland.

Dan sekarang, Brexit – keputusan untuk UK meninggalkan Kesatuan Eropah sekali lagi mengancam keamanan di Ireland Utara.

Mengapa Ireland sangat penting dalam perjanjian Brexit? Sempadan terbuka di kepulauan Ireland telah banyak menyelesaikan konflik di wilayah itu berdekad lamanya. Sempadan terbuka menjadikan ‘puak penyatu’ di Ireland Utara merasa selamat sebagai sebahagian daripada Britain manakala ‘penyokong republikan’ dapat merasa mereka terus terhubung dengan Republik Ireland di selatan.

Kesatuan Eropah (EU) dan pasaran tunggal adalah penyumbang kepada sempadan terbuka itu bagi mengelak pemeriksaan di perbatasan dua wilayah. Jika Ireland Utara meninggalkan EU bersama-sama dengan Britain di sinilah perlunya peranan UK untuk mendapatkan penyelesaian bagi mengekalkan sempadan terbuka dan keamanan di wilayah tersebut.

Apabila tiba masanya untuk Britain keluar dari Kesatuan Eropah, sempadan di kepulauan Ireland itu akan menjadi satu-satunya jalan yang menghubungkan kedua-dua wilayah. Buat masa ini sempadan itu kekal terbuka di mana siapa sahaja bebas untuk pergi dan balik melaluinya.

Bagaimana Sempadan Di Ireland Boleh Wujud?

Pulau tersebut terpisah pada tahun 1921 sebagai sebahagian daripada perjanjian damai antara kerajaan UK dan pemberontak Ireland. Perjanjian itu mengiktiraf Ireland Selatan dengan majoriti penduduk beragama Kristian Katolik sebagai sebuah negara yang bebas dan mendapat kemerdekaan sepenuhnya pada tahun 1948. Manakala Ireland Utara di mana majoriti penduduknya adalah Kristian Protestan kekal bersama UK, Scotland dan Wales.

Proses pemisahan di Ireland berlaku pada tahun 1921 melalui Akta Kerajaan Ireland 1920 di mana kerajaan UK dan Ireland membahagikan kepulauan itu kepada dua bahagian politik yang mana Ireland Utara kini sebahagian daripada UK dan Republik Ireland sebuah negara yang bebas.

Akta tersebut bertujuan untuk menghasilkan dua kerajaan tersendiri di Ireland dengan kedua-duanya masih kekal di dalam UK. Walaubagaimanapun, pada tahun 1922 selepas Peperangan Kemerdekaan (1919-1921), Ireland Selatan dan Ireland Barat menjadi sebuah negara yang bebas, manakala Ireland Utara memilih untuk kekal di dalam United Kingdom.

Adakah Brexit Akan Mengembalikan Pemeriksaan Rapi Di Sempadan?

Ini adalah senario yang mungkin berlaku di mana terdapat kawalan ketat di sempadan tersebut. Buat masa ini sempadan itu adalah terbuka yang hanya dipisahkan oleh padang, sungai dan beberapa kawasan perumahan. Jika penguatkuasaan sempadan diaktifkan ia dijangka akan memperlahankan pergerakan pengangkutan di sempadan dan juga melibatkan kos yang tinggi bagi pembinaan sempadan.

Dalam tinjauan terbaru yang dibuat oleh tentera Ireland menunjukkan terdapat 300 lintasan di sepanjang 500KM sempadan Ireland yang kebanyakan darinya adalah kawasan persendirian dan laluan yang tidak ditandakan sebagai sempadan. Hanya jalan raya yang boleh menentukan sama ada seseorang telah melalui sempadan melalui papan tanda yang diletakkan.

Apakah Pendirian Penduduk Ireland Utara?

Ireland Utara memilih untuk kekal di dalam EU dalam referendum Brexit yang berlangsung pada Jun 2016 dengan 56% undian ketika itu. Namun, populasi Ireland Utara jauh lebih kecil daripada keseluruhan populasi di United Kingdom – hanya 3 peratus atau 1.8 juta penduduk yang mana tidak banyak dapat mengubah hasil referendum yang berakhir dengan Brexit menang 52% berbanding 48% yang mahu kekal di dalam blok Eropah.

Parti Kesatuan Demokratik Ireland Utara (DUP) dilaporkan enggan menyokong perjanjian yang dicadangkan oleh Boris Johnson dalam undian yang dijalankan pada 19 Oktober 2019 di Parlimen UK.

Sumber DUP memaklumkan ia tidak dapat menyokong isu kastam dan pengaturan cukai jualan, kerana ia bakal termaktub di bawah peraturan EU walaupun Ireland Utara kekal di dalam wilayah Britain.

Di antara kebimbangan pihak DUP adalah berkaitan pergerakan barangan perdagangan tidak kira ke mana destinasi barangan itu yang berkemungkinan tertakluk di bawah kekuasaan EU. Bermakna di sini, Kesatuan Eropah mempunyai kuasa untuk mengenakan tarif atau sebaliknya; kepada barangan yang melalui sempadan di Ireland.

Keadaan semasa perjanjian Brexit

Rundingan Brexit di bawah bekas perdana menteri UK Theresa May telah gagal mendapat sokongan dari Parlimen Britain hinggalah beliau dipaksa untuk meletakkan jawatan. Kini perkara yang sama berlaku kepada Boris Johnson selaku perdana menteri baru yang masih menemui jalan buntu untuk mendapat sokongan majoriti di parlimen walaupun perjanjian telah dipersetujui bersama pihak Eropah.

Tarikh keluar UK daripada EU kini telah dilanjutkan sehingga 31 Januari 2020 bagi menyelesaikan kemelut yang melanda ini.

Sumber Rujukan:

 1. https://www.theguardian.com/politics/2019/oct/02/two-borders-four-years-what-boris-johnson-brexit-offer
 2. https://www.opendemocracy.net/en/can-europe-make-it/irish-border-contradictions-and-chaos-how-will-brexit-affect-northern-ireland/
 3. https://www.washingtonpost.com/world/2019/10/17/what-is-happening-with-brexit-now-boris-johnsons-plans-irish-border-eu-explained/
 4. https://www.vox.com/world/2019/2/18/18204269/brexit-irish-border-backstop-explained
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ireland%E2%80%93United_Kingdom_border
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Derry
 7. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Partition_of_Ireland

Ditulis oleh Roland Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Risiko Pasaran Global Menyebabkan Matawang YEN Melonjak? Ini Punca Yang Anda Mungkin Tak Pernah Tahu

Ketidaktentuan (uncertainty) dan risiko dalam pasaran kewangan biasanya dapat disedari melalui beberapa isyarat. Salah satunya adalah lonjakan atau kenaikan mendadak matawang Yen.

Di antara contoh ketidaktentuan dalam pasaran termasuklah kejatuhan pasaran saham, krisis politik, geopolitik dan bencana alam.

Safe-haven sering menghiasi tajuk utama berita apabila berlakunya risiko dalam pasaran yang menunjukkan peralihan pelabur kepada aset selamat. Safe-haven di sini bermaksud pelaburan yang dapat mengekalkan atau meningkatkan nilai dana pelaburan semasa pasaran dalam keadaan berisiko, contohnya semasa kejatuhan besar pasaran saham.

Aset safe-haven di antaranya adalah Emas, Dolar AS, Yen, Swiss Franc dan juga bon kerajaan AS. Ya, Dolar Amerika juga termasuk dalam aset jenis ini kerana kecairan yang tinggi dalam pasaran global dan juga statusnya sebagai rizab matawang utama dunia.

Emas menjadi pilihan kerana sifatnya sebagai penyimpan nilai (value retainer) dan sebagai melawan inflasi, manakala Swiss Franc kerana pasaran kewangan negara Switzerland yang stabil. Bon kerajaan AS pula menjadi pilihan kerana ia dijamin oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Korelasi Kejatuhan Saham Global Dengan Aset Safe-Haven

Tempoh suku ketiga 2018 sehingga masuknya tahun 2019, bukan sahaja Yen yang melonjak tetapi beberapa tanda amaran lain juga wujud yang membuktikan kita kini memasuki tahun yang volatile (tidak menentu). Hasil-bon (US10 Year Yield) telah menjunam, harga emas melonjak, keadaan kewangan Amerika Syarikat pula semakin ketat.

Korelasi pasaran melibatkan indeks saham dan asset safe-haven. Sumber: Investing.com

Carta di atas menunjukkan pergerakan aset yang boleh kita kaitkan semasa kejatuhan pasaran saham pada akhir tahun 2018. Terdapat empat carta termasuk Indeks Dow Jones (Merah), pasangan matawang USD/JPY (Hijau), Hasil-bon 10 tahun kerajaan AS (US10-Year Yield) dan harga emas.

Kejatuhan pasaran jelas kita lihat dalam indeks Dow Jones sejak Oktober hingga ke penghujung Disember 2018.Hal ini menyebabkan peningkatan permintaan aset safe-haven dengan kenaikan Yen, penurunan Hasil-bon dan lonjakan harga emas dalam tempoh sama. 

Jepun Jadi Pilihan Meminjam Wang Bagi Tujuan Carry-Trade

Faktor pemilihan Yen sebagai aset safe-haven oleh pelabur-pelabur adalah satu subjek yang telah lama diperdebatkan oleh golongan akademik dan penganalisis. Di antara yang menjadi isunya adalah, sama ada aset itu sememangnya safe-haven atau disebabkan oleh faktor carry-trade yang menyebabkan ia mengukuh semasa berlakunya krisis.

Pada masa pasaran bergerak stabil (Risk-on atau tidak berisiko), biasanya carry-trade akan memainkan peranan penting. Carry trade bermaksud tindakan pelabur meminjam wang dari negara yang mempunyai kadar faedah rendah dan melaburkannya semula kepada aset yang boleh memberikan hasil tinggi.

Dalam konteks matawang Yen, carry-trade di sini bermaksud tindakan pelabur Jepun membawa wang mereka untuk dilaburkan ke luar negara dalam usaha mencari kadar keuntungan yang lebih tinggi, kerana faktor kadar faedah yang rendah di Jepun. Untuk rekod kadar faedah bank pusat Jepun adalah di paras negatif 0.10 peratus.

Kadar faedah Bank of Japan. Sumber: TRADINGECONOMICS.COM

Jepun biasanya menjadi pilihan pelabur untuk meminjam wang kerana paras kadar faedah yang rendah. Semasa Risk-Off (pasaran berisiko) carry-trade tadi bergerak sebaliknya, di mana dana-dana pelaburan tadi dibawa masuk semula ke Jepun seterusnya menyebabkan pengukuhan Yen. 

Risk-On Risk-Off, Punca Naik-Turun Matawang Yen

Betapa banyaknya wang pelaburan dari Jepun di pasaran asing telah dibuktikan dengan data yang dikeluarkan oleh Morgan Stanley. Ianya mendakwa portfolio pelabur Jepun di Amerika Syarikat telah meningkat dua kali ganda sejak 15 tahun lalu kepada US$1.25 trilion.

Pegangan tersebut telah meningkat lebih daripada US$400 billion sejak tahun 2011 yang majoritinya dalam aset berisiko. Disebabkan jumlah dana yang banyak, matawang Yen selalunya melonjak apabila terdapat risiko dalam pasaran berikutan permintaan yang tinggi daripada pelabur Jepun itu sendiri.

Bagi memahami pengukuhan Yen dengan lebih baik, kita akan cuba kaitkan situasi pelaburan oleh pelabur Jepun dengan aliran modal keluar dan masuk ke Jepun serta permintaan dan penawaran wang.

Ketika Risk-On, pelabur Jepun akan membawa dana mereka untuk dilaburkan ke negara luar menyebabkan matawang Jepun perlu ditawarkan atau dijual untuk mendapatkan matawang asing. Sebagai contoh, jika pelabur ingin melabur di Amerika Syarikat, Yen perlu ditukarkan kepada Dolar AS terlebih dahulu sebelum ia boleh dilaburkan di negara itu. Ini menyebabkan menyebabkan penawaran Yen meningkat seterusnya menyebabkan nilainya menurun.

Begitu juga sebaliknya, apabila berlaku ketidaktentuan dalam pasaran Risk-Off, pelabur Jepun tadi akan membawa semula dana-dana pelaburan mereka semula ke Jepun. Sebelum itu, dana tersebut yang kini dalam nilai Dolar AS akan ditukarkan semula kepada Yen dan menjadikan permintaan matawang Yen meningkat sekaligus menyebabkan nilainya melonjak.

Kenapa pelabur Jepun pantas membawa semula dana mereka dari luar masuk semula ke dalam negara?

Ini terbukti semasa kejadian tsunami besar pada tahun 2011 di Fukushima. Satu sifat yang baik di kalangan rakyat Jepun adalah semangat tolong-menolong yang tinggi semasa keadaan berisiko atau  bencana di negara mereka.

Oleh yang demikian, apabila berlakunya bencana seperti tsunami, dana-dana pelaburan di luar negara dibawa masuk semula ke Jepun untuk digunakan bagi membantu aktivti menyelamat atau pemulihan ekonomi. Ini menjadikan permintaan matawang Yen meningkat.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini menjadi seorang penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil – Petanda Kemelesetan Ekonomi?

Jumaat lepas (22 Mac 2019) pasaran global dikejutkan dengan Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil sehingga menyebabkan kejatuhan pasaran saham Wall Street yang agak besar. Tetapi apakah sebenarnya yang berlaku, dan adakah ianya merupakan petanda kemelesetan ekonomi yang bakal tiba tak lama lagi?

Jom kita dengarkan kupasan menarik daripada Tuan Razali Razman, seorang Perancang Kewangan Islam (IFP), penulis kewangan, pelabur dan pengasas Rencana Ringgit berkenaan isu ini.

Tiada Kenaikan Kadar Faedah Di Amerika Syarikat Bagi Tahun 2019

Baru-baru ini terdapat dua perkembangan penting di AS. Rizab Persekutuan AS (Fed) telah mengumumkan bahawa tiada kenaikan kadar faedah dirancang pada tahun ini.  Langkah ini merupakan perubahan ketara daripada 3 kenaikan yang dirancang pada tahun lepas untuk tahun 2019.

Perkembangan penting kedua ialah Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil, iaitu keadaan di mana kadar hasil (yield) bon perbendaharaan AS (bon kerajaan AS) menjadi lebih tinggi bagi bon yang matang dalam 3 bulan, berbanding bon 10 tahun.  Perkara ini jarang berlaku kerana lazimnya bon jangka panjang mempunyai kadar hasil yang lebih tinggi.

Kembali kepada situasi pertama mengenai kadar faedah. Langkah Fed ini sepatutnya positif kepada pasaran kerana kadar lebih rendah (dan kos hutang lebih rendah) lazimnya lebih positif bagi perniagaan.

Tetapi perubahan pandangan Fed, daripada menaikkan kadar kepada mengekalkan kadar, menandakan salah satu atau kedua-dua perkara berikut:

 1. Ketiadaan inflasi
 2. Pertumbuhan ekonomi global dan AS semakin terjejas.

Kedua-duanya bukan faktor yang begitu positif.

Mengenai perkembangan kedua, iaitu Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil.  Kali terakhir perkara ini berlaku, seperti dalam graf ialah pada 2007.  Dalam tempoh 50 tahun lepas, hampir setiap kali kadar hasil menyongsang, kemelesetan berlaku di AS dalam tempoh 12 – 24 bulan, kecuali sekali.

Kadar Hasil Bon 10 Tahun Amerika Syarikat – Bon 3 Bulan

Dipetik daripada laman Market Watch

Kelemesetan tidak semestinya berlaku di Amerika Syarikat, kerana mungkin kali ini keadaan berbeza dan situasi juga bergantung kepada pelbagai indikator ekonomi lain, tetapi kita sebagai pelabur yang dipengaruhi keadaan global perlu memantau perkara ini.

Keadaan di Amerika Syarikat mungkin mempengaruhi Malaysia, tetapi terdapat kebarangkalian juga bahawa pada masa berlaku kemelesetan di Amerika Syarikat, situasi ekonomi Malaysia pula sudah kembali kukuh.

Jadi perkembangan global seperti ini penting untuk menentukan bila untuk melabur di Malaysia dan bila untuk melabur di Amerika Syarikat atau di peringkat global, khususnya bagi pelabur global, memandangkan dalam dunia masa kini pelabur kecil sekali pun berpeluang untuk melabur di pasaran AS.

Untuk bacaan lanjut untuk memahami Penyongsangan Kadar Hasil atau Yield Curve Inversion

 1. Artikel di Marketwatch
 2. Artikel di Reuters
 3. Artikel di Forbes

Sumber: Rencana Ringgit

Tiga Lagi Faktor Penting Yang Bakal Menentukan Halatuju Saham Global Minggu Ini

Selain daripada petanda yang tak baik Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil di atas, ada tiga lagi faktor yang bakal menentukan halatuju pasaran saham global iaitu:

 • Data Pertumbuhan Ekonomi Amerika Syarikat Suku Keempat
 • Perkembangan Drama Brexit
 • Rundingan Perdagangan Amerika Syarikat-China

Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Empat Tumpuan Utama Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (25-29 Mac 2019).

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!