Deepak Chopra Dan Pelaburan Anda

“‘Instead of thinking outside the box, get rid of the box

– Deepak Chopra

Majalah ‘Time’ pernah menyenaraikan Deepak Chopra sebagai salah seorang daripada 100 ikon terunggul di era moden ini. Dunia Barat menganggap beliau sebagai seorang inovator dan pemimpin dalam bidang perubatan minda dan tubuh badan.

Beliau berjaya melakukan transformasi dengan membuat penambaikan ubat-ubatan Barat dengan memasukkan elemen tradisional penyembuhan dari timur.

Beliau mengetengahkan seni penyembuhan dengan inovasi yang berasal dari India, dan pada awalnya ideanya sangatlah ditentang oleh dunia Barat. Namun kini ianya diterima secara meluas di seluruh dunia.

Deepak Chopra mengajar sistem penyembuhan dan pencegahan yang telah pun wujud sejak 5,000 tahun lalu di negara India. Ianya dikenali sebagai Ayurveda (Ayurvedic) dan digunapakai di seluruh dunia kerana mampu untuk menyeimbangkan minda, tubuh badan dan jiwa seseorang.

Mengubah pemikiran orang ramai mengenai kepercayaan lama, adalah salah satu misi Deepak Chopra. Jika dilihat daripada perspektif dunia pelaburan dan perdagangan saham, ianya hampir sama.

Tengah Untung Atau Rugi Tu?

Tahap ‘kesihatan’ portfolio kita adalah sangat penting. Keseimbangan emosi setiap pelabur dan pedagang adalah sangat penting. Membebaskan diri kita daripada ancaman ‘penyakit’ portfolio pelaburan perlu menjadi objektif utama.

Strategi pelaburan yang tidak baik, akan menyebabkan pulangan pelaburan kita merosot. Seterusnya akan memberi kesan negatif kepada minda kita, yang akan memberi kesan kepada gaya hidup kita.

Kita juga perlu seiring berubah dengan perubahan zaman. Pasaran saham juga sering berubah-ubah dengan peredaran zaman.

Disebabkan inilah setiap pelabur dan pedagang saham bukan saja perlu berfikir di luar kotak pemikiran, tetapi hapuskan terus kotak yang membelenggu anda selama ini.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.