Bersediakah (Layakkah) Anda Memilki Kad Kredit?

Orang yang pakai kad kredit memang nampak kelihatan mewah berbelanja. Apa taknya, swipe sahaja, terus dapat beli barang. Kad kredit sebenarnya untuk mereka yang mampu membayar cash. Kalau tak mampu, itulah pinjaman yang bakal menjerat.

Apa yang memburukkan keadaan adalah apabila anda menyalahgunakan kad kredit yang dimiliki.

Malah kemudahan penggunaan kad kredit dalam pembelian online juga disalahguna. Semakin ramai yang tidak menggunakannya dengan bijak.

Anak muda adalah golongan yang paling ramai terjebak dengan penggunaan kad kredit ini. Apa yang dimahukan adalah kesenangan tanpa berfikir panjang tentang kemudaratan buat diri sendiri.

Bila bebanan hutang semakin tinggi, barulah timbul rasa menyesal. Mengikut statistik, punca utama anak muda bankrap adalah disebabkan kad kredit.

Income setahun dalam RM24,000 atau gaji RM2,000 sebulan dah layak untuk memohon kad kredit.

Jadi bersediakah anda untuk menggunakan kad kredit secara bijak? Jom kita lihat beberapa perkara berikut

1. Guna Kad Kredit Berpada-pada

Sesetengah bank akan memberikan had penggunaan kad kredit yang melebihi daripada jumlah gaji. Ada yang memberikan kemudahan sehingga 3 atau 5 kali ganda daripada gaji bulanan anda.

Misalnya jika gaji bulanan anda adalah RM3,000, anda mungkin mempunyai had kad kredit yang boleh mencecah sehingga RM15,000..

Sedarkah anda, ini merupakan satu perangkap? Anda mungkin lupa bahawa pemberian had maksimum ini akan menyebabkan anda terdorong untuk berbelanja lebih.

Bagi mengelakkan masalah ini berlaku, anda perlu mengambil langkah yang lebih bijak dengan menetapkan perbelanjaan berdasarkan gaji anda pada setiap bulan.

Peribahasa ada menyebut,” ukurlah baju di badan sendiri”. Jelas menunjukkan bahawasanya, anda perlu mengukur tahap perbelanjaan anda seiring dengan jumlah pendapatan. Lebih baiknya, semakin besar jumlah pendapatan maka semakin kecil jumlah perbelanjaan. Supaya lebihan tadi dijadikan sebagai simpanan.

2. Gunakannya Untuk Memudahkan Urusan

Apa yang seronoknya bila kita ada kad kredit ini adalah, ia sebenarnya dapat memudahkan banyak urusan anda. Contohnya seperti pembayaran bil-bil utiliti.

Bil-bil seperti bil elektrik, bil air, bil telefon, bil internet; semuanya dapat dibayar secara online menggunakan kad kredit.

Selain daripada itu, di zaman pandemik ini kita boleh membuat pembelian online dengan lebih mudah apabila adanya kad kredit. Nak beli barang dapur, nak pesan makanan – guna saja kad kredit.

Di samping dapat barang, sambil dapat mengurangkan sentuhan dan tan perlu keluar rumah.

3. Bayar Habis Setiap Bulan

Seterusnya, pastikan kita bayar habis amaun kad kredit yang kita gunakan setiap bulan. Jangan biarkannya tertunggak walaupun sepuluh ringgit. Kalau guna RM400, bayar habis RM400.

Rasa-rasa boleh buat tak?

Ini kerana kad kredit mempunyai kadar faedah yang tertinggi di antara kebanyakan pinjaman. Takut-takut kita asyik bayar yang minimum saja, maka semakin besar hutang kad kredit pula nanti.

Bagi pengguna kad kredit Islamik, mereka akan dikenakan ‘caj keuntungan’ sekiranya akan hanya dikenakan sekiranya ada jumlah tertunggak yang tidak dibayar dalam tempoh yang ditentukan.

Baca juga Apa Yang Best Sangat Dengan Kad Kredit Islamik?

4. Ada Duit Simpanan

Memang agak menyedihkan apabila 75% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan walaupun sebanyak RM1,000 sekalipun. Oleh itu, pastikan anda buat tabung simpanan kecemasan sebanyak sekurang-kurangnya 3 bulan gaji.

Kalau gaji RM3,000, pastikan ada RM9,000 dalam tabung simpanan ini. Sekiranya berlaku sebarang kecemasan, dapat juga kita gunakan kad kredit untuk ‘dahulukan’ pembayaran; tetapi kemudian gunakan duit sendiri untuk membayarnya semula.

Macam mana, dah bersedia untuk menggunakan kad kredit? Bersediakah anda untuk menjadi pengguna kad kredit yang bijak?

Pada dasarnya, kad kredit sama ada Islamik atau konvensional berfungsi seperti pisau: Ia akan menjadi alat yang berguna sekiranya digunakan dengan cara yang betul, mengikut peraturan keselamatan. Jika sebaliknya, ia mungkin berpotensi untuk membahayakan pemegangnya.

Previous ArticleNext Article

LEM Buka Kilang Pembuatan RM78 Juta Di Pulau Pinang

BUKIT MERTAJAM, 19 Apr (Bernama) — Syarikat pengukuran elektrik dari Switzerland, LEM Holding SA, secara rasmi telah membuka kilang pembuatan bernilai 15 juta franc Swiss (kira-kira RM78 juta) di Pulau Pinang hari ini.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata kilang baharu itu yang terletak di Taman Sains Pulau Pinang dijangka akan mewujudkan 500 peluang pekerjaan dalam pembuatan sensor arus dan sensor arus semikonduktor tercanggih, yang dikenali sebagai penderia Arus Bersepadu.

“Fasiliti baharu LEM ini menandakan satu lagi langkah ke hadapan dalam trajektori pertumbuhan syarikat dan mewakili pelaburan yang besar di rantau ini. 

“Projek yang dibangunkan dari dasar ini ini dikhususkan bagi pengeluaran serta pengujian sensor semasa untuk menangani pasaran global seperti sektor automotif, tenaga boleh diperbaharui, robotik, perindustrian dan instrumentasi,” katanya semasa berucap pada majlis perasmian kilang itu di sini.

Chow berkata, sejak penubuhannya pada 1972 di Geneva, Switzerland, LEM telah memperoleh reputasi sebagai peneraju global dalam menyediakan penyelesaian inovatif untuk mengukur parameter elektrik. 

Kerajaan negeri agak teruja dalam menerima pertukaran pengetahuan dan pembangunan kemahiran dalam teknologi sensor semasa termaju yang akan dibawa oleh LEM kepada tenaga kerja tempatan Pulau Pinang.

Chow melahirkan keyakinan bahawa LEM akan mendapat manfaat besar daripada operasinya di Pulau Pinang yang terkenal dengan ekosistem perindustrian yang maju dan sering dirujuk sebagai Lembah Silikon Timur.

“Memandang ke hadapan, saya yakin kehadiran LEM di Pulau Pinang bukan sahaja akan menyumbang secara signifikan kepada ekonomi kami tetapi juga merangsang inovasi, menggalakkan pemindahan pengetahuan serta meningkatkan kemahiran tenaga kerja tempatan. 

“Perkongsian antara LEM dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang menunjukkan komitmen bersama kami terhadap pembangunan mampan, kemajuan teknologi dan daya tahan ekonomi,” tambahnya.

— BERNAMA