Bersediakah (Layakkah) Anda Memilki Kad Kredit?

Orang yang pakai kad kredit memang nampak kelihatan mewah berbelanja. Apa taknya, swipe sahaja, terus dapat beli barang. Kad kredit sebenarnya untuk mereka yang mampu membayar cash. Kalau tak mampu, itulah pinjaman yang bakal menjerat.

Apa yang memburukkan keadaan adalah apabila anda menyalahgunakan kad kredit yang dimiliki.

Malah kemudahan penggunaan kad kredit dalam pembelian online juga disalahguna. Semakin ramai yang tidak menggunakannya dengan bijak.

Anak muda adalah golongan yang paling ramai terjebak dengan penggunaan kad kredit ini. Apa yang dimahukan adalah kesenangan tanpa berfikir panjang tentang kemudaratan buat diri sendiri.

Bila bebanan hutang semakin tinggi, barulah timbul rasa menyesal. Mengikut statistik, punca utama anak muda bankrap adalah disebabkan kad kredit.

Income setahun dalam RM24,000 atau gaji RM2,000 sebulan dah layak untuk memohon kad kredit.

Jadi bersediakah anda untuk menggunakan kad kredit secara bijak? Jom kita lihat beberapa perkara berikut

1. Guna Kad Kredit Berpada-pada

Sesetengah bank akan memberikan had penggunaan kad kredit yang melebihi daripada jumlah gaji. Ada yang memberikan kemudahan sehingga 3 atau 5 kali ganda daripada gaji bulanan anda.

Misalnya jika gaji bulanan anda adalah RM3,000, anda mungkin mempunyai had kad kredit yang boleh mencecah sehingga RM15,000..

Sedarkah anda, ini merupakan satu perangkap? Anda mungkin lupa bahawa pemberian had maksimum ini akan menyebabkan anda terdorong untuk berbelanja lebih.

Bagi mengelakkan masalah ini berlaku, anda perlu mengambil langkah yang lebih bijak dengan menetapkan perbelanjaan berdasarkan gaji anda pada setiap bulan.

Peribahasa ada menyebut,” ukurlah baju di badan sendiri”. Jelas menunjukkan bahawasanya, anda perlu mengukur tahap perbelanjaan anda seiring dengan jumlah pendapatan. Lebih baiknya, semakin besar jumlah pendapatan maka semakin kecil jumlah perbelanjaan. Supaya lebihan tadi dijadikan sebagai simpanan.

2. Gunakannya Untuk Memudahkan Urusan

Apa yang seronoknya bila kita ada kad kredit ini adalah, ia sebenarnya dapat memudahkan banyak urusan anda. Contohnya seperti pembayaran bil-bil utiliti.

Bil-bil seperti bil elektrik, bil air, bil telefon, bil internet; semuanya dapat dibayar secara online menggunakan kad kredit.

Selain daripada itu, di zaman pandemik ini kita boleh membuat pembelian online dengan lebih mudah apabila adanya kad kredit. Nak beli barang dapur, nak pesan makanan – guna saja kad kredit.

Di samping dapat barang, sambil dapat mengurangkan sentuhan dan tan perlu keluar rumah.

3. Bayar Habis Setiap Bulan

Seterusnya, pastikan kita bayar habis amaun kad kredit yang kita gunakan setiap bulan. Jangan biarkannya tertunggak walaupun sepuluh ringgit. Kalau guna RM400, bayar habis RM400.

Rasa-rasa boleh buat tak?

Ini kerana kad kredit mempunyai kadar faedah yang tertinggi di antara kebanyakan pinjaman. Takut-takut kita asyik bayar yang minimum saja, maka semakin besar hutang kad kredit pula nanti.

Bagi pengguna kad kredit Islamik, mereka akan dikenakan ‘caj keuntungan’ sekiranya akan hanya dikenakan sekiranya ada jumlah tertunggak yang tidak dibayar dalam tempoh yang ditentukan.

Baca juga Apa Yang Best Sangat Dengan Kad Kredit Islamik?

4. Ada Duit Simpanan

Memang agak menyedihkan apabila 75% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan walaupun sebanyak RM1,000 sekalipun. Oleh itu, pastikan anda buat tabung simpanan kecemasan sebanyak sekurang-kurangnya 3 bulan gaji.

Kalau gaji RM3,000, pastikan ada RM9,000 dalam tabung simpanan ini. Sekiranya berlaku sebarang kecemasan, dapat juga kita gunakan kad kredit untuk ‘dahulukan’ pembayaran; tetapi kemudian gunakan duit sendiri untuk membayarnya semula.

Macam mana, dah bersedia untuk menggunakan kad kredit? Bersediakah anda untuk menjadi pengguna kad kredit yang bijak?

Pada dasarnya, kad kredit sama ada Islamik atau konvensional berfungsi seperti pisau: Ia akan menjadi alat yang berguna sekiranya digunakan dengan cara yang betul, mengikut peraturan keselamatan. Jika sebaliknya, ia mungkin berpotensi untuk membahayakan pemegangnya.

Previous ArticleNext Article

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.