Amazon Beli Studio MGM Untuk Besarkan Pengaruh Mereka

Persaingan di antara syarikat perkhidmatan penstriman kini semakin sengit disebabkan banyak pawangan terpaksa memberhentikan operasi mereka akibat krisis yang melanda.

Sepanjang sedekad lalu, kita hanya melihat Netflix sahaja yang fokus sepenuhnya terhadap perkhidmatan penstriman ini. Tetapi hari ini kita lihat banyak gergasi syarikat teknologi yang sebelum ini kurang mengambil berat terhadap industri ini, mula memberi fokus yang mendalam kepada perkhidmatan ini.

Amazon yang merupakan gergasi e-commerce kini semakin serius dalam memantapkan lagi perkhidmatan penstriman ini untuk ahli Amazon Prime.

Sebelum ini pun kita dapat lihat bagaimana Disney memberi fokus yang luar biasa terhadap perkhidmatan penstriman mereka yang kini telah memberi pulangan yang berganda.

BACA: Bagaimana Disney Plus Berkembang Dengan Pesat Dalam Tempoh Yang Singkat?

Kini Amazon mengikuti jejak langkah Disney di mana mereka dalam proses akhir untuk mendapatkan syarikat perfileman yang MGM Studio ini.

Kredit Gambar: Imgur

Walaupun secara asasnya Amazon merupakan syarikat e-commerce yang terbesar di Amerika Syarikat dan bukan syarikat perfileman, mereka mengambil berat terhadap perkhidmatan penstriman ini disebabkan mereka menawarkan pakej tersebut kepada ahli Amazon Prime.

Sekiaranya seseorang yang melanggan Amazon
Prime ini, mereka dapat melihat kandungan filem yang ada di dalam Prime Video secara percuma.

Disebabkan untuk menjaga ahli Prime, Amazon kini berusaha untuk menambah nilai Prime Video dengan memperbanyakkan kandungan online yang ada.

Sejarah Ringkas Metro-Goldwyn-Mayer

Amazon melihat potensi Metro-Goldwyn-Mayer yang merupakan syarikat terkenal dalam menghasilkan filem berkualiti tinggi serta mempunyai lebih daripada 4000 filem yang berada di bawah hak cipta syarikat.

Metro-Goldwyn-Mayer diasaskan pada tahun 1924 di mana pada ketika itu, industri perfileman Hollywood baru sahaja meningkat naik. Metro-Goldwyn-Mayer ini telah diasaskan oleh Marcus Loew dan juga Louis B. Mayer.

Kemuncak kehebatan Metro-Goldwyn-Mayer ini adalah di antara dekad 1930-an sehingga dekad 1960-an. Sepanjang tempoh ini, mereka sering memenangi pelbagai anugerah Oscar yang dihasilkan melalui studio mereka.

Pada dekad 1960-an, studio ini mendapat persaingan hebat dari pengeluar filem yang lain dan Metro-Goldwyn-Mayer ini sering bertukar hak pemilikan.

Amazon Bakal Memiliki Hak Cipta Filem Terkenal

Kredit Gambar: From The Grape Vine

Pemilik terakhir studio Metro-Goldwyn-Mayer ini adalah hedge fund Anchorage Capital Group, Highland Capital Management, dan Solus Alternative Asset Management. yang sedang dalam proses menjual studio tersebut kepada Amazon.

Secara umumnya, banyak filem yang berada di bawah hak cipta studio ini. Di antara filem yang terkenal yang berada di bawah bumbung Metro-Goldwyn-Mayer adalah James Bond dan Rocky. Kedua-dua siri filem ini telah membawa pulangan yang cukup besar kepada studio Metro-Goldwyn-Mayer dengan mencecah berbilion dolar.

Dengan pengambilalihan studio ini, Amazon akan mengukuhkan kedudukan mereka sebagai salah sebuah syarikat penstriman yang bakal menggugat Netflix dan Disney.

Sebelum ini, Amazon telah membeli hak penyiaran televisyen francais The Lord of the Rings yang bernilai USD250 juta. Amazon sememangnya serius dalam memperbanyakkan kandungan di dalam koleksi Prime Video.

This image has an empty alt attribute; its file name is Amazon-Beli-Studio-MGM-Untuk-Besarkan-Pengaruh-Mereka4-700x396.jpg
Kredit Gambar: Know Techie

Pada tahun ini sahaja, banyak siri original yang mereka buat bagi menambah minat pengguna untuk setia dengan Amazon Prime.

Untuk menjadi pelanggan, mereka perlu membayar yuran langganan sebanyak USD119 setahun untuk menjadi prime members. Jika dilihat daripada sudut perniagaan, ahli Amazon Prime memperolehi sesuatu yang cukup luar biasa berbanding apa yang mereka bayar.

Mereka bukan sahaja membayar untuk menonton perkhidmatan penstriman secara percuma malah mereka mempunyai banyak kelebihan yang terdapat pada Amazon Prime seperti penghantaran barangan dalam tempoh sehari secara percuma.

Begitulah perniagaan yang menjadikan Amazon gergasi dalam peruncintan online. Amazon yang memberikan nilai yang sangat tinggi, maka ahli Amazon Prime tidak merungut apabila Amazon menaikkan yuran langganan mereka disebabkan perkhidmatan yang ditawarkan cukup memuaskan.

Amazon dipercayai membayar sebanyak USD8.4 bilion untuk memiliki MGM ini.

Sumber Rujukan: Fortune

Previous ArticleNext Article

Mukadimah Dalam ‘Top-Up’ Pembiayaan Hartanah Anda

Top-up pembiayaan hartanah merujuk kepada aktiviti memohon pembiayaan tambahan bagi pembiayaan hartanah pada baki pembiayaan tertunggak berdasarkan nilai pasaran semasa rumah yang dibeli pembeli hartanah.

Terdapat perbezaan di antara top-up loan dan refinance yang perlu anda tahu. Top-up pembiayaan merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang sama dengan pembiayaan hartanah sedia ada.

Baca : Aku Keliru Bro…Nak Refinance Atau Nak Jual?

Manakala refinance merupakan pembiayaan yang dipohon daripada bank yang berbeza.

Sebagai contoh, anda membeli sebuah apartmen di Cyberjaya dengan nilai semasa RM250,000 pada tahun 2018 daripada bank CIMB. Menjelang tahun 2021, harganya telah meningkat kepada RM310,000.

Baca : 5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Apabila anda ingin memohon pembiayaan tambahan RM310,000 daripada Maybank, maka ini dinamakan refinance.

Dan sekiranya anda memohon daripada bank yang sama (CIMB) maka ini dinamakan top-up loan.

Kadar pembiayaan yang diberikan untuk top-up pembiayaan adalah 90% atau 80% mengikut bank dan tidak semua bank yang menawarkan fasiliti top-up ini.

Anda perlu semak betul – betul sebelum membuat permohonan pembiayaan hartanah dari mana – mana bank.

Lakukan perbandingan secara holistik mengikut objektif anda. Dapatkan khidmat nasihat dari pegawai bank atau pakar kewangan untuk produk bank yang sesuai dengan objektif anda (pelaburan atau duduk).

Baca : 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

3 Kelebihan Top Up Pembiayaan

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-kindel-media-7054414-700x394.jpg

1. Lebih Mudah Untuk Diluluskan

Memandangkan anda meminjam dari bank yang sama, mereka mempunyai rekod dan hubungan dengan anda sebagai peminjam.

Baca : 3 Dokumen Penting Yang Membuatkan Ramai Terjerat Dalam Hartanah

Jadi, permohonan anda adalah lebih mudah untuk diluluskan dan lebih cepat berbanding proses refinance dengan syarat anda mempunyai rekod bayaran balik yang cantik tanpa tunggakan.

2. Kos Lebih Rendah

Anda tidak perlu mengeluarkan kos guaman untuk proses top-up pembiayaan seperti awal – awal anda memohon pembiayaan hartanah daripada pihak bank.

Sebaliknya, anda hanya perlu membayar kos duti setem sahaja untuk menyerahkan dokumen permohonan anda.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Untuk tambahan, anda juga tidak dikenakan caj penalti penamatan awal pembiayaan sekiranya anda membuat top-up pembiayaan.

3. Cepat

Kebanyakan pemohon yang melakukan top-up pembiayaan adalah kerana mereka inginkan tunai dengan lebih cepat berbanding proses refinance.

Buat pengetahuan anda, proses refinance memakan masa di antara 3 bulan – 6 bulan lamanya.

Berbeza dengan proses top-up pembiayaan yang memakan masa kurang daripada 3 bulan sahaja untuk anda terima 80% atau 90% dari nilai pasaran semasa rumah anda.

3 Keburukan Top Up Pembiayaan

1. Klausa

Anda perlu tahu yang anda kini perlu membayar 2 hutang (akaun) yang berbeza. Bank akan membuka satu akaun tambahan apabila anda membuat top-up pembiayaan.

Tetapi, ada juga bank yang menggabungkan pembiayaan sedia ada dengan top-up pembiayaan kepada satu akaun sahaja. Ini semua bergantung kepada bank.

Selain itu, anda tidak boleh menikmati kadar faedah yang lebih rendah dan tempoh pembiayaan yang lebih singkat kerana terikat dengan Effective Lending Rate.

2. Tempoh Pembiayaan

Berbeza dengan refinance yang membenarkan anda menikmati tempoh bayaran balik pembiayaan sehingga 35 tahun, untuk top-up pembiayaan, tempoh maksimum yang bank boleh tawarkan kepada anda cuma 10 tahun sahaja.

3. Risiko

Permohonan anda hanya akan diluluskan sekiranya nisbah DSR, CCRIS & CTOS sedia anda berada dalam keadaan baik.

Baca : 4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

Ini bermakna, anda tetap perlu menjaga komitmen dengan bank lain sungguhpun bayaran bulanan pembiayaan hartanah sedia anda cantik.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Top-up pembiayaan merupakan salah satu fasiliti bank yang boleh anda gunakan sekiranya objektif anda adalah untuk mendapat tunai dengan lebih cepat berbanding menjual kediaman anda atau melakukan refinance.

Sekiranya anda tersilap langkah kelak, jangan pula salahkan bank. Bank tidak salah.

Semak kembali objektif anda kerana orang yang bijak menggunakan fasiliti bank mampu mengurangkan kadar pembiayaan hartanah mereka.

Ada yang berjaya membuat untung atau sekurang – kurangnya mempercepatkan tempoh pembiayaan sehingga 5 tahun – 10 tahun.

Tiada apa yang percuma lagi di dunia ini. Top-up pembiayaan bukan duit percuma, sebaliknya dana oleh pihak bank yang anda wajib bayar semula.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 27 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur