Hasil Didikan Bapa, Lelaki Ini Akhirnya Menjadi CEO Disney

Nak memegang jawatan sebagai CEO bukanlah mudah. Hanya orang yang berkelayakan sahaja mampu menyandang jawatan penting ini.

Anda juga perlu mempunyai semangat kental yang kuat dan sentiasa dahagakan yang terbaik. Itulah antara sebab yang melayakkan seorang lelaki bernama Robert Allen Iger atau lebih dikenali sebagai Bob Iger dilantik menjadi CEO Disney.

Kredit Gambar: Company Leaders

Kalau anda nak tahu, kehidupan Bob Iger pada peringkat awalnya tidak semudah yang disangka. Beliau dibesarkan di pekan kecil bernama Oceanside yang terletak di Long Island, New York. Ibunya merupakan seorang suri rumah dan bapanya pula bekerja dalam bidang pengiklanan.

Sewaktu membesar, beliau sering melihat bapanya terpaksa bertukar-tukar kerja kerana masalah depresi. Daripada situ Bob Iger menyedari satu perkara tentang bapanya iaitu bapanya sering berasa rendah diri dan kecewa dengan diri sendiri tidak kira dalam apa juga yang dilakukannya.

Jadi bapanya sering mengajar Bob Iger dan adik beradiknya yang lain supaya bersungguh-sungguh serta melakukan yang terbaik dalam setiap perkara. Bayangkan setiap malam bapanya akan melintasi bilik tidur Bob Iger untuk memastikan beliau melakukan sesuatu yang berfaedah seperti membaca dan juga melakukan kerja sekolah.

Dengan galakan serta masalah kerja yang dihadapi bapanya, Bob Iger telah mula bekerja seawal usia 13 tahun. Antara pekerjaan yang pernah dilakukannya adalah menyodok salji, menjaga kanak-kanak dan juga menjadi tukang cuci.

Pekerjaan-pekerjaan inilah yang mula membentuk jati diri Bob Iger. Yang ada dalam fikiran beliau adalah, mahu melakukan yang terbaik untuk setiap pekerjaannya. Beliau juga tidak mahu mempunyai penyesalan seperti bapanya.

Pada usia 23 tahun, beliau memulakan karier di stesen TV ABC sebagai seorang studio supervisor. Beliau kemudiannya memegang beberapa lagi jawatan yang berbeza di syarikat tersebut sebelum melayakkan dirinya menjadi CEO bagi konglomerat media terbesar dunia iaitu The Walt Disney Corporation pada tahun 2005.

Di bawah kendaliannya, Bob Iger berjaya membantu Disney dalam menandatangani perjanjian besar dengan Pixar, Marvel, Lucasfilm dan juga 21st Century Fox. Hebat bukan?

Di bawah kepimpinan beliau, market cap Disney meningkat daripada USD48 bilion kepada USD257 bilion. Sementara Bob Iger pula berjaya mengumpul kekayaan yang dianggarkan berjumlah USD690 juta.

Terkini, beliau akan berkhidmat sebagai Pengerusi Eksekutif Disney sehingga 31 Disember 2021.

Itulah hebatnya pengaruh didikan ibu bapa dalam perkembangan anak-anak.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.