Kenali Tokoh Perbankan Malaysia Yang Mendapat Penghormatan Antarabangsa

Negara maju sering dikaitkan dengan kekukuhan ekonominya serta pertumbuhan industri perbankannya. Malaysia juga tidak ketinggalan dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan sejak dulu lagi.

Tanpa kita sedari, ada seseorang yang benar-benar arif dan hebat mengendalikan sesebuah bank sehingga mendapat pulangan yang menguntungkan dan lumayan.

Menerima Anugerah ‘Tokoh Perbankan Terhebat Malaysia Di Sepanjang Zaman’

Tan Sri Dr Teh Hong Piow yang merupakan pengerusi dan pengasas Public Bank telah menerima anugerah ‘Tokoh Perbankan Terhebat Malaysia Di Sepanjang Zaman’ oleh Presiden BrandLaureate, Dr KK Johan. 

Tan Sri Dr Teh Hong Piow telah menerima Trofi khas oleh The Asia Pacific Brands Foundation (ABPF) pada tahun 2018 sebagai tanda penghargaan kepada beliau dalam industri perbankan.

Sehingga sekarang, sudah terbukti bahawa Tan Sri Dr Teh Hong Piow dan Public Bank telah banyak menyumbang kepada kejayaan industri perbankan dan ekonomi negara.

Sumbangan Tan Sri Dr Teh Hong Piow

Menurut Dr KK Johan, Tan Sri Dr Teh Hong Piow merupakan seorang pengasas yang berjaya di mana beliau telah berjaya mencapai pulangan yang mengagumkan dalam mana-mana organisasi. Pecah rekod mereka apabila pernah mencapai keuntungan bersih yang meningkat dari setahun ke setahun melalui pertumbuhan organik dan langkah strategik. 

Beliau juga dikenali ramai kerana pengetahuan yang dimilikinya sangat mendalam dan amat tinggi ilmu perbankannya.

Tan Sri Dr Teh Hong Piow juga dikatakan bijak mengambil peluang bagi membina organisasi dalam konteks sebenar bagi menghasilkan sebuah syarikat yang berjaya. Itulah yang menjadikan Public Bank berjaya dan melangkah jauh.

Sikap belas ehsan terhadap kakitangannya juga adalah punca kecemerlangan Public Bank di mana beliau turut dijadikan inspirasi dalam kepimpinan yang ditunjukkan beliau.

Gaya kepimpinan Tan Sri Dr Teh Hong Piow juga telah membuka mata orang ramai yang kini melihat Public Bank semakin hari semakin kukuh berdiri. Beliau adalah seorang pemimpin yang berkaliber serta mempunyai impian yang tidak mengenal sempadan.

Tidak hairanlah beliau adalah tokoh perbankan No.1 Malaysia yang mendapat penghormatan antarabangsa. 

Kejayaan dan anugerah ini harus dijadikan teladan bagi semua yang berada dalam industri Perbankan. Secara peribadi, ia adalah anugerah yang ke-45 yang diterima oleh Tan Sri Dr Teh Hong Piow bagi meraikan kecemerlangan dirinya.

Walaupun banyak kejayaan dan anugerah dinobatkan kepadanya, beliau tetap humble!

Sumber RujukanBH Online

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.